Šta je novo?

Notebook ekran + uticaj na vid?

mrmilos

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2005
Poena
815
Pre 3-4 dana sam uzeo laptop (FS esprimo v5535) a pre toga sam imao desktop pc sa klasicnim 17inch monitorom. Imam problem sa privikavanjem na novi ekran, prvo boje su nekako tamne vise mat, a imam utisak da me posle rada na kompu vise bole oci, nego sto je slucaj sa obicnim monitorom. Pitanje: da li je ovo uobicajeno, i boje, i da li ce se oci posle nekog vremena privici?

Smanji osvetljenje i podesi kontrast.

Nije uobicajeno, ali moze da se desi ako ti je osvetljenje lcd-a prejako (sto je retko sa laptopovima). LCD ne zraci ni blizu kao klasicni CRT, tako da bi oci trebale da ti se odmaraju na LCD-u u odnosu na CRT. Pokusaj da malo promenis osvetljenje, kontrast i temperaturu boja (to imas i u opcijama za graficku)

Kao sto su ti vec rekli probaj podestis tj nadjes kakvo ti osvjetljenje i koliki kont odgovara. Uz to kod laptopova (kao i desktop TFT) monitori ne zrace jer nisu izradjeni na principu katode (kao CRT)..

Svako koriscenje ociju steti vidu

Ok vidim da ste svi jako duhoviti.

Pretpostavljam da je u pitanju matirani ekran. Za njega je manje-više normalno da ima nešto slabije (ispranije) boje. Jednostavno koriguj osvjetljenje sa fn+(ako se dobro sjećam)f8 odnosno f9 i kontrast u drajveru, kako ti je već rečeno.

Pretpostavljam da je u pitanju matirani ekran. Za njega je manje-više normalno da ima nešto slabije (ispranije) boje. Jednostavno koriguj osvjetljenje sa fn+(ako se dobro sjećam)f8 odnosno f9 i kontrast u drajveru, kako ti je već rečeno.

mnogo ti hvala na savetu, to mi je trebalo ;)

Vrh Dno