Šta je novo?

Notepal

tartuf

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2006
Poena
304
Da li neko, ima ovaj notepal (hladnjak za laptop), pa da mi kaze kakva su mu iskustva. Da li stvarno pomaze u smanjivanju temperature, i da li je stetan za laptop. Ako ima neko da mi predlozi bolji uredjaj naka javi;). HVALA!

Ja sam probao Cooler masterov, varijanta sa 3 ventilatora. I skroz sam bio nezadovoljan tako da sam ga vratio. Ventilatori se više čuju od ventilatora na laptoptu (tiši su od buke koju bi pravio ventilator u full speed-u ali se to nikad nije meni desilo ni ovako).
Prvo što nije bilo dobro je to što ima napred izdignuće koje mi poklapa prednje portove (čitač kartica i ulaze za mic/slušalice) a oba intenzivno koristim.
Potom razlika u temperaturi nije bila nikakva.. znači možda 2 stepena dole ali mooždaaa..Ipak mu sitem za odvođenje toplog vazduha ispod laptopa nije najjača strana a i opet laptoptovi su različito pakovani tako da nisu otvori kod svih na istom mestu a i zagrevanje je na različitim delovima.

Mislim da bi Zalman bio bolje rešenje.
npr ovde: http://www.xoxide.com/noco.html ima raznih modela i ja bih da pitam ako neko zna gde kod nas može da se nađe još neki od ovih hladnjaka.. Zalman na primer.

Ja sam pre par nedelja uzeo CoolMaster Notepal W1 varijantu sa 3 kulera i moje iskustvo je sledece :

Mane :

Posto imam 17'' laptop duzina postolja je OK, ali sto se tice sirine krace je za jedno 3 cm od mog laptopa, pa sam imao problem da namestim laptop da bude stabilan. Naime podnozije mog laptopa nije ravno vec ispupecno i udubljeno, pa sam morao da stvljam podloske koje sam prvio rucno od delova gumice za brisanje i da ih lepim za podnozije kako bi univelisao laptop. Ipak od tezine laptopa i temperature gumica je mnogo omeksla i raspala se, pa sam mesto nje upotrebio cvrst karton, i on mi se pokazao kao kvalitetnije resenje. Ipak ako jace gurnem laptop u mestu i taj karton se pomeri laptop mi opet postaje nestabilan, pa moram opet da namestam kartonske podloske. Iako je proces namestanja smoran, ako pazis i uz malo strpljenja nece te mnogo nervirati.
Sto se tice prednjeg dela, stoji da zaklanja prednju stranu, ali kako se meni tu nalaze IR senzor za daljinac (koji radi i pored prepreke) i prekidac za wierless koji mi je non stop ukljucen zbog bluetooth-a ja ovo ne vidim kao veliku manu, mada kod nekih laptopva, ovo moze da bude problem.
Poslednja mana (a po meni i najveca) su kuleri. Naime kada se ukljuce tihi su ko kuler na laptopu, ali kada se zagreju, cuju se. Doduse mnogo manje nego laptopv kuler u punom opterecenju, ali ipak gu glasniji od laptopvog kulera u idel rezimu. Ipak kolicina buke je sasvim prihvatljiva i meni ne smeta pri gledanju filmova, slusanju muzike, dok surfujem Netom ili igram igricu, ali kada legnem da spavam ili kada mi treba koncentracija dok ucim za stolom, onda obavezno iskljucim kulere.

Prednosti :

Prva prednost je hladjenje. Verovali ili ne ali ovo podnozije meni obara temperaturu CPU do 12 stepeni, grafike do 10 stepeni, a HDD do 5 stepena !!!
Napomenuo bi da mi se otvor za usis vazduha za hladjenje CPU na laptopu nalazi tacno iznad kulera na podnoziju (ko da su merili), pa verujem da je i to uslovilo sjajan rezultat pri hladjenju. Verujem da sam uzeo varijantu sa 2 kulera, da ne bi pogodio otvor za hladjenje CPU na laptopu tako efikasno, jer bi kuler na podnoziju bio pomeren ustranu !!!
Takodje mi je mnogo prijatnije da koristim laptop jer je deo ispod desnog dlana osetno hladniji nego bez podnozija (tu mi se nalazi grafika) kao i deo ispod levog (tu je HDD) !!!
Druga prednost je uzdignutost tastature. Naime ovako uzdignuta tastatura je mnogoooooo ugodnija za rad nego kada stoji na ravnoj podlozi. Sa ovako uzdignutom tastaturom imam osecaj kao da radim na desktopu !!!

