Šta je novo?

Nokia X30

Fivio

Zapažen
Učlanjen(a)
25.08.2022
Poena
20
Reklo bi se prva korektna Nokia u srednjoj klasi nakon dužeg vremena.

Ništa novo... Imaju najskuplje telefone u kategoriji uloženo-dobijeno još od 6.2 i 7.2... X10 i X20 sa SD 480 su koštale isto nenormalno.
Sudeći po tome da se i dalje drže istog biznis modela godinama u srednjoj kategoriji uređaja biće da ipak eksploatišu profit iz ciljne grupe Nokia fanova.

Ovakav telefon košta 70.000 din u zvaničnim radnjama 🤦🏻‍♂️

Moj teča ima X30, dobio je od firme u Nemačkoj, oni su valjda u partnerstvu sa Nokiom u nekoj ekološkoj priči... I u fazonu cela priča oko X30 jeste da se plasira na tržište kao "najzeleniji" telefon, koji koristi reciklirane materijale, ostavlja minimalan karbonski trag, a Nokia je valjda inače kao firma uveliko u ekološkoj agendi.
I kaže da uvek to ostavlja traga na cenu, ne samo telefona, nego inače kad god se neki proizvod nađe u toj ekološkoj agendi raste značajno cena zbog sertifikacije ekoloških materijala, izrade, marketinga.
Tipa kaže onaj bills of materials, tu je kaže skoro pa do duplo veća cena ako hoćeš reciklirani aluminijum, ako hoćeš recikliranu plastiku, sama izrada nabija krajnju cenu kao.

Sad gde je tu isplativost ja ne znam... Da li je nekoga briga što ima telefon koji nije zagadio životnu sredinu ako košta nenormalno u odnosu na ono šta nudi kao telefon...
Mada kaže da imaju ciljnu grupu koja ima odziv.

Mada baš mi priča i za Samsung sad i njihovu S23 seriju, isto kako su jako ispotencirali ekologiju svojih novih telefona, ne kao Nokia, ali rade ekološki profil kao kvalitativnu stavku telefona.

Svejedno mislim da 99.9% kupaca ne može svoju ekološku osvešćenost da veže za telefon...
Mada opet da je tako zašto bi onda to radili, pametan nisam.

Skapirali ljudi (Nokia) koliko se ceo zapad loži na taj eko-fašizam, pa što da im ne maznu lovu na tome. Dok god je takvih eko/bio/organic/vegan ložana, za nokiju nema zime.
Sličnu priču fura i Fairphone, samo im je marketing malo slabiji.

Drugog objašnjenja nema.

Inače telefon izgleda skupo baš, ko što i jeste, baš se vidi fina obrada materijala na primer na zakrivljenim ivicama aluminijumskog okvira, ili obrada metala oko kamere, čak i usb port fazon ima mali deo milimetra ispoliranih ivica. Plastika pozadi deluje gusto i kvalitetno, ima satensku teksturu. Napred GG Victus, kamere imaju GG DX+ zaštitu, IP67 sertifikacija... Svaki procenat materijala ekološki definisan.

Tako da mu cena i nije nerealna toliko, jer mi ga logično posmatramo kroz hardver a Nokia ga plasira kao ekološko čedo... Da uzmeš telefon sličnih specifikacija i da mu dodaš troškove koji bi uključivali cifru upotrebe tih materijala, eko sertifikacija, kontrolu kvaliteta koja je sigurno rigoroznija od prosečnog "kineza", plus na to marketing, i to bi bila ta naduvenost.

Mislim, meni je to suludo iako podržavam proizvodnju baziranu na ekološkoj svesti i kvalitetu.
Ali ne znam da li postoji 5 osoba recimo kod nas koji su dali 70.000 za ovaj telefon u maloprodaji, pa ne bi ga prodao nekome da je najzagriženiji Nokia fan.
Na oglasima vidim da je oko 380€, opet je to preko daleko i nelogično naspram drugih opcija, ali da kažeš možda se neko i upeca.

Najjače od svega, sad X30 plasiraše i u Indiju. Ne znaš da li su Indijci više "zeleni" ili više spremni da plate duplo više Nokiu naspram koje je neki duplo jeftiniji Realme ili Xiaomi zver.

U Indiju...? 😅 Država gde pola ljudi njake gde stigne teško da može da ima ikakvu ekološku svest. Mora da su zakinuli negde jer sa ovim cenama nemaju šta da traže tamo.
Kada bi se urazumili sa cenama, odmah bih se vratio na Nokia. Poslednji njihov telefon mi je bio Nokia 8 i ko zna koliko još dugo bih ga koristio da mu nije vrisnuo modul kamere. U početku je bilo par dobrih android modela, ali šta im posle bi, samo oni znaju. Poslednji kvalitetan Nokia telefon je bila Lumia. Šteta što ta priča (Lumia) nije zaživela...

Da, suludo, cena 49000 rupija, to je taman naših 65k 😁
Ja sam imao Nokia 6.1... Dobar to telefon bio, sećam se i da je 7 plus bio tada jedan od boljih telefona godine.

Ironija je da je X30 verovatno najbolji Nokia telefon poslednjih godina, naspram X20 i X10 je avion... Nudi što i većina drugih SD695 telefona, sem cene. 😂
I stvarno mi nije jasno otkud HMD crpi tolike pare za marketing i generalno za ostavljanje Nokije u životu i da li je moguće da im se vraća... Cela ta ekološka priča, pa onda marketing telefona u Džejms Bondu recimo...

Ovi iz HMD skroz ludi.

Od druge polovine ove godine proizvodnju 5G telefona premeštaju u Evropu, kažu cilj je smanjenje karbonskog traga i veća bezbednost telefona, i da žele što veću kontrolu nad standardom i kvalitetom proizvodnje.

Dakle X40 ima da košta 1000€ kad se budu uračunali troškovi Made in EU. 🤣

Vredi, toliko je trebalo odavno da košta... Nije loš telefon za taj novac

Mada za iste pare redmi note 12 pro nudi 4k snimanje , ovde moram punjac da kupujem.

Pa uvek imaš za i protiv, pa kome je šta bitno... Ovaj ima bolje kućište i IP67, ako ne snimaš nešto video i ne igraš puno igrice, meni je lično bolji X30

Vrh Dno