Šta je novo?

Nokia N73 ili SE K800i?

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Dvoumim se izmedju ova dva telefona, Nokija je 195 evra, a SE 160! Napominjem da neću da dodajem novac za N73 music, jer je skuplji 30-tak evra, a ne vidim što je bolji!? Preporučite mi šta da uzmem i zašto! Molim samo da ne ubacujete druge modele,jer su samo ova 2 u pitanju! Pozdrav!

N73 je Symbian telefon, a K800i ima fabrichki softver. Prema tome nije bash lako porediti ova dva modela. Oba modela su odlichna shto se tiche kvaliteta izrade, a shto se tiche izgleda vishe mi se svidja 73-ojka (potpuno subjektivno!). Ako se odluchish za N73 morash da se pomirish sa tim da se pali 20+ sekundi, da tu i tamo morash da sacekash da ti otvori galeriju ili imenik i sl. K800 je brzi i jednostavniji za koriscenje.
Ja volim Symbian telefone tako da bih na tvom mestu uzeo N73, ali ako te Symbian OS plashi (a ne vidim zashto bi), K800i je odlichan izbor za tebe.
U svakom sluchaju necesh pogreshiti. Pozdrav

Poslednja izmena:
N73 je Symbian telefon, a K800i ima fabrichki softver. Prema tome nije bash lako porediti ova dva modela. Oba modela su odlichna shto se tiche kvaliteta izrade, a shto se tiche izgleda vishe mi se svidja 73-ojka (potpuno subjektivno!)...

Za ovo boldovano se svakako ne slazem,odskora imam N73 (i to ME za koju vecina tvrdi da ima bolju masku od obicne,valjda se ne ljusti kao obicna) i nije nista narocito,neka kruta skripuca plastika,dok drugar ima K800 i to je vec druga prica,meni se licno vise svidja,kao i izgled ali to je sad druga prica i o ukusima ne vredi raspravljati!
Isto tako je kod nas dosta jak argument za kupovinu kamera na telefonu,cak vecina vise gleda da li telefon ima super kamericu pre nego da li ima Symbian,pa ako si jedan od tih da znas da K800 kosi a N73 vodu nosi (a tek za nocne fotke...),tako da je stvarno,ali stvarno gusto izmedju njih,a nije ni Symbian tolika prednost (posebno zbog mucenja oko serifikovanja,krekovanja sa 3rd edition-om...) a i Java telefoni postaju sasvim solidno pametni,ima bogami i za njih aplikacija pa nece ni K800 biti mnogo"gluplji",ali ja sam cisto zbog tradicije izabrao N73 (navuk'o sam se na Symbian)! :d :p
Pozdrav ,)

...cak vecina vise gleda da li telefon ima super kamericu pre nego da li ima Symbian,pa ako si jedan od tih da znas da K800 kosi a N73 vodu nosi (a tek za nocne fotke...)...

U potunosti se slazem za kvalitet fotki, a tek nocni snimci sa xenon blicem...
Sa druge strane kvalitet videa je bolji na N73. Tako da na kraju morash sam da odluchish shta je tebi bitno i shta od funkcija planirash da najvishe koristish.
@kvalitet: Nisam mislio samo na kvalitet maske, jer preko 50% Nokia koje stizu kod nas su sa kineskim maskama. Mislio sam na celokupni kvalitet telefona, pouzdanost, izdrzljivost. Po svim ovim aspektima su Nokia i SE rame uz rame.
:wave:

posedujem N73 i deluje mi nekako bas muski telefon, ozbiljniji itd. po meni kamerica ne igra glavnu ulogu u izboru, ali n73 pravi stvarno extra slike, e sad ima jednu manu kada slikas nocu, oce da se pojave na slici plavicaste kockice zbog nedovoljno jake diode. ali sve u svemu, sto kaze Lomnica i ja sam se navuk'o na Symbian, jeste da je malo sporiji, da se pali po pola minuta itd, ali navikne se covek. tako da ti je moja preporuka N73, a sad izbor je na tebi.

