Šta je novo?

Nokia 6630 VS Motorola MPX220

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Da li vredi dati 220 eura za polovnu Motorolu MPX 220?
Posto za otprilike te pare moze i da se uzme i Nokia 6630, sta je bolja kupovina?

Naime funkcije su manje vise iste, s tim sto je MPX 220 Win Mobile, a 6630 symbian, tako da ne znam koje tu u prednosti.
Ono sto mi se najvise svidja kod MPx 220 u odnosu ba 6630 su dimenzije koje su mnogo manje i telefon uopste ne lici na smartphone telefone, za razliku id glomazne 6630. Neko rece da 6630 ima dosta bolju kameru, iako su obe 1.23 Mpix, koliko je to tacno.
Dobro tu su i 3G funkcije na 6630 koje sa zada i za neki duzi vremenski period kod nas nece biti od nekog znacaja obzirom na cenu koja ce biti za te vrste usluga...

Dakle na kraju sta je bolje Symbian 6630 ili WinMobile MPX220???

Voleo bih da vidim nekog ko je probao MPx220 da ti preporuci 6630.Ja sam probao oba,prvo nokiju ,sa kojom sam se odusevio,kasnije MPx220 koju sada koristim kao telefon.Mislm da, sto se telefona tice mpx ima najbolji mp3 i najstabilniji sistem(jednostavno se nikad nije zapucao).Jeste ima losiju kameru(narocito pri slabom osvetljenju) ali to je manje bitno.Meni je najbitnija fenomenalna sinhronizacija sa kompom.Ponavljam, samo onaj ko je nije probao preporucice ti 6630.

E da,za symbian imas nesto vise software-a,mada onog stvarno korisnog imas i za wm.Meni je ipak wm bolji(progledao sam sa mpx200 iako sam pre toga imao par symbian telefona),mada se mnogi zale da im je komplikovan.(ja sam MPx220 uzeo za neke smesne pare jer lik nije mogao da se snadje :zgran:).Nemoj to da te plasi ,svako ko ima i malo iskustva s windowsom nece imati problema

Ja sam imao 6630 jedno 10 medeci pa sam ga poklonio bratu i sada nosim mpx200 pa ti sam vidi! Mpx200 jeste malko sporiji i neke sitnice me malo nerviraju ali i dalje mislim da je ZA MOJE POTREBE BOLJI od 6630. Mpx220 je mnogo bolji od 2-stotke pa sada samo sve to treba sabrati i oduzeti :d Toliko.

Dao si mu primer recimo kao kad sam ja presao sa k700 na eri 610 i kazem da je 610 bolji,nikad se sa tim ne bih slozio jer sam imao sve tel od navedenih.
Kakve su cije potrebe nije mjerilo za telefone,ostalo pokazuju testovi na mobilnom svetu mislim da je to sasvim dovoljno.Normalno dajem glas za n6630 ne zato sto ga trenutno koristim jednostavno funkcionalnost.

Bunovan je napisao(la):
E da,za symbian imas nesto vise software-a,mada onog stvarno korisnog imas i za wm.

Konkretno da li ima za WinMobile zezalica tipa odbijanje poziva, pdf reader, word, exel, opera, divx playera, divx, mp3 konvertora i slicno, znaci ono sto vredi na Symbianu da li to postoji i za WinMobile?

A o dimenzija i dizajnu je suvisno diskutovati, MPX220 je tu ubio 6630 koji je cini mi se najveci Symbian telefon posle 3650/60 modela:smash:

Meni dimenzije nisu presudan faktor ali mi se cini da 6630 bas strci u dzepu u odnosu na druge telefone, dok je mpx220 pribliznih dimenzija obicnih telefona na preklop.

Poslednja izmena:
Munja je napisao(la):
Konkretno da li ima za WinMobile zezalica tipa odbijanje poziva, pdf reader, word, exel, opera, divx playera, divx, mp3 konvertora i slicno, znaci ono sto vredi na Symbianu da li to postoji i za WinMobile?

