Šta je novo?

Nokia 6610 ili Motorola E398?

Alric

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2004
Poena
309
Uskoro cu uzimati nov mobilni, pa mi se izbor sveo na ova dva modela.Mpx200 je isto bio u razmatranju, ali s obzirom da je tesko da sastavi dan sa baterijom :) otpada.E sad, intresuje me kakva su iskustva sa FM radijom na 6610, kolika mu je upotrebljivost i sl?Ako moze da posluzi, tj. ako je pristojan prijem onda bih pre uzeo 6610, ali ako to nije slucaj, onda cu verovatno da se ispruzim sa E398, mada je tu opet problematika TransFlash kartice i mali kapacitet...

slobodno uzmi MPx200, vrlo teško možeš da mu istrošiš bateriju za dan... problem je dva dana da spoji, ali dan će svakako imati, uz iživljavanje nad aparatom - ako imaš neograničenu količinu slobodnog vremena da čitav dan maltretiraš aparat i da nemaš baš nijedna druga posla u životu...

sto se tice 6610, postoji jedan problem. evo prosle nedelje sam obisao gotovo sve radnje u gradu gde ima 6610, i svi telefoni imaju isti problem. telefon ima jako los zvucnik i sve se cuje nekako kao iz bureta. to je problem sa svim 6610, na nekom manje izrazeno na nekom vise. ja sam licno navikao na siemens-a i odmah sam primetio razliku u kvalitetu. posle mi je rekao decko u nekom servisu da je to problem sa modelima 6610 i 6100.

sto se tice motorole, stvarno best but. za te pare, najbolji telefon.

ti losi 6610 nisu originali.Sklapani su po nekim kineskim provincijama.Cuo sam da cak ni stampana ploca nije ista kao na originalu ,vec je nalik onoj od 8310-zato oprezno s kupovinom(sem zvucnika prepoznaju se i po zadnjem delu maske koji nije nalik originalnom).Probaj kod nekog ovlascenog distributera i videces da nemaju problema sa zvukom.Ipak, i ja bih preporucio mpx200.

Evo danas sam imao u rukama 100% originalni 6610 i ovaj se chuje gadno...

e stvarno ne znam .Za ove kineske sam 100% siguran.Mozda su sad svi takvi,bas me cudi.Ipak , to je vec toliko prevazidjen model da stvarno ne znam vredi li uopste raspravljati o njegovoj kupovini...

ma kazem ti, svi su takvi, i ja sam probao i madjarske, nemachke, finske, kopije, originale, i svi su imali taj problem izrazen. kod nekih manje kod nekih vise.

Isprobao sam par 6610, bas skoro, i nisam primetio taj problem sa zvucnikom?Doduse, obe su kupljene pre skoro 2 godine, mozda je sad poceo da pristize neki skart...Jel isti problem vazi i za 7250?Nazalost, ni jedan ni drugi vlasnik nisu imali sluske pa nisam mogao da isprobam radio :( Sto se Mpx200 tice, svidja mi se funkcionalnost, ali ne i dizajn i slaba baterija.Pored toga, Mpx serija je otkazana od strane Motorole, tako da mi se cini da bi bilo problema sa eventualnom popravkom ili kupovinom nove baterije...Znaci ostaje mi izbor 7250 ili E398.

Ista stvar ti je kod 7250(i),sve je to vec toliko prevazidjeno da ne vredi dati toliko pare za ovaj krs!!Za te pare imas,ako si bas zapeo za Nokiu,recimo 3220 koja ima 65000 boja,duplo vise memorije od 7250,VGA kameru (snima video) za razliku od CIF na 7250,lepsi meni... jedino ako ti je pomalo"tinejdz"ali za te pare dobar telefoncic ili jos bolje za iste pare SE K500,6 puta vise memorije od 7250,za kameru vazi isti komentar kao kod 3220 u odnosu na 7250,jos lepsi meni nego kod obe gore navedene,mp3 plejer,veca rezolucija ekrana nego kod 3220 a za 7250 smesno je i porediti... za te pare verovatno best buy!!
A ako hoces i imas da dodas jos 30-ak evrica za E398 onda ti je ona najbolji izbor jer ima jos vecu rezoluciju ekrana od svih ovih i naravno TF karticu mada nisam siguran koliko je ovo plus jer ih skoro nigde nema a ova koju daju uz telefon ce ti vrlo brzo postati mala ali opet na tebi je sve!?
Javi sta si pazario i naravno utiske?
Pozdrav ,)

Ako je dilema sta uzeti Nokiu 6610 (7250) ili Motorolu E398, onda kratko i jasno E398. Pozdrav

Poslednja izmena:
Nije problem u prevazidjenosti, kod 6610, 7250 i E398 mi se svidja dizajn.Kamera, memorija i 65k ekran i ostale dzidza-bidze (sa izuzetkom mp3 playera ili FM-a) me ne zanimaju.3220 mi izgleda ocajno, ko telefon za decu...ok su funkcije ali opet.6020 mi se svidja ali u ruci ostavlja tako neki plastikaner utisak da me je to odbilo...a i za te pare eto E398.Navikao sam na Nokiu, tako da bih je pre uzeo nego Motorolu, ali Nokia nema neku ponudu do 150 evra.

