Šta je novo?

Non video games - board, table, card etc.

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Skoro sam bio na Games.con sajmu igara. Oduševio sam se ponudom raznih igara a koje nisu za računare. Htedoh malo da se raspitam i na banchu o tim igrama, ali ne mogu da nađem ni jedan thread o ne video igrama. Pa rekoh da pokrenem jedan thread gde bi smo diskutovali o istim. Ja godina igram Magic The Gathering, a u zadnje vreme sam navučen na 7 wonders Duel i Yamb. Igram što uživo, što preko sajtova. Ako je neko voljan da preporuči nešto od igara, mogli bi ovde da prodiskutujemo.

Da li te zanimaju samo VS igre ili i kooperativne?
Pre korone je bilo par sjajnih mesta za igre ovih igara. Astal (bg preko puta skc) pre svega. Ima i dalje naravno, mada je svakako malo zamrlo u toku korone.
Igara ima neograničeno. Ja lično najviše volim blago casual igre tipa betrayal on the house on the hill.
U ekipi imamo brdo igri od kojih pikamo
dracula
dead of winter
terraforming mars
betrayal
munchkin
exploding kittens
folklore

One najpoznatije igre me ne oduševljavaju toliko, catan i slično. Previše mi je generic.

Jedna igra koju obožavam je Discworld. Imali su je u astalu i nisu hteli da je prodaju kada su zatvorili. Igra više ne pstoji u prodaji zbog problema o autorskim pravima. Postoji direktna alternativa sa istim kartama, ali drugačijim ilustracijama koje nemaju veze sa disksvetom i to me ne interesira ni najmanje. Digitalizovao sam i remasterovao sve karte, ali nemam gde da pravilno odštampam.

Nije nemoguće i da napravimo neko okupljanje za određene igre. Dosta igara je mnooogo bolje u 5 ili 6 igrača iako je 3 minumum.

Exploding kittens su mi klinci tražili da pazarim na games.con-u, ali bilo mi žao da dam 3k dinara za kartašku igru. Na kraju uzeli 7 Wonders Duel i Kling Klang Klunker a dobili gratis MTG Dual Deck (za kupovinu preko 5k dinara).
Ne znam da li si probao da igraš online. Ja sam se registrovao na https://boardgamearena.com/welcome. Stvarno veliki izbor igara.

Uf, igralo se nekad... više kartične, i to Munchkin, MTG i naročito V:TES.

A od board Puerto Rico najviše.

Baš mi je žao što se raspala ta moja ekipa :(

Ja se baš navukao na boardgamearena.com Odličan sajt. 575 igara. Trenutno igram 7 Wonders Duel (ako ima zainteresovanih za igru neka se jave) i Kingdomino. 7 wonders je maksimalno verno prenet u online.

Isto preporuka za domaći https://www.yamb.rs/ Sve moguće verzije jamba dostupne.

A od board Puerto Rico najviše.

Video i probao sve i svašta, ali nema te igre koja može da se meri sa legendarnim Puerto Rico-om.
Mada nije to igra za svakog, zavisi ko šta voli, za mene su igre sa što manje sreće i što više dinamike i interakcije među igračima.
Kad vidim da je bacanje kockica glavna mehanika u igri, momentalno me ne zanima.

Poslednja izmena:
Skoro su nam bili drugari koji su zaluđenici za društvene igre, doneli 5-6 da probamo (od reda 50 koje imaju). Igrali smo dobble (kartaška igra refleksa, dobro je zezanje, naročito kad se popije), Tako cica koža sir pica (slično), port royal (ova me je baš oduševila, dosta je jednostavna, brzo se ulazi u štos i jako je zanimljiva). Igrali smo i exploding kittens, nije loša, ostale nismo stigli da probamo ali definitivno ćemo imati Game night jednom u par nedelja.

Pratim temu, ako ima nekih preporuka za nešto kao Port royal, ili koja god druga igra da vredi, samo recite. Gde kupujete igre?

