Šta je novo?

Nov laptop a visoke temperature -HP Pavilion DV5

voodoons

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
680
Kupih pre par dana nov HP Pavilion DV5, sledeće specifikacije...
Intel T3200 (2.0GHz) 1MB cache, FSB 667
Intel PM45 chipset
4GB (2x2GB) DDR667
160GB Samsung SATA 5400rpm
NVIDIA GeForce 9200M 256MB DDR2
Ostalo manje više, nije bitno za problem koji imam...
Došao je sa instaliranom Vistom Home Premium 32-bit bez SP-a. Tu sam skinuo sve što je Windows Update nudio i prešao da instaliram Windows 7 RC build 7100 Ultimate 64-bit na drugu particiju.
Instalirao W7, instalirao prateće drajvere, programe i ostalo što ide.. Levo od touchpada se zagrejalo pa sam instalirao Everest da vidim temperature.. I imam šta da vidim:S:
Idle:
CPU1 60C
CPU2 60C
GPU 49C
HDD 50C
Pustim Orthos stress prime na Smal FFTs, priority 9 i CPU ode za 20-30sec na 80C i tu sam prekinuo Orthosa.
CoreTemp prijavljuje istu temperaturu kao Everest a pokazuje TJMax na 100C.
Tih 20C razlike od TJMax-a je baš malo i kontam da to tako ne treba.. Čak i da CPU ne trotluje, vremenom će doći do ddegradacije procesora, plus što greje sve komponente unutra, uključujući HDD. HDD ima 50C ali kad se pokrene neki disk-zahtevan program (defragmentacija, npr) ode i do 55C.
Vremenom te temperature mogu biti samo višlje a mene interesuje sledeće:

Da li mogu zahtevati drugi laptop, pošto su u tom momentu bila 2 na lageru pa ako je ista situacija sa temperaturom procesora, da li mogu uzeti neki drugi model a ako nema drugog modela koji zadovoljava odredjenu hardversku specifikaciju i cenu koju želim da platim, da li mogu tražiti povraćaj novca?

Kupljen je regularno, imam garanciju, fiiskalni...
Nešto se spominjalo da kupac, ukoliko nije zadovoljan proizvodom, može isti vratti u roku od 8 dana i tražiti povraćaj para ili drugi ekvivalentan proizvod, ali pojma nemam..

pozz:wave:

Pavilion serija nije zvanicno zastupljena u RS.
Da li ti je makina fizicki topla ili se mozda lose ocitava temperatura?
Inace, izbegavaj da kupujes Pavilion modele dok se zvanicno ne pocnu prodavati i servisirati jer nema delova za njih.
Posalji mi na PP ko ti je to prodao od distrbutera.

Uff sto bi to bilo lepo nisi zadovoljan uzmes drugi nis sa njim uzmes treci i tako dok ne nađes onaj sto ti odgovara.

Pavilion serija nije zvanicno zastupljena u RS.
Da li ti je makina fizicki topla ili se mozda lose ocitava temperatura?
Inace, izbegavaj da kupujes Pavilion modele dok se zvanicno ne pocnu prodavati i servisirati jer nema delova za njih.
Posalji mi na PP ko ti je to prodao od distrbutera.

Kupio sam ga legalno i dobio overen garantni list jednog našeg većeg distributera.
Topao jeste, očitavanje jeste tačno i po Intelovoj specifikaciji ne odskače od normale. Po Intelu, ovaj CPU radi operativno do 100C.

Probao sam u toj firmi drugi laptop, isti model, ista je situacija sa temp tako da je definitivno odradjen takav jadan sistem hladjenja. Doduše, vent je skoro pa nečujan do 85C. Pustio sam mu Orthos, Small FFTs, priority 9 i nisam mogao nikako da mu probijem barijeru od 89C, bilo u sobi 40C, bilo 21C.
Kad sam ga kupio, bilo je baš vruće, soba neklimatizovana.
Inače, malo sam ga testirao.. U normalnom radu, ono što će mu biti namena (Orthos Small FFTs mu nije namena) u normalnoj sobi (21-25C), ne prelazi 70C, VGA je oko 45-46C, HDD ide od 33-42C tako da sam odlučio da ga zadržim.
mogu uzeti isto DV5 ali sa 45nm CPU-om, 9600M grafikom i HDD-om od 250GB (ostalo isto) i da doplatim 10.000din, što mislim da mi se ne isplati.
Druge opcije su Dell Inspirion (Chill i Street specijalne serije) koji su dosta hardverski slabiji a cenom isti kao ovaj DV5, neki Acer, koji mi se fizički ne svidja a hardverom i cenom je tu negde i dva AMD MSI modela, koja mi se ne svidjaju na izgled. Ostalo je dosta skuplje. lomio sam se da li da uzmem taj jači, 45-nm DV5 ali sam odustao, jer prevazilazi svrhu kojoj je laptop namenjen..
Uff sto bi to bilo lepo nisi zadovoljan uzmes drugi nis sa njim uzmes treci i tako dok ne nađes onaj sto ti odgovara.
Ovo već malo teže, ali mogao bih raspakovati u okviru te firme svaki koji mislim da mi odgovara (znači, ne nosim kući), instalirati šta hoću, istestirati šta hoću i odlučiti da li uzimam ili ne, ali nisam hteo da se smaram.. Ljudi su definitivno hteli da izadju u susret ali ja sam odlučio da zadržim ovaj model...