A gde si to video mp3 plejer kod ovih Nokia?Ako hoces radio i mp3 onda ti je logican izbor SE K500 jer za te pare nudi najvise a cini ti se da nije bitna rezolucija i boje ekrana,nadji u nekoj radnji i Nokiu i SE pa pogledaj razliku,bez preterivanja na SE slika izgleda kao na TV ili na kompu a sa animiranim animacijama ima jos u neku posebnu lepotu dok je na Nokia kao na igračci a plus sto stvarno sem imena nema nista da ponudi,mislim sta da radis sa 2MB memorije,bezveznim melodijama (nisam siguran koliko kanala ali zvuce ko da neki klinja vezba klavir),maleckim i bezveze ekranom i kamericom koja je tu radi reda i za to jos traze 130EVRA!!Bezobrazluk,ovo vise nije konkurentan telefon a pogotovo sto za 50-ak evra vise imas XXX puta bolju 6230 (ima ga moja devojka,sasvim dobro telefonce,u klasi K700 ali sa memorijskom karticom).A ako vec hoces da das 160 evra za E398 sto ne sacekas jos maaalo i skupis jos 15-20 evra za 6230 posto je ocigledno da si ljubitelj Nokie?Ona nema takav ekran kao K500 i E398 ali ima mnogo dobrih stvari i plus se memorijske kartice za nju lakse i jeftinije nalaze a za ovu cenu je bas fin izbor za jednu Nokiu!!
Mislim da ti je ovo najbolji izbor kod Nokije koji vredi para a za ubuduce jedan mali savet,nemoj da se ljutis ALI kad biras nesto nemoj toliko da te vode osecanja i neka tradicija jer danas dobre stvari nastaju i gube se takvom brzinom da vise niusta nemozes da budes sto posto siguran pa ni u to da je Nokia jos uvek the best of the best ili"ajd imao sam dosad Nokiu pa cu i sad opet bez obzira sta nudi"!Cinjenica je da imas bolja resenja za iste pare (ili cak manje) a da je greska sto te toliko vuce samo ime jer ja mislim (a i vecina ce se sloziti) da je Nokia dugo sedela na temeljima stare slave sto se vidi i po tome da su u prosloj godini izgubili 10-ak posto trzista od Samsunga i SonyEricssona prvenstveno jer jednostavno nude vise i bolje za te pare i zato ako bas hoces Nokiu moj predlog je skupi jos malo i pazari 6230 a ako hoces da ne puknes tolike pare a dobro prodjes onda SE K500 a E398 ti ostaje kao zlatna sredina,one krseve izbaci iz glave!!
Pozdrav ,)

Nisam rekao da postoji radio i mp3 kod pomenutih Nokia, vec da je to ono sto meni (osim poziva i sms) treba kod mobilnog.MP3 i radio ima 3300, koja kosta 100 evra, ali je dizajn katastrofa...ko neka igracka.SE K500 nema ni radio ni mp3, osim kao melodiju, sto meni treba koliko i rupa u glavi.K700 ima FM i MP3, ali max 42MB memorije, sto ti dodje oko pola sata muzike.6230 je po meni preskup za ono sto nudi, a ni dizajn mi se ne svidja.Pored toga, kvalitet mp3 je daleko bolji na E398, a i za 190 evra koliko kosta 6230, mogu da kupim neku jeftiniju Nokiu i npr. Creative Muvo player...Nokiu ne biram zbog nekog osecanja ili fetisa :) nego sam jednostavno navikao na njen meni i sistem rukovanja, i ne vidim potrebu da se prilagodjavam nekom drugom osim ako bas ne nudi neke ekstra opcije....

Ma razumem te potpuno ali ponekad vredi da se potrudis da naucis nesto novo,ja sam taman naucio sa D500 posle K700 ali navika je brate cudo pa sad jedva cekam K750 a i realno je bolji od D500 za sad vec skoro iste pare (malo i Samsung poceo da se ceni zesce).Izvini sto sam lupio da K500 ima radio,utripovao sam se za K700,nije namerno!
Ako ti je vec i 6230 ruzna i skupa onda si ti izgleda vec odlucio tj E398,ali planiraj vec gde ces i kako ces za vecu karticu jer sam cuo da se stvarno teeesko nadju a ako si ljubitelj mp3-a onda ti ova originalna nece biti dovoljna jer ipak realno donosi par pesama vise nego K700.Javi utiske kad pazaris (ako nju pazaris) jer su mi ove Motorole cudno povoljne cene za ono sto nude pa me bas zanima u cemu je caka?!
Pozdrav ,)

evo ovako... ja imam Nokiu 7250i, a moja sestra Motorolu e398... Ona mi je nudila da mi da 398, ali ja nisam prihvatio...