Ja imam bas dosta drustvenih igara.
Uglavnom, sada sve sto izadje lokalizovano, uzimam.
Od tih "malih", imam: Sushi Go, exploding kittens, kralj kockica, forbidden island, forbidden desert, lost cities...
Od malo kompleksnijih imam teraformiranja marsa, wingspan ( sa eksapanzijom: Ptice evrope), Izgubljene rusevine Arnaka, Everdell, Kaskadija, MicroMacro Crime City, MicroMacro Full house, Kingdomino...
Od decijih Rhino hero, Rhino Hero Super Battle, Lumina, Zombie Kidz Evolution, Cortex, My little Scythe....
Uglavnom, kada dodje zima, vise igramo, ali se samo igra, u krugu porodice.

Pre par meseci sam krenuo sa kupovinom društvenih igara, kako bih ih uveo kao porodičnu aktivnost. Napravio sam solidnu kolekciju, ali još uvek nismo krenuli sa igranjem zbog manjka vremena. Ali biće ubrzo.

90% igara iz kolekcije kupio sam na osnovu preporuka ljubitelja društvenih igara.

Evo jedne fotografije trenutne kolekcije:
51222869-2AD3-48E6-B33F-3B06F72CED98.jpeg

Pratim temu, ako ima nekih preporuka za nešto kao Port royal, ili koja god druga igra da vredi, samo recite. Gde kupujete igre?
Najviše radnji i klubova ima u Bg-u i NS-u, izdvojio bi Mipl, ja većinu svojih igara uzimao na sajmu u Essen-u
Od malo kompleksnijih imam teraformiranja marsa, wingspan ( sa eksapanzijom: Ptice evrope), Izgubljene rusevine Arnaka, Everdell, Kaskadija, MicroMacro Crime City, MicroMacro Full house, Kingdomino...
Kako je Wingspan kompleksan, to igra za decu...

Za pocetnike, i ljude koji ovde pitaju za igre, Wingspan jeste kompleksan.
Pogotovo sto je covek, pre toga igrao samo port royal, exploding kittens....

Sa drugarima trenutno igram Nemesis i BloodBowl Team Manager, moja preporuka za njih. Nemesis je Alien vibe, u ulozi ste marinca, stvarno su dobro preneli atmosferu na igru. BB Team Manager je out of print ali i dalje moze da se nadje - americki fudbal izmedju vilenjaka, elfova, ljudi i svega ostalog iz Warhammer sveta.

Porodicno smo upravo krenuli Dixit, bukvalno je cela porodica usvojila igru za 15-ak minuta, od 6 do 66 godina :)

Dixit je super, pogotovo za decu da razvijaju maštu, kao alternativu bi preporučio Detective Club, em je jeftinija, em se dobija duplo više karatata u startu, a sa njom može da se igra i Dixit.
Jedina "mana" je Detectiv Club ima samo jedan dodatak, dok Dixit ima mnogo, mada obzirom koliko koštaju, pre bi uzeo još neku igru, nego dodatne karte.

Uh, mi smo uzeli detective club, i jos ni jednom nismo odigrali igru, nazalost.
Potrebno je cetri igraca, to smo prevideli, kada smo uzimali igru.

Savet za kupovinu igara, na samoj kutiji uvek piše za koji je uzrast, za koliko igrača i koliko traje partija (negde piše ukupno, negde po igraču), pored toga ima naravno opis same igre.
Za bilo šta detaljnije pogledajte na BGG-u ili neki review na YT, preporučujem Dice Tower.
Društvene igre se dele na kartaške, igre na tabli, minijature... pa onda za koga je namenjena igra, tipa casual/party/family ili je više za ozbiljnije igrače, koji igraju jedni protiv drugih, ili je coop...
pa onda dolazi na red mehanike.....za svaku mehaniku ima definicija.
Na BGG-u imate za svaku igru opis, gde je i šta je, i koje mehanike ima, kad provalite šta vam se od mehanika ili tipa igara svidja, onda je već lakše da ocenite da li je to igra za vas (i za vaše društvo, jako bitna stavka).....
Ima dosta izraza koji će vam biti strani, ali jednom kad ih budete savladali sve postaje lagano....

Ranije se društvo okupljalo po boardgame klubovima C22 (sada se zove Ravnica), Conflux (dok je bio na Dorćolu), a onda smo prešli na kućne varijante. Sada kada smo dobili decu, malo se proredilo igranje ali i dalje pokušavamo da održimo ovaj hobi živim. Dok se nisam oženio, sve sam pare davao na društvene igre. :D

Koga god interesuju društvene igre, preporučio bih mu da procunja po boardgamegeeku.

