Šta je novo?

Nosenje fotoaparata preko granice

Grunfi

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
304
Da li neko moze da mi kaze kakva je procedura kada se nosi fotoaparat preko granice?
Nosio bi nikona d40. Da li treba da ga prijanim, nosim racun i garanciju..... Ne bi voleo da mi se desi da mi naplate carinu u povratku....

hvala

Da te ne boli glava ponesi dokumenta od aparata,racun-ako imas i obavezno ga prijavi na granici- u povratku im samo pokazes taj papir gde je naveden aparat (prijava robe) oni provere i nemas problem - Naravno-to je scenario u zavisnosti od toga gde ides i dal ce da te proveravaju u povratku-a koji god da je scenario- obavezno ga prijavi. Tako je bar bilo...

Ako hoćeš da budeš 100% siguran prijavi telo+svi objektivi (serijski brojevi) na granici. Koliko ja znam, na aerodormu postoji sigurno obrazac za popunjavanje koji ti overe pre neposredno pre prolaska kroz pasošku kontrolu, dok kada sam išao kolima, na granici su me belo gledali i mahali rukom da prođem, a pri povratku mi nikada nisu nešto specijalno pretresali auto, tako da nisam bio u prilici da objašnjavam cariniku da je sve kupljeno kod nas. Možda je najpametnije da, ako ne ideš avionom, poneseš račune i garancije (ako ih imaš), zlu ne trebalo.

Poslednja izmena:
Ja uvek prijavim i obično kažu "ma ne treba"... Obavezno ponesi račun i garanciju, to će te lišiti svake glavobolje u povratku.

Ja sam nekad prijavljivao, nekad nisam... ali nikada mi nije trebao taj papir.

Vishe niko ne kontrolishe shta se iznosi,a shto je josh bolje,shta se unosi...posebno ako idesh avionom.

Ja sam nekad prijavljivao, nekad nisam... ali nikada mi nije trebao taj papir.
Obično ne treba, ali nije zgoreg obezbediti se. Kad sam rekao "uvek prijavim", da me ne shvati neko pogrešno da uvek popunjavam papir. Nego uvek kažem cariniku šta imam i pitam je l' treba da se zvanično upiše, a on kaže "ma ne treba" (ponekad pre toga pitaju koliko para stvar košta, verovatno i od toga zavisi).

A to da ne pregledaju... Pa znate šta, meni je jednom u kupe spavaćih kola u sred noći upala grupa do zuba naoružanih specijalaca i pretresla SVE. Nemam pojma šta su tražili, drogu, bombe... Ko zna.

Poslednja izmena:
Ovo za unos avionom, ne budi siguran... mozda deluje tako. Nisam carinik ali relativno cesto putujem.

U svakom sluchaju sam naveo svoje iskustvo zasnovano na nekoliko ulazaka/izlazaka iz zemlje u poslednjih godinu dana,a preko aerodroma "Nikola Tesla".Moguce je si imao drugachije iskustvo,sve zavisi od destinacija,(ne)raspolozenja carinika,guzve,i uticaja subjektivnih slabosti i objektivnih okolnosti :D .

Pre nekih dve-tri godine, drugar kada je isao u Holandiju, poneo je odavde krs laptop koji nije radio, prijavio ga na carini i dobio onu potvrdu. U Holandiji je bukvalno taj bacio u djubre, a kupio novi, i kada se vracao ( putovao je avionom samo da napomenem ), samo su pogledali, pitali jer ima tu potvrdu da je poneo odavde, on rekao da ima, samo izvadio papir i pustili su ga. Uopste nisu gledali da li je potvrda za taj laptop ili ne.
Dakle, ako ides avionom, uzmi potvrdu. Jeste da je nece gledati, ali da bi bio siguran.

U svakom sluchaju sam naveo svoje iskustvo zasnovano na nekoliko ulazaka/izlazaka iz zemlje u poslednjih godinu dana,a preko aerodroma "Nikola Tesla".Moguce je si imao drugachije iskustvo,sve zavisi od destinacija,(ne)raspolozenja carinika,guzve,i uticaja subjektivnih slabosti i objektivnih okolnosti :D .

Ma nije u tome stvar. Onako posmatrajuci sa strane, onih par carinika stoje maltene nezainteresovano i posmatraju putnike koji listom prolaze na zeleno i nikom nista. Mi prodjemo i unesemo neki telefoncic, aparatic ili laptop i svi srecni. Sustina je da je prtljag prethodno omirisao pas i prosao kroz rentgen.
Foto aparat, laptop i telefon se vec par godina smatraju licnom imovinom ili tako nekako formulisano i carinici i ne obracaju paznju na to. Njih zanimaju stvari namenjene prodaji i naravno droga.
Sve naravno pod uslovom da nije u originalnoj ambalazi.
Da ne idemo van teme, coveku bi preporucio da ipak prijavi foto aparat jer je u pitanju poluprofi SLR koji nekom cariniku moze da zapadne za oko pa da ga maltretira bez veze.

