Šta je novo?

Nov komp

Učlanjen(a)
05.07.2012
Poena
180
Mislio sam uzeti ovaj komp i dodati grafu

http://www.winwin.rs/racunari-i-komponente/desktop-racunari/desktop-racunari-bez-os/racunar-altos-enigma-h81-core-i5-8gb-intel-hd-4600-1000gb-dvd-1192142.html

http://www.winwin.rs/graficka-kartica-amd-radeon-r9-270x-powercolor-pcs-2gb-ddr5-dvi-hdmi-axr9-270x-2gbd5-ppdhe-1183655.html

valja li, hoće li napajanje moći da izdrži? Ili da mi pomognete da sastavim komp u toj vrednosti sa sličnim karakteristikama.

(izvinjavam se za linkove ali tu kupujem zbog kredita pa sam zato i stavio)

Ako je to ono "Spire 500w" ni u snu! Pitaj da li mogu da ti zamene napajanje jer je to nevidjeni krs. Ako te zanima koje onda minimum Raidmax rx-500af, naravno moze i jace. :) :wave:

I ja bih rekao da je to Spire 500w unutra.. Ono je dovoljno da tera tu konfiguraciju bez graficke, ali nista vise od toga. Imas LC Power 600w LC600H-12 V2.31, 4500din u navedenoj firmi. Ja ispod toga ne bih isao.

A jesi li gledao sam da sastavis konfu? Mozda mozes nesto bolje da izvuces za te pare

jesam i izađe me onda najmanje 10k više, bar ono šo bih ja uzeo:
i5 4440 21303
msi h81m-p33v2 5434
graf otp 21-2k r9 270 (samo ne znam koju)
hd wd blue 1tb 6576
lc 600w 4564
najjeftinije kućište 2-3k
2x4gb black mamba 9238
= 72115
A ako bih samo zamenio napajanje i dodao grafu izađe otp 60k.

@jon bon jovica

U 99% slucajeva u gotovim konfiguracijama neka komponenta ( ili vise njih ) je krs.

Bolje sastavljaj sam.

Ako hoces gotovo resenje pogledaj Altos Tsunami, 970A/AMD FX/8GB/1TB/R9 270X/DVD/ - 66.500

emmi uglavnom ima nize cene ( delovi za Altos Enigma izadju oko 39.500 ) ,i mozda jedina prednost winwin-a je sto ima prodavnicu u SM , pa je cimanje u slucaju reklamacije malo manje.

lepo je cova rekao da mora win win zbog kredita,i ja bi ga savetovao za te pare drugu platformu,ali ispada 4440 povoljno plus garancije,jos kad bi mogao da ih ubedi da zamene napajanje i da obavezno stave 2x4gb rama bilo bi super.

sto se tice 270x,msi gaming je kul,jer znas da je hynix memorija unutra,safir je elpida plus zna da prozveci hladnjak.

Ako hoces gotovo resenje pogledaj Altos Tsunami, 970A/AMD FX/8GB/1TB/R9 270X/DVD/ - 66.500

emmi uglavnom ima nize cene ( delovi za Altos Enigma izadju oko 39.500 ) ,i mozda jedina prednost winwin-a je sto ima prodavnicu u SM , pa je cimanje u slucaju reklamacije malo manje.

Verovatno ću ovo uzeti, jeste malo skuplje al kad već kupujem ispružiću se još malo. Jeste da se u amd ne razumem uopšte, jel to zadnji standard poput intelovog 1150 ili?

sto se tice 270x,msi gaming je kul,jer znas da je hynix memorija unutra,safir je elpida plus zna da prozveci hladnjak.

Čitao sam celu temu o 270 i koliko sam shvatio elpida ide samo do 1500 beše sve preko toga vraća na 1400, a ako hladnjak zveči to se vraća momentalno bila ona sapphire, msi ili asus..

koji je fx u tom altosu?nije isto 4xxx,6xxx i 8xxx narocito ako se poredi sa 4440.da,am3+ je soket,isti za sve aktuelne amd fx procesore.na ovu sumu racunaj i jos neki lep kuler,jer od stock amd-ovog ces da poludis sad na leto sa i bez klime. :)

sto se tice grafe,da,ja kad sam imao safir 270x to je bio plafon,mada ni sa hynixom ne bi bila neka razlika jer su vec fabricki to nategnuti klokovi,vise bih gledao cenu i tisinu hladjena,a kako je msi gaming dobar u obe stavke,nekako se sam namece.ali uz gotov komp mislim da nemas opciju da biras,dace ti najjeftiniju koju imaju na lageru.