Elem, moja ubedljivo no1. igra je Yedo. Ova igra je najpribližnija Lords of Waterdeep, s tim što je Yedo smešten u Japan. Tip igre je worker placement. Što znači da svako ima svoje figurice (odmila ih zovemo baćani) i smeštate ih po tabli, na određena polja ispunjavajući misije koje imate u kod sebe. Stavio sam link ka igri, pa slobodno bacite pogled. Meni je Lords of Waterdeep bio previše razvodnjen, dok je Yedo daleko kompleksniji od njega. Neko ko ulazi tek u hobi, neće se prevariti sa LoW a još je i D&D setting.

Druga igra koju bih spomenuo je Arkham Horror i igra je jednom rečju pravi horor ako imate sve expanzije (kao što ja imam), razvući i postaviti je jedan popriličan poduhvat (ako želite valjano da se pozabavite time a da ne fljusnete karte iz svih expanzija u deck) ali kada krenete da se igrate, pravo je uživanje. Ako ste ljubitelj Lovecrafta, mljac. :) Igru je takoreći nasledio Eldritch Horror, sve boljke prve igre su uklonjene ali je meni i dalje bolji Arkham (možda zato što sam mazohista pa volim da me igra surovo kažnjava :) ). Ove dve igre nisu za nekoga ko ulazi u svet društvenih igara. Osim ako nemate jednu do dve osobe koje će se brinuti o celoj igri (setup, objašnjavanje, praćenje eventova, itd).

Kolega iznad je spomenuo Puerto Rico, to je bila prva igra koju sam kupio u starom dobrom Sigilu (u Pop Lukinoj, taj klub mi najviše nedostaje). Tu bih igru recimo preporučio nekome ko je jako zainteresovan za svet društvenih igara, već je prošao one klasične kao što su Catan, Ticket to Ride, Dixit i slične gateway igre. Ovo je taman malkice kompleksnije da vas zagolica a da opet ne prepasti količinom pravila. Imate plantaže i građevine koje možete postaviti po svojoj tabli, a pritom runda se sastoji tako što igrači uzimaju određene uloge u krug (mayor, captain, trader, settler, carftsman, builder, prospector) i svaka od njih nešto radi, s tim da onaj ko je prvi uzeo određenu ulogu ima bonus - dok svi drugi mogu da odrade ono što ta uloga kaže. Recimo mayor dovlači brod sa crncima koje smeštate na plantaže i ako ste prvi uzeli tu ulogu, dobićete još jednog dodatnog da postavite na jednu od svojih plantaža. Sve u svemu, jako dobra igra.

Za početnike, jedan odličan polu-party game - Camel Up. Klađenje na kamile. :) Pritom momenat kada jedna kamila zajaše drugu pa zajedno pređu cilj je odličan ako popijete pivo-dva. :LOL:
Recimo, ako nemate veliko društvo za igru, a dobar sapatnik vam je supruga, dobra 2 player mi je Patchwork.
Viticulture je fin. Možda sam biased ali je ja ne bih kupovao ako volim hard core igre.

Super mi je i Terraforming Mars. Doživeo sam da sam ja kupio igru, dobio dete, nestao sa lica zemlje, društvo mi ćapilo igru i kupili sami sve expanzije. Ali je rado igram kada ugrabim vreme. :)

Od kartaških igara, numero uno - Android: Netrunner. Duša mi pati što, osim mog kuma, niko drugi ne voli tu igru (verovatno zbog kompleksnosti - mada meni nije ali opet...) a naravno, sad je on dobio dete... 😛 Nemam dovoljno reči hvale za nju. Iako mi je recimo, Game of Thrones CCG (kasnije LCG) super, jer mi je bio prvi card game u životu. I dan danas mi je zbog ljubavi prema knjigama na policama ali Netrunner je debelo prešišao GoT. Izašla je i druga edicija ove igre. Iskreno nisam ispratio u kojoj meri je bolja u odnosu na prvu ediciju (koju ja imam) i da li je uopšte bolja.

