Šta je novo?

Nokia Asha 302

Silk

Cenjen
Učlanjen(a)
04.07.2012
Poena
154
Pozdrav svima.

Danas sam kupio u MTS-u ovaj telefon. Uzeo sam ga uz paket sa 600 mb interneta.
Zamolio bih nekog da mi odgovori na jedno pitanje.
Koliko ja znam, desavalo se par puta da ljudima stigne racun od preko 50 000 dinara (a da nije u pitanju roming) uglavnom zato sto im se neko prikaci na njihovu karticu, i crpi njihov gprs. To je moguce zato sto mnogi smart telefoni imaju opciju "hot spot" sto znaci da oni dele internet na koji se prikace.

Interesuje me da li ovaj telefon ima tu opciju, kako bih znao da preventivno iskljucim tu opciju, odnosno da je slucajno ne ukljucim.

Takodje, posto nisam nesto preterano upucen u softver mobilnih telefona, zamolio bih nekog da mi kaze koji operativni sistem koristi ovaj telefon, da li mogu instalirati aplikacije kao na nekom telefonu koji koristi android, i da li Nokia ima neki svoj "android market" gde mogu besplatno skinuti aplikacije i igrice.

Jos, interesuje da li mogu skinuti muziku i druge formate sa interneta kao sto to mogu sa racunara, kao i da li mogu pristupati stranicama koje zahtevaju flash player, javu i ostale dodatke.

Za sada mogu da kazem da je telefon odlican, jako lepo izgleda, kvalitetne je izrade, brzo radi i brzo se konektuje na internet.

U poslovnici mi je rekla da se baterija ne formira, vec da se samo prvi put napuni do kraja. Posto mi se sada puni telefon taj prvi put, necu da ga koristim kako ne bih imao eventualnih problema sa baterijom u buducnosti, a tako bih zeleo ;)

I na kraju, pitao bih da li postoji neki "limit" u tome koliko mogu mesecno da potrosim.
Ako bi mi se neko "prikacio" dokle bi to moglo da ide?

Ako uopste ima tu opciju, ne moze niko da ti se prikaci sam od sebe. Ti moras da ukljucis to da bi ti se neko zakacio. Taj telefon nema "OS" tako da ni aplikacija nema.

Poslednja izmena:
Asha koristi S40, sto ne znam sta tacno dodje, ali je daleko od mogucnosti Androida ili cak WM-a :)
Mislim da za njega postoji OVI store ili nesto slicno... neces naci previse stvari, ali mislim da Skype recimo postoji!
MP3 mozes skidati, ali sa 600MB uz pretplate, neces daleko stici pre nego pocne da boli koliko je skupo. Pusta ih sigurno :) Podrzava javu i flash, ali delimicno (tzv. Flash lite)

Tethering/hotspot - nemam pojma licno, valjda neko drugi ima iskustva ;)

Ono sto bi sigurno trebao da uradis je da izbrises APN (acces points - ne znam kako se zovu na Ashi, na E52 su imali neko drugo ime...) za internet kad ides van, kako ne bi napravio racun u romingu sigurno. (i podesis opet kad se vratis).

Da ti se neko nakaci na karticu i crpi GPRS, nakon sto potrosis MB iz preplate... mislim da je MB=5din nakon sto se potrose uz MixNet pakete, pa 50.000 nije tesko napraviti - to je 10 GB protoka.

Mislim da je jedan megabajt 25 dinara, posto jedan kB kosta 0,0236 para. Ta cifra pomnozena sa 1024 daje oko 25 dinara.
E sad, nisam siguran da li je 1024 kB 1 megabajt. Znam da ima kb, Kb, kB... Ali ako je ovako, onda kosta toliko.

http://www.mts.telekom.rs/index.php/mix-net-tarifa.html

Baterija mi se puni vec 2 sata. Koliko dugo treba da se puni baterija na Nokiji da bi se od prazne napunila skroz?

Ne mogu da docekam da se zezam sa njim, a bas bi voleo da ga istrazujem sad pre spavanja :)

I samo jos da dodam pitanje; da li je na ovom telefonu symbian OS? Ne znam sta je taj S 40, a vidim ne zna ni alfaunits.