U potunosti se slazem za kvalitet fotki, a tek nocni snimci sa xenon blicem...
Sa druge strane kvalitet videa je bolji na N73. Tako da na kraju morash sam da odluchish shta je tebi bitno i shta od funkcija planirash da najvishe koristish.
@kvalitet: Nisam mislio samo na kvalitet maske, jer preko 50% Nokia koje stizu kod nas su sa kineskim maskama. Mislio sam na celokupni kvalitet telefona, pouzdanost, izdrzljivost. Po svim ovim aspektima su Nokia i SE rame uz rame.
:wave:

Ovo boldovano nije bas logicno,Nokia 70% svoje proizvodnje drzi u Kini,prvenstveno periferije za mobilne (odavno nisam video punjac da nije Made in China) a mozda si cuo da su ugasili svoju fabriku u Nemackoj zbog skupe proizvodnje,a masine su iste i tamo i u Kini,tako da to sto pises nema logike,sad ce skoro SVE,sem nesto telefona koji se jos prave u Madjarskoj i Finskoj,biti Made in China kao sto je to odavno slucaj kod SE-a recimo,pa opet SE telefoni imaju super maske,Kinezi prave kvalitetno KO HOCE DA PLATI,a Nokia nece pa... imamo ovakve N73!!
Pozdrav ,)

Kad sam postavio svoj post znao sam da cesh za tu recenicu da me kritikujesh. :D
Znam da se vecinom prave delovi (narochito plastichni) u Kini, ali mislio sam na kopije Nokijinih maski koje koshtaju 300 kinti bez kontrole kvaliteta. Ali da ne idemo u off, SE definitivno ima bolje maske (ja imam N70 sa originalnom maskom i nisam bash zadovoljan, moj bivshi T610 je bio 200x utegnutiji). Ali uprkos tome, ja sam mobilnim prezadovoljan.
@gileip: javi shta si kupio.

Ja se dvoumim izmedju SE K800i i Nokia 6120 classic. Za sada vidim prednosti nokie zbog symbian (ako je to prednost, interesuje me da li sporije radi od fabrickih softvera?) i boljeg ekrana. SE ima bolju kamericu ali opet kolika je to prednost, opet je slika 'ko sa mobilnog'.
Razlika u ceni je oko 15e...
Moze li neko da napise jos koji utisak o SE pa i nokiji, o softveru, hardveru...

Hvala!

Drugar ima K800, ja 6120. Symbian je velika prednost (ovo se odnosi i na dilemu iz naslova) i samo to moze da bude dovoljan argument u koristi N73/6120. 6120 je i brz kao munja ;) Ipak, kvalitet izrade je losiji, posle nekog vremena poklopac baterije pocne da zvace, pa cak i onaj gornji deo zadnje maske. Cetvorosmerni taster (ne dugme u sredini nego samo onaj okvir) se ljusti, meni je cak i napukao, a prilicno dobro cuvam telefon.
Dakle ako mozes da prezivis ovo, 6120, ako ne, onda K800, ili dodaj pare za npr N73. On je sporiji i veci, ali ima veci ekran, bolju bateriju, stereo zvucnike, bolju kameru, IC port... pricam u odnosu na 6120.

Vidim da dosta ljudi navodi Symbian kao veliku prednost na telefonu.
Koje su prednosti...?

Symbian ti daje mogucnost da proshirujesh mogucnosti svog telefona na najlakshi nachin - instalacijom novog sistemskog softvera.
Primer: Nokia 6600 ima ogranichenje za snimanje videa na 9 sec. Skinesh drugi program za snimanje i - voila, neogranichen video.
Java je dosta uznapredovala, ali ipak su Symbian aplikacije i dalje naprednije.
Jednostavno Symbian telefon ne odaje osecaj ogranichenosti. Isto vazi i za Windows Mobile. Kad kupish obichan telefon to shto on ima od opcija je sve shto mozesh da dobijesh. :wave:

Symbian ti daje mogucnost da proshirujesh mogucnosti svog telefona na najlakshi nachin - instalacijom novog sistemskog softvera.
Primer: Nokia 6600 ima ogranichenje za snimanje videa na 9 sec. Skinesh drugi program za snimanje i - voila, neogranichen video.
Java je dosta uznapredovala, ali ipak su Symbian aplikacije i dalje naprednije.
Jednostavno Symbian telefon ne odaje osecaj ogranichenosti. Isto vazi i za Windows Mobile. Kad kupish obichan telefon to shto on ima od opcija je sve shto mozesh da dobijesh. :wave:

Moja dvojba je k800 i m600. M600 symbian, tuchscreen, qwerty tastatura... k800 3.2mpix kamera....ne mogu da se odluchim...
:smash:

Moja dvojba je k800 i m600. M600 symbian, tuchscreen, qwerty tastatura... k800 3.2mpix kamera....ne mogu da se odluchim...