Naravno da ima.

Munja je napisao(la):

A o dimenzija i dizajnu je suvisno diskutovati, MPX220 je tu ubio 6630 koji je cini mi se najveci Symbian telefon posle 3650/60 modela:smash:

Meni dimenzije nisu presudan faktor ali mi se cini da 6630 bas strci u dzepu u odnosu na druge telefone, dok je mpx220 pribliznih dimenzija obicnih telefona na preklop.
Cekaj dok se user Sovica javi :d

K'o sto tomato rece, "naravno da ima" sve sto si naveo.

Znam da ima dosta programa za WinMobile, ali da li ima bas sve ovo sto sam pobrojao?

Bitna stvar je i da je cena 6630 maksimalno pala od kada se pojavio pa se sada krece oko 270 eura nov i ne verujem da ce nesto znacajnije da pada cena u skorije vreme, mada ne znam sve je moguce kod nas... Dok je cena Motorole MPX220 bila jedno vreme 250 eura (boga mi davno bese po toj ceni) pa je sada dostigla cenu od 340 eura i skoro nigde se nova ne moze naci u prodaji.

Jednu stvar sam gotovo siguran da je mnogo lakse kasnije i po vecoj ceni prodati polovnu Nokiu u ovom slucaju 6630 nego polovnu Motorolu (pretpostavljam da ce takva situacija biti i sa MPX220). Pa se postavlja pitanje da li je mnogo dati 220 eura za polovnu dobro ocuvanu pod garancijom Motorolu MPX220, kojoj ce cena vrlo brzo drasticno pasti ili za te pare, a mozda i za manje od 220 eura, obzirom da je sada cena nove 270 eura. Jedno je sigurno ako 6630 bude popularna na nasem trzistu kao 6600 telefon ce se jos dugo prodavati ko alva i po provereno jakoj ceni, pa ce i kao polovnjak moci dobro da se proda...
To mi je ujedno i najveca prednost 6630 u odnosu na MPX220 i naravno sto je Nokia ipak ekvivalencija za kvalitet, bar sto se tice Symbian telefona, dok je Motorola, bar na nasem trzistu sa pojedinim modelima, pokazala kao dosta losijeg kvaliteta...A da ne pominjem sto nigde nije moguce naci originalne slusalice za MPX ako se ne dobiju uz telefon, zatim kupovina nove baterije i slicno, znaci ne pricam narucivanje preko neta ili u inostransvu vec kakva je situacija kod nas...

E, pa ne može i jare i pare... Sličnu dilemu sam imao i sam pre nekoliko godina kada sam birao između jednog tada dosta skupog Alcatela (501) i neke ekvivalent Nokie u istom cenovnom rangu. Taj Alcatel je bio dosta jači po specifikacijama od bilo koje Nokie u toj ceni, pa sam se na kraju ipak odlučio za njega...
Posle dve godine, taj telefon nije vredeo (kao polovnjak) skoro ništa, na zamenu niko nije pristajao (u prodavnicama), pa sam ga na kraju poklonio bratu koiji ga je koristio sve dok nije crkao. Sada ga eno u nekom ćošku kod mene i podseća me na tu lošu investiciju. Da sam kupio bilo koju Nokiu, zamenio bih je bez problema i kompenzirao bar deo troška za drugi telefon i time spasao bar nešto uloženog novca, a ovako...

Nikola1 je napisao(la):
Dao si mu primer recimo kao kad sam ja presao sa k700 na eri 610 i kazem da je 610 bolji,nikad se sa tim ne bih slozio jer sam imao sve tel od navedenih.
Kakve su cije potrebe nije mjerilo za telefone,ostalo pokazuju testovi na mobilnom svetu mislim da je to sasvim dovoljno.Normalno dajem glas za n6630 ne zato sto ga trenutno koristim jednostavno funkcionalnost.

