Šta je novo?

Nokia maps - nema detalja

The Minister

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
619
Jel zna neko da mi objasni u cemu je stvar sa NokiaMaps-om, preko Maps Loadera ubacim mapu Srbije, koja je doduse svega par MB, medjutim vidi se svega nekoliko autoputeva i vecih saobracajnica u celoj zemlji. Vidim da je mapa Hrvatske detaljna (i oko 13MB je), u svakom gradicu se vide ulice i imena ulica, naravno, a u Bg nista! Da se razumemo, GPS nemam, ali mislim da to i nije neophodno - dovoljno mi je da je koristim u "offline" modu. Ili je mozda neophodno da preko GPRS-a skine ulice? S60 platforma. Probao sa Nokia maps 2.0 i 3.0 i isto je. Jedino mogu da zakljucim da prosto nema detaljnijih mapa za ovaj region. E sad, ljudi su koristili i detaljne mape su postojale ranije. Poz

Nadjoh informaciju da mape Srbije, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Turske jos uvek nisu odradjene. Tj Nokia koristi NAVTEK mape koje nemaju ovaj region odradjen detaljno. Kazu da su TELEATLAS-ove dobre za ovaj deo Evrope. Poz

Sto se tice mapa za Srbiju, Garmin (Infoteam), pa nekoliko praznih mesta, pa svi ostali...

Preporucujes da stavim Garmin program umesto NokiaMapa? Daj neki detalj

Pa stavi Garmin. Pošto nećeš za navigaciju da koristiš, možeš da staviš i NDrive jer i za NDrive ima dobra mapa (mada je rutiranje slabije, ali to ti ne treba)...

A ti Daki bez takvih paušalnih izjava na ovom forumu ubuduće. Pogotovo ako baš nisu bliske sa istinom (jedino ako si mislio samo na Symbian platformu, mada mi tako ne liči).

Nece Garmin da mi pokaze mapu. Da li je zato sto nemam GPS? Ili je neki problem?
EDIT: Nesto mi puca ovaj Garmin. Eto zsto bi voleo NokiaMaps.

Poslednja izmena:
Imao sam slican problem nekoliko puta, a problem se javlja u dva slucaja:

-ako si izabrao 2 mape, znaci SRB i mapu za jos jednu drzavu... (nemam pojma zasto ovo zeza, ali sam nasao jos mnogo ljudi sa ovim problemom, ali samo mape za SRB rade)
-ako si stavio Ovi Maps 3.0 i skinuo mape pravljene za ovu verziju

Hteo bih da napomenem da je pre par godina Nokia Maps imao detaljnu mapu Beograda, sa doduše zastarelim imenima ulica, ali je postojalo. Sad je više nema, i postoji samo autoput. Ne znam kada Nokia misli da konačno unese mape Srbije. Na svu sreću koristim iGo MyWay na iPhone koji ima detaljne mape i radi odlično. Garmin na Nokiju N95 nikad nisam instalirao, sad kad nosim iPhone ni ne treba mi.

Imao sam slican problem nekoliko puta, a problem se javlja u dva slucaja:

-ako si izabrao 2 mape, znaci SRB i mapu za jos jednu drzavu... (nemam pojma zasto ovo zeza, ali sam nasao jos mnogo ljudi sa ovim problemom, ali samo mape za SRB rade)
-ako si stavio Ovi Maps 3.0 i skinuo mape pravljene za ovu verziju

Za NokiaMaps govoris? Probao sam i verziju 2.0 i 3.0 tj Ovi. Isto je bilo. I samo mapu Srbije skidao. Isto. Mapa Srbije za 2.0 je koliko se secam 4MB a za 3.0 je 5MB sto izgleda dosta malo. Za Hrvatsku je oko 15MB. Negde sam procitao da je problem taj kod svih zemalja u ovom regionu koje koriste cirilicu...
Za Garmin sam uspeo da ga namunjim da radi, ali ne mogu da koristim mapu u offline modu. Kad kliknem na ViewMap bude samo crno - nema nista i pise "NO MAP". Uspem da vidim mapu tek ako recimo odem pa trazim neku adresu itd. ali izgleda da je to tako program napravljen. Videcu kad uzmem neki gps.

Poslednja izmena:
Hteo bih da napomenem da je pre par godina Nokia Maps imao detaljnu mapu Beograda, sa doduše zastarelim imenima ulica, ali je postojalo. Sad je više nema, i postoji samo autoput. Ne znam kada Nokia misli da konačno unese mape Srbije. Na svu sreću koristim iGo MyWay na iPhone koji ima detaljne mape i radi odlično. Garmin na Nokiju N95 nikad nisam instalirao, sad kad nosim iPhone ni ne treba mi.

Da. Ranije su mape bile ok. Jedno od resenja je da se taj folder cities od pre par godina presnimi preko ovog novog, i tada rade mape, doduse, sa zasatarelim imenima ulica ali bolje i to nego ovo. Ako neko ima NokiaMaps (ja mislim da je verzija 1.0) i da mu radi mapa, neka bude ljubazan da se javi pa da probamo nekako da okacimo taj folder cityes na neki server pa da poskida kome treba.

Ima jedan sajt gde imaju sve vrste mapa, od najstarijih do najnovijih :) Samo da pronadjem link u bookmarks pa stavljam ;)

klik

Poslednja izmena:
Ima na ovom forumu posebna soba gde se priča o navigacijama i gde su prežvakane sve varijante korišćenja mapa na telefonima: http://www.benchmark.rs/forum/forumdisplay.php?f=84

Nokia ne pravi mape. Može samo da ih kupi. Infoteam i Contrast jedini imaju mape Srbije i prodaju ih zainteresovanima. Infotimovu koristi Garmin a Contrast-ovu iGo. Sada je izgleda (nisam siguran) Contrast prodao svoju bazu i firmi koja radi za Garmin-a Adria mapu pa Srbiju za Garmina imate u dva različita paketa.... bla bla bla...

Nokia uzima bazu za mape od Navteq-a. Od njih uzima i Garmin ono što Navteq ima. Što nema, uzima od drugih. Al' Nokia za sada uzima samo od Navteq-a. A ovde možete videti šta Navteq ima u mapama: http://www.navteq.com/ To što ima na tom sajtu, ima i u Nokia Maps. Što nema, neće biti skoro.

Ako vam treba precizna navigacija našeg područja, jedine opcije su Garmin ili neki derivat iGo-a. Ostalo je neupotrebljivo.

Pa stavi Garmin. Pošto nećeš za navigaciju da koristiš, možeš da staviš i NDrive jer i za NDrive ima dobra mapa (mada je rutiranje slabije, ali to ti ne treba)...

A ti Daki bez takvih paušalnih izjava na ovom forumu ubuduće. Pogotovo ako baš nisu bliske sa istinom (jedino ako si mislio samo na Symbian platformu, mada mi tako ne liči).
U pravu si da nisam mislio samo na Symbian. Ali ne mogu se sloziti da je izjava pausalna. Garmin zaista ozbiljno ovo radi, update-ovi izlaze maltene na svaka 3 meseca. Ono sto ti je mozda promaklo je da sam rekao "Sto se tice mapa za Srbiju...", AKA CELU Srbiju. Verujem da je mozda neko priblizno dobro odradio Beograd (mada i to verujem da je kod Garmina bolje, ali ne mogu da tvrdim), ali covek komentarise detalje, autoputeve itd., tako da sam posumnjao da mu ne treba samo za BG, zbog toga i kometar o Garminu pa o nekoliko praznih mesta. Nista u mojoj izjavi nije pausalno, a ako bas za svaku izjavu na ovom forumu mora da se postuje dokaz, vazi, mogu da napravim i neke screenshot-ove, ali to ne moze bas odmah i tako brzo.

EDIT: Ne mora screenshot, moze i ovako...

SCG Route sadrži sledeće podatke:

* Kompletna putnu mreža u Srbiji i Crnoj Gori, sa pravilno prikazanim petljama i raskrsnicama na međunarodnim i regionalnim putevima
* Sva naseljena mesta prikazana tačkom, veća mesta obeležena poligonom i prikazanim glavnim prolaznim pravcima.
* Detaljnu kartu ulica u 301 gradu i naseljenom mesta: Ada, Adorjan, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Jarak, Bački Monoštor, Bački Petrovac, Bački Sokolac, Bački Vinogradi, Bačko Gradište, Bačko Dobro Polje, Bačko Dušanovo, Bačko Petrovo Selo, Baćevac, Bajina Bašta, Bajmok, Bajša, Banatski Karlovac, Banatski Sokolac, Banatsko Novo Selo, Banja Koviljača, Banovci-Dunav, Bar, Baranda, Barice, Batajnica, Batrovci, Bavanište, Bečej, Bečići, Begeč, Bela Crkva, Bela Palanka*, Beograd (sa prigradskim naseljima: Barajevo, Beli Potok, Boleč, Borča, Jajinci, Kaluđerica, Krnjača, Kumodraž, Leštane, Mali Mokri Lug, Meljak, Mirijevo, Novi Beograd, Ostružnica, Ovča, Pećani, Pinosava, Rakovica selo, Resnik, Ripanj, Ritopek, Ručka, Rušanj, Slanci, Sremčica, Umka, Velika Moštanica, Veliki Mokri Lug, Veliko Selo, Vinča, Višnjica, Vrčin, Zaklopača, Žarkovo, Železnik, Zemun, Zuce), Beranje, Bezdan, Bikovo, Biskuplje, Blace, Bogatić, Boljevac, Bor, Bočar, Boževac, Brestač, Brus, Budisava, Budva, Bukovac, Carevac, Crvenka, čačak, čantavir, čenej, čerević, češljeva Bara, čurug, Ćuprija, Danilovgrad, Desine, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Dobanovci, Dobrica, Doljasnica, Donji Milanovac, Donji Petrovci, Donji Tavankut, Drljen, Dužine, đurakovo, đurđrvo, đurđin, Futog, Gaj, Garevo, Glogonj, Gložan, Golubac, Golubinci, Gornja Rogatica, Gornji Milanovac, Gornji Tavankut, Gospođinci, Grabovo, Grgeteg, Grocka, Guberevac, Guncati, Hajdučica, Hajdukovo, Herceg Novi, Horgoš, Ilandža, Ilinci, Inđija, Irig, Ivanjica, Jabuka, Jagodina, Jamena, Janošik, Jarkovci, Jaša Tomić, Jermenovci, Kačarevo, Kać, Kamijevo, Kanjiža, Karađorđevo, Karađorđevo(Bačka Topola), Kavilo, Kelebija, Kikinda, Kisač, Kisiljevo, Kladovo, Knjaževac, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovilj, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krivaja, Krnješevci, Krušedol (selo), Krušedol Prnjavor, Kruševac, Kruščić, Kucura, Kula, Kula(selo), Kulič, Kulpin, Kumane, Kupinik, Kusiće, Lajkovac, Lalić, ,Lapovo, Lazarevac, Ledinci, Leskovac, Lokve, Loznica, Lug, Ljubinje, Ljukovo, Ljutovo, Maglić, Majdanpek, Mala Bosna, Mala Remeta, Mali Beograd, Mali Iđoš, Malo Gradište, Maradik, Markovićevo, Mataruška Banja, Mileševo, Miletićevo, Miljević, Mišićevo, Mladenovac, Mladenovo, Mol, Morović, Nadalj, Nakovo, Negotin, Neradin, Nikolinci, Nikšić, Niš, Nova Pazova, Novi Banovci, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Kozjak, Novi Pazar, Novi Sad, Novi Žednik, Novo Miloševo, Novo Selo, Obrenovac, Opovo, Orom, Pačir, Palić, Pančevo, Paraćin, Pečanica, Petrovac na Mlavi, Petrovac na Moru*, Petrovaradin, Pirot, Plandište, Pljevlja, Pobeda, Podgorica, Popinci, Požarevac, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Putinci, Rabrovo, Radičević, Raška, Ravno Selo, Ruma, Rumenka, Ruski Krstur, Rusko Selo, Sakule, Samoš, Savino Selo, Sefkerin, Selenča, Seleuš, Senta, Sibač, Sićevo, Sirakovo, Sirig, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Srednjevo, Sremska Kamenica, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Moravica, Stara Pazova, Starčevo, Stari Banovci, Stari Lec, Stari Ledinci, Stari Žednik, Stepanovićevo, Subotica, Surčin, Surduk, Surdulica, Svetićevo, Svilajnac, Sviloš, Svrljig, Šabac, Šalinac, Šid, Šišatovac, Šupljak, Temerin, Tomislavci, Topola, Topolovnik, Totovo Selo, Trešnjevac, Turija, Ub, Udovice, Ugrinovci, Uzdin, Užice, Valjevo, Velika Bresnica, Velika Greda, Velika Plana, Veliki Radanovac, Veliko Gradište, Višnjevac, Vladimirovac, Voganj, Vojka, Vranje, Velebit, Vrbas, Vrnjačka Banja, Vršac, Zaječar, Zlatibor, Zmajevo, Zrenjanin, Žabalj, Žagubica , Žarkovac (gradovi označeni sa * trenutno nemaju nazive ulica)
* U Beogradu i prigradskim naseljima, u Novom Sadu, Nišu i Staroj Pazovi su obrađene sve ulice sa kompletnom bazom kućnih brojeva, zabrane skretanja i informacije o jednosmernim ulicama. U Beogradu su prikazani u 3D poligoni građevina u centru grada. Karta sadrži 27.500 kućnih podbrojeva (brojeva sa slovom, npr 1a) u Beogradu, kao i istoriju naziva ulica. Primer automatski generisane rute kroz Beogradske ulice možete pogledati ovde.
* 43 grada sadrži pravilno obrađenu jednosmernost ulica, rutiranje i POI bazu u saradnji sa lokalnim saradnicima: Bačka Palanka, Batajnica, Beograd, Bečej, Bor, Crvenka, Čačak, Golubac, Gornji Milanovac, Inđija, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kula, Leskovac, Loznica, Nikšić, Niš, Nova Pazova, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Palić, Pančevo, Petrovac na Mlavi, Pirot, Podgorica, Požarevac, Požega, Ruma, Srbobran, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Svilajnac, Užice, Valjevo, Vrbas, Veliko Gradište, Vranje, Vršac, Zrenjanin
* POI baza sadrži preko 19.500 tačaka: benzinske pumpe, hoteli, restorani, kafići (u saradnji sa časopisom Cafe&Bar), prodavnice (u saradnji sa portalom BG Izlog), crkve, manastiri... i veliki broj interesantnih tačaka koje su nam poslali korisnici.
* Poligonima su prikazane vodene površine (reke, jezera, bare, močvare), zone naseljenih mesta, zone nacionalnih parkova...
* Na Dunavu i Savi i Tisi je celom dužinom toka kroz Srbiju prikazana precizna linija obale, osovina plovnog puta. Na Dunavu i Tisi su prikazane podvodne građevine i plavne zone. Na Dunavu i Savi je uneta i širina (poligon) plovnog puta. Kilometarske oznake su unete na sve tri reke. Karta sadrži i precizno ucrtane plovne kanale u Srbiji. Precizno je obrađen Tamiš od Pančeva do Sefkerina, km oznakama i "plovnim putem".
* Na planinama Tara, Kopaonik i Fruška Gora, u nacionalnom parku Đerdap, na Kučaju, Homolju i širem reonu Istočne Srbije, kao i na Staroj planini, Rtnju i Tupižnici su uneti topografski podaci koji sadrže: izohipse, ispravljenu hidrografiju (jezera, reke, potoci) ispravljenu putnu mrežu (asfalt, makadam i pešačke staze), dopunjenu POI bazu (vrhovi, planinarski domovi, česme, izvori i sl.)
* Obrađeni su glavni putni pravci i tačkom su obeleženi veći gradovi u Makedoniji (spoj sa Grčkom)

Poslednja izmena:
Zasto uopste krece prica o Garminu i iGo?? Oni koji stvarno koriste navigaciju naravno da znaju sta valja ;) Covek nema GPS i treba mu samo mapa, Garmin mu ne odgovara, i hoce Nokia Maps...

I odgovor je da za Nokia Maps nema mape Srbije... niti će je biti dok Navteq ne obradi Srbiju.

Poslednja izmena:
Ok, kolege, hvala svima.
Uzeo sam sa onog sajta stare mape i presnimio preko foldera cities i to je proradilo. Koliko toliko. Nije idealno. Mapa BG je malo zastarela (to i ja vidim), ali ipak jeste mapa. Beogradjani tu bolje mogu da procene koliko je stara i da li vredi nesto. Manji gradici nisu nikako odradjeni, po par ulica i to bez naziva. Sve u svemu nije kompletno resenje ali opet bolje nego "autoput". U celoj toj Nokia-prici me jos buni zasto ne daju taj OviMaps za 6120. OviMaps nudi, za razliku od NokiaMaps beslpatnu navigaciju tj navodjenje i jos neka poboljsanja....na stranu to sto nema mape za Srbiju.
Garmin je ok, ali izgleda zahteva GPS da bi moglo da se "seta" po mapi na View map.

Probao sam ja i MobileGMaps, i to je fino, napravis mape koje ti trebaju, izaberes detalje od-do i fino radi, sa ili bez GPS-a, medjutim, zabezeknuo sam se kad sam otvorio images folder i video da u njemu imam oko 120.000 slicica. Odma sam delete.

Garmin moze da se koristi za pregled mapa bez GPSa. Potrebno je da prilikom kreiranje rute nadjes zeljenu adresu i onda pogledas mapu. Nezgoda je u tome sto ne pamti poslednju lokaciju ako nije bio ukljucen GPS, ali to se lako prevazidje sacuvavanjem lokacije. Nije konforno ali radi, ja sam ga tako koristio na E61 svojevremeno.

Za Ovi Maps... Nokia je vlasnik Navteqa i jasno je da nece kupiti nicije druge mape tako da cemo morati da cekamo da Navteq obradi Srbiju.

Pa da, to sam provaio, medjutim, sto kazes, da nije konforno - nije. A bunilo me to sto kad odem na view map ispise no map, ustvari sve je ok. U svakom slucaju moze nekako da se koristi.

Vrh Dno