Ako volite pirate, moja omiljena igra vezana za taj setting je Merchants and Marauders. Svako bira tip broda na početku, kapetana (određene nacije, koje su tada bile zastupljene na Karibima). U skladu sa stilom igre (da li želite da budete pirat ili trgovac) i kapetanom kojeg ste dobili, odabraćete brodić. Imaćete sijaset misija da obavljate, pored toga svaki grad ima neke određene namirnice koje su preko potrebne i plaćaju ih duplo. Naravno, ako se odlučite za pirata i napadate brodove određenih nacija, pristup gradovima će biti ograničen i još ako event kaže da u toj rundi ulazi man-of-war nacije čiji ste prethodni trgovački brod napali, imaćete nekoga da vam diše za vratom i pored ostalih igrača koji će možda želeti da vas napadnu. U suštini, nije nužno da ima pvp ali dešava se i to.

Što se tiče dungeon crawlera. Descent i Star Wars: Imperial Assault su nam dve igre koje smo izguštirali. Jedan igrač je overlord ili imperator (u zavisnosti od igre) a ostali igrači formiraju družinu koja će da ide kroz misije zajedno i pokuša da istu ispuni. Naravno, desi se milion puta da failujemo, bože moj, dobijemo penale i nastavimo dalje. Društvo više voli SW a ja Descent. SW je humaniji, tako da kažemo, ne postoji taj momenat kao u Descentu da bacite sijaset kockica i na jednoj od njih dobijete X i propade vam ceo napad... a onda vas klepi mali pacov. Meni je to super, jer ima taj momenat David protiv Golijata... ali ako bi ste da uštedite živce, onda Star Wars je igra za vas.

Ljubitelj ste zombi igara? Say no more. :)
Jedna za početnike, malo lakša - Last Night on Earth. Neka vas ne zavara niska ocena. Igra ima svojih čari. Desilo se to da su nas zombiji u jednom scenariju opkolili kod kamioneta i naravno već je počela svađa između nas što smo to dozvolili. A onda smo rolali šestice kao ludi i spasli živu glavu u nemogućoj misiji. :)
Druga, koja zapravo blista ako se igra u više od 4 igrača je Dead of Winter. Oni koji su igrali Battlestar Galacticu znaju princip. :) Sve u svemu, među nama je jedan izdajica i kojem je cilj da sj**** koloniju a da se pritom ne otkrije i da ga drugi ne prokljuve. Svako može da pokrene glasanje ako posumnja da je neko izdajica i da se izbaci iz kolonije, ako se to desi, igra nije gotova, već on dobija novu misiju. Najsmešniji momenat je bio kada smo skontali ko je, izbacili ga iz kolonije, njemu je nova misija bila da nam oprosti sve grehe i pomogne nam u borbi protiv zombija, drugar je pop**deo :)

Od društvenih igara čiji se sistem bazira na skupljanju kockica, super mi je The Voyages of Marco Polo. Put svile, svako ima svog lika sa određenim sposobnostima iz tog perioda. Svako ima svoj set kockica i u skladu šta ste bacili, možete kockice položiti na određena polja (koja zahtevaju te brojeve) i odraditi nešto što bi ste vi želeli. Pritom, krećete se putem svile i cilj je da izgradite što više trading postova a da pritom ostvarite i svoje misije. Recimo, da imate trading post u Beijingu i Moskvi, što nije tako lako izvršiti jer vam za kretanje kroz određene teritorije trebaju i kamile koje koštaju, trebaju vam i moving poeni na koje opet trebate da stavite one kockice... Sve u svemu, jako zanimljivo ali i kompleksnije malo.

A da, za početnike bih možda i dodao King of New York ili Tokyo. :) Colt Express i možda kartaška Bang, ona je super ako vam se skupi društvo od 7/8 ljudi.

Imam ja tu još dosta igara koje bih mogao da dodam na listu i da pišem u nedogled. Ali za početak vam je ovo možda ql. Ako vas bude interesovalo, mogu ovih dana opet dodati neku. :)
Ne znam da li možete videti listu mojih igara na BGGu ako niste registrovani, ali eto linka svakako. Doduše, moram napomenuti da je nisam ažurirao poprilično dugo ali je 85% tu.