i ja bih iskreno pre isao na amd fx 83xx/270x nego na 4440/270x,prosto je zabavnije i zbog kloka plus postoji sansa da ce ti fx evi da se lepo pokazu sledece godine kad bude vise igara za osmojezgarne proceve.ako bi igrao vise starije igre ili npr wot onda intel je bolje resenje.

koji je fx u tom altosu?nije isto 4xxx,6xxx i 8xxx narocito ako se poredi sa 4440.da,am3+ je soket,isti za sve aktuelne amd fx procesore.na ovu sumu racunaj i jos neki lep kuler,jer od stock amd-ovog ces da poludis sad na leto sa i bez klime. :)

sto se tice grafe,da,ja kad sam imao safir 270x to je bio plafon,mada ni sa hynixom ne bi bila neka razlika jer su vec fabricki to nategnuti klokovi,vise bih gledao cenu i tisinu hladjena,a kako je msi gaming dobar u obe stavke,nekako se sam namece.ali uz gotov komp mislim da nemas opciju da biras,dace ti najjeftiniju koju imaju na lageru.

i ja bih iskreno pre isao na amd fx 83xx/270x nego na 4440/270x,prosto je zabavnije i zbog kloka plus postoji sansa da ce ti fx evi da se lepo pokazu sledece godine kad bude vise igara za osmojezgarne proceve.ako bi igrao vise starije igre ili npr wot onda intel je bolje resenje.

Evo link pa možeš slobodno pogledati o čemu je reč.
Altos Tsunami
A što se kulera tiče već sam čuo da se svi žale na buku pa ću stoga uzeti i kuler, možda ne odmah nego sledeći mesec.
Nego ovaj proc se dakle može i oc?

Poslednja izmena:
sa fona kuckam,mnogo me kosta win winov sajt da bih video specs. :)

svaki fx moze da se klokuje tj u pltpunosti je otkljucan.ne videh koja je plojka,a i od plojke zavisi koliko ces moci da izvuces.na kraju,namunjeni fx i 270 x traze i ozbiljno napajanje,mnogo ozbiljnije od onog spire-a,neki apsolutni minimum je onaj raidmax,nema se kud ispod,narocito ako je amd fx 83xx u pitanju.

sa fona kuckam,mnogo me kosta win winov sajt da bih video specs. :)

svaki fx moze da se klokuje tj u pltpunosti je otkljucan.ne videh koja je plojka,a i od plojke zavisi koliko ces moci da izvuces.na kraju,namunjeni fx i 270 x traze i ozbiljno napajanje,mnogo ozbiljnije od onog spire-a,neki apsolutni minimum je onaj raidmax,nema se kud ispod,narocito ako je amd fx 83xx u pitanju.

Što ne reče odmah tako :)
Evo specifikacije:

Matična ploča MB AM3+ 970 MSI, 2xPCIe/DDR3/SATA3/USB3.0/GLAN/7.1
(verovatno ova matična 99% siguran jer nisu dali ceo opis: MB AM3+ 970 MSI 970A-G46, 2xPCIe/DDR3/SATA3/USB3.0/GLAN/SLI/CF/Raid/7.1)
Procesor AM3+ AMD FX-8320, 16MB BOX Black Edition 32nm
Takt procesora 3.50GHz
Memorija DDR3 8GB
Kapacitet hard diska 1000GB
Grafička kartica AMD Radeon R9 270X 2GB GDDR5, DVI-I/DVI-D/HDMI/DP/
Optički uređaj DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB
Zvučna kartica Integrisana
Kućište ATX Aerocool GT Black Edition
Napajanje 600W Raidmax RX-600AF, 80PLUS Bronze/PFC/12cmFan/Andyson

Banka daje kredit , a ne winwin ili emmi !!!!!!!!!!!