M600 nema kameru. Ako sa tim mozesh da zivish onda ok :d
Touchscreen je osetljiv na ostecenja i lako se prlja (postoje folije koje mozesh da kupish radi zashtite). Tastatura je po meni odlichna na M600, pa ako kucash puno poruka ili koristish internet onda je dobar izbor.
U globalu gledano mislim da je izmedju ova dva K800i bolji izbor. Nema prednosti koje pruza Symbian OS, ali ipak je odlichna kupovina.
Na kraju sam razmisli za shta planirash da koristish telefon. M600 je vishe naklonjen poslovnim ljudima (PDF, Office, dobar mail klient), a K800i je fotoaparat sa funkcijama telefona :p
Prochitaj testove na www.mobilnisvet.com , mozda ti oni pomognu pri odluci. Pozz

M600 nema kameru. Ako sa tim mozesh da zivish onda ok :d
Touchscreen je osetljiv na ostecenja i lako se prlja (postoje folije koje mozesh da kupish radi zashtite). Tastatura je po meni odlichna na M600, pa ako kucash puno poruka ili koristish internet onda je dobar izbor.
U globalu gledano mislim da je izmedju ova dva K800i bolji izbor. Nema prednosti koje pruza Symbian OS, ali ipak je odlichna kupovina.
Na kraju sam razmisli za shta planirash da koristish telefon. M600 je vishe naklonjen poslovnim ljudima (PDF, Office, dobar mail klient), a K800i je fotoaparat sa funkcijama telefona :p
Prochitaj testove na www.mobilnisvet.com , mozda ti oni pomognu pri odluci. Pozz

Upravo si naveo sve ono shto me muchi. Oduvek merkam symbian telefon zbog svih programam koji mogu da se instaliraju + qwerty tastatura, ja praktichno ni ne telefoniram za godinu dana shto sam imao k750 imao sam ~1h razgovora, 3000poruka, oko 1500 uslikanih slika i nebrojeno sati slushanje muzike :D jedino shto me odbija od m600 je nedostatak kamere, jer nemam digitalac tako da mi je mob bio jedini nachin da uslikam neshto, a i chesto slikam stvari spontano tako da i imam digitalac pitanje je da li bi bio uvek uz mene kad bi mi zatrebao. Reshenje se namece u P1i al mi je on preskup, a m610 se josh nije pojavio. Imao sam u ponudi p990 za 170eu, ali tada ja nisam imao kesha za pazar...
I josh uvek razbijam glavu oko toga... 160e su oba telefona nova u SO, slushalice i memorijske su iste tako da me to ne muchi....

Ako odustanes od m600 jer nema kameru, pa tako indirektno odustanes i od qwerty-ja, sto bi odustajao i od symbiana i isao na K800? Imas gomilu symbian telefona sa kamerom bez qwerty-ja...

Ili se pruzi do E70 :D

Ako odustanes od m600 jer nema kameru, pa tako indirektno odustanes i od qwerty-ja, sto bi odustajao i od symbiana i isao na K800? Imas gomilu symbian telefona sa kamerom bez qwerty-ja...

Ili se pruzi do E70 :D

Da napomenem da me zanima samo SonyEricsson :d

Da me ljudi iz SE poznaju zaposlili bi me kao njihovog PR-a sigurno :p

Da napomenem da me zanima samo SonyEricsson :d

Da me ljudi iz SE poznaju zaposlili bi me kao njihovog PR-a sigurno :p

P990i je sa poslednjom revizijom softvera postao praktichno besprekoran. A i po onome shto pruza mislim da je vrlo jeftin (kod nas).
Ali moracu samo da ti napomenem da zbog specifichnosti UIQ platforme postoji znatno manji broj aplikacija (i igara) nego za Symbian Nokie (to vazi za sve UIQ telefone, ne samo za P990i).
Bash zbog toga shto je Nokia najzastupljenija dovodi do veceg broja softver developera koji se odluchuju za rad na ovoj platformi iako je po meni UIQ napredniji i zanimljiviji. Pozz ,)

P990i je sa poslednjom revizijom softvera postao praktichno besprekoran. A i po onome shto pruza mislim da je vrlo jeftin (kod nas).
Ali moracu samo da ti napomenem da zbog specifichnosti UIQ platforme postoji znatno manji broj aplikacija (i igara) nego za Symbian Nokie (to vazi za sve UIQ telefone, ne samo za P990i).
Bash zbog toga shto je Nokia najzastupljenija dovodi do veceg broja softver developera koji se odluchuju za rad na ovoj platformi iako je po meni UIQ napredniji i zanimljiviji. Pozz ,)