Nedoradjenost :

Podnozije je izradjeno od kvalitetnog aluminijuma, lagano je i lepog je dizajna, ali kabl koji povezuje kulere i ciji je USB prikljucak na zadnoj strani je po meni lose uradjen, jer sam morao da ga lepim pored kulera ispod podnozija kako bih ga sakrio da mi ne bi visio po stolu i da mi ne bi smetao u radu sa misem, jel mi je prikljucak za USB sa moje desne strane. Naravno ovo nekome i nije neka velika mana, ali po mom misljenju mogli su elegantinje to da rese.
Drugi predlog proizvodjacu bi bio da sa zadnje strane pored postojeca 2 USB slota stavi jos neki, jer ne verujem da bi mu to bio veliki trosak, a sigurno bi podnozije dobilo na funkcionalnosti.

Moj savet za kraj :

Ako ti se laptop greje i ako zelis udobnije da radis na laptopu, ovo podnozije moze da ti bude dobro resenje. Samo najpre proveri koji ti model vise odgovara zbog polozja otvora za hladjenje, kao i to da li ti se neke vazne konekcije nalaze na prenjem delu laptopa, koje neces moci da koristis sa ovim podnozijem.
Dakle da zakljucim, podnozije i pored sitnijih mana vredi ulozenog novca !!!

Slazem se sa Bartmanom.
Inace, ja sam pri vrhu hladnjaka zalepio dva komadica sundjera. Sa njima je lap stabilniji i ne klize se levo-desno kada ubacujem usb flash.

Cooler master moze da bude dobro rešenje. Ja sam samo naveo svoj primer gde to on uopšte nije. Sem funkcije izdizanja nikakve druge promene nije bilo.

Malo sam promatrao ovaj Zalman i mislim da bi bio baš dobro rešenje.
http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=224

Mislim da je distribucija vazduha mnogo bolje rešena ovim perforacaijama. Odlična je opcija što ventilatori imaju detaljnu regulaciju brzine, a i super je što ima gumice prikačene tako da će laptop stabilno stajati. Nigde nije zakrivljen tako da ne pokriva ništa i još samo da ima negde kod nas i bilo bi super. Čini mi se da je najbliže mesto Zagreb gde može da se kupi ;(

Cooler mastera ima u platou na kraju kneza i u computer dream-u a Zalmana nema nigde kod nas :(

Tako da ako neko vidi slučajno neka obaveštava odma! :D

Ja sam moj CoolMaster Notepal W1 uzeo u Pakomu. Verzija sa 3 kulera je 3400 din. a sa 2 kulera je 2800 din.

Ja sam moj CoolMaster Notepal W1 uzeo u Pakomu. Verzija sa 3 kulera je 3400 din. a sa 2 kulera je 2800 din.
Ja imam verziju sa 3 Fan-a ali mi ne odgovara jer je ona za lap top sa wide ekranom 16:9.Moj IBM je kvadratichan pa prelazi note pal u gornjem delu.Onaj sa 2 fan-a je za mene.Naerno sam napomenuo zbog eventualnih kupaca da se ne zeznu.

Ja imam sub-notebook 12". Pretpostavljam da tu velicinu necu naci? Isto kao i odgovarajucu torbu... sve je prilagodjeno za ogromne modele.

Ja imam verziju sa 3 Fan-a ali mi ne odgovara jer je ona za lap top sa wide ekranom 16:9.Moj IBM je kvadratichan pa prelazi note pal u gornjem delu.Onaj sa 2 fan-a je za mene.Naerno sam napomenuo zbog eventualnih kupaca da se ne zeznu.

Ja imam 15.4 wide pa je ipak malko gore prelazio. To su izgleda tako tempirali. Ne znam samo što su napisali da može i za 17" modele, ali dobro ko je rekao da mora da laptop sedi kako valja na podlozi. A ti račun u ruke pa idi zameni.

Ja imam 15.4 wide pa je ipak malko gore prelazio. To su izgleda tako tempirali. Ne znam samo što su napisali da može i za 17" modele, ali dobro ko je rekao da mora da laptop sedi kako valja na podlozi. A ti račun u ruke pa idi zameni.
Zamena je Zakonski moguca samo ukoliko postoji kvar na artiklu ili mana.U ovom sluchaju-nema zamene.Dao sam ga sestri a meni cu naruchiti sa 2 fan-a.

Zakon o zastiti potrošača članovi 34 i 35. Možeš da u roku od 6 meseci izvršiš zamenu ako se na proizvodu pojavljuje mana. A mana je npr loše ležanje, pokrivanje portova itd itsl.

Zamena je Zakonski moguca samo ukoliko postoji kvar na artiklu ili mana.U ovom sluchaju-nema zamene.Dao sam ga sestri a meni cu naruchiti sa 2 fan-a.

Ne vidim zasto mu ne bi zamenili, ako mu ne odgovara... Naravno, ako je kupio u nekoj Š firmi, verovatno mu nece zameniti, ali te takve firme ubrzano nestaju.