svakako je 398 bolji i kompletniji telefon... ipak, evo nekih "cons" i "pros" ;)
- 398 - komplikovaniji meni
- 398 - tezi telefon
- 398 - veci telefon
- 398 ima bolji ekran, ali je i ovaj na 7250i sasvim ok
- radio na 7250i radi odlicno, sa sasvim ok zvukom
- mp3 plejer na 398 radi super, ali ja mislim da je radio MNOGO korisnija stvar
- 7250i ima znatno brzi meni
- Nokia PC Suite odlicno radi (mada, ja koristim samo backup opciju... npr. jednom mesecno)
- hehe... ipak, Nokia je Nokia :D :p

Problem lezi u cinjenici da Nokia drzi cene ko da nudi zlatne telefone, a ustvari su sam prosek trzista. Danas sam bio sa drugom u gradu da on pazari telefon za nekog, i bio sam zapanjen! :zgran: Nude nokiu 6220 za celih 140-150 evra. A za te pare... 3650/60 i MPx200 koju hvali ceo forum. Pa cak i kome ne treba neki OP moze da uzme T610/30 koji nude mnogo vise od pomenute nokie.

Thanks Zoni...to je i neko moje razmisljanje, i zato se i dvoumim.Pored toga,ima jos nesto sto Motoroli ne ide u prilog...Transflash kartica od 256MB kosta 65E!Jos malo pa stand-alone MP3 player.Nego, jel se kod tebe javlja gorepomenuti problem sa zvucnikom?Da li si imao priliku da uporedis 6610 i 7250?Koliko sam ja cuo, jedina razlika je dizajn?6020 sam isto gledao, ali kao sto rekoh, ostavlja mi neki plastikaner utisak (ko da ce da se raspadne na 100 komada ako mi ispadne :) ), a i ne nudi nista posebno za 150-160 evra koliko kosta.

Alric je napisao(la):
Thanks Zoni...to je i neko moje razmisljanje, i zato se i dvoumim.Pored toga,ima jos nesto sto Motoroli ne ide u prilog...Transflash kartica od 256MB kosta 65E!Jos malo pa stand-alone MP3 player.Nego, jel se kod tebe javlja gorepomenuti problem sa zvucnikom?Da li si imao priliku da uporedis 6610 i 7250?Koliko sam ja cuo, jedina razlika je dizajn?6020 sam isto gledao, ali kao sto rekoh, ostavlja mi neki plastikaner utisak (ko da ce da se raspadne na 100 komada ako mi ispadne :) ), a i ne nudi nista posebno za 150-160 evra koliko kosta.

Gde si pronasao TransFlash kartice? Moze i na PM, ako se kosi sa pravilima foruma...

ZoNi je napisao(la):
evo ovako... ja imam Nokiu 7250i, a moja sestra Motorolu e398... Ona mi je nudila da mi da 398, ali ja nisam prihvatio...

svakako je 398 bolji i kompletniji telefon... ipak, evo nekih "cons" i "pros" ;)
- 398 - komplikovaniji meni
- 398 - tezi telefon
- 398 - veci telefon
- 398 ima bolji ekran, ali je i ovaj na 7250i sasvim ok
- radio na 7250i radi odlicno, sa sasvim ok zvukom
- mp3 plejer na 398 radi super, ali ja mislim da je radio MNOGO korisnija stvar
- 7250i ima znatno brzi meni
- Nokia PC Suite odlicno radi (mada, ja koristim samo backup opciju... npr. jednom mesecno)
- hehe... ipak, Nokia je Nokia :D :p

Jos nesto, Zoni svaka tebi cast, ali ti toliko volis Nokia telefone, da si zaslepeljen njima, tako da nisi uopste objektivan...

- Svaki laptop racunar je tezi od bilo kog mobilnog telefona, ali se laptop racunar i mobilni telefon nemogu porediti, tako i tezina ova dva telefona se nemoze porediti, jer imaju totalno razlicite funkcije. Ako neko hoce lak telefon, onda moze da uzme npr. Panasonic GD90 (88g, koji je odlican telefon), ali isto tako ga je vreme pregazilo i nista od funkcija nema...
- Veci telefon veci displej, ali E398 uopste nije veliki telefon...
- Radio je stvarno MNOGO korisniji, ali samo ako slusas narodnjake i CityRecords gluposti, ako slucajno slusas Rock&Roll, od radija nemas nikakve koristi... (u stvari imas ako se stalno kreces u blizini radija BGD 202 )
- E398 stvarno nije sampion u brzini menija, ali meni se ne zuri bas toliko da bih samo za brzi meni i telefon bez icega vise dao iste pare kao i za E398...

