- Učlanjen(a)
- 29.06.2000
- Poena
- 619
Telefon je zaista prelepog dizajna, i za razliku od 7210 ima “normalne” tastere. Ekran je ako ne isti onda jako sličan ekranu na 7210, a softver je krcat svime i svačime. Zvona su polifonska i kao takva relativno tiha, ali ima par melodija koje su baš prodorne i svakako će biti izbor za “outdoor” profil ukoliko želite da ga čujete na ulici ispod perjane jakne. Od aplikacija tu je convertor 2 (koji iz nekog razloga nisam uspeo da pokrenem) i world clock koji je strava odradjen sa zoomom nad mapom sveta (korišćenje dokazuje da je softver neoptimizovan ili je processor spor, jer baš sporo ide). Memorija za aplikacije po želji je 200 kb. Ima samo jednu igru I to je šah puzzle. Verovatno će ih biti jos u konačnoj verziji telefona. Melodija ima 11 standardnih i nešto ispod 30 u folderu mlatimudija
. Svaka od melodija zauzima oko 3.5 kb,dok slike kojih ima 10 zauzimaju ok 15-ak kb. Sve u svemu telefon me je oduševio na prvi pogled, ali na drugi već sam mu našao par zamerki. Prva je na “žvakanje” celog kućišta pod pritiskom recimo prilikom kucanja (verovatno posledica promenjivih maskica+maltretiranje telefona od strane raznih likova
) a druga je na tastere. Potpuno su atipični za nokiu, imaju spor gumasti odziv i jako su plitki, sto i ne bi bio problem da su gipki kao kod ostalih nokia. Osim toga blizu su jedni drugima, mada to zavisi od vaseg palca
. Nadam se da će to biti popravljeno do zvaničnog puštanja u prodaju jer zaista kvari tradicionalnu SMS-ičnost nokia
. Na ovom primerku sam primetio da osvetljenje ekrana oslabi na trenutak, periodično. Verovatno bag u softveru. Jos jednu stvar koju inžinjeri nokie nisu dodali, a smatram da telefon te klase mora da ima je prognoza trajanja baterija u satima. Svaka čast Ericssonu na tome. E sad ko se pita odakle mi ovaj telefon za 2003. u rukama, pa to je prototip koji je dobio noge iz fabrike ili od testera koji ga je verovatno “izgubio”
. To se jasno vidi kada se skine baterija, na ledjima najvećim slovima je ispisano “PROTO”. Do početka prodaje će se tu verovatno naći još drugih stvari, pošto smatram da se pod razvojem pre svega podrazumeva peglanje softvera što je kod novih nokinih telefona slaba tacka i ključno za pouzdan rad. Trenutna verzija je 3.20 i datuma je 24.10.02.To bi bilo to, sigurno sam gomilu stvari propustio ali nisam mogao da se igram ceo dan pa sam se trudio da zapamtim najbitnije i da vam prenesem. Telefon će se naći u prodaji u jednoj poznatoj prodavnici telefona po ceni od 750 evra, ali nikako ne preporučujem kupovinu za sada. Ah da, nema vise glupih konektora tipa 6510, 8210, 8310. Vracen je u upotrebu klasican konektor ala 62-6310, izmenjen naravno.
Pozdrav!
Pozdrav!