Uh, nisam video ovu temu ranije... Dosta dugo sam bio u ovoj priči, pisaću malo opširnije ovih dana, ali samo jedan kratak osvrt: moj omiljeni board game je Twilight imperium. Nažalost, nisam ga kupio kad sam mogao za male pare, a sad je cena dosta visoka. Ako ima nekog ko poseduje otvoren, nek mi se javi u dm, pa da napravimo neki druženje. Najbolje NS/BG/PA... Nema u MIPL, Dragonu... 😉

Ko je bio na games.com, mogao je da vidi i Helvetica-u, igru koju je napravio Aca Milošević, poznat iz nekadašnjeg C22... Dobar deo mog društva je u board games/from/card games. Samo da uhvatim vremena , pišem malo više ..

Ranije se društvo okupljalo po boardgame klubovima C22 (sada se zove Ravnica), Conflux (dok je bio na Dorćolu), a onda smo prešli na kućne varijante. Sada kada smo dobili decu, malo se proredilo igranje ali i dalje pokušavamo da održimo ovaj hobi živim. Dok se nisam oženio, sve sam pare davao na društvene igre. :D

Koga god interesuju društvene igre, preporučio bih mu da procunja po boardgamegeeku.

Elem, moja ubedljivo no1. igra je Yedo. Ova igra je najpribližnija Lords of Waterdeep, s tim što je Yedo smešten u Japan. Tip igre je worker placement. Što znači da svako ima svoje figurice (odmila ih zovemo baćani) i smeštate ih po tabli, na određena polja ispunjavajući misije koje imate u kod sebe. Stavio sam link ka igri, pa slobodno bacite pogled. Meni je Lords of Waterdeep bio previše razvodnjen, dok je Yedo daleko kompleksniji od njega. Neko ko ulazi tek u hobi, neće se prevariti sa LoW a još je i D&D setting.

Druga igra koju bih spomenuo je Arkham Horror i igra je jednom rečju pravi horor ako imate sve expanzije (kao što ja imam), razvući i postaviti je jedan popriličan poduhvat (ako želite valjano da se pozabavite time a da ne fljusnete karte iz svih expanzija u deck) ali kada krenete da se igrate, pravo je uživanje. Ako ste ljubitelj Lovecrafta, mljac. :) Igru je takoreći nasledio Eldritch Horror, sve boljke prve igre su uklonjene ali je meni i dalje bolji Arkham (možda zato što sam mazohista pa volim da me igra surovo kažnjava :) ). Ove dve igre nisu za nekoga ko ulazi u svet društvenih igara. Osim ako nemate jednu do dve osobe koje će se brinuti o celoj igri (setup, objašnjavanje, praćenje eventova, itd).

Kolega iznad je spomenuo Puerto Rico, to je bila prva igra koju sam kupio u starom dobrom Sigilu (u Pop Lukinoj, taj klub mi najviše nedostaje). Tu bih igru recimo preporučio nekome ko je jako zainteresovan za svet društvenih igara, već je prošao one klasične kao što su Catan, Ticket to Ride, Dixit i slične gateway igre. Ovo je taman malkice kompleksnije da vas zagolica a da opet ne prepasti količinom pravila. Imate plantaže i građevine koje možete postaviti po svojoj tabli, a pritom runda se sastoji tako što igrači uzimaju određene uloge u krug (mayor, captain, trader, settler, carftsman, builder, prospector) i svaka od njih nešto radi, s tim da onaj ko je prvi uzeo određenu ulogu ima bonus - dok svi drugi mogu da odrade ono što ta uloga kaže. Recimo mayor dovlači brod sa crncima koje smeštate na plantaže i ako ste prvi uzeli tu ulogu, dobićete još jednog dodatnog da postavite na jednu od svojih plantaža. Sve u svemu, jako dobra igra.

Za početnike, jedan odličan polu-party game - Camel Up. Klađenje na kamile. :) Pritom momenat kada jedna kamila zajaše drugu pa zajedno pređu cilj je odličan ako popijete pivo-dva. :LOL:
Recimo, ako nemate veliko društvo za igru, a dobar sapatnik vam je supruga, dobra 2 player mi je Patchwork.
Viticulture je fin. Možda sam biased ali je ja ne bih kupovao ako volim hard core igre.

