Šta je novo?

Nov laptop ~45k

remo

Cenjen
Učlanjen(a)
27.09.2012
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 9800x3d + Arctic LF III 420
Matična ploča
ASRock x870e Taichi Lite
RAM
Kingston Fury Beast 2x32GB DDR5 (6000 cl30)
GPU
9070 XT Red Devil
Storage
WD SN850x + Kingston SSD + WD blue storage
PSU
Corsair RM1000e
Kućište
Fracral Design Define 7 XL
Monitor
2x Dell 27" (S2719DGF + SE2723DS)
Miš & tastatura
Razer Deathadder V2 PRO + Azio MGK 1-K
Laptop
Lenovo Legion 5 (6800h, 32GB)
Mobilni telefon
Samsung S24U
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav forumaši :)

Sestri se približava 18. rođendan pa bih hteo da je iznenadim sa laptop-om (ko mene ne bi poželeo za brata, a?), ali što više gledam i tražim šta da uzmem, to sam nesigurniji :d

Stvari za koje bi se koristilo je standardno facebook, youtube i slične stvari, office programi za školu i to bi manje-više bilo to. Jedino sam razmišljao da se isplati na neke duže staze, koliko god je to moguće za novac koji nameravam da dam.

Neki minimum što sam mislio da uglavim:
- neki i3 procesor,
- barem 4GB ram-a,
- 15.6",
- pošto joj nije potrebno puno prostora, ssd od 120GB, ali nije obavezno,
- da ima posebnu grafičku, ako je moguće.

Nešto što sam ja uspeo da nađem a da se uklapa u ovu priču je HP 250 G4. Problem je samo što ni ne znam više šta valja, da li ići na ASUS, Acer, nešto treće? Stvarno ne znam. :crash:
Vredi li cimati nekog "mađara" da dovuče nešto spolja? Znam da se ostale komponente redovno "dovlače", šta je sa laptop-ovima?

Budžet je 45k, ako je potrebno ispružiću se još malo ali nemojte preterivati :D

Molim vas za pomoć :)

Veruj mi, poslednje što sam gledao je koja je boja laptopa :D
Acer što si preporučio ne deluje loše, barem što se karakteristika tiče. SSD nije obavezan, kao što sam napisao, radiće to i bez toga. Meni se iskreno plava boja ne sviđa, ali nije za mene.

Hvala ti na odgovoru u svakom slučaju :)

Ako je za sestru, ne štedi pare. :)

Šalu na stranu, mislim da nemaš potrebe za zasebnom grafikom, jel sestra ti neće igrati igrice, a to što će ona da potera ( youtube + neka igrica na FB) Intel-ova grafička će bez problema da reši.

Predložio bih ti : https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/lenovo-ideapad-b50_80-80lt00ebya-32327

Tu imaš i3, 4gb rama, SSD i FullHD ekran za oštru sliku. Opciono imas da doplatiš mislim oko 2500 din za još 4 gb rama.

Naručih Acer-a od gore, stiže sledeće nedelje.

Realno, nije joj preko potreba posebna grafička, ali nije na odmet ni da ima. Možda zaželi odigra nešto redovno :)
Jedino mi malo žao što nema SSD, ali ne verujem da će biti problema ni ovako. Ako slučajno bude, dobiće ssd za sledeći rođendan :d
Svakako će ga natrpati slikama, filmovima i muzikom, toga se ne bojim, tako da je možda i bolji veći prostor.

Hvala na savetima, javljam utiske kada stigne :)

^^ Ja se razmisljam da uzmem tako nesto, samo se dvoumim da li ce mi ssd disk od 128 GB biti ok.

Nisam neko ko arhivira sve zivo, vec me plasi da uz windows 10 i sve moguce instalacije hard disk ubrzo bude krcat.

Da li doplata za vise RAM-a moze da se izvrsi odmah pri kupovini, ne moram nakadno da kupujem i ugradjujem memoriju?