Nije symbian (njegova oznaka je s60). S40 su dumb java telefoni.

S40, S60 i S80 su Nokijini nazivi isključivo za GUI, kao što je Sony-Ericsson imao UIQ. Symbian je u to doba razvijala Simbijan fondacija i pravila ga je bez GUI, to je ostajalo svakom proizvodjaču da sklopi (Nokia - S60, S80; SE, Motorola - UIQ; japanski proizvodjači - MOAP).

S40 nema veze sa Simbijanom, to je ime koje je Nokia dodelila grafičkom interfejsu za svoje nepametne telefone, vuče korene od prvih modela.

Pozdrav svima imam nokiju asha 302 jako mi treba skype za nju nasao sam neku verziju sa kojom mogu pisati ali nemam opciju za pricanje na skajpu dali mi neko moze dati adresu gde mogu skinuti verziju skypa sa kojom mogu i pricati.unapred hvala

Pozdrav svima imam nokiju asha 302 jako mi treba skype za nju nasao sam neku verziju sa kojom mogu pisati ali nemam opciju za pricanje na skajpu dali mi neko moze dati adresu gde mogu skinuti verziju skypa sa kojom mogu i pricati.unapred hvala

Moja mama ima taj telefon i mislim da nema skype za pricanje ali valjda moze viber, skini store-a.

Pozdrav svima.

Danas sam kupio u MTS-u ovaj telefon. Uzeo sam ga uz paket sa 600 mb interneta.
Zamolio bih nekog da mi odgovori na jedno pitanje.
Koliko ja znam, desavalo se par puta da ljudima stigne racun od preko 50 000 dinara (a da nije u pitanju roming) uglavnom zato sto im se neko prikaci na njihovu karticu, i crpi njihov gprs. To je moguce zato sto mnogi smart telefoni imaju opciju "hot spot" sto znaci da oni dele internet na koji se prikace.

Interesuje me da li ovaj telefon ima tu opciju, kako bih znao da preventivno iskljucim tu opciju, odnosno da je slucajno ne ukljucim.

Takodje, posto nisam nesto preterano upucen u softver mobilnih telefona, zamolio bih nekog da mi kaze koji operativni sistem koristi ovaj telefon, da li mogu instalirati aplikacije kao na nekom telefonu koji koristi android, i da li Nokia ima neki svoj "android market" gde mogu besplatno skinuti aplikacije i igrice.

Jos, interesuje da li mogu skinuti muziku i druge formate sa interneta kao sto to mogu sa racunara, kao i da li mogu pristupati stranicama koje zahtevaju flash player, javu i ostale dodatke.

Za sada mogu da kazem da je telefon odlican, jako lepo izgleda, kvalitetne je izrade, brzo radi i brzo se konektuje na internet.

U poslovnici mi je rekla da se baterija ne formira, vec da se samo prvi put napuni do kraja. Posto mi se sada puni telefon taj prvi put, necu da ga koristim kako ne bih imao eventualnih problema sa baterijom u buducnosti, a tako bih zeleo ;)

I na kraju, pitao bih da li postoji neki "limit" u tome koliko mogu mesecno da potrosim.
Ako bi mi se neko "prikacio" dokle bi to moglo da ide?
Nema WiFi hotspot tako da nemas razloga za brigu.Ne znam da li mozes da skidas muziku sa neta ali imas neke igrice...600mb ti je i previse na tom telefonu:D pogotovo ako imas WiFi kuci

Mislim da to ne postoji za ovaj model :-(

Postoji skype lite 1.2.11 za s40 samo neznam da li bi ti odgovarao jer treba kredit da bi pricao. IM je free doduse, al opet..

Drug ima problema sa ovim modelom. Neće konekcija na internet tj. pri svakom pokušaju piše zabrana!? Pokušao sa WIFI isto problem. Sve mu normalno funkcionisalo, da mu nije neko čačkao nešto jer svima daje fon da se služe, tipa za sms i slično pa da onda neko nije nešto dirao...
Molim za savet.

Naravno, funkcionisalo mu je sve super već godinu dana bez problema isto uzeo preko mts.

Nazad
Vrh Dno