Pa iskreno ne treba mi neko brdo aplikacija, neke osnovne tipa opere, da mogu da otvaram word dokumente, exel i pdf i slichno. Najvishe mi se dopada qwerty i chinjenica da Simbyan telefoni nemaju limit za broj sms poruka....e sad shta cu da pazarim nemam pojma, al imam prostora da razmishljam josh malo dok ne prikupim preostale dugove :d

Poslednja izmena:
Od pre neki dan sam korisnik M600i i to posle N 7610. Znaci UIQ posle S60... A takodje sam razmisljao i o K800 :)

Uz M600 dobijes odma' iz kutije prakticno sve "poslovne" aplikacije koje rade vrlo lepo i brzo. Za UIQ postoji sasvim dovoljan broj aplikacija koje su, po meni, neophodne, poput IM, brauzera i td. I sto je najlepse mozes ih koristiti daleko lakse zbog ekrana na pipkanje i qwerty tastature.
U sustini najvecu razliku za sada vidim u igricama jer su "normalni" telefoni podesniji za akcijice i arkadice dok je UIQ k'o stvoren za logicke igre (koje btw i najvise gajim po telefonima jer ne dosade brzo). Sah na UIQ-u je do svih yayona :).

Od pre neki dan sam korisnik M600i i to posle N 7610. Znaci UIQ posle S60... A takodje sam razmisljao i o K800 :)

Uz M600 dobijes odma' iz kutije prakticno sve "poslovne" aplikacije koje rade vrlo lepo i brzo. Za UIQ postoji sasvim dovoljan broj aplikacija koje su, po meni, neophodne, poput IM, brauzera i td. I sto je najlepse mozes ih koristiti daleko lakse zbog ekrana na pipkanje i qwerty tastature.
U sustini najvecu razliku za sada vidim u igricama jer su "normalni" telefoni podesniji za akcijice i arkadice dok je UIQ k'o stvoren za logicke igre (koje btw i najvise gajim po telefonima jer ne dosade brzo). Sah na UIQ-u je do svih yayona :).

Heh...sve vishe me ubedjujete da uzmem m600....samo ne znam kako cu da prezivim bez kamere....imam srece pa nemam sve pare na broju pa cu josh malo da promislim :p

Vidi, ja te ne nagovaram jer zaista ne znam da li ti je bitnije da imas qwerty tastaturu i mogucnost lakog i brzog pregleda i editovanja, na primer, excel tabela ili zakona u doc ili pdf formatu ili snimanje fotografija upitnog kvaliteta i prilicno njanjavih qcif video klipica...

Vidi, ja te ne nagovaram jer zaista ne znam da li ti je bitnije da imas qwerty tastaturu i mogucnost lakog i brzog pregleda i editovanja, na primer, excel tabela ili zakona u doc ili pdf formatu ili snimanje fotografija upitnog kvaliteta i prilicno njanjavih qcif video klipica...

Video mi nije bitan, fotke su solidne...u mom sluchaju mob je jedini izvor za slikanje to je ono shto me najvishe muchi....

Au ljudi sad sam u još većoj dilemi šta da kupim, na kraju neću kupiti ništa nego ću da ovom mom SE W700 da proširim memoriju i da čekam da Nokiji N95 pade cena na 200 evra! Ili?

Au ljudi sad sam u još većoj dilemi šta da kupim, na kraju neću kupiti ništa nego ću da ovom mom SE W700 da proširim memoriju i da čekam da Nokiji N95 pade cena na 200 evra! Ili?

Nachekacesh se :D
Samo da ti kazem da N95 nije toliko bolji od ostalih fonova koliko je trenutno skuplji. Ima i on neke svoje bubice, npr. kod mog brata nije hteo da radi kako treba sa Kingston karticom od 1GB (provereno ispravna), a sa SanDiskovom 1GB radi super (?)
GPS gnjavi po 10min dok se konektuje, kad pomerish malo fon u unutrashnjost kola gubi signal i slichne zanimacije...
Nokia ne ume da napravi savrshen telefon i tachka :wave:

Koji telefon izabrati:
Sony Ericsson K800i
Nokia 5310 XpressMusic

trenutno imam Sony Ericsson w800ii potpuno sam zadovoljan njime, ali je vec dosta star pa bih hteoda ga zamenim. Koji ce pre da uspe u tome?

Vrh Dno