Ja sam dva puta na granici hteo da prijavim fotoaparat sa gomilom opreme koji zauzima jedan veliki ranac, i oni su samo rekli ma ne treba :)

Ma ne mogu oni da ti zabrane da ga prijavljujesh, ja sam gomilu puta prijavljivao, a posle nekog vremena se smorish, ili kasnish na boarding ili slichne komplikacije... al ako popunish papir i podmetnesh im potpisace ga i pechatirati iako su ti rekli da ne treba... Tako je bar na aerodromu, kolima kad sam ishao napolje nikad nisam prijavljivao foto opremu.

Da li neko moze da mi kaze kakva je procedura kada se nosi fotoaparat preko granice?
Nosio bi nikona d40. Da li treba da ga prijanim, nosim racun i garanciju..... Ne bi voleo da mi se desi da mi naplate carinu u povratku....

hvala

Popuniš ovaj obrazac za privremeno iznošenje stvari, (model i serijski broj), poturiš to cariniku na izlasku da ti ispečatira i potpiše, presaviješ i staviš u neko džepče, i neće glava da te boli pri povratku... :)

Hvala drugari!
Inace putujem busom u organizovanoj grupi na neki seminar. Cenm da nece biti problema, ali necu da razmisljam...

hvala jos jednom.

Uradiš sve ovo što sam ti napisao, samo što ćeš morati na granici da izađeš iz busa i prošetaš do carinarnice da ti to potpišu/udare pečat... :)

Ja sam pre tri godine putovao u sibir, prvo vozom do moskve, pa avionom u jakutsk....isla je organizovana grupa ljudi...svi nosili kamere, fotoaparate...niko nista nije prijavio...

Pocetkom juna ove godine sam isao u London (avionom naravno), nas 4. Isto tako niko nista prijavio nije. Niko nije nista pogledao....E sada, ovaj tvoj fotoaparat je bolji od ovih obicnih digitalaca, ali koliko sam evo do sada video, sve se manje to gleda..

E sada, naravno, da bi mirno spavao, ako te vec to opterecuje prijavis ga fino i nema glava da te boli. Jer ti niko nece nista reci ako imas papir koji je visak, ali ako ti ga traze a nemas ga....e onda sledi..pa zasto nisi..ovo ono.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ma ako ima sa sobom račun da je kupljen ovde ne može da mu naplati nikakvu carinu ni sa papirom, ni bez papira.

nisam prijavio ni aparat ni laptop i nije bilo nikakvih problema.. e sad znam i druge koji nisu ali.. opet.. nesto nema zvanicno nista o tome a kad ima onda kazu ma nema potreba i ..bzv.. nikad se ne zna sa tim stvarima u Srbiji..paaa bolje ipak prijaviti..

Ili prijaviti, ili račun... Račun je pravovaljana isprava, nema rasprave ako imaš račun.

Ja sam putovao autobusom u organizovanoj grupi do Spanije pre 2 meseca i niko nista nije gledao, u stvari imao sam osecaj da ih mrzi i da nam pecatiraju pasose, svi su imali aparate a bilo je i DSLR-a :)
Da naglasim da nam ni vodic nije nista napomenuo.

Poslednja izmena:
Na charter letovima iz Beograda nije potrebno prijavljivati nista...bar nije trebalo proslog leta..na redovnim linijama bi trebalo ipak prijaviti i uzeti potvrdu!

Cale je isao kolima do Slovenije i nije prijavio laptop i bez problema prosao,niko nista nije trazio.Kada se vracao na granici hrvatske su ga urnisali sto nije prijavio,odakle mu i dal je legalan xp.Dok im je objasnio sve da je lap na firmu itd na kraju je slata kopija racuna faxom :) Posle toga nikakvih problema,cak je preneo i monitor 24" bez provere,doduse tad je isao kolima sa slovenackim tablicama

Isao i vratio se. Nosio sam sa sobom racun i gaaranciju, i nisam prijavljivao. Niko me nista ni pitao....

hvala jos jednom na savetima

najvise vole one koji se vracaju iz US sa duzeg puta...
e njih nekad detaljno gledaju... a nekad opet ne...

u principu ima ko je platio carinu na canona Axxx jer je bio sumnjiv cariniku (doduse uneo je laptop koji je spakovao u torbu sa sluzbenim itd...) i to je bilo pre nekih godinu dana...

cartere ne gledaju uglavnom, mada ljudi npr u turskoj bas svasta kupuju..
ja sam svaki laptop (sluzbeni ili licni) koji sam iznosio prijavio sa vrlo sturim natpisom na onom papiricu, npr napisao sam samo thinkpad ili samo HP itd... dobio pecat i vozi...
ako mi nekad padne na pamet da unesem novi od napolje (mada po ovim cenama to i nema smisla sem iz us), lepo imam papir |)

Kolima mozes preneti sve sitnije od plazma tv-a...

Poslednja izmena:
Koliko ja znam...

1 (jedan) fotoaparat i
1 (jedan) laptop

su stvari za licnu upotrbu (ne za trgovinu) i to se poslednjih godina nigde na svetu ne carini...

vise puta je objasnjeno da to u zakonu ne pise i da je ostavljeno slobodnoj interpretaciji carinika... zasto da umesto da popunis papir sto ti traje 3 mintua moras uopste da razmisljas o mogucnosti da naletis na carinika koji se ne slaze sa ovom pricom od gore?

Nazad
Vrh Dno