Šta je novo?

NOKIA menja vlasnika?

Citao sam tu vest juce, ali ima update dole pri kraju clanka... Odgovor direktora komunikacijskog dela Nokie za V. Britaniju: http://twitter.com/#!/DrPinball/status/70119002344660992
Iskreno, nadam se da je to smao laz, jer bi to bilo previse.. Mada, ponovo, iako vecina misli, pa i ja medju njima, da bi u tom slucaju Nokiju stitila i sama Finska vlada, kruze price da i tu ima korumpiranih politicara koji bi samo rekli da je to neizbezno i okrenuli glavu..
Ostaje da se vidi da li je to samo glasina ili kraj najveceg proizvodjaca mobilnih telefona na svetu...

Tesko.

Ne verujem da će se ovo desiti, iako bi Microsoft to očigledno hteo.
Pogotovo što je ovo došlo od murtazina, koji ima kontakte, ali pokušava da blati nokiju gde stigne. Ovo će sigurno imati negativnog uticaja na akcije nokije.

---
Ttalk

Microsoft i Nokia mogu da imaju obostranu korist. Noka dobija snažnu softversku podršku, Microsoft barand telefona koji će ga dodatno popularizovati u svetu mobilnih uređaja. Još kad tu dodamo Skype koji je sada deo MS-a, zaista možemo očekivati nešto novo na polju komunikacija.

Sad tu svako ima svoje mišljenje. Dugo sam koristio sam Nokiju, sada koristim Android. Na desktopu koristim Win i Linux uporedo godinama. Nekako ne mogu da zamislim Nokia telefon sa Androidom, prosto mi se ne slaže filozofija jednog i drugog. Mislim da su MS & Nokia daleko komplementarniji. Za prosečnog čoveke mobilni telefon=Nokia, OS=Windows, tako da se i sa te strane to jako lepo uklapa i obećava odličnu prodaju. Kad na sve to dodamo odličnu Skype integraciju sa mobilnim i desktop Windows-om, ceo proizvod može da bude pun pogodak za >90% običnih korisnika i poslovnih ljudi.

Sad tu svako ima svoje mišljenje. Dugo sam koristio sam Nokiju, sada koristim Android. Na desktopu koristim Win i Linux uporedo godinama. Nekako ne mogu da zamislim Nokia telefon sa Androidom, prosto mi se ne slaže filozofija jednog i drugog. Mislim da su MS & Nokia daleko komplementarniji. Za prosečnog čoveke mobilni telefon=Nokia, OS=Windows, tako da se i sa te strane to jako lepo uklapa i obećava odličnu prodaju. Kad na sve to dodamo odličnu Skype integraciju sa mobilnim i desktop Windows-om, ceo proizvod može da bude pun pogodak za >90% običnih korisnika i poslovnih ljudi.
U potpunosti se slazem, stvarno mnogima bi ovo dobro doslo.

Sent from my Huawei U8110 using Tapatalk

Da, samo sto windows u mobilnoj telefoniji ne funkcionise ni priblizno dobro kao sto vi zamisljate 🙂

Da, windows mobile 7 i windows 7 nemaju nekih dodirnih tacaka. WM7 jednostavno nije opcija ni za sta, totalni fail koji se ne prodaje.

... Mislim da su MS & Nokia daleko komplementarniji. Za prosečnog čoveke mobilni telefon=Nokia, OS=Windows, tako da se i sa te strane to jako lepo uklapa i obećava odličnu prodaju.
Stvarno?!? Javilo ti se noćaš, i već ovde iznosiš teoriju o ljubavi izmedju Nokia i Microsoft Mobile OS-a?!?

Bože, zar još niste upoznati sa činjenicom da se nokiom "slaže" jedan od najboljih operativnih sistema za mobilne telefone uopšte - Symbian.
Od kada su to Nokia i MS "komplementarni" i zajedno u ljubavi?

Kada si ti rodjen uopšte? U periodu kada je nastao WP7?!?

Nokia je sinonim za "smart phone" kroz Symbian (bivši PSION OS) operativni sistem. Jedini problem je u tome što nije razvijala za sebe ogranak Symbian-a tj. UI pod nazivom UIQ, koji je bio prilagodjen ekranima osetljivim na dodir i direktna konkurencija Microsoft-ovom Window Mobile (nekada PocketPC) OS-u, već je taj UI promovisan kroz Motorola i Sony Ericsson telefone.

