Moj E50 je iz Telenora, ali ga ja koristim sa mts postpaid karticom (nije bio zaključan). Nisam menjao softver (v06.41.3.0) i ništa od pominjanih bagova nisam primetio do sad. Telefonom sam izuzetno zadovoljan (posebno kvalitetom izrade i materijala). Telefon jeste sporiji od recimo 6120C, koji ima mnogo brži procesor pa je jedan od najbržih Symbiana trenutno, ali E50 nije ništa sporiji od ostalih S60v3 telefona.
Što se tiče SMS moje iskustvo je da ukoliko telefon koristi memorijsku karticu za Messaging aplikaciju, onda otvaranje novog SMS-a ide nešto sporije, ali je i to podnošljivo. Pošto telefon ima 72MB interne memorije, ne vidim razlog zašto bi se poruke držale na memorijskoj kartici. Memorijsku karticu treba koristiti za slike, video, muziku i backup podataka... ostalo bolje i brže radi ako je u telefonu. Što se tiče slanja SMS-a postoji na Nokia sajtu besplatan program "SMS Accelerator", na support stranici za E50, kojim se uspešno eliminiše eventualno usporenje kod slanja poruka (do sada nisam primetio nikakvo usporenje).
Pominjani bug sa adresarom... se kod mene ne dešava, sve kontakte (oko 300, većina sa 2-3 i više brojeva u formatu "+381xx", rođendani, foto ID, email adrese...) držim u memoriji telefona, ništa na SIM kartici i nikada nisam imao pominjanih problema.
Što se tiče veličine fonta, tačno je da se fontovi lako mogu povećati (metodom: na mem. kartici folder E:/resource/Fonts), ali tada neće da radi data-transfer mode (kada telefon povežete kablom). Probao sam razne fontove i na kraju sam se ipak vratio na originalni, koji ubedljivo najbolje izgleda! Font jeste sitan, ali vrlo jasan i čitak (što na nekom lošijem ekranu ne bi ni bilo moguće). Promenom fonta se menja i izgled svih aplikacija, pa neke čak postaju neupotrebljive ako odaberete neadekvatan font.
Postoji i legalan program (nije besplatan)
FontMagnifier, koji je daleko elegantnije rešenje...
Podrška za srpski radi odlično (uključiv i T9, koji po izboru može da se koristi sa ili bez naših slova: šđčćž). Istina je da korišćenjem naših slova u SMS porukama, praktično koristite drugi kodni standard pa se onda broj znakova po poruci smanjuje sa 160 na 72. Ovo nema veze ni sa modelom telefona, niti markom telefona, nego sa standardima za mobilnu telefoniju...
Telefon takođe koristim i za e-mail (Gmail, PTT, mts, Panline.net...) i slanje i primanje radi besprekorno, sa postojećom Messaging aplikacijom... takođe internet / wap preko EDGE-a radi sasvim zadovoljavajuće (nije kao 3G, ali je brže nego GPRS...)
Sve u svemu odličan "poslovni telefon" i ne bih ga menjao, mada sam bacio oko na naslednika
E51 (3G UMTS W-CDMA, HSDPA...), koji je još uvek jako skup jer se tek nedavno pojavio na tržištu...