Ostao sam dužan utisak, dakle naručen je bio Acer E5-571G-34VC i posle nedelju dana korišćenja mislim da je bio pravi izbog, istina da je malo probio prvobitni budžet ali svejedno za ove pare ne može baš sve da se uklopi. Baterija je odlična, izrada takođe, sa performansama nema problema i verujem da će da potraje još koju godinu bez problama, SSD ću verovatno ubaciti za 1-2 godine. Tu je i plava boja, nekome je i to plus (nije svetlo-plava kao što je na nekim slikava več tamno-plava). Pustio sam heaven čisto da vidim da li radi grafa i šta može, bilo je nekih 30fps na high detaljima u rezoluciji ekrana, možda nekome znači i ta informacija. Windows 10 bez problema radi na njemu, nema problema sa drajverima a ni sa samim sistemom.

2016-06-17 11.41.08.jpg 2016-06-17 11.41.34.jpg

@unnamed

Verujem da se ram memorija odmah može nadograditi, i mene su tako savetovali, ali je najbolje da pitaš u prodavnici gde kupuješ.

Lenovo IdeaPad 100-15IBD svakako igleda primamljivo što se cene i performansi tiče, ali mi nekako te dve plastike na kojima monitor stoji ne izgledaju nešto pouzdano, znajući sestru to ne bi potrajalo tako da sam ga odbacio. Možda i grešim - ne znam.

Što se LENOVO IdeaPad 100-15IBD - 80QQ00FVYA tiče, ne bih nikako išao na dual core danas, pogotovo ako nameravam 40k+ da dam.
EDIT: vidim da sam nešto pobrkao, nije dual, svakako izgleda pouzdanije po meni.

Poslednja izmena:
u realnom radu kes brauzera i pagefile su na ssd-u i sistem se ponasa manje vise kao na ssd-u.boot je kao kod hdd-a,i sve vezano za vece fajlove (igre,softver,filmovi...) se ponasa kao na hdd-u,ali to nije presudno za subjektivni dozivljaj koriscenja racunara.

slican efekt ima i ramdisk,samo je daleko teze za implementirati i podesiti,i vecina nema 8/16gb rama viska za to zadovoljstvo.

Ja cu onda gledati da uzmem tu varijantu. Razmisljao sam o ssd disku, ali 128 GB mi je malo, a posto ne verujem da ce se uskoro pojaviti laptopovi sa ssd hard diskom od 256 GB za manje od 50.000 dinara, najvise mi odgovara to.

Poslednja izmena:
Koliko se moze verovati izjavama "anti-glare" u specifikaciji laptopa?

Gledao sam danas neke modele do 43.000 i kod svih Lenovo laptopova je stojalo Glare, samo sam kod jednog HP-a pronasao Anti-Glare oznaku

Vidim u specifikacijama da Lenovo laptopovi poseduju mono zvucnike.

Ja sam do sada uvek koristio laptopove sa stereo zvucnicima. Da li je na mono zvucnicima zvuk znacajno tisi ili se razlika ne oseca previse?

nema veze snaga sa mono-stereo,to verovatno ukazuje da laptop poseduje samo jedan zvucnik umesto dva koji su potrebni za stereo (koji se svakako ne oseca na toliko maloj razdaljini).

Sta je bolja opcija, 500GB, 5400rpm + 8GB Flash ili 500GB Solid State Hybrid Drive + 8GB Flash?

I koja od ove dve opcije bi mi donela vise u radu:

1. 500GB + 8GB Flash zajedno sa 4 GB ram memorije ili
2. da uzmem jedan hard disk od 1 TB (5400rpm) uz 8GB rama.

Poslednja izmena:
^ tako pise u specifikaciji jednog Lenovo laptopa - HD 1 500 GB SSHD, HD2 8GB Flash (za kesiranje)

Ja sam najvise za varijantu da uzmem hard disk od 1 TB uz 8GB rama.

Nesto sumnjam da ce mi ova varijanta od 500GB hd + 8 GB Nand flash memorije doneti bas puno toga.

Ne deluje mi da ce to biti znacajno bolji rad

Poslednja izmena:
Da li su noviji modeli HP laptopova pouzdani? Serije hp 250 recimo. Nemaju problema sa preteranim zagrevanjem, crkavanjem grafike?

Znam dosta ljudi kojime su pre 4,5 godina crkavali HP racunari za vreme ili nakon isteka garancije.

Nazad
Vrh Dno