Šta je novo?

noutbuk i laptop

sstojan

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poena
301
Jedan prodavac mi je reko se noutbuk i laptop mnogo razlikuju, pa ako neko moze da mi kaze koje su razlike.
Planiram da kupim sebi jedan noutbuk ili laptop, pa me interesuje koji je skuplji i koji je bolji?

Prevod sa engleskog

sstojan je napisao(la):
Jedan prodavac mi je reko se noutbuk i laptop mnogo razlikuju, pa ako neko moze da mi kaze koje su razlike.
Planiram da kupim sebi jedan noutbuk ili laptop, pa me interesuje koji je skuplji i koji je bolji?

LapTop je racunar zamisljen da stoji (TOP) na krilu (LAP).
Sedis u avionu, stavis racunar na krilo (ne na krilo od aviona) i radis.

Desktop je racunar koji je predvidjen da stoji na (TOP) stolu (DESK).

NoteBook je racunar manjih dimenzija, lakih za nosenje, kao knjiga (BOOK) za zapisivanje (NOTE).

Dakle, ne moze se reci koji je skuplji i koji je bolji, razlika je u gabaritima.
Ako prodavac nije znao da ti kaze po cemu se mnoogo razlikuju laptop i noutbuk savetujem ti da kod njega ne kupujes.

u sustini prakticne razlike nema, jer 90% ljudi (prodavaca) ne zna koja je razlika, a zovu ih kako im padne na pamet.
Inace evo sta je meni silver rekao na isto pitanje pre par godina

Precizno receno, nisu sinonimi. Notebookovi su kao kategorija podskup laptopova i to oni laptopovi koji imaju A4 dimenzije (odatle i naziv - prema velicini sveske). Postoje oni manji laptopovi sa ekranom recimo od 10,4" i oni se oznacavaju kao subnotebooks. Postoje danas i veci, sa wide screenom, koji imaju kompletnu tastaturu (sve sa numerickim blokom). Postoje i oni kojima moze ekran da se okrene, pa se koriste kao tablet pc, selektujuci i pisuci po touch skrinu. Dakle, sve su to laptopovi, dok odrednica notebook sugerise dimenzije.

u sustini tretiraju se kao sinonimi, ali eto.. nije na odmet da znas

Korisno bi bilo da napises u koje svrhe ces koristiti doticni laptop da bi omogucio svima nama da ti damo neki koristan savet. Ukratko ukoliko si poslovno orjentisan i treba ti laptop koji ces cesto nositi u automobilu, avionu itd. notebook ili 12" laptop ti je dobar izbor ali ako to nije slucaj uzmi neki jak 15" desktop replacement ( samo ime ti kaze o cemu se radi ). Postoji jos dosta pitanja vezano za laptop racunare ( baterija, grafika itd ) ali sustinski je neophodno znati namenu da bi se moglo preciznije govoriti.

He

Pazi osnovna razlika je u samoj prenosivosti i trajanju baterije. U principu postoje takozvani desktop replacement i pravi notebook racunari. Desktop replacement je prenosivi racunar koji obicno ima bolje performanse ali je i tezi i skuplji i trosi vise baterije od pravog notebook-a.

Vrh Dno