Šta je novo?

Nokia i touchscreen

Za razliku od Apple-a, koj uređaje (moje mišljenje) pravi za korisnike koje ne smatra sposobnim ni bateriju da zamene, a kamo li da sami instaliraju neki sw, WM uređaji (barem HTC) postaju sve bolji, zahvaljujući armiji ROM cookera.

Absolutno ne tacno, iphone ima vec hiljade developer-a oko sveta, a sa SDK koj dolazi, bice ih jos vise, sto znaci da iphone ce da u nekom smisli emulira kompjuter vrlo brzo!

Prvo je pitanje koju kameru imas a drugo je da li bi uopste u tih par meseci koristio obican aparat da si ga imao sa sobom? Ipak, ja smatram da telefoni svakako vise nisu samo telefoni vec i mnogo vise od toga!

Kome uopste treba touchscreen? Koji je to procenat ljudi? Evo samo ukratko da kazem sta se tu desavalo. Jednom davno bejase jedan Symbian. Ercisson i Nokia su ga zajedno razvijali. Onda su se razisli oko jednog detalja. Ericsson je smatrao da UI treba da bude touchscreen orijentisan (i izbacio r380 koji je prvi Symbian telefon) i nastavili sa razvojem UIQ interfejsa a Nokia je mislila da je prerano za tako nesto i kasnije izbacila s60 seriju telefona. Nekoliko stotina miliona telefona kasnije jasno je ko je bio u pravu.
Vremena se menjaju ali ne verujem da ce uskoro u tim telefonima za najsire mase (ako su ti to normalini telefoni) da bude touchscreena. Jednostavno skupo i nepotrebno. Sto se tice tih highend telefona, Tube je samo najava koncepta sledeci flagship je koliko citam najavljen sa full touchscreen interfejsom, ali ce pre njega izaci nekoliko modela sa manje mogucnosti najvervatnije da malo odrade istrazivanje i peglanje bugova.

sjajan post! ;)

drugo, ako nikada u rukama nisi imao neki Qtek, ne mozesh onda diskvalifikovati tako. Qtek 9000 je nezamenljiva sprava, bolja od sveg shto postoji, stim shto ima rotirajuci 640x480 displej, touchscreen, i qwerty tastaturu, dizajniran je tako da ni jedna stvar ne smeta ostalima. ma evo i slike -

f_qtek900000m_bb8c706.jpg

i najbitnije od svega - kada pogledash karakteristike smartphone-ova, a ne kolko je koji mobilni fensi - iPhone nema shta da trazi pored Qtek, HTC i a i motorola sa linkusom, koje su nevidjeno kvalitetne.

ju, ju, ju ali si se ti nalupetao Igoritza - pogledaj u moj potpis (doduse pogledaj i u moj avatar - ali nije da bez prava i _napamet_ pricam da je Microsoft najveca greska IT industrije - preturio sam nekoliko tih bajnih-i-sjajnih konkretno qtek uredjaja i usability je za -10, ukljucujuci i pseudo-laptop Qtek 9000).

ne lozi ljude da je PocketPC bolji od iPhone-a.

falcon, silno greshish kada kazesh da je WM "ubogi" OS

da ti ja sada ne bih prepricavao jednu te istu pricu milion puta covek po imenu Daniel Eran Dilger je napisao sve ono sto bih ti, i ja i milion ljudi koji su odrasli uz non-PrC racunare, reklo: link

(plz procitaj pre nego sto napises bilo kakav komentar!)

brate, ja zaista ne mogu da referiram tvoj post jer si fanboy. ti sad tvrdish da je MS greshka IT-a,a opet, iz te firme ima kolko loshih, toliko i dobrih stvari ... ocesh da mi kazesh da .NET, Visual studio, Windows server, pa na kraju krajeva i Age of empires, i Flight Simulator ne valjaju kao proizvodi ?

Previše je loženja ljudi ovde, saberite se. Iphone i PocketPC uopšte i ne treba da se porede jer su namenjeni potpuno različitim ljudima, i koncipirani sa potpuno drugačijim ciljem. Iphone je jedna odlična multimedijalna sprava za brutalnu zahebanciju i maksimalno iskorišćenje naprednih GSM servisa. Iz istog razloga pronalazim da je poprilično sumanuto koristiti ga kod nas, sa ovim totalno nepopularnim ciframa za GPRS saobraćaj. Zapravo su nam provajderi totalna sprdnja sa svakom svetskom aktuelnošću. Iphone je jednostavno, iako strašno zanimljiv, po meni jedan preskup fensi telefon sa MP3 plejerom u Srbiji. Siguran sam da će cela priča da se okrene u njegovu korist kada budu postojali neki flat paketi za net preko moba, tu se onda svaka moja priča protiv Iphonea potire i daću punu podršku tom sjajnom gedžetu.

Sa druge strane imamo PocketPC, koji takođe može biti i multimedijalna zahebancija, ali primarno on to nije. U pitanju je MS Outlook u džepu, Office, mogućnost najbržeg džepnog unosa podataka za modele sa QWERTY i ogromna softverska podrška. Ima stvarno za njega sve što vam padne napamet. Zapravo su ovi uređaji, po meni, mnogo bolja stvar od mini lapa poput EEE. Jeste EEE konforniji veći, ali ima celo kilo, a tastatura je taman toliko smanjena da je potrebno navikavanje za svaku upotrebu. Posle dužeg čačkanja po EEE, moram da priznam da nisam značajno brži sa unosom podataka u odnosu na jedan M600i (tako je, moj aktuelni aparat nije nijedan iz ove priče, nego kvalitetni i jeftini UIQ - svaka im čast na uređaju za ove pare, skidam kapu do poda, pa i ispod poda da je to moguće).

PocketPC je lakši za SMS, mailove, zapravo za sve vidove brzog i veoma elegantnog unosa sadržaja, a staje u džep.

Prema tome, iskulirajte, sve su to jako dobri gedžeti, ali sa potpuno različitim pristupom i svrhom. Apsolutno nema nikakvih osnova za bilo kakav flame! Da li je bolji mali gradski ili veliki putni auto? Da li je bolji putnički auto ili 4x4? ;)

Da li je bolji Iphone, PocketPC, UIQ, Symbian ili neki aktuelan "ne-pametan" telefon?

Odgovor: Jeste. :d

@nidza
iPhone najvise pokazuje kada koristis WiFi, a ne GPRS jer je GPRS kod nas preskup i prespor (ocekujemo 3G verziju iPhone-a).

Tema je Touchscreen (i Nokia), mada sam ja namerno uveo iPhone u raspravu zbog svog TS sistema koji je, mogu slobodno reci, prava mala revolucija u odnosu na dosadasnje TS sisteme, nezavisno od harverske platforme (PocketPC, smartphone...)

Prvo je pitanje koju kameru imas a drugo je da li bi uopste u tih par meseci koristio obican aparat da si ga imao sa sobom? Ipak, ja smatram da telefoni svakako vise nisu samo telefoni vec i mnogo vise od toga!

Uglavnom sam imao Ixus sa sobom :d
Ne kažem ja da to nikome ne koristi, ali ako bi mi mob bio jeftiniji 5% bez kamere, uzeo bih ga bez kamere. Meni ne vredi skoro ništa...

Svako ima neko svoje viđenje o tome šta mobilni telefon predstavlja - ukusi su različiti. Nekom mobilni služi za mutimediju, nekom kao kamera, nekom kao oruđe za posao. Nekome se sviđa touchscreen, meni se recimo ne dopada. Evo na primeru Nokie N95 (kao all-in-one) neka moja subjektivna zapažanja: Toliko hvaljena kamera na N95 ponovo pravi znatno lošije fotke od Fuji-a S5600 (koji je realno amaterski fotoaparat). GPS se povezuje 10 minuta, za to vreme ja već stignem na odredište. Ima veliki ekran koji ponovo nije dovoljno velik za GPS funkciju. I šta se na kraju dobilo - preskup telefon koji ima sve u sebi, a ništa ne radi perfektno. iPhone neću opšte da komentarišem, osim dizajna i imena nema ništa što bi opravdalo visoku cenu. Ali ponovo i ovi telefoni imaju svoje kupce tako da mislim da Nokia ipak greši po pitanju touchscreena. Trebala je i ona da izbaci jedan takav model, pa ko voli nek izvoli ;)

pa ima jedan, ipak! Cak ga je bilo po nasim oglasima. Koristi UIQ platformu.

cudo da niko do sad nije pomenuo?

Prilozi

• nokia-6708.jpg
    nokia-6708.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 47
A i to nije Nokia vec neki BenQ model...

A i to nije Nokia vec neki BenQ model...

To su (ako se dobro sećam) Nokia i Benq zajedno smućkali za azijsko tržište. U svakom slučaju veća je šansa da te 2x udari grom nego da vidiš nekog da nosi ovaj model na ulici... Skoro niko nije o njemu nešto čuo, a kamoli ga isprobao pa tako smatram da je nepotrebno da se dalje diskutuje o ovom marginalnom modelu (ionako deluje kao neki neuspeli experiment :p).

A i ovo je zaboravljeno.

Prilozi

• Nokia7710_Emu_Main_b.jpg
    Nokia7710_Emu_Main_b.jpg
    169.6 KB · Pregleda: 55
toliko o nokijinim "uspjesnim" touchscreen modelima :d A i famozni 7700, koji se na kraju nije ni pojavio (pojavio se naslednik 7710, da bi posle samo nekoliko dana najavili da se citav koncept gasi i nece biti dalje razvijan). Sta ce onda Nokiji touchscreen? :)

Nazad
Vrh Dno