Šta je novo?

Nokia E5 vs HTC Snap

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
http://mobilnisvet.com/mobilni/2108/HTC/Snap

http://mobilnisvet.com/mobilni/2545/Nokia/E5

Dakle, moje razmatranje toga koji tel treba da uzmem kao zamenu svojoj Nokii 6120 Classic svelo se na borbu gore navedenih. Razmisljao sam i o SE Aspenu, ali kako je mnogo skuplji, od njega sam odustao (za gore navedene smatrajte da su iste cene).

Zanima me, naravno, sta mislite koji da uzmem? Dosadasnji tel me sluzio sasvim ok, ali me nervirala cinjenica da nema dovoljno memorije za ozbiljniji multitasking, kao i numericka tastatura, pa sam odlucio da svakako predjem na QWERTY (imajuci u vidu da ne volim Touch Screen kao koncept), sad kad je stari vec postao vrlo istrosen. Takodje, za razliku od njega voleo bih i mogucnost editovanja Office fajlova u kud-i-kamo prihvatljivijem okruzenju, tj. na malo vecem ekranu. Ipak, glavno sto "radim" na telefonu sem pozivanja i porukanja je mailing (stoga QWERTY).

Kako ja to vidim, prednosti Nokie su nesto bolji hardver (zrno vise rama, posto ga i HTC ima dovoljno, malko jaci procesor), malo bolja kamera (iako mi je to nebitno u sustini) i recimo to sto ima radio i 3.5mm jack (iako ni to nije presudno), dok bi HTC trebalo da je kvalitetnije izrade, i da ima prednost u vidu Windows Mobile platforme, za razliku od napustenog Symbiana (na koji sam ja doduse naviknut i njime zadovoljan), kao i u vidu Inner Circle aplikacije za mailing.

Sta vi mislite? Koliko je zaista WM bolji od Symbiana, i na koji to nacin? Koji je za moje potrebe bolji fon, i zasto? Hvala svima! :)

P.S. Odgovor ne bi bilo lose da skontam sto pre, ponude koje imam mozda vec sutra nestanu... :)

po ovom cenovniku e5 je 250e, a za te pare moze da se uzme mnogo bolji fon + android.. ako bas insistiras na WM mozes hd2 da se nadje za te pare, pa ako imas vremena mozes da ga prebacis i na android os

Ja bih uzeo tu nokiju. Symbian će biti napušten do kraja godine, nije još, a winMo je napušten pre godinu dana.
Nisam koristio snap, ali to je model star skoro 2 godine, valjda. e5 je dosta novija. symbian je bolji sa resursima na slabijim mašinama, a i snap koristi winmo 6.1. Koristio sam 6.5 na hd2 i to je bilo mučenje.

Jesi probao neki touchscreen telefon ili eto tako ga ne volis? :) Brate, 250e za symbian... Mozes Desire naci star 2, 3 meseca za tu kintu..

TS sam probao i nije mi to to - ipak je dugme, dugme. A kucam, dosta.

WinMobile napusten..? Ocigledno se ja bas ne razumem... A cene koje pisu na Mobilnom Svetu su vrlo visoke spram onoga sto se moze naci po radnjama po NS. Oba telefona su u rangu 170e, recimo...

Trenutno me "muci" kako je to WM tako los... Mislim, meni je Symbian sigurno resenje jer sa njim na poznatom, a WM mi je nekako solucija sa strane, ali svi sa kojima sam pricao pre postovanja ovde kazu da je WM bolji od Symbana i da ima bolju buducnost... Dakle, neko nije bas najbolje obavesten... :D

Za josh jeftinije pare imate Nokia N900 koji ima neki Linux based Maemo za koji postoji port Heroja 3, a pored toga ima mnoge funkcionalnosti koje su za android telefone tek u najavi(radi sa USB uredjajima). Na njemu radi Android, a hardware-ski je jachi od HD2 ili Desire-a.