npr.
FX-8320 ~ 14700
970 Pro3 ~ 7000
2x4BG DDR3-1600 ~ 8000
R9 270 Sapphire Dual-X OC ~ 17000
HDD 1TB ~ 5900
Raidmax 500W ~ 5000
kuciste Raidmax ~ 3600
DVD ~ 1900

zbir oko 63000 ( cena je u emmiju jednaka i za kes i na kredit )

ukapirali smo cim je prihvatio mogucnost da uzme ovaj gotovi altos.pre sam mislio da mora win win jer samo oni prihvataju zeljeni tip kredita i/ili sto imaju prodavnaju u njegovom mestu.

bilo kako bilo,ova gotova konfa ima bolje napajanje,za nijansu bolju grafu(na stocku rade isto,270x ima potencijal da se bolje klokuje ali su to sve neprimetne nijanse tj u najboljem slucaju 2-3 fps-a razlike) i jedna i druga plojka nisu bas klokerske,i jedina prava prednost je sto kad bi sklapao sam znao da je 2x4gb u dualchannelu i znao bi sta si uzeo,ovako ovo "8gb rama" ko zna sta je.

iskreno,meni bi ovde presudjivale igre koje bih igrao,ako ne bi igrao vise od jedne dve heavy multithreaded igre primarno isao bi na intel,najvise zato sto nema mesta u budzetu za ozbiljniju klokersku plojku.

ili,kad se vec ne drzimo napisanog u prvom postu,dignes kes kredit i lepo punokrvni 8350 sa sve solidnom klokerskom plojkom,280x/760gtx,ssd-om na oglasima polovno. :) taman ispada takva neka cifra.

Obavezno gledaj sa cenama u emmi i u win-win trazi sa cenama u emmi.Dace ti po tim cenama, tako ja uvek radim za sve sto kupujem.I pre bih ti preporucio konfu sa I5 i 8 gb rama i da se nauzivas.Batali Amd.
Ono sto si u odgovoru na moj post postavio je preskupo za one komponente, i u emmi nikako ne izlazi 70k.Izracunaj ponovo:
y2ydaba6.jpg

* (obavezno 270x grafu uzmi a ne 270)

57000 din ovo na slici ispada i tu dodaj neki hard jos samo i tu si na oko 60 k.(ako ces na 70k ja sam za SSD 840 evo 120 gb za sistem i komp ce da ti letiiiiii, jer realno sta ce ti jaca grafa, a sa ssd-om ces mnogo da dobijes na performansamaa)
E sad posto ploca ima samo 2 mesta za memoriju uzmi sad samo jedan stick od 8 gb da bi kasnije mogao da nadogradis na 16 zato sto dualchanel (2x4) koristi samo za integruse, pa zato i nema potreve za 2x4 jer bolje kasnije kad skupis pare 2x8.

Sve sam ti ovo stavio u mnogo lep(subjektivno) mini tower sa odlicnim hladjenjem, posto ti je i ploca mini formata.Malo, kompaktno i ubitacno.Kuciste ima mesta za 3 ventilatora,jedan veliki dolazi sa case-om.Kasnije kad dodjes do para ubacis neke sa led diodama i haos :D

Poslednja izmena:
intel ako je singl kor performans bitan (postojece i starije igre),amd ako je klok zanimljiv i ako se ide na fjucrprufing konfe.

ssd naravno ako ikako moze,ja ne mogu koriscenje racunara da zamislim bez ssd-a,ali on se moze lakse dokupiti kasnije ako ga budzet ne dopusta.

Meni je intel uvek bio pouzdaniji, stabilniji i jaci i brzi bilo koji rang cpu-a da poredimo,a i trose kao upaljac.Ali naravno covek neka sam odluci sta mu je bolje...

i skuplji,ponekad bezobrazno skuplji.a ionako sve to nema veze sa zivotom,treba uklapati sta ce bolje da radi za novce ne koji je brend.velika je sansa da zbog konzola igre budu na osam threadova,toga zasad kod intela za ove pare nema.pride nema nista od klokovanja. :)

Uporedi sad u nekoj jakoj igri i5 i fx pa ces videti razliku, a to sto pricas skuplji, to nije tacno, jer kad hoces da klokujes fx imas mnogo vise troska, ovako uzmes samo cpu i ne bakce se sa tim, i znas da si kupio odlican procesor koji dere fx :D

Što ne reče odmah tako :)
Evo specifikacije:

