Šta je novo?

nokia 3200 pitanje

hype

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
609
Da li se infra-port na ovom mobilnom moze koristiti za pristup internetu preko gprs-a? Da li se uopste moze koristiti za pristup internetu preko gprs & pc-a, tj. da li uopste ima modem?

I mene to veoma kopka da li je ikako moguce povezati je preko GPRS i Pc-a???
Na mnogo mesta rekose da nokia 3200 nema modem,ali nije mi jasno zasto onda podrzava GPRS(4+1,3+2,class 10) kad onda ispada da ako nema modem onda nista od interneta jedino preostaju wap strane,a to mogu i oni telefoni koji ne podrzavaju GPRS. U cemu je onda poenta???

Poenta je u tome da shvatis sta je WAP, a sta GPRS. Evo pokusacu da ti sto jednostavnije objasnim.

WAP je za mobilne telefone ono sto je WWW za obicne racunare, dakle jedan od servisa interneta. Sad od telefona zavisi kako ces mu pristupiti. Internetu sa obicnog racunara mozes da pristupis preko modema, ISDN-a, ADSL-a i sl. Isto tako je i kod telefona. Raniji telefoni su imali samo modem preko kojeg pozovu broj (slicno kao dial up sa kompjutera) i tako su se povezivali na Internet da bi koristili WAP problem je mala brzina ovakvog povezivanja (9600 bps) i naplacuje se vreme, a ne kolicina prenetih podataka.

GPRS je dosao kao novi nacin uspostavljanja veze ka Internetu, realno je oko 3 puta brzi i za njegovo koriscenje telefonu ne treba modem, vec samo podrska za GPRS a "broj telefona" koji se ukucava za "GPRS modem" je zapravo samo set instrukcija telefonu da uspostavi GPRS vezu i prosledi je na IR ili BT prikljucak, a ne pravi telefonski broj.
Mnogi proizvodajci ovo zovu "modemom" da nebi dodatno zbunjivali korisnike, ali to u sustini nije ispravno

Iz ovoga se moze zakljuciti da telefon ne mora da ima modem, ali mora da podrzava prijem ove instrukcije preko jednog od ova dva porta i mora da emulira modem -odnosno odgovori racunaru kao da ima modem da bi cela stvar radila

tacno je da telefoni koji ne podrzavaju GPRS (neki, ne svi) mogu da koriste WAP ali samo preko sporog "dial up-a"

Dali tvoj telefon ima modem najlakse ces proveriti tako sto ces uzeti njegov CD i uputstvo i videti dali uz njega dolazi drajver za "modem", ili alternativno idi na Nokiin sajt pa proveri dali postoji drajver za tvoj telefon i uputstvo kako se konfigurise.

Pozdrav

Hvala na informacijama. Nego da ne otvaram novu temu, zanima me kakav je uopste kvalitet samog telefona ,oklopa 3200.Njegov izgled i ova mogucnost ubacivanja papirnih pozadina ispod maske mi deluju kao da je telefon igracka.Pa me stoga interesuje kakav je pri eksplaotaciji, znaci: da li ce ekran i maska biti izgrebani posle nekoliko dana,da li se pri kupovini ispod maske nalazi paapirni omot ili je to kasnije opcijono po zelji korisnika.
Ovo nema veze sa onim prethodnim ali me bas interesuje da li je 1MB ukupne memorije dovoljno za slikanje(koliko otprilike moze slika max rezolucije),download slika,melodija,java igrica i slicnog????

Poslednja izmena:
Ajde siguran sam da ovde ima na desetine vlasnika 3200!!!

Vrh Dno