Zakon o zastiti potrošača članovi 34 i 35. Možeš da u roku od 6 meseci izvršiš zamenu ako se na proizvodu pojavljuje mana. A mana je npr loše ležanje, pokrivanje portova itd itsl.
To nije mana artikla.Mana postoji samo ako artikal odstupa od tehnichke specifikacije prozivodjacha.Bukvalno,ako je moj Notepal tehnichki isti kao i ostali artikli proizvodjacha onda nema zamene jer sam ja kao kupac sam birao artikal.Zamena i da se obavi dobijam opet isti.Niko me nije terao da kupujem bash taj artikal.:D
No, obzirom da sam ga vec upotrebljavao glupo bi bilo i da trazim da mi zamene samo zato shto sam ga napamet naruchio.Shta da rade oni posle sa polovnim artiklom?Nije fer, iako to mogu da uradim,necu i nikada nisam.
PS.
zilet@malko si u zabludi oko tumachenja Zakona.Ako te zanima mogu da ti posaljem tumachenja i misljenja Ministarstva trgovine o reklamaciji.Nije bash tako kako si obrazlozio a vec sam o tome pisao na ovom forumu.Ovo regulishe i jedan stariji zakon;Zakon o uslovima za obavljanje prometa robe,vrsenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru(cl 36).Pozzz..

Poslednja izmena:
Slažem se ja da nije fer prema preduzećima, ali imaš potpuno pravo da zameniš stvar ako ne ispunjava tvoja očekivanja i ne predstavlja ono za šta se izdaje (naravno ako te je prodavac do detalja uputio u proizvod, da kažemo da onda nije fer).

Nego skroz nebitno za ovo, odo da kontaktiram HG spot da vidimo šta će da kažu.

Slažem se ja da nije fer prema preduzećima, ali imaš potpuno pravo da zameniš stvar ako ne ispunjava tvoja očekivanja i ne predstavlja ono za šta se izdaje (naravno ako te je prodavac do detalja uputio u proizvod, da kažemo da onda nije fer).

Nego skroz nebitno za ovo, odo da kontaktiram HG spot da vidimo šta će da kažu.
Shta bi u HG spotu?

Jedno pitanje da se ne bih maltretirao da trazim Notepal S, mogu li za moj 12.1" MSI S260X da pazarim Notepal W1, tj. hoce li normalno pasovati iako je podnozje vece?

Znam taj lap top i hoce.Jedino ce jedan ventilator da ti bude vishka ako uzmesh notepal sa 3 fana.

Super, taman sam uzeo na test taj notepal sa 3 venta, pa cu i da probam uzivo...

Bojsa, ako ti ne odgovara taj sa tri ventilatora, možemo uvek da se menjamo, ja imam onaj sa dva i malo mi je mali (Notepal, naravno :D) u odnosu na širinu laptopa...

Probao sam i moram da kazem da sam veoma zadovoljan, ako ga stavim na kraj, onda mi ga hlade dva venta, ali ako stavim na sredinu, kace ga sva tri i temperatura je jos niza....
Fenomenalna stvarcica, bez dalje diskusije :D
bacicu i sliku, kad budem bio u prilici....

Poslednja izmena:
Dali neko moze da uporedi i napravi razlike izmedju ova dva modela:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14037
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=10630

Ovaj drugi sam bila u prilici da koristim i zaista vrsi posao kad je moj laptop u pitanju, ali mi smeta to sto mi zaklanja prednje konektore koji su mi vazni.

Vidim da je prvi pravljen delom i od plastike i da ima samo jedan veliki ventilator, ali zato poseduje mogucnost podesavanja brzine.

Dali neko moze da uporedi i napravi razlike izmedju ova dva modela:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14037
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=10630

Ovaj drugi sam bila u prilici da koristim i zaista vrsi posao kad je moj laptop u pitanju, ali mi smeta to sto mi zaklanja prednje konektore koji su mi vazni.

Vidim da je prvi pravljen delom i od plastike i da ima samo jedan veliki ventilator, ali zato poseduje mogucnost podesavanja brzine.

Imam Infinity i mogu Ti reci da je SUPER, btw ventiator je tipa turbine ;) Imam takodje i Zalman-ov i on je bolji ali je problematicno nabaviti ga u Srbiji :(

POZDRAV

Nenade, verovatno nisi video poruke sa prehodne strane, taj model (samo ne za laptopove sa wide ekranima) imala sam priliku da isporbam i radi posao, ali posto mi se ne dopada to sto mi spreda skriva konektore pitam se da li bi Infinite isto tako dobro (ili bolje) radio posao posto je rec o sasvim drugacijoj koncepciji.

Vrh Dno