Matična ploča MB AM3+ 970 MSI, 2xPCIe/DDR3/SATA3/USB3.0/GLAN/7.1
(verovatno ova matična 99% siguran jer nisu dali ceo opis: MB AM3+ 970 MSI 970A-G46, 2xPCIe/DDR3/SATA3/USB3.0/GLAN/SLI/CF/Raid/7.1)
Procesor AM3+ AMD FX-8320, 16MB BOX Black Edition 32nm
Takt procesora 3.50GHz
Memorija DDR3 8GB
Kapacitet hard diska 1000GB
Grafička kartica AMD Radeon R9 270X 2GB GDDR5, DVI-I/DVI-D/HDMI/DP/
Optički uređaj DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB
Zvučna kartica Integrisana
Kućište ATX Aerocool GT Black Edition
Napajanje 600W Raidmax RX-600AF, 80PLUS Bronze/PFC/12cmFan/Andyson

Ova ploča ima AMD 970 chipset koji je star 3 godine! Taj chipset nema nativnu podršku za USB 3.0, a ni PCI-e 3.0 nije podržan... Dakle, zastarelo.
Idi na Intel platformu, bez razmišljanja. Nećeš se pokajati.

okej,evo ti dokaz da fx dere i i jace i5 od ovde predlozenih u onom tek syndicate videu,i sta cemo sad?sustina je da gde je bitno (dakle igre koje na modernim komponentama ne izbacaju svakako kilotone fps-a) zavisno od igre negde je amd jaci negde dosta jaci intel od predlozenih za nijansu,a cinjenica je da ce igre ici na vise threadova sigurno,ne postoji razlog da ih rade za jedno-dva jezgra i dalje.a ja sam klokovao fx i na plojki od 60e i nista nije falilo,nisam obarao svetske rekorde ali sam se lepo poigrao.

sto se tice platforme,zastarela je taman i koliko intel,sto se tice pci-e 3.0 grafe koje ce dosticni limite 2.0 nece se pojaviti bar u naredne dve generacije grafika tako da...usb 3.0 imam ja na 990fx plojci,to je do toga koliko je stedjeno na plojci,ne koliko je zastarela.jedina prava velika mana amd-a je sto u stocku dolazi stvarno budjav kuler koji mora da se menja,i koji je nespojiv sa klokovanjem.intelov jos i moze da se sredi da bude neprimetan,amd ne.

stvar je jasna,ako se odmaknemo od fanbojizma: ako te bas ne zanima klok,ako bi pretezno igrao starije igre/wot - intel,ako ti je zanimljiva mogucnost da se fx lepo pokaze sledece godine sa igrama i poigrao bi se malo sa klokovanjem: fx.sam odluci i pusti price intel je mama,amd je alternativa,gledaj da uzmes sta bi tebi bolje sljakalo.

Okej, decko neka sam odluci sta bi vise voleo, ja sam izneo svoje misljenje i stojim pri tome.
Poucen starijim forumasima, koji se zsista razumeju u cpu i njegovu arhitekturu (ja sam samo laik za sad, ali polako, uci se)
i da, samo jedno pitanje.Zasto mislis da intel nema potrebu da vise ubrzava procesore, od Ivy bridge-a?

Poslednja izmena:
zato sto su fukarski izmonopolisali sa proizvodnim procesom i seli da muzu narod dok komsiji krava ne crkne,ali to je prica za drugu temu,i nema nikakve veze sa odabirom ovog decka.ako imas neki argument zasto je 4440 toliko bolje resenje od fx8320 jako bih voleo da cujem i da vidim konacno konkretne dokaze,u protivnom odbijam da ucestvujem u jos jednoj fanboj hejt temi i raspravi,posto me licno bas briga sta ce da im se desi,kad bi se ja pitao i VIA i oni rusi bi bili u igri tj samo da sto vise igraca bude u igri,a iskreno cudim se kako je amd uopste opstao.

Poslednja izmena:
a4yvy7a5.jpg

Mislio sam uzeti ovo i onda u kešu za 10k monitor i 20k mi ostane za grafiku.
E sad, ram sam stavio jedan da mogu dokupiti još jedan kasnije, 1800 bi trebalo da se spusti na 1600 auto zbog matične. Uzeti taj ram ili ipak neki drugi? Koji ram će biti lako naći u budućnosti? I molio bih predlog za neku grafu.

