Šta je novo?

Nokia telefoni, neke cinjenice:

stromen

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
619
Da li su tacne ove tvrdnje:
Nokia Simbian serija 60 telefona(7650, 7610, 6600, 6260, 3660, 3650) ne podrzava EDGE prenos podataka, kao ni push to talk funkciju.
6260 podrzava MP3 format za zvono telefona.
7270 nema mp3 plejer.
Navigacijsko(u 5 smerova, nije dzojstik) najvise korisceno centralno dugme je isto na 3660,6170,6230,6260,7260,7270 i 7610.

Da li moze da se koristi uopste push to talk funkcija na nasim mrezama?

Za prvo pitanje odgovor je potvrdan a za ostale potrazi odgovor ovde

Pa bas sam gledao na tim sajtovima, ali recimo za 6230 pise da nema MP3 ringing tones, a ima, pa me zato zanima i 6260 da li ima. 7270 ima MP3 ringing tones a nema MP3 plejer, sto mi je cudno, pa me zanima da li ima mozda neki softverski.
A za dzojstik nigde ne pise da li ima, mada verovatno pise za neke u opisu, ali ne pise da li su to isti 5-way dugmici, pa me zanima da li je neko koristio, video dva telefona koja nemaju dzojstik, da li su isti?
Znaci push to talk ne moze da se koristi kod nas, za sada.

Koje su teorijske, a koje prakticne granice protoka podataka za mobilne telefone?

{{{Teorijska gornja granica download protoka podataka za sledece tehnologije je ono sto sam ja video:
GSM 9,6 kbps ili 14,4 kbps
GPRS 40,3 kbps ili 57,5 kbps
HSCSD 43,2 kbps ili 57,6 kbps
EDGE 118,4 ili 384 kbps
WCDMA 384 kbps
WCDMA2000 384 kbps
UMTS 384 kbps

Da li postoji donja granica ili ona moze biti i 0 kbps?
Odnosno da li postoji neki garantovani protok podataka?
Da li postoje telefoni koji mogu da dostignu teorijske gornje granice u praksi ili ne?
Drugi ogranicavajuci faktor je mreza operatera, za EDGE mobtel moze maksimalno da podrzi 256 kbps, ali verovatno da selektivno smanjuju broj kanala po kojima korisnik komunicira kada je mreza opterecena.
Protok sigurno umanjuju vremenski uslovi i kretanje korisnika.}}}

delimir je napisao(la):
Nije tacno da sve nokije serije 60 ne podrzavaju EDGE prenos podataka (BTW: Ne vidim zasto ste se isprimali na taj EGDE, ali ajde 🙂 )
http://www.nokia.com/nokia/0,,58708,00.html

Govoris o telefonu koji se jos nije ni pojavio na trzistu. Znaci: da li postoji telefon serije 60 koji podrzava EDGE? Odgovor je: NE 🙂

SoSo je napisao(la):
Govoris o telefonu koji se jos nije ni pojavio na trzistu. Znaci: da li postoji telefon serije 60 koji podrzava EDGE? Odgovor je: NE 🙂

Pa dobro - pojavice se 🙂

Pa dobro (2) - kome to josh treba sada ? 😀

6620 ima edge, kolko ja znam 😛 :trust:

Da, ali ona je namenjena iskljucivo Americkom trzistu, tako da ne znam kome ovde taj info koristi...

koristi ljudima koji misle da s60 ne podrzava EDGE 😀 BTW 6620 je triple band, pa bi se mogao koristiti i ovamo. A nek neko provjeri, mislim da i 7610 podrzava EDGE, mada se ne bi zakleo...

Da,da, 6620 je triple 🙂 , ali 850/1800/1900 , nasi operateri koriste GSM900, postoji samo po 2-3 bazne stanice kod oba operatera (sve u Beogradu) koje su na 1800MHz, tako da cenim da bi dati telefon ovde ipak bio neupotrebljiv...

I da (i ovo je provereno): Nokia 7610 (na zalost) ne podrzava EDGE, vec ima ugradjen modem od 40.3 kbps.

1800 je na 069 u PG odavno 😀

U svakom slucaju, rijeseno je: neki modeli s60 imaju EDGE 😛 A i jos nesto: ima vise baznih stanica na 1800 nego sa EDGEom, bar za sad 😉 A kad bude stigao i shire, uzecu 3200 za cca 130e (il jos bolje polovan) i eto meni brzog neta na compu (naravno, ako i EDGE bude za dz 😛 , a nece 🙂)

Cak i da je tacno da ima vise baznih stanica na 1800Mhz nego sa EDGE-om, a nije tacno, govorimo o dve razlicite stvari. Mesanje baba i zaba.
Verujem da ce neko razumeti da ima spor prenos podataka, jer data bazna stanica ne podrzava EDGE, tesko da ce neko razumeti da ne moze da prica preko svog telefona skoro nigde, jer ima telefon pravljen za americko trziste... dosad nisam videla ni jednog "pacenika" ni ovde , ni tamo kod vas da nema telefon koji podrzava GSM900.

SoSo, ti otprilike tvrdis da je 6230 (jel to bijashe prava oznaka?) napredniji od s60 telefona, jer ima EDGE. Evo jedne usporedbe: kad bi ja dobio ADSL na svom compu, sa npr 5Mbps, jel to znaci da imam napredniji racunar od svih onih koji imaju samo dial-up? 😉
BTW, u CG tacno jedna stanica ima probno EDGE (kod mosta brace Zlaticana, kako cujem), a cio grad je pokriven sa 1800MHz mrezom 😀 mada, da se razumijemo, ne bih ni ja uzeo tel namijenjen za USA trziste (a mogao sam, pa bio sam tamo u julu 😉 ).

6230? Sta? Ko?
Ne razumem o cemu pricas 😀 :d
Pricali smo o EDGE-u i s60 telefonima.
Ja tvrdim jednu jedinu stvar: trenutno ne postoji ni jedan jedini Nokia telefon serije 60, koji podrzava EDGE, koji je moguce kupiti i koristiti u dragoj nam zemlji: Srbiji i Crnoj Gori 🙂
Samo to, nista ni manje ni vise. Mislim da su vec i ptice na grani zapamtile sta ponavljam po stoti put 🙂
A i muka mi je vise o prici o EDGE-u, ja i onako odavno imam 1Mbps na kablu, pa mi je i to sporo 🙂

Poslednja izmena:
pa nije cudo da nema, kad jos uvijek (ja da znam) EDGE nije ni komercijalizovan 😉
A cega nema - bez toga se moze 🙂

SoSo je napisao(la):
Da,da, 6620 je triple 🙂 , ali 850/1800/1900 , nasi operateri koriste GSM900, postoji samo po 2-3 bazne stanice kod oba operatera (sve u Beogradu) koje su na 1800MHz, tako da cenim da bi dati telefon ovde ipak bio neupotrebljiv...

I da (i ovo je provereno): Nokia 7610 (na zalost) ne podrzava EDGE, vec ima ugradjen modem od 40.3 kbps.

pa i nokia 6230 radi na 850/1800/1900. http://cwww.nokiausa.com/phones/6230/0,2803,feat:1,00.html

isto tako 6620, tako da ako ljudi nemaju problema sa 6230 onda ne bi trebalo ni sa 6620!
jel tako ili gresim???

pa i link ti je nokiausa, dakle: grijesis 😉

Hehe, zanimljivo je da je "neko" iskopao ovaj thread... Joriq, hvala sto si me postedeo toga da opet ubedjujem "neverne lale" (imam utisak da samo to i radim na forumu) 😀 :d
Eto, pricali smo o EDGE-u u oktobru, a on je u Srbiji postao dostupan (komercijalno) vec u novembru...

SoSo je napisao(la):
Hehe, zanimljivo je da je "neko" iskopao ovaj thread... Joriq, hvala sto si me postedeo toga da opet ubedjujem "neverne lale" (imam utisak da samo to i radim na forumu) 😀 :d
Eto, pricali smo o EDGE-u u oktobru, a on je u Srbiji postao dostupan (komercijalno) vec u novembru...
ja ono da ne otvaram novi tred!
:trust:

Symbian telefoni imaju joystick ili petosmerni taster, a oni sa Symbian 7.0 i FeaturePack-om 2 (6670, ali ne i 6600, 6260 i sl.) mogu da za svaki smer tastera i klik na njega, pozovu bilo koju aplikaciju ili neki ugradjeni feature (new sms, new mms, contacts, calendar, btooth, bilo koju igru ili app, instaliranu), samo je potrebno podesiti. FeaturePack 2 je stvarno doneo mnogo novih dobrih fora u OS, ja sam se sa nekim odusevio, a telefon radi znacajno brze, iako 6670 ima isti CPU kao i 6600. Teme su lepse i ne opterecuju telefon. Takođe, EDGE bi trebalo da podrzava 6630, kao i 3G, odnosno UMTS, koji se moze naci za oko 400e. Ovaj telefon je ujedno i prvi Series60 koji ima 200+ MHz CPU, za razliku od ostatka ponude i ima Dual Volt RS'MMC kartice, pa baterija ne radi krace zbog zahtevnijeg CPU-a. Svi koriste istu 5C bateriju (izuzetak je nGage koji ima 6C bateriju, i 250 mAh vise, a koja moze da stane u 36x0, 6600, 6670... (ne i 6620, 6260, 6100, 7610 i ostale tanje modele).

byMaX je napisao(la):
Symbian telefoni imaju joystick ili petosmerni taster, a oni sa Symbian 7.0 i FeaturePack-om 2 (6670, ali ne i 6600, 6260 i sl.) mogu da za svaki smer tastera i klik na njega, pozovu bilo koju aplikaciju ili neki ugradjeni feature (new sms, new mms, contacts, calendar, btooth, bilo koju igru ili app, instaliranu), samo je potrebno podesiti.

pa takav proggie je postojao jos dok je jedini nokia smartphone bila 7650 😉 Licno, meni prilicno beskoristan, al eto.

Postojao je, ali kada je sistem u pitanju i sistemske alatke, onda svaki od njih mora da se startuje sa telefonom, a to me uzasno nervira. one sekretarice, blacklist programi, spycall i sl. ne koristim, jer me nervira da mi nesto stalno bude aktivno...

hahaha, PC razmisljanje! 😉 Kako bi onda radio sa UIQom (P800 i sl), vecina programa (iz meni nejasnih razloga) nemaju opciju exit/close, nego ostaju u memoriji, pa ti je neophodno nesto kao "switcher" ili "SMan" da bi to pogasio sve 😉

Nazad
Vrh Dno