Šta je novo?

Nokia E55

Partybreaker

Slavan
Učlanjen(a)
21.02.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R5 5600 @ 4.65GHz | ID-COOLING SE-226-XT ARGB
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk
RAM
G.Skill Ripjaws V 2x16GB @ 3200MHz
GPU
Sapphire Pulse RX 6800 XT
Storage
Crucial MX100 256GB | Samsung 860 QVO 1TB | WD 10EADS | WD 120EFBX
Zvuk
Sennheiser PXC 550-II | Scarlett 2i2 | Edifier R2730DB
PSU
Seasonic GX-750
Kućište
MS V715
Monitor
MSI MAG274QRF | Dell P2414H
Miš & tastatura
Logitech M705 | Logitech MX Keys
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
nokia-e55.jpg

Zapazih ovaj telefon pre par dana, pa me interesuje da li ga je neko koristio, čitao nešto o njemu i tako dalje. :) Deluje mi kao dobar kompromis između E71 i E51/E52, ali mi je glavno pitanje da li je tastatura dovoljno poslušna jer mi ona dugmad deluje isuviše sitna da bi se kucalo komotno ili grešim? U krajnjoj liniji, negde pročitah da postoji opcija kucanja preko multi-tapa (tj. klasičan način kucanja), pa me interesuje koliko je i to praktično s obzirom da svaki taster može da ide u levu i desnu stranu...?

I poslednje pitanje. Ima li negde da se nađe za manje od 29000 din? Znam da ima preko MT:S-ovih akcija, ali sam Telenor korisnik, pa ne bi bilo baš praktično... Dobro bi mi došlo kada bi Telenor imao neku akciju ovog telefona, ali se (još uvek) ne nalazi na spisku telefona na sajtu.

Hvala unapred.

Valjda tasteri idu samo na "donju stranu" :d,To što ima dva slova sa po jedne strane dugmeta ne znači valjda da idu na levo i na desno, već samo da su tako dugmići obeleženi. Umesto da klikneš 3 puta za jedno slovo, ti klikćeš 2 puta :)...ili sam ja vuna pa grešim?
Ako stvarno idu na dve strane, baš je bzvz...
poz

Poslednja izmena:
Tu foru sa dugmadima levo-desno je imao neki budjavi samsung. Ovo su klasicna dugmad. Mozes da klikces 2 puta verovatno, ali mnogo hvale neko sistemce sa predikcijom reci kada ga utreniras pa kucas samo po jedanput na dugme. Treba malo vezbe ali posle kad se naviknes, kazu da je vrh. Ja gledao malo po youtube.

Inace ja ovo cudo uzimam, nemam kad da cekam e72, a i vise ima telefonic look. e51 je za nijansu losiji po onome sto sam citao.

Odlican telefon, zaista sjajno radi i sve radi brzo bez laga, dugmici su normalni samo klikces dva puta ako hoces to drugo slovo, e sad verovatno je potrebno vremena da se naviknes, drugar je jako zadovoljan i isto to kaze da je samo potrebno vreme da se naviknes na tastaturu... i ima probleme sa nekim programima tipa garmin, posto ne podrzavaju taj tip tastature ... inace sve preporuke ! :) pozZ

Valjda tasteri idu samo na "donju stranu" :d,To što ima dva slova sa po jedne strane dugmeta ne znači valjda da idu na levo i na desno, već samo da su tako dugmići obeleženi. Umesto da klikneš 3 puta za jedno slovo, ti klikćeš 2 puta :)...ili sam ja vuna pa grešim?
Ako stvarno idu na dve strane, baš je bzvz...
poz

Joj, ma ja sam utripovao (tj. ja sam vuna :d), čim sam postavio temu, shvatio sam kolika je glupost što sam uopšte pomislio na "levo-desno" način kucanja... Valjda što sam baš taj dan kod druga video Nokiju 3200. :D

U svakom slučaju, ovime je preciznost zagarantovana. :)

e51 je za nijansu losiji po onome sto sam citao.

...i ima probleme sa nekim programima tipa garmin, posto ne podrzavaju taj tip tastature ...

Da li treba uopšte razmatrati E52?

Po specifikacijama je sličan (ako ne i isti kao i E55) i nešto jeftiniji, mada ne znam da li i E52 "pati" od problema sa podrškom za tastaturu i slabijeg mikrofona tj. zvučnika na koji se žale ljudi... Ali ako je kod E55 moguće uključiti klasično kucanje poruka, da li će i dalje biti problema? Nekako me privlači taj QWERTY, a isto tako naginjem ka E52 ako zaista košta ~30€ manje i nema te probleme, nisu baš mali razlozi...