nista ti 1866 mhz ram ne treba za intel,uzmi najjeftiniji 1600mhz cl9 stap koji imaju na lageru.pre ces da opet menjas komplet konfu nego sto ces da iskoristis 16gb rama u 95 posto slucajeva (jer verovatno da ti stvarno treba dosta rama ne bi kupovao 4440,imas brojem ukupno 5 igara koje trose vise od 4gb memorije i od tih 5 dve modovima samo),sto se igara tice 8gb ce da bude i puna kapa dugo,dugo vremena.ja licno bih isao na 2x4gb zbog dualchannel-a,nisu to neznam ni ja kakvi dobitci u performansama ali razlike u ceni fakticki nema.

zar ne moze ovo i na neku plojku b serije?pitam,nisam siguran,ne pratim ploce za intel,nego ovako sto sam susreo na forumu.

sto se tice grafe,za 20k din ako mora novo 270x,nema nista bolje za te pare.gadjaj msi ili asus ako ima.za 10k din nisu neki monitori,mozda bi tu trebalo malo pristekati i uzeti onaj Dell U2312HM sto ne na akciji (izguglaj da ne reklamiram) za 18k din.cak i po cenu da ne uzimas grafu sad dok ne skupis tih nekih 5-6k din razlike,grafikama ce cene da padaju a kad ce opet neki lep monitor nov u radnji da bude ovako povoljno pitanje je.

na kraju krajeva,270x sa domacom garancijom za tih 5-6k din manje kao pljeve po forumu.jos znas da dobijas istestiran primerak koji ne cvrci,ne plesu ventovi i sl.

nista ti 1866 mhz ram ne treba za intel,uzmi najjeftiniji 1600mhz cl9 stap koji imaju na lageru.pre ces da opet menjas komplet konfu nego sto ces da iskoristis 16gb rama u 95 posto slucajeva (jer verovatno da ti stvarno treba dosta rama ne bi kupovao 4440,imas brojem ukupno 5 igara koje trose vise od 4gb memorije i od tih 5 dve modovima samo),sto se igara tice 8gb ce da bude i puna kapa dugo,dugo vremena.ja licno bih isao na 2x4gb zbog dualchannel-a,nisu to neznam ni ja kakvi dobitci u performansama ali razlike u ceni fakticki nema.

zar ne moze ovo i na neku plojku b serije?pitam,nisam siguran,ne pratim ploce za intel,nego ovako sto sam susreo na forumu.

sto se tice grafe,za 20k din ako mora novo 270x,nema nista bolje za te pare.gadjaj msi ili asus ako ima.za 10k din nisu neki monitori,mozda bi tu trebalo malo pristekati i uzeti onaj Dell U2312HM sto ne na akciji (izguglaj da ne reklamiram) za 18k din.cak i po cenu da ne uzimas grafu sad dok ne skupis tih nekih 5-6k din razlike,grafikama ce cene da padaju a kad ce opet neki lep monitor nov u radnji da bude ovako povoljno pitanje je.

na kraju krajeva,270x sa domacom garancijom za tih 5-6k din manje kao pljeve po forumu.jos znas da dobijas istestiran primerak koji ne cvrci,ne plesu ventovi i sl.

Mislio sam "bolji" ram jer bi ploču menjao nekad kasnije. (ne znam koliko dobrinosi brža mem? ) A ploča je najjeftinija koja ima usb 3 za prištekati. Monitor bi kasnije isto uzeo drugi, pa bi ovaj mojima dao jer su još uvek na mom starom crt 17". Grafiku bih mogao i sl mesec uzeti, onda bih imao i više keša ako ima šta do otp 30k što je drastično bolje od 270x?

Pa nešto sitno u testovima donosi brži ram.
Ništa neće škoditi ako uzmeš brži ram, a šta ne škodi samo može da koristi :D

po meni je mnogo bolje da kes ulozis u bolji monitor nego u 3-5 fps vise sto bi dobio sa 760gtx/280x.naravno,ako je ista cena 1866mhz cl9 i 1600 cl9 rama istog kapaciteta treba uzeti brzi,jer ne skodi.vidim da je razlika izmedju tog kinstona sto si ti naveo i najjeftinijeg cl9 2x4gb kompleta 500din,nije puno ali ja bih opet isao na 2x4gb.najverovatnije ce i taj 1866 ram kod tebe raditi na 1600 cl9,ustvari siguran sam.

opet ponavljam,onaj dell je stvarno odlicna ponuda i ne bi je trebalo propustiti.

Nazad
Vrh Dno