Pozdrav....

Alric je napisao(la):
jel se kod tebe javlja gorepomenuti problem sa zvucnikom?Da li si imao priliku da uporedis 6610 i 7250?Koliko sam ja cuo, jedina razlika je dizajn?
pazi... za pocetak, 6610 nije isto sto i 6610i - a to isto vazi i za 7250 vs 7250i ,)

nisam imao priliku da slusam radio na 6610/i, ali sam ja veoma zadovoljan zvukom na 7250i... to je ono sto ja mogu da kazem o tome... inace, jeste jedina razlika dizajn... [da budem iskren, meni je 6610i malo lepsi i njega sam i hteo da uzmem, ali je bio skuplji 20ak evra od 7250i, pa mi je bilo ocigledno koji tel da uzmem)

@ mirzallica: aha, bas volim Nokije :D mada, u onoj listi sam bio potpuno objektivan, jer sam naveo vecinom cinjenice...

- znaci, ja nisam rekao da je 398 VELIKI tel, nego samo da je veci od 7250i - a to jeste tacno!

- radio... ne slusam ni narodnjake, ni RR :p meni radio treba da bih slusao i vesti, ne samo muziku ;) (a ja slusam B92, Novosti, TopFM, Kosavu, Cricket - i sve to lepo radi ;) )

- brzina menija... e, vidis, posto N7250i ima prakticno SVE sto meni treba od mobilnog telefona (i mnogo vise - ne koristim verovatno ni 30% mogucnosti), onda sigurno NE bih uzeo neki sporiji telefon, pa makar na njemu mogao da gledam(!?) i filmove...

PoisonFree je napisao(la):
sto se tice 6610, postoji jedan problem. evo prosle nedelje sam obisao gotovo sve radnje u gradu gde ima 6610, i svi telefoni imaju isti problem. telefon ima jako los zvucnik i sve se cuje nekako kao iz bureta. to je problem sa svim 6610, na nekom manje izrazeno na nekom vise. ja sam licno navikao na siemens-a i odmah sam primetio razliku u kvalitetu. posle mi je rekao decko u nekom servisu da je to problem sa modelima 6610 i 6100.

sto se tice motorole, stvarno best but. za te pare, najbolji telefon.

ocigledno si naisao na teski skart, imam 6610 godinu dana i zvuk mu je vise nego odlician, telefon je kupljen u originalnom pakovanju sa drugacijim punjacem za zapadno trziste pa sam samo to morao promenuti, btw baterija mi drzi nedelju dana, a cak sam i uzeo kamericu koja snima slike u 640x480 + ima radio sta ce ti vise za te pare

Evo, da i ja stanem u odbranu 6610.
Imam ga već duže vremena, zaista dobar telefon.
Dobar zvuk u zvučniku, odličan radio prijemnik i dobre slušalice koje se dobiju uz aparat. Baterija drži oko 5 dana sa svakodnevinim korišćenjem radia (oko 1h) i dosta razgovora.
U odnosu na aktuelne aparate nedostaje mu samo kamerica, pa da bude (bar meni) savršen.

Imam 6610 i odlican je - jedina zamerka koju imam je sto je malo sporiji u radu tj. "kretanju" kroz meni.

Evo, imam ja odnedavno Nokia 6610i i moram primetiti da je zvuk u slušalici loš. Ne mislim na zaista kvalitetan hands free već na samu slušalicu i obične telefonske razgovore.

Zvuk je znatno lošiji u odnosu na moj prethodni 3310 i ćaletov matori 5110. Često se sagovornik čuje veoma kreštavo i izobličeno (veoma slično clipping-u kod audio pojačala) iako jačina zvuka nije na maksimumu. U hands free slušalicama nema tih problema što ukazuje na loš kvalitet samog zvučnika.

Telefon je inače made ih Hungary i u svim ostalim oblastima je ok ali pošto nisam stručnjak za tu oblast moje mišljenje i nije merodavno. Primetio sam da drugi proizvođači za te pare nude mnogo više opcija u telefonu.Ne koristim ni 50% sadašnjih pa mi to nije bitno. Meni se dopala ubedljivo najudobnija tastatura.

Poslednja izmena:
Ja sam nasuprot zadovoljan zvukom, a mislim da je tastatura mogla biti i bolja!
Nervira me što moram da zaključavam tastaturu, jer mi se u protivnom dešava da slučajno pritisnem neki taster.

6610i ima automatsko zaključavanje tastature!

Ma, 6610 ima automatsko zaključavanje tastature, ali je to opcija koju nevolim.
Mnogo su mi bolje tastature kod kojih zbog organizacije tastature tu opciju možeš da isključiš.

Nazad
Vrh Dno