Moze biti, i hvala na savetu, al' aj ipak da se zadrzimo na razmatranju koji je bolji od ta dva sto pomenuh... :) I eventualno - koji OS vise nudi, sad i ubuduce - WM ili Symbian?

Trenutno me "muci" kako je to WM tako los... Mislim, meni je Symbian sigurno resenje jer sa njim na poznatom, a WM mi je nekako solucija sa strane, ali svi sa kojima sam pricao pre postovanja ovde kazu da je WM bolji od Symbana i da ima bolju buducnost... Dakle, neko nije bas najbolje obavesten... :D

Pa napusten je Windows Mobile.. Microsoft je sad na Windows Phone (7, 8, 94...) sistemu.

Ok, zaboravimo na tren OS-ove - posto uz Nokiu ima neka garancija, a uz HTC slabije, koliko je on pouzdan? Tj. da li mogu mirno da spavam i ocekujem da ne bi trebalo da se kvari? U sustini sam blizi njemu ali me brine to odsustvo garancije...

HTC je odlican proizvodjac, ali ako si vec navikao na symbian i bas hoces qwerty onda uzmi taj E5.. Ali kazem, mnogo toga propustas bez Androida i touchscreen-a, i ja sam hteo neku E71, 72 ali sva sreca pa nisam.. Posle TS-a vise nema nazad :)

To koliko je neki proizvodjač pouzdan okači mačku o rep. Uvek i kod svakog postoje feleri. Ja, iskreno, bez garancije ne big uzimao ništa.
@soleslav
Kako je 600mhz sa n900 jače od 1024 sa desire? U jačinu grafike ne ulazim.

---
Ttalk

Nije bas bez garancije, tj. ima garanciju od mesec dana, sto mu dodje kao ona samo da utvrdis da je sve ok. A s druge strane, uzet je u Svajcarskoj, za cije trziste je sigurno maximalnog kvaliteta.

Ne'am pojma, nije mi se bas dilema rasprsila... :D

Hm... jeste da je Android mnogo bolji (o perspektivnosti necu uopste da pricam :) ) od ovih sistema, ali ako ti se ne svidja TS, a ovi zadovoljavaju tvoje potrebe onda super. Ja sam isto u dilemi (i to nakon dve godine aktivnog koriscenja iOS-a i Android-a) koji nonTouch smart da uzmem. Na to sam se odlucio jer imam problem tzv "znojave ruke" (jer cim su malo topliji dani, preko 20C, meni se uzasno znoje ruke, pa moram nekoliko puta dnevno da detaljno brisem ekran), sada sam najblizi nekako do E72, mada kada sam video i E5 nije los naprotiv (totalno sam ispao iz sedla sto se symbian telefona tice) - ali me e72 nekako osvojio (narocito trajanje baterije)

To koliko je neki proizvodjač pouzdan okači mačku o rep. Uvek i kod svakog postoje feleri. Ja, iskreno, bez garancije ne big uzimao ništa.
@soleslav
Kako je 600mhz sa n900 jače od 1024 sa desire? U jačinu grafike ne ulazim.

---
Ttalk
Ne moze se porediti N900 sa Desireom, jer rade na razlicitio os.ovima.. To je vise stvar preferencije.. Mada, ja ne bih preporucivao n900 nekom ko ne razume dosta dobro funkcionisanje mobilnih os.ova... Ipak je N900 za naprednije korisnike danas, jer je podrska za njega od strane Nokije 0..

Hm... jeste da je Android mnogo bolji (o perspektivnosti necu uopste da pricam :) ) od ovih sistema, ali ako ti se ne svidja TS, a ovi zadovoljavaju tvoje potrebe onda super. Ja sam isto u dilemi (i to nakon dve godine aktivnog koriscenja iOS-a i Android-a) koji nonTouch smart da uzmem. Na to sam se odlucio jer imam problem tzv "znojave ruke" (jer cim su malo topliji dani, preko 20C, meni se uzasno znoje ruke, pa moram nekoliko puta dnevno da detaljno brisem ekran), sada sam najblizi nekako do E72, mada kada sam video i E5 nije los naprotiv (totalno sam ispao iz sedla sto se symbian telefona tice) - ali me e72 nekako osvojio (narocito trajanje baterije)

U neku ruku i razumem da je Android bolje resenje, ali za moje potrebe i preferencije, QWERTY je resenje, TS nikako. Kad budem sledeci tel kupovao, videcemo...

Sad sam, inace, jos vise sje*an oko toga koji tel da uzmem... :D HTC me vise privlaci - valjda kvalitetom izrade (deluje kvalitetnije od E5), brzinom rada (koju sam nisam video, ali mi je svi koje pitah potvrdjuju) i elegancijom, kao i cinjenicom da bi WM mogao predstavljati korak unapred za mene posle Symbiana i nesto novo, da ne kazem uzbudljivo, a opet Nokia nosi sasvim druge prednosti - sigurnost zbog garancije, kao i sigurnost zbog sistema koji poznajem, i veliku stabilnost u radu (zbog 256mb RAM-a). Verovatno zvucim svima kao neodlucno dete... :D

Eh, a treba odluciti do 10 ujutro...

Da ti bacim jos jednog rovca, Blackberry Curve

Ja sam se opasno bio zagrejao da uzmem BB, ali me je na kraju odvratilo to sto izgleda nema navigacije koja radi po Srbiji, a zbog toga sam i najvise menjao telefon.

Ja bi' na tvom mestu tražio neki Android sa slider qwery tastaturom, tipa Motorola Milestone ili Droid.
Za josh jeftinije pare imate Nokia N900 koji ima neki Linux based Maemo za koji postoji port Heroja 3, a pored toga ima mnoge funkcionalnosti koje su za android telefone tek u najavi(radi sa USB uredjajima). Na njemu radi Android, a hardware-ski je jachi od HD2 ili Desire-a.
Sjajan telefon, ali gde ima za te pare :)

Mironiko, pa zar ne bi u Austriji? Nov E5 za 145 evra?

U neku ruku i razumem da je Android bolje resenje, ali za moje potrebe i preferencije, QWERTY je resenje, TS nikako. Kad budem sledeci tel kupovao, videcemo...

Sad sam, inace, jos vise sje*an oko toga koji tel da uzmem... :D HTC me vise privlaci - valjda kvalitetom izrade (deluje kvalitetnije od E5), brzinom rada (koju sam nisam video, ali mi je svi koje pitah potvrdjuju) i elegancijom, kao i cinjenicom da bi WM mogao predstavljati korak unapred za mene posle Symbiana i nesto novo, da ne kazem uzbudljivo, a opet Nokia nosi sasvim druge prednosti - sigurnost zbog garancije, kao i sigurnost zbog sistema koji poznajem, i veliku stabilnost u radu (zbog 256mb RAM-a). Verovatno zvucim svima kao neodlucno dete... :D

Eh, a treba odluciti do 10 ujutro...

Treba biti zaista mnogo lud i kupiti zastareli WM danas. WM nema prednosti i donosi samo glavobolju i ruzan UI. Ne znam sta vidis u tom telefonu sem tastature :)
Nije ni Nokia neko srecno resenje a vala ni ta "garancija" koju imas. Medjutim ja bih svakako pre kupio E5 ili trazio E71 po oglasima za ~120 EUR nego sto bih uzeo Snap.

Koristim Snap duze vreme i veoma sam zadovoljan, ALI sluzi kao "sekundarni telefon" - za telefoniranje, SMS i e-mail. Sa ukljucenim exchangeom 24/7 i solidnim brojem mailova uz oko 1h razgovora dnevno komotno izgura 3-4 dana. Zato na multimediju zaboravi, a i browsing nije najsrecnije iskustvo sa trackballom i tolikim ekranom. Jeste snappy (pun intended), ali nemas neki izbor aplikacija cak ni van marketa, a ono malo sto ima marketu za wm standard je konacan broj jer nece vise primati aplikacije za 6.5 od juna valjda.
Inace uzeo ga proslog leta za 50e sa punom opremom jer ima jednu ogrebotinicu na ekranu, tako da cena koju pominjes deluje prenaduvano.

@strela
Nisam stigao ni da vidim Bec, nazalost, koliko sam posla imao ta tri dana, a kamoli da shopingujem i idem da trazim fon, ili da ga narucujem. S druge strane, imao sam u Srbiji ponudu gotovo za iste pare, sa garancijom, pa se nisam mnogo ni brinuo...

@last reply
Upravo to sto si mu istakao kao prednosti, meni i jeste najvaznije, dok me multimedija i sarenilo ne interesuju mnogo. Imajuci to u vidu, i napokon danas fizicki upoznavsi i Snap - uzeo sam njega! Mozda je cena mogla biti i manja, ali moje razmisljanje je: za te pare od mogucih uzeti ono sto mi se cini dobrim za mene, a posto je ponuda koju sam imao bila u tom rangu...

Hvala svima na pomoci, pa nadam se da ce me fon dobro sluziti... :)

Lep je telefon u svakom slucaju i barem ces biti 'unikatan' kad ga izvadis u drustvu ;)

TS sam probao i nije mi to to - ipak je dugme, dugme. A kucam, dosta.

WinMobile napusten..? Ocigledno se ja bas ne razumem... A cene koje pisu na Mobilnom Svetu su vrlo visoke spram onoga sto se moze naci po radnjama po NS. Oba telefona su u rangu 170e, recimo...

Ja sam to uradio, imao sam nokiju 5800, koja je savrseno radila, svi programi koji su me zanimali su bili Skype, Nimbuzz, Opera, Garmin... Bio je brz, stabilan, jedino nije imao dovoljno rama za neki ozbiljniji multitasking. Nju sam prodao, i uzeo HTC touch HD, i nikako ne mogu da se naviknem na WM, sve to lepo radi, sve je ok, lep veliki displej, visoka rezolucija, ali nekako... nije to to... skype ne mogu da nadjem koji radi, uzeo sam neki program za poruke 'sms-chat', opet nije to to, sve je to bilo mnogo lepse i logicnije organizovano na nokiji.
Sve mi se cini da cu ovaj HTC jos malo pa na dobos :) Nema sanse da se naviknem na WM...

@Boris Lozac
Istina, bice raspitivanja o njemu... :) A da je lepsi od E5, tu ni reci nema.

@Stormbringer
Ne znam kako je sa touchscreen modelima, ali se nadam da se ovaj moj biti ok. Moje potrebe su, koliko vidim, manje i od tvojih, a i s te strane mi nije zao sto je WM 6.5 (za koji ima update koji cu odmah ubaciti) jer je on vec razvijen i o njemu se sve zna i sve sto su za njega mislili da prave - napravili su... :)

Evo, da se javim sa utiscima. Telefon je prelep, odlicno izradjen, i funkcionalan bez zamerki ikakvih. Kakav bio bio u poredjenju sa E5 ne znam, ali je u poredjenju sa 6120 koja ima Symbian 9.2 - extremno brz. Za pojedine radnje treba vise klikova na WM-u, za poneke na Symbianu, ali da se brzina razlikuje, razlikuje se. Za sad sam vrlo, vrlo zadovoljan! :)

Trenutno skidam aplikacije. Jedino ne znam postoji li neki flash plug-in za Operu Mini 5.1 koju sam skinuo i instalirao (i sjajno radi na WM-u). Neko upuceniji od mene..? :)

Cestitam na novoj igrackici,drago mi je da si zadovoljan :)
Baci neku fotku telefoncica.

Gledacu test mali da obavim i okacim. Napokon sam dosao do malo vremena pa cu gledati to da odradim... :)

Nazad
Vrh Dno