Dakle, bio bih zahvalan kada bi pitali drugove pošto su platili telefone jer nisam preterano mnogo radnji zvao, a sve koje sam zvao su imale telefon po ceni od 29-30.000 dinara. I, naravno, da li je prisutna opcija prebacivanja na klasično kucanje, kao i da li je mikrofon dovoljno dobar.

:wave:

EDIT:

The difference between the Nokia E55 and the Nokia E52 is basically two things, the first and most important is that the E52 has a T9 standard keyboard rather than the semi-QWERTY keyboard. And the second thing, is that the Nokia E52 has a noise cancelling earpice, which the Nokia E55 lacks. As always Nokia had to make it confusing for the user to decide which one to get, we still go for the E55 because of the keyboard, but the noise cancelling earpice for clearer voice calls is also a great thing to have on a smartphone.

http://nokiamobileblog.com/nokia-e55-vs-nokia-e52-what-is-the-difference-which-one-to-get/

Što će reći - E52 ne bi trebalo da ima problem sa jačinom zvuka. Bogami, prema ovome, ipak mi se čini da mi se E52 smeši. Praktično odlučuje to da li E55 može da se prebaci na klasično kucanje ili ne, al' nešto mi se čini da nema tu opciju...

Poslednja izmena:
Koliko sam ja pratio E52 i E55 su isti telefoni koji se razlikuju samo u tastaturi!

Ja sam se pre koju nedelju birao izmedju E52 i E63 i odlucio se za ovaj drugi jedino zbog boljeg osecaja koji ostavlja u ruci. Znaci E52 mi je bio nekako suvise tanak i lak prema njegovim dimenzijama!

Koliko sam ja pratio E52 i E55 su isti telefoni koji se razlikuju samo u tastaturi!

Sad stavih u EDIT razlike, nije samo razlika u tastaturi...

Ja sam se pre koju nedelju birao izmedju E52 i E63 i odlucio se za ovaj drugi jedino zbog boljeg osecaja koji ostavlja u ruci. Znaci E52 mi je bio nekako suvise tanak i lak prema njegovim dimenzijama!

Možda si mogao i E71?

Inače, sad videh i N79 koji je veoma dobar po specifikacijama, ali je, po mom mišljenju, ružan. :S:
Što se tiče E52, svega je 1k dinara jeftiniji od E55, bar po onih par radnji koje sam do sad zvao.

Totalno bezveze tastatura,sve E5x serije su Copy paste.
Zasto bi Nokija sad uvodila nesto novo kod tastature kad stare varijante odlicno funkcionisu? kao i qwerty regularna kao kod E71.
Tastatura prilicno odbija korisnike sa kojima sam razgovarao,s obzirom koliko telefon odusevi izgledom.
Moje licno misljenje da ce telefon biti promasaj,a nikako nece dostici popularnost jednog E66 i E71.

drugar je jako zadovoljan

Taj drugar sam ja ;)

Razlika izmedju e55 i e52 je ISKLJUCIVO tastatura i velicina mem. kartice koja se isporucuje (e55-2gb, e52-1gb). Po svemu ostalom su identicni. Nije tacno da e52 ima noise cancelling a e55 nema (pogledaj sliku ispod). Takodje, ne vidim zasto bi ti koristila opcija "prebacivanja na klasicno kucanje", kada je brze kucanje na ovoj nego na alfanumerickoj tastaturi. Sto se tice podrske, tacno je da garmin ne podrzava ovu vrstu tastature, tako da sam uskracen za zumiranje mape i ubacivanja kucnog broja. Sve ostalo moze (trazenje gradova, ulica, POI...). Verujem da ce Garmin u nekoj narednoj verziji XT Mobile-a ubaciti podrsku i za ovaj telefon. Tastaturu ne podrzava ni Opera Mini, ali opera na spisku telefona nema ni e51,e66,e71... Svi ostali programi rade bez problema (Fring, Nimbuzz, Gmail, Youtube...).

Na tastaturu se lako navikava, dugmici su veci nego na full-QWERTY, a telefon je uzi, pa je vrlo lako i pisanje teksta jednom rukom. Ima odlican T-9 sa podrskom srpskog i interesantnu "word completion" funkciju. To sve, naravno, podrazumeva "knjizevno" izrazavanje, tako da su meni obe opcije iskljucene. Svidja mi se i sto je moguce upaliti predictive samo za neke potrebe. Npr, kad kucam poruke t-9 je iskljucen, ali kad pretrazujem kontakte je upaljen.

Kvalitet izrade je odlican, mada mi e51 i e71 ipak deluju solidnije (verovatno subjektivan osecaj, zato sto su za nijansu deblji i tezi). Baterija se bez problema nosi sa VoIP-om, wirelles-om i Garminom, posle dobrih 1h koriscenja navigacije, telefon se prilicno zagrejao ali baterija nije pala ni za jednu crticu. Nisam imao nikakvih problema sa zakucavanjem, niti sa kvalitetom prijema signala i razgovora. Garmin XT Mobile 5.00.50 je bio prilicno nestabilan, posle instalacije v.5.00.30 sve je bilo bez problema. Ne znam koji je razlog, verovatno zato sto sam "kupio" Garmina ;)

Prilozi

• nokia e55.JPG
    nokia e55.JPG
    31.4 KB · Pregleda: 139
Poslednja izmena:
Svaka čast November, puno mi znače ovi utisci. :happy: Na svu sreću, izgleda da se nisu mnogo promenili od onda. :)

1. Naravoučenije - ne treba verovati blogovima. :d Dakle, ti nisi imao problem sa mikrofonom i jačinom "slušalice"?

2. Da li pod T9 podrazumevaš "klasičan" način kucanja ili predictive mode sa polu-QWERTY kucanjem? Izvinjavam se na noob pitanju, ali mi je stari SE sa T9 opcijom "predviđao" reči, a bez nje nije...

3. Nije mi bitna memorijska kartica za sad. Eventualno za fotografije/kratke klipove (koje bih prebacivao redovno na HDD), za sve ostalo imam PMP...

Još jednom puno hvala za informacije.

Totalno bezveze tastatura,sve E5x serije su Copy paste.
Zasto bi Nokija sad uvodila nesto novo kod tastature kad stare varijante odlicno funkcionisu? kao i qwerty regularna kao kod E71.
Tastatura prilicno odbija korisnike sa kojima sam razgovarao,s obzirom koliko telefon odusevi izgledom.
Moje licno misljenje da ce telefon biti promasaj,a nikako nece dostici popularnost jednog E66 i E71.

? Pa ne zele svi da imaju qwerty na telefonu. E55 tastatura je odlican kompromis izmedju T9 i qwerty. Samim tim dobija se sprava koja zaista lici na telefon, laksa i manja od e7x serije. Fantasticno.

@ Partybreaker:

1. Apsolutno ne. Cak naprotiv, dosta je cistiji zvuk nego na SE K750i koji sam koristio pre njega.

2. Predictive=T9. S tim sto mnogo bolje funkcionise jer ima half-qwerty, pa se time automatski suzava i izbor reci. Takodje je moguce i ubacivanje sekundarnog recnika, tako npr. prepoznaje i srpske i engleske reci. Kao dodatak tome ima "word auto-completion" funkciju, primera radi, ukucas "comp", a on ti odmah ponudi rec "computer". Podrzava to i za srpski, ali je prilicno neupotrebljivo, zbog padeza.

3. To sto ima vecu karticu je krajnje zanemarljiva prednost, ali pricali smo o razlikama izmedju 2 telefona, a to je jedna od dve jedine razlike, zbog toga sam je i naveo.

E52 je takodje odlican telefon. Kod mene je najvise presudio izgled (crna boja, u odnosu na srebrni e52), a tastaturu sam probao u radnji i znao sam da cu se brzo navici. Dakle, ako koristis t-9 i poznajes qwerty (sto verujem da je izlisno pitanje na ovom forumu :type:), onda je e55 dosta bolji izbor. U suprotnom, e52.

Poslednja izmena:
Hvala puno svima, gledaću ovih dana da nađem neku radnju sa što nižim cenama. Za sada je najmanje na šta sam naišao 29.500 dinara.

Au, Hornet, sad si me tek bacio u rebus. :S: Doduše, za E55 nema toliko žalbi (našao sam, recimo, ovu), da li je to zbog toga što se manje uzima ili zato što je zaista bolji od E52, ne znam... Malo mi je čudno da se dva gotovo identična telefona drugačije ponašaju.

Hornet, sto bi neko ko je zadovoljan telefonom ista pisao na nokia support discussion-u? Sa druge strane, obrati paznju na istom linku koliko ima zalbi na e71, a koji se pokazao kao odlican telefon.

Poznato je da nokije znaju da budu nestabilne dok ne izadje par firmware update-ova, mada ja zaista nisam imao nikakvih problema sa mojim telefonom. Doduse, nisam ga ni otkljucavao, a nisam ni instalirao preterano mnogo aplikacija.

Takodje je poznato i da nokia do sada nije gresila kad je u pitanju E serija, ne verujem ni da ce to sada biti slucaj.