Primer koji si naveo uopshte nije reprezentativan. Pokushao sam izmedju redova da uporedim symbian i winos. Prvo da se razumemo da sam ja bez ikakve vishe sile preshao sa 6630 na Mpx200 a veruj mi da nisam u fazonu da prelazim sa konja na magarca. Normalno je da svi vi koji imate 6630, koji ste platili bar duplo vishe od motorole (i ja sam u Italiji platio mnogo 6630 chim se pojavio) ne zelite da priznate da je duplo jeftiniji fon (mpx200) BOLJI. Ali vi zaboravljate zashto je mpx200 jeftin! Nema kameru? E pa ako se ono na 6630 zove kamera onda ja bolje da prestanem da slikam :) Bt? Apsolutno mi nije potreban jer sam ga ionako koristio samo kao kanal za vezu telefon - rachunar a chak sam i to redukovao jer sam sa 6630 koristio kabl.
Zaboravljate da je mpx200 (po meni) NAJPOTCENJENIJI telefon na trzishtu shto je i normalno jer se cena formira u odnosu na ponudu i traznju.
Naravno da 6630 ima svojih prednosti u odnosu na mpx-a. Neprevazidjenu tastaturu za poruke i sam sistem poruka. Tu je sve ipak na strani 6630. Baterija koja drzi bar 3 dana. Veliku brzinu procesora koja obezbedjuje savirshen rad telefona.
Medjutim imenik na 6630 mi nikako nije jasan. Nije mi jasna nokia koja godinama ne moze da promeni neshto na tom polju. Tek sada shvatam koliko su telefoni sa loshim imenicima OSAKACENI. Mene je takodje ubijala i sinhronizacija sa rachunarom kod 6630. Mnogo mi je trebalo da sve namestim kako ja hocu i na kraju opet nije sve radilo kako treba. Imao sam velikih problema sa gubljenjem nekih brojeva (2 mobilna...). Na motoroli ovo ipak radi savrsheno jer je win win i sve shljaka odlichno. Meni je to mnogo bitno jer uglavnom sve obaveze ubacujem u telefon i mnogo mi dobro dodje ako outlook mogu da korisitm kao alat za to.

U svakom sluchaju zakljuchak je da sve treba gledati prema sopstvenim potrebama. Ukoliko neko kupuje telefon koji ce mu stvarno trebati za posao, koji ce imati odlicnu sinhronizaciju sa outlookom, odlichan ekran, mnoshtvo programa za isti, odlichnog izgleda itd. definitivno preporuchujem mpx200.
Ukoliko vam treba sve ovo, u Nokia izdanju sa malko ogranichenijim funkcijama i mnooogo vishom cenom zarad neupotrebljive kamere, BT-a, i stvarno dobre tastature i koncepta poruka onda definitivno preporuchujem 6630.

Ako sada uzmete u obzir da mpx220 ima BT, istu kameru kao 6630 i mnogo brzi procesor, zakljucak izvedite sami...

I bas bih voleo da vidim ko je od vas koji preporucujete 6630 na sve strane uopste koristio neki winmobile...

Genghis, zaboravljaš da je u mnogo čemu MPx220 korak nazad u odnosu na MPx200... Meni on nije adekvatan naslednik, pogotovo ne sa ovolikom cenom.

A što se MPx200 tiče, sumnjam da će ga iko prevazići u odnosu cena/kvalitet. Ovo što se desilo na tržištu proteklih meseci se retko dešava, kratko je trajalo, a ko je iskoristio priliku, mislim da može da se šutira u dupe i trlja ruke istovremeno koliko je dobar posao odradio.

mislim da cenu na trzistu definise potraznja i kvalitet nekog proizvoda!!!
tako je makar na zapadu!!!

Ochigledno da ne znash ekonomiju bash mnogo. Ponuda i traznja utichu na cenu (kao i josh mnogo faktora). Kvalitet ne utiche bash mnogo na traznju ako se uzme u obzir da je prosechan kupac uglavnom potpuni laik za to shto kupuje shto mogu da posvedoche prodavci bilo koje robe (npr. rachunara). To shto je velika vecina korisnika mnogo "zahtevno" pa su im najbitniji faktor kamera od 1,3 Mpix i BT (koji jedva i znaju da koriste i to samo da bi ortaku poslali neku slichicu), je pricha koja utiche na cenu ovog telefona.
A ako hocesh da mi kazesh da je mpx200 nekvalitetan proizvod ja odgovorno tvrdim da ga NIKADA ni nisi drzao u ruci.

Genghis Khan je napisao(la):
Ukoliko vam treba sve ovo, u Nokia izdanju sa malko ogranichenijim funkcijama i mnooogo vishom cenom zarad neupotrebljive kamere, BT-a, i stvarno dobre tastature i koncepta poruka onda definitivno preporuchujem 6630.

Ako sada uzmete u obzir da mpx220 ima BT, istu kameru kao 6630 i mnogo brzi procesor, zakljucak izvedite sami...
Objasni mi malo ovo boldovano, nisam te bas shvatio...

Vezano za odnos kvalitet/cena, par situacija.
1) Svojevremeno me komshija pitao koji mob da pazari, i poshto sam tada vozio Siemens C55, preporuchio sam mu dotichni, ali je on malo skeptik, pa je za bukvalno iste pare za koje je mogao da kupi Siemens-a, uzeo Nokiu 1100 (!). Samo da naglasim, C55 poseduje: Javu, polifoniju, dinamichku memoriju od 350 i kusur KB, dok 1100 nema nishta od navedenog, pa chak ni polifoniju, a proizvedena je mnogo posle C55-ice. A da, ima lampicu na vrhu telefona!

Druga situacija.
Malo sam shetao gradom kraj Nishave (moj rodni) i raspitivao se ko ima u ponudi MPx200 (naravno niko). I jedam od prodavaca mi je rekao kako moze da ga nabavi, samo da ga ja pozovem posle petka (nekog tamo) i on ce ga nabaviti. Ali sam ja isao na Exit, te sam propustio TAJ petak. Ipak sam se ponadao da je moguce da ga pribavi. I najzad kada sam otisao da se raspitam covek meni kaze: " UUUUUUUUUUUUU, mnogo dobar, windows media, kolor ekran, muzika..." Naravno ja pitam da li ima, a on sleze ramenima pa veli: "Pa znash, imam 220, ali 200 nema kameru pa ga ne nabavljam."

Pozdrav

replay kanu!!!
batice ne kazem da je motorola losa,samo potvrdjujem ono sto je i vrapcima poznato,nokia is the world lider in mobilphone industry!!!
nokia je neprikosnovena i u domenu akcesoritisa i podrske u vidu brojnih programa za symbian os ciji je razvoj finansirala!!
ali u pravu si da ne treba raspravljati o subjektivnim elementima-tj privrzenosti jednom ili drugom konceptu razvoja mob tehnologije!!
to ti je kao da poredimo mercedes c klase i recimo peugeot 407....
mercedes ima ime, istoriju,staleznu pripadnost a nudi u istom cenovnom rangu manje od gorepomenutog!!

Ali ja bash pokushavam da objasnim da STVARNO nisam privrzen nikome i nichemu. Stvari gledam objektivno i samo hocu da za svoje pare dobijem shto bolji proizvod koji ce zadovoljiti shto vishe mojih potreba.
;)

Jel ima ta motorola 220 mesto za memorijske kartice ili je ogranicena sa 60mb???

Ja vozim 512 MB SD Mini u njoj... Radi i 1 GB, mislim da je to maksimalna velicina koja se proizvodi. TransFlash ili SD Micro je jos manji i sadasnji maksimum je 512 MB, a on ce verovatno postati standard kod mobilnih telefona...

Nazad
Vrh Dno