Super mi je i Terraforming Mars. Doživeo sam da sam ja kupio igru, dobio dete, nestao sa lica zemlje, društvo mi ćapilo igru i kupili sami sve expanzije. Ali je rado igram kada ugrabim vreme. :)

Od kartaških igara, numero uno - Android: Netrunner. Duša mi pati što, osim mog kuma, niko drugi ne voli tu igru (verovatno zbog kompleksnosti - mada meni nije ali opet...) a naravno, sad je on dobio dete... 😛 Nemam dovoljno reči hvale za nju. Iako mi je recimo, Game of Thrones CCG (kasnije LCG) super, jer mi je bio prvi card game u životu. I dan danas mi je zbog ljubavi prema knjigama na policama ali Netrunner je debelo prešišao GoT. Izašla je i druga edicija ove igre. Iskreno nisam ispratio u kojoj meri je bolja u odnosu na prvu ediciju (koju ja imam) i da li je uopšte bolja.

Ako volite pirate, moja omiljena igra vezana za taj setting je Merchants and Marauders. Svako bira tip broda na početku, kapetana (određene nacije, koje su tada bile zastupljene na Karibima). U skladu sa stilom igre (da li želite da budete pirat ili trgovac) i kapetanom kojeg ste dobili, odabraćete brodić. Imaćete sijaset misija da obavljate, pored toga svaki grad ima neke određene namirnice koje su preko potrebne i plaćaju ih duplo. Naravno, ako se odlučite za pirata i napadate brodove određenih nacija, pristup gradovima će biti ograničen i još ako event kaže da u toj rundi ulazi man-of-war nacije čiji ste prethodni trgovački brod napali, imaćete nekoga da vam diše za vratom i pored ostalih igrača koji će možda želeti da vas napadnu. U suštini, nije nužno da ima pvp ali dešava se i to.

Što se tiče dungeon crawlera. Descent i Star Wars: Imperial Assault su nam dve igre koje smo izguštirali. Jedan igrač je overlord ili imperator (u zavisnosti od igre) a ostali igrači formiraju družinu koja će da ide kroz misije zajedno i pokuša da istu ispuni. Naravno, desi se milion puta da failujemo, bože moj, dobijemo penale i nastavimo dalje. Društvo više voli SW a ja Descent. SW je humaniji, tako da kažemo, ne postoji taj momenat kao u Descentu da bacite sijaset kockica i na jednoj od njih dobijete X i propade vam ceo napad... a onda vas klepi mali pacov. Meni je to super, jer ima taj momenat David protiv Golijata... ali ako bi ste da uštedite živce, onda Star Wars je igra za vas.

Ljubitelj ste zombi igara? Say no more. :)
Jedna za početnike, malo lakša - Last Night on Earth. Neka vas ne zavara niska ocena. Igra ima svojih čari. Desilo se to da su nas zombiji u jednom scenariju opkolili kod kamioneta i naravno već je počela svađa između nas što smo to dozvolili. A onda smo rolali šestice kao ludi i spasli živu glavu u nemogućoj misiji. :)
Druga, koja zapravo blista ako se igra u više od 4 igrača je Dead of Winter. Oni koji su igrali Battlestar Galacticu znaju princip. :) Sve u svemu, među nama je jedan izdajica i kojem je cilj da sj**** koloniju a da se pritom ne otkrije i da ga drugi ne prokljuve. Svako može da pokrene glasanje ako posumnja da je neko izdajica i da se izbaci iz kolonije, ako se to desi, igra nije gotova, već on dobija novu misiju. Najsmešniji momenat je bio kada smo skontali ko je, izbacili ga iz kolonije, njemu je nova misija bila da nam oprosti sve grehe i pomogne nam u borbi protiv zombija, drugar je pop**deo :)

Od društvenih igara čiji se sistem bazira na skupljanju kockica, super mi je The Voyages of Marco Polo. Put svile, svako ima svog lika sa određenim sposobnostima iz tog perioda. Svako ima svoj set kockica i u skladu šta ste bacili, možete kockice položiti na određena polja (koja zahtevaju te brojeve) i odraditi nešto što bi ste vi želeli. Pritom, krećete se putem svile i cilj je da izgradite što više trading postova a da pritom ostvarite i svoje misije. Recimo, da imate trading post u Beijingu i Moskvi, što nije tako lako izvršiti jer vam za kretanje kroz određene teritorije trebaju i kamile koje koštaju, trebaju vam i moving poeni na koje opet trebate da stavite one kockice... Sve u svemu, jako zanimljivo ali i kompleksnije malo.

A da, za početnike bih možda i dodao King of New York ili Tokyo. :) Colt Express i možda kartaška Bang, ona je super ako vam se skupi društvo od 7/8 ljudi.

Imam ja tu još dosta igara koje bih mogao da dodam na listu i da pišem u nedogled. Ali za početak vam je ovo možda ql. Ako vas bude interesovalo, mogu ovih dana opet dodati neku. :)
Ne znam da li možete videti listu mojih igara na BGGu ako niste registrovani, ali eto linka svakako. Doduše, moram napomenuti da je nisam ažurirao poprilično dugo ali je 85% tu.
Vidim da imaš igru Bang. Kakva je ona?

Meni je super kada je vece drustvo u pitanju (preko 5) a nisu ljubitelji drustvenih igara, pa tako lagana igra dobro dodje jer ne zahteva neku vecu koncentraciju i slusanje podugackih pravila. Objasni se u dva minuta, podele se uloge i spremni ste za igru. Postoji i nasa verzija igre, zove se Kubura. Likovi su iz serije Crni Gruja, pa je mozda prijemcivije nasoj sredini, mada Bang ima veci dijapazon karata i meni je interesantniji. Sve u svemu, ako drustvo nije za neki ozbiljniji boardgame, ovo ce vam biti super zabava.

Da li postoji neki klub u Beogradu gde moze da se udje u svet drustvenih igara?

IMG_20230125_135410.jpg
Da se pohvalim rodjendanskim poklonom.

Lepo, lepo,
samo jedan savet, ako ne misliš da igraš MTG turnire, uzaludno je kupovati karte, to je rupa bez dna, a nigde te ne vodi, bolje te parice iskoristi za neku drugu igru, a ako ti se igra MTG sa društvom, bolje da igrate da proxy dekovima, em jeftinije, em imate više mogućnosti

Ili probaj MTG Arenu kao digitalnu zamenu za paper magic, jeftinija je i brze se skupljaju karte.

Ma to mi drugar pazario. Ja trazio neki dual deck za mtg, on pazario sve ovo. Zadnji mtg turnir koji sam igrao bio je 2003. Pamtim jer smo jos bili SR Jugoslavia.

Ili probaj MTG Arenu kao digitalnu zamenu za paper magic, jeftinija je i brze se skupljaju karte.
Ništa digitalno ne može da zameni užitak mešenja deka......
Ovo igranje sa proxy kartama je više bilo za igrenje uživo u društvu, a ako igraš sam, onda ostaju te digitalne varijante, ranije je bilo nekih free rešnjenja za online igrenje, ne znam šta je od toga preživelo

Na Epicu je svojevremeno bila free igra Magic The Gathering. Evo sad proverih. Mislim da je imam na 14 naloga igraonice (držim pc/sony igraonicu) i na 3 moja lična naloga. Baš ću je probati. Mada zaostajem sa pravilima. Moraću naučiti sva nova uvedena.

Nisam mislio na te zvanične verzije, to je i dalje rupe bez dna i po pitanju para i po pitanju vremena.
Mislio sam na alternativne verzije koje su mahom dažbe ili se jednom kupe, gde poseduješ sve karte koje su izašle, možeš da napraviš koji god dek hoćeš, ili skineš listu deka sa sajta, i samo je uvezeš u app, Postoje serveri na kojima možeš da se igraš sa drugim igračima..... Mana svih tih alternativa je sama pravila i mehanike moraju ručno da se aktiviraju od strane igrača, ali to nije neki problem.
Sad sam pogledao ima nekoliko i dalje popularnih, ali ne znam u kakvom su stanju
Cockatrice , XMage , MTG Duelist , Untap , MTG Studio, Tabletop Simulator

Untap je web varijanta i mislim da je najlakši za korišćenje
Tabletop Simulator nudi mnogo više MTG-a, mogu da se nađu mahom sve popularne društvene igre, neke su i zvanične, a mahom su alternativna izdanja...

Poslednja izmena:
Šta kažete na ovaj humblebundle Pathfinder? Da li to neko igra uopšte kod nas?

Nazad
Vrh Dno