Poslednja izmena:
47129din, teško za te pare da ima nešto a da je kvaliteta kao ovaj

mozda nesto ovako naravno ako neko zna nesto bolje neka predlozi

TOSHIBA Satellite L300-1F9

Intel CoreDuo T4200 (2.0GHz,1MB,800 FSB), 4GB DDR2, 320GB SATA, DVD-RW DL, 15.4” WXGA 1280x800 TruBrite, Intel GMA 4500M up to 1340mb, 3xUSB2.0, LAN, modem, WLAN 802.11 b/g, Web Camera & microphone, garancija 24 meseci

cena do 50000din(oko 49000)

mozda nema tu VGA ali ima nesto jaci CPU duplo veci hdd...ako iskopam jos neki postavicu

Da, kvalitet plastike i izrade je verovatno klasu ispod. A i sam izgled.. Ovde je dosla još i Vista HomePremium, i to ima cenu. Da, i nedostatak GBit LAN-a smatram kao jednu veliku manu, jer je ovo meni potrebno. Laptop će biti nakačen na mrežu i kablom za prebacivanje količina podataka koje će biti obradjivane na njemu. Smatram da mi je 100MBit LAN nedovoljan... Opet, to je za mene nedostatak, mnogima će ovo biti ne-nedostatak
Svejedno, ja sam si kupio laptop i zadovoljan sam.. Pretražio sam sve i svašta kod nas, bolje nisam našao.. Još sam iskočio malo iz budžeta al, ok, zadovoljan sam sad..

Ja mislim da si dobro pazario...
I meni je malo cudno da se Pavilion nasao u zvanicnim kanalima, ali mozda i mi vise necemo biti dupe od zemlje? Jesi uspeo da ga registrujes na HP sajtu?
Temperature jesu povece |( Na cemu ga drzis? HP generalno ima uvek dobro reseno hladjenje i zato mi je i previsoka temperatura...

Ruku na sr

Ja mislim da si dobro pazario...
I meni je malo cudno da se Pavilion nasao u zvanicnim kanalima, ali mozda i mi vise necemo biti dupe od zemlje? Jesi uspeo da ga registrujes na HP sajtu?
Temperature jesu povece |( Na cemu ga drzis? HP generalno ima uvek dobro reseno hladjenje i zato mi je i previsoka temperatura...

Ruku na sr

Nisam, probaću..
Na staklenom stolu je stajao, ali kažem, sad je malo bolja situacija..
HP pavilion dv9000, prethodnik kog sam imao je bio još gori po pitanju temperatura..
Imao sam u rukama(na korišćenju) od HP-a još i HP 530, 550 i neki Compaq (ovde već ne znam oznaku) i oni su bilo ok sa temp ali prethodni pavilion, kažem opet, takodje je bio loš. Mada je taj dv9000 turion x2 i integrisana nvidia 6100

EDIT:
provereno, u garanciji je, kao zemlja gde je kupljeno stavio sam Serbia and Montenegro.

Prilozi

• garancija.JPG
    garancija.JPG
    44.2 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Hmmm znaci i kod tebe problemi sa temperaturom :) A ja se zalim na mojih 45C u idle za proc...mada mi je HDD na visokih 42C u idle znaci kad nista ne radi...

I ja imam 45C u idle, nekad čak i manje, kad je dobro regulisana prostorija temperaturno. Kad nije i kad je jako vruce napolju, e tad imam veliku temp u idle. Evo, trenutno, imam 43C CPU, 45C VGA, 42C HDD..
Malo sam ja na prvu loptu, skočio al sad kad gledam, ok su mi temperature.. A i bilo je baš vruće tih dana kad sam ga pazario..

Tako je i kod mene...Mislim Temp...Trenutno. Mislim da ove nase temp nisu lose za lap...posebno za ovaj Lenjovo posto ima samo jednu rupu za hladjenje i to kod kulera za proc :)

Vrh Dno