Nokia je propala zbog svoje zlobne politike tkz. "ŠIŠANJE OVACA". Zapakivala je stari hardver u nova kućišta, dodavala 0.nešto piksela u korist kamere, novi broj tj. veći u nazivu modela i tako prodavala uredjaje godinama a da korisnici nisu znali ili tražili ništa bolje. Pad nokije je usledio onda kada se toliko polakomila da je svoje uredjaje počela da prodaje po ceni PPC/PDA modela a da su takvi uredjaji bili hardverski 100% slabiji od ekvivalentnih PDA modela. Što znači, slabiji proceosr, malo RAM-a, skladištenog prostora, bez većeg ekrana osetljivog na dodir, GPS čipa, WIFI čipa, i sl. Finalni udarac je usledio kada se pojavio iPhone OS i istoimeni uredjaj optimizovan za komanovanje prstima prostim dodirom po ekranu a ne pritiskanjem po ekranu i time izbacio iz upotrebe stylus olovčicu.
Umesto, da brže bolje optimizuje ujedinjeni S60 i UIQ (S60v5 OS), pojača hardver, Nokia i dalje stavlja duplo slabije procesore u telefon, malo RAM-a, ekrane iz praistorije, OS zaključan kao tvrdjava, nedovoljno optimizovan za dodir, ... Najgore u svemu tome je što Nokia i dalje veruje da će njene verne pristalice kupovati inferiornije aparate za cenu koja je namenjena PPC/PDA segmentu, gde Nokia nikada i nije imala šta da traži.
Naravno, stari recept šišanja ovaca je vrlo brzo pao u vodu, ljudi su se probudili, shvatili, sabrali dva i dva i ... preorijetisali ka jačem hardveru za istu cenu ... većina Nokia ljuubitelja su svoje telefone najzad zamenili za PPC uredjaj poput HTC Tytn II sa Windows Mobile 5.0 OS-om, za koga se u tom periodu najzad pojavilo dovoljno dodatnih aplikacija za sve namene ... od tada se niko nokiji više ne vraća.

Ja bih rekao da će Microsoft da potroši bez ikakve potrebe par milijardi na IT fabriku ... jedino ako planira da obnovi primarnu Nokia tehnologiju - izradu toalet papira za brisanje guzice. :butt:

Poslednja izmena:
Svojom pričom si sam potvrdio ono što sam ja rekao u jednoj rečenici. Poslovna filozofija i politika (šišanje ovaca, monopol, zatvorena rešenja) obe ove kompanije su mnogo bliskije nego recimo Nokia & open source rešenja. Ako propala Nokia već mora nekome da se prikloni, MS je po mom mišljenju najlogičniji partner. Pored HTCa, Samsunga i ostalih, Nokija nema šta da traži sa Androidom.

Mada, videćemo, nekako nisam uveren da će se najavljena kupovina i dogoditi.

Svojom pričom si sam potvrdio ono što sam ja rekao u jednoj rečenici. Poslovna filozofija i politika (šišanje ovaca, monopol, zatvorena rešenja) obe ove kompanije su mnogo bliskije nego recimo Nokia & open source rešenja. Ako propala Nokia već mora nekome da se prikloni, MS je po mom mišljenju najlogičniji partner. Pored HTCa, Samsunga i ostalih, Nokija nema šta da traži sa Androidom.

Mada, videćemo, nekako nisam uveren da će se najavljena kupovina i dogoditi.
Nisam shvatio na ovaj način iz tvog prethodnog posta. Jer, tvoja priča: "Za prosečnog čoveke mobilni telefon=Nokia, OS=Windows, tako da se i sa te strane to jako lepo uklapa i obećava odličnu prodaju.", ne odaje takvu vrstu "filozofije" o kojoj govoriš! No, ako si na tu "filozofiju" mislio, o.k. onda se slažemo.
Želim još reći da ni Android nije nešto iznad OS-a za "prosečnog" čoveka, naročito ako se uzme u obzir da je namenjen prvenstveno adolescentima zavisnim od socijalnih mreža, i time od ugovora sa operaterima u vezi internet paketa, što povlači drugu priču u koju neću ulaziti.
Taj Android nije baš zamišljen OS za poslovne ljude kao nekada Windows Mobile, PalmOS, pa i UIQ, ... više je zamišljen kao igračka platforma i mobilni uredjaj za komunikaciju na socijalnim mrežama preko brzih internet mreža.
Ispade iShit više "smart" od svih dosadašnjih sistema, jer se za isti pišu i zaista neke vrlo korisne aplikacije kojih na drugim operativnim sistemima nema, isti je prihvaćen čak i od proizvodjača HIFI uredjaja, u auto industriju fabrički ugradjuju slotove za njegovo napajanje u automobilima, ... i ono što je najbitnije - najmanje mu pada cena.
Dok je Nokia spavala na lovorikama, drugi nisu sedeli skrštenih ruku

Poslednja izmena:
kako vam radi Skype od kad je MS-ov ? 🙂

@Cigla
Upravo na tu "filozofiju" sam mislio, a pored toga, to "mobilni telefon=Nokia, OS=Windows" jeste istina za narodne mase. Šta >90% ljudi uradi kad kupi komp? Instalira Windows, Winamp, ACDSee, Nero... bez obzira što za svaku od tih aplikacija postoje daleko bolje alternative. To je nešto na šta su ljudi navikli, godinama, i teško ih je odvići i prebaciti čak i na nešto bolje. Na tu kartu ide MS sa Nokjiom, "poznata i proverena" stvar, brend i proizvod koji je lako prodati širokim narodnim masama na konto stare "slave".

Sa druge strane, nije nemoguće da osvane i neki realno OK proizvod jer MS nema poziciju kao pre 15 godina, sada ima više nego kvalitetnu konkurenciju na polju mobilnih tehnologija. Pukli su ogromne pare za Skype, saradnja sa Nokijom... sve to ostavlja utisak da su konačno shvatili (??) da moraju da naprave nešto konkretno i upotrebljivo ako žele da opstanu. Ne komentarišem uopšte WM i WP7, nego neka buduća rešenja.

Poslednja izmena:
Šta >90% ljudi uradi kad kupi komp? Instalira Windows, Winamp, ACDSee, Nero... bez obzira što za svaku od tih aplikacija postoje daleko bolje alternative. To je nešto na šta su ljudi navikli, godinama, i teško ih je odvići i prebaciti čak i na nešto bolje. Na tu kartu ide MS sa Nokjiom, "poznata i proverena" stvar, brend i proizvod koji je lako prodati širokim narodnim masama na konto stare "slave".

Ovo je verovatno ono što se dešava.
Ne mogu se oteti utisku da je MS poput konzole nameravao da lansira i neki smartphone, ali u pooplavi kvalitetnih konkurencijskih modela pitanje je ima li mesta za još jedno novo ime. Ovako imamo Nokia/Skype/Windows uređaj koji će verovatno biti kompatibilan narednoj generaciji sa kućnim uređajem koji će biti kombinacija TV/konzola/računar.

Za prosečnog čoveka mobilni telefon=Nokia, OS=Nokia 🙂

Pa kad krene cenovna politika: telefon samo 55.99 EURa, legalni OS 159.99 EURa (a panduri ce prilikom legitimisanja na ulici traziti na uvid originalnost softvera - ili oduzimanje telefona uz prijavu o krsenju autorskih prava) 🙂🙂🙂

Pa onda restart posle svakog poziva, da se osvezi sistem... 🙂🙂🙂

Ako se ovo desi, izgleda da cu promeniti marku telefona prilikom sledece kupovine.

Pa kad krene cenovna politika: telefon samo 55.99 EURa, legalni OS 159.99 EURa (a panduri ce prilikom legitimisanja na ulici traziti na uvid originalnost softvera - ili oduzimanje telefona uz prijavu o krsenju autorskih prava) 🙂🙂🙂

Pa onda restart posle svakog poziva, da se osvezi sistem... 🙂🙂🙂

poznajuci i jedne i druge ovo vidim kao siguran scenario =))

nije nokia propala zbog loseg hardvera... prosto je neverovatno da neko moze i da pomisli to...

Prvo, nisu propali, samo su stravično stagnirali u segmentu smartphonova, u kome su bili pioniri. Kada pogledaš prvi i poslednji Symbian telefon, vidi se samo evolucija, a prošlo je 8-9 godina u međuvremenu. Rezolucija se jedva duplirala, hardver se malo pojačao, funkcionalnost je maltene ostala ista. U principu su se tako žestoko zeznuli što su pustili UIQ da propadne - ako se ne varam, objavili su bankrot krajem 2008. Ja i dan danas koristim kao drugi telefon SE M600i. Ima on svojih mana, ali i dalje je jedan od najkompletnijih aprata, koji je za sitne pare integrisao i tačskrin, qwerty, internet, mail, IM, itd... Sve što je tad moglo sa bilo kojim drugim pametnim telefonom, moglo je i sa njim.

Ne mogu da se načudim da u ekranu na dodir nisu videli budućnost - pa koliko neko može da bude slep, to je neverovatno.

Što se Androida i poslovnih korisnika tiče, mislim da je stav da je u pitanju sistem samo za zabavu potpuno pogrešan. Android se sjajno integriše u exchange okruženje, push mail radi super, povezuje kontakte po zajedničkim kriterijumima sa različitih strana maestralno. Takođe, pretraga je neviđena, ako neki pojam počnete da pretražujete, izlistaće sve živo što postoji u telefonu, od programa koji sadrže tu reč, do mejlova, adresa, kontakata i to za svega par sekundi. Kao neko ko je potpuno oslonjen na gugl servise Android sam video kao logičnu kupovinu, čim se pojavio pristupačan telefon svojevremeno, a kao drugi argument mi je Exchange na službenom mejlu i Android kao most između koji povezuje sve to u jednu celinu i to radi da padneš na pe-du.

S obzirom da dnevno razmenjujem gomile mejlova, dok nisam integrisao telefon u radno okruženje, čak i vikendom i na godišnjem odmoru sam morao da vucaram laptop i proveravam mejlove povremeno, a sad mogu celu kancelariju da spakujem za 95% aktivnosti bukvalno u džep. Poenta ove moje priče je da nikako ne potcenjujete Android kao poslovnu platformu, pogotovo s obzirom na to kako barata kontaktima, podsetnicima, pretragama i integracijom sa poslovnim mejl serverima.

Pojavila se vest da će do kraja godine Microsoft kupiti Nokia-u (mobile deo) za 30 milijardi zelembaća.

Nazad
Vrh Dno