Šta je novo?

Mobilni telefon Nokia 230 vs Nokia 225

Koji mobilni telefon kupiti

zholinho

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poena
445
Treba da kupim telefon za strica. Izbor mi je pao na ova dva modela. Model 230 je bolja opcija jer ima veći ekran, ali podržava samo 2g signal.
Da li to može predstavljati problem?

Ne zamaraj se ekranima i kamerama, sve je to podjednako malo i loše.
Ako ne rade neke varijante vajber/vacap na tom OS, ili da se nekad primi MMS, ili da koristi telefon kao hotspot (ahaha), ne vidim svrhu imanja LTE.
Ako stric to ne koristi, onda kupi koji ima i jeftiniji je, ergonomija je ista. Ne lupaj glavu kao ja jureći nepostojeći i skupi 6300 4G.

Ne koristi on to nista, nego posto radi u Italiji onda sam istripovao da tamo mozda nema 2g signala 😀
A ekran kad sam mislio da je veci, kao lakse ce videti sta pise 🙂

Ja bih rekao da je definitivno problem, ako nisu ugasili, sutra dan mogu da ugase i onda imas ciglu. Znaci taj telefon nema ni 3G, rekao bih da ce u mnogim mestima dosta losije hvatati signal od bilo kog iole modernog telefona.

Ne zamaraj se ekranima i kamerama, sve je to podjednako malo i loše.
Ako ne rade neke varijante vajber/vacap na tom OS, ili da se nekad primi MMS, ili da koristi telefon kao hotspot (ahaha), ne vidim svrhu imanja LTE.
Ako stric to ne koristi, onda kupi koji ima i jeftiniji je, ergonomija je ista. Ne lupaj glavu kao ja jureći nepostojeći i skupi 6300 4G.
Svrha imanja LTE jeste bolja pokrivenost signalom.

Niko ne gasi 2G, to ti je praktično jedini zagarantovani signal u Evropi https://www.opensignal.com/2024/12/...works-3g-and-2g-still-matter-in-the-age-of-5g
Across Europe, 2G networks stay on due to their critical role in IoT applications, reliable coverage in rural and remote areas and lower operational costs.

Tašti smo kupili Nokiju 150, na njeno insistiranje, koja radi isključivo na GSM. Ode povremeno van Beograda u manja mesta i nula problema sa signalom ima bilo gde.

Niko ne gasi 2G, to ti je praktično jedini zagarantovani signal u Evropi https://www.opensignal.com/2024/12/...works-3g-and-2g-still-matter-in-the-age-of-5g

Tašti smo kupili Nokiju 150, na njeno insistiranje, koja radi isključivo na GSM. Ode povremeno van Beograda u manja mesta i nula problema sa signalom ima bilo gde.
U selima oko Grliskog jezera kod Zajecara samo 4G signal ima, pre nego sto su postavili 4G mrezu, nisi mogao telefonima uopste da uhvatis signal.

Hoćeš da kažeš da taj kraj nije imao signal mobilne telefonije najmanje do 2015?

Koji je to provajder?

Hoćeš da kažeš da taj kraj nije imao signal mobilne telefonije najmanje do 2015?

Koji je to provajder?
Upravo to. MTS je prvi uveo 4G tamo, ne znam danas koje je stanje, rodbina iz tog sela je na zalost preminula pa ne idem vise tamo.

Evo posta na ovom forumu koji pise o sitaciji sa mrezama

Obratite posebno paznju na ove delove
Stanje kod nas:
  • 2G mreža je kapacitetom smanjena na neki funkcionalni minimum
  • 2G mreža operatera A1 više i nije GSM u skladu sa originalnim GSM standardom već GSM kompatibilna mreža Lean GSM, ova mreža radi na svim GSM uređajima ikad napravljenim, ali ima mogućnost da transportne kanale i vremenske slotove ćelije dele sