Šta je novo?

Nokia napušta Symbian?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Nokia bets on Linux in iPhone battle: sources
26.08.2009. Reuters

"HELSINKI (Reuters) - Nokia Oyj will try again to tackle Apple Inc's iPhone in the top-end of the handset market with a bet on Linux software, several industry sources told Reuters.

Top handset maker Nokia will show its first high-end phone running on Maemo, a version of Linux, next week at the annual Nokia World event in Stuttgart, Germany, the sources said."

...

ostatak vesti - link

Ima vec neko vreme kako je Nokia prodala svoj udeo u Symbianu nekoj softverskoj kompaniji a ima jos duze vreme kako je sklopila dil sa Intelom oko proizvodnje procesora za Nokiu od strane Intela..

Ima vec neko vreme kako je Nokia prodala svoj udeo u Symbianu nekoj softverskoj kompaniji a ima jos duze vreme kako je sklopila dil sa Intelom oko proizvodnje procesora za Nokiu od strane Intela..

imas neke linkove za ovo ?????

Nokija nije koristila ni ARM chipove dok ih je intel pravio ako se ne varam! kakve bi sad to cipove intel pravio za Nokiju? Atom? :D :D

link1
link2
link3
verovatno Atom za svoje laptopove i pda telefone sa Maemo OS-om koji je baziran na linuxu
a evo i isecak jos jednih vesti sa nekim informacijama
Intel i Nokia sklopili su sporazum o dugogodišnjem partnerstvu i razvoju arhitekture za telefone novije generacije.

Američki lider u proizvodnji procesora Intel i finski telekomunikacioni gigant Nokia postigli su sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu čiji je cilj razvoj novih arhitektura, proizvoda i usluga za mobilne telefone nove generacije, prenijela je agencija Rojters.

To partnerstvo bi moglo da omogući Intelu prodor na tržište mobilnih telefona koje američka kompanija pokušava da ostvari već 10 godina, iako se njegovi mikroprocesori nalaze u 80 odsto računara za široku primjenu.

Sada će Intel početi, na osnovu dugoročnog sporazuma sa finskom kompanijom, da ugrađuje svoje čipove Atom u mobilne telefone kompanije Nokia.

Analitičari smatraju da će sporazum omogućiti Intelu da se na tržištu bori protiv Qualcomma, svjetskog lidera na tržištu čipova za mobilne telefone, kao i Texas Instrumentsa, velikog snabdjevača čipovima za Nokia telefone.

Intel je objavio i da će, u okviru sklopljenog sporazuma, dobiti pravo na patente za bežičnu tehnologiju velike brzine.

Kompanije planiraju i saradnju na projektima softvera otvorenog koda Linux za mobilne telefone.

Intel i Nokia namjeravaju da definišu novu mobilnu platformu za uređaje, softvere i mobilne Internet usluge napredniju od sadašnjih "smartfounova" (kombinacija mobilnog telefona i džepnog računara), prenosivih računara "noutbukova" i ultraprenosivih računara "netbukova".

Poslednja izmena:
Vala krajnje je vreme bilo! U zadnjih par godina symbian se samo krpi i shminka...Nista novo (zanimljivo),smorio je... + glupi sertifikati...

Ne napušta, samo se grana ...

Symbian ide "nizbrdo", u niže cenovne rangove (vidi 5230 XM koji je juče najavljen), a Maemo OS će da bude za N900 i slične "komunikatore", kao grana br. 2.

Pa i vreme je bilo,udavise sa onim sertfikatima.Mada ne znam sta ce sada Intel da im na pravi ali ajde..

Proces dobijanja sertifikata je smešan, em kada hakuješ telefon više ti nije potreban. Ne znam šta je tu toliki problem.

Prva verzija symbian foundation OS-a treba da izađe krajem godine, tako da sumnjam da bi sad tek tako odustali od symbian-a.
Uostalom koliko mi je poznato, Maemo je OS za tablete http://en.wikipedia.org/wiki/Maemo_(operating_system)

Nije bas sveznajuca wikipedia. Maemo jeste poceo zivot u Nokia tabletima al ako pogledas njihov novi tablet N900, stvari se menjaju.
I mene je smorio symbian sa sertifikatima jer sam ih dosad izradi 16+ sto za mene sto za druge ljude.. Nisu svi vicni racunarima..
Dokaz tome da se ja jesam smorio sa Symbianom je da danas u mom Symbian telefonu imam instalirane 2 ili tri aplikacije a nekad sam se bas igrao sa tim..
I, da.. uskoro prelazim na WM telefon

verovatno Atom za svoje laptopove i pda telefone sa Maemo OS-om koji je baziran na linuxu
a evo i isecak jos jednih vesti sa nekim informacijama

cisto sumnjam da ce da ide na Atom jer niko normalan ne kostiti Atom ukoliko nema potrebu da vozi Windows na istom... ARM je em jeftiniji, em 10 manji potrosac...

elem pre ce biti ovo: Intel-Nokia Deal Could Mean Nokia Netbook Is Near a ti linkovi što si ostavi su najverovatnije loša i nevešta tumačenja naših novinara vesti sa stranih sajtova ;) :D :D

KovacM, prekini da troll-uješ ...

Kupiću ti iPhone 3GSI, čim se pojavi ... samo se okani trovanja ... :p

kakvo trolovanje?!?

da nemas mozda ti nesto pametno da kažeš?

koliko trosi Atom, koja mu je najniza cena?

Poslednja izmena:
evo Atoma iz nokije

kao sto sam rekao: Atom ako vam treba windows ;)

i kao sto sam rekao: najverovatnije los prevod nasih novinara da ce nokija preci na intel cpu za mobilne telefona i da je taj dil karta za ulazak intela na trziste cpu za mobilne telefone...

Poslednja izmena:
Ako se iz ovog teksta moze zakljuciti da nokia napusta symbian ja sam pera detlitj... ajmo malo ozbiljnosti... poceli ste kao b92 da pisete i tumacite tekstove kako vam odgovara ( veliki poz za urednicu it vesti na b92 koja se razume u to kao marica u... :d a drsko odgovara na mailove gde joj se lepo ukaze da veze nema i da prestane da pise gluposti :d )

Ima vec neko vreme kako je Nokia prodala svoj udeo u Symbianu nekoj softverskoj kompaniji
:d naprotiv, nokia je kupila ostatak akcija Symbian Limited-a kako bi uz pomotj Sony Ericsson, Motorola, NTT DOCOMO, AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments i Vodafone napravila otvorenu sf platformu za mobilne telefone a sve u okviru Symbian Fondacije...

vise o tome http://www.symbian.org/media/news/pr2008_1.php

1. Nokia nije blesava da se oprosti od korisnicke i softverske baze Symbiana
2. Softverska baza za Meamo je blago receno smesna u odnosu na Symbian, a hardverska se ogleda cak JEDNOM aparatu
3. Nokia je pametno odlucila da se ne kladi iskljucivo na Symbian u borbi protiv iPhone-a... praksa je pokazala da je to veliki rizik, obzirom da S60 5th edition nije isporucio "user experience" uporediv sa ostatkom "touch" konkurencije, a Symbiani ^2, ^3 i ^4 su i dalje samo pikseli na roadmap PDF-u.
4. Ono sto je Nokia izvlacila iz procesora zasnovanih na ARM arhitekturi je najbolja ilustracija koliko su njihovi programeri ovladali tom arhitekturom, a Cortex A8 i pogotovo A9 su toliko mocne, da je totalno besmisleno da Nokia ulece u neku Atom pricu sa njihovim novim MID-ovila poput N900... o telefonima da ne pricamo...

niko nije ni rekao da ce se oprostiti od Symbiana (mada naslov teme to sugerise :d -dakle naslov je u najmanju ruku jednako lose napisan kao i tvoj "Poslednje uporiste OGL-a je palo..." :d)

dakle, niko nije rekao da ce nokija napustiti Symbian vec da ce za HighEnd telefone najverovatnije koristiti Maemo umesto Symbiana. Osim toga Qt i jeste primerno namenjen za Linux ;)

2. Softverska baza za Meamo je blago receno smesna u odnosu na Symbian, a hardverska se ogleda cak JEDNOM aparatu
3. Nokia je pametno odlucila da se ne kladi iskljucivo na Symbian u borbi protiv iPhone-a... praksa je pokazala da je to veliki rizik, obzirom da S60 5th edition nije isporucio "user experience" uporediv sa ostatkom "touch" konkurencije, a Symbiani ^2, ^3 i ^4 su i dalje samo pikseli na roadmap PDF-u.
4. Ono sto je Nokia izvlacila iz procesora zasnovanih na ARM arhitekturi je najbolja ilustracija koliko su njihovi programeri ovladali tom arhitekturom, a Cortex A8 i pogotovo A9 su toliko mocne, da je totalno besmisleno da Nokia ulece u neku Atom pricu sa njihovim novim MID-ovila poput N900... o telefonima da ne pricamo...

Eh Nedjo, Milan ima obicaj da piskara tako bombasticne naslove i da stvara zabunu :)

cuj ja imam obicaj... :d :d - "Poslednje uporiste OGL-a je palo..." ;)

nije jedini :d

btw, ovo se odnosi na high end model(e) koji tje napasti direktno iphone, sto, podsetitju, nokia jos uvek nije uradila, doduse, napala je i to veoma uspesno itunes al to je vetj druga prica... :)

Nazad
Vrh Dno