Partibrejker, to sto nema zalbi na e55 nije zato sto je bolji, vec zato sto je redji. Sve sto se odnosi na e55, trebalo bi da vazi i za e52.

nisam to stavio kao neku antireklamu ,prosto surfajuci naleteh na nokia e52 koji mi se veoma dopao i sto se izgleda tice a i karakteristika.Kasnije sam malo istrazivao i dosao do raznoraznih zalbi-u prvo vreme su to bile zalbe vezane za veliku nestabilnost telefona(sponatano gasenje i to vrlo ucestalo),sledeci zsista veliki problem je to sto se ljudi zale na kvalitet prijeme i kavlitet razgovora uopste ovim telefonom(vec pomenuti noise reduction i prakticno ispadanje iz mreze u uslovima kada drugi telefoni sasvim ok funkcionisu).Najnovija stvar koju uvideh je i kvalitet izrade- raznorazna klimanja sto poklopca baterije sto same maske i to posle nepunih mesec dana...
ja sam odlucio da prolongiram kupovinu i sacekam potencijalne zakrpe
A svoje misljenje moram da baziram na podacima koji su mi dopstupni...

Poslednja izmena:
Uzeo E55 u komtrejd/usce. One seke ljubazne strasno. Nahvalise telefon i nisam mogao da odbijem.

Sumnjiv mi je taj E52 samo da znate.

Evo i ja danas uzeo u ns-u E55 i sve je ok sa njim. Imao sam predrasude da ce biti los kvalitet zvuka u slusalici, klimav poklopac baterije itd., tj. sve ono na sta su se mnogi zalili po mobilnom svetu. Zvuk je veoma jasan i cist, poklopac se ne mrda :D

Telefon ima dve godine garancije. Moja preporuka svima koji se dvoume je da plate tih 50 eura vise, umesto da uzmu tel sa 6-mesecnom garancijom, pun prasine i sa (doduse jedva) vidljivim ogrebotinicama, a za koji se prodavac kune da je nov i legalan samo, jel, sto ne dolazi u original kutiji i za sluske moras da doplatis 10 eura. O memorijskoj od 2GB da i ne govorim :mad: To mi se desilo u jednoj poznatoj radnji pola sata pre nego sto sam ga pazario na drugom mestu.

Inace bih uzeo E52, samo da su je proizveli i u crnoj boji :)

Koliko napredniji hardver kod E55 može da ima uticaj na brzinu telefona, prvenstveno na WiFi? Nije mi toliko bitno koliko će brzo da otvara klipove, ali E55 ipak ima dosta brži CPU i deluje nekako optimizovanije... Inače, od E55/E52 sam izgleda odustao, i dalje su dosta skupi za mene, pa ću videti da nabavim E71 po što boljoj ceni... Tako da, ako nije problem, pošaljite PM sa nekom radnjom gde bih E71 mogao da nađem po povoljnoj ceni.

:wave:

Јел' уз уговор код МТС-а?
;)

Е то! 'Фала, жив био ;) Чекам још двајес дана да ми истекне уговорна обавеза па идем и ја да га купим.

pozivanje broja iz SMS-a

Kada dobijem na E55 SMS obaveštenje o propuštenim pozivima, brojevi nisu linkovi, t.j. ne mogu jednostavno da pozovem broj iz teksta SMS-a.
Verovatno treba nešto podesiti?

Udji u tu poruku od mts-a, skroluj par puta na dole, pa "options"-->"Automatic find on". Mada, meni je tako bilo po defaultu

Udji u tu poruku od mts-a, skroluj par puta na dole, pa "options"-->"Automatic find on". Mada, meni je tako bilo po defaultu

Tako bi trebalo da bude, međutim ako se pređeš pa isključiš "Automatic find off", izađeš iz poruke pa ponovo uđeš, ne možeš više da skroluješ. Opcija "Automatic find on" se pojavljuje samo kada je selektovan link u poruci, a ako isključiš linkove dobijaš kvaku 22.

Slučajno sam pronašao rešenje: Učitaš sve poruke iz SIMa i Opcija "Automatic find on" se pojavi!? Nema nikakvog smisla i možda drugima neće raditi, možda zavisi od toga šta piše u poruci na SIMu.

Ovo je očigledan bug, i valjda će ga ispraviti.

Drugo je pitanje, da li na nekom savremenom telefonu ima mogućnost da se ti brojevi koje šalje operater automatski zamene sa imenom kontakta t.j. umesto "Imali ste propušten poziv od +3811234567" da bude "Imali ste propušten poziv od Mike". Ja sam to nekad imao, čini mi se na Siemensu S45. Posle toga razni moćni uređaji, ali ni jedan nema tu trivijalnu a korisnu funkciju. Da li očekuju da pamtimo brojeve?

Nazad
Vrh Dno