Drugog objašnjenja nema.
Inače telefon izgleda skupo baš, ko što i jeste, baš se vidi fina obrada materijala na primer na zakrivljenim ivicama aluminijumskog okvira, ili obrada metala oko kamere, čak i usb port fazon ima mali deo milimetra ispoliranih ivica. Plastika pozadi deluje gusto i kvalitetno, ima satensku teksturu. Napred GG Victus, kamere imaju GG DX+ zaštitu, IP67 sertifikacija... Svaki procenat materijala ekološki definisan.
Tako da mu cena i nije nerealna toliko, jer mi ga logično posmatramo kroz hardver a Nokia ga plasira kao ekološko čedo... Da uzmeš telefon sličnih specifikacija i da mu dodaš troškove koji bi uključivali cifru upotrebe tih materijala, eko sertifikacija, kontrolu kvaliteta koja je sigurno rigoroznija od prosečnog "kineza", plus na to marketing, i to bi bila ta naduvenost.
Mislim, meni je to suludo iako podržavam proizvodnju baziranu na ekološkoj svesti i kvalitetu.
Ali ne znam da li postoji 5 osoba recimo kod nas koji su dali 70.000 za ovaj telefon u maloprodaji, pa ne bi ga prodao nekome da je najzagriženiji Nokia fan.
Na oglasima vidim da je oko 380€, opet je to preko daleko i nelogično naspram drugih opcija, ali da kažeš možda se neko i upeca.
Najjače od svega, sad X30 plasiraše i u Indiju. Ne znaš da li su Indijci više "zeleni" ili više spremni da plate duplo više Nokiu naspram koje je neki duplo jeftiniji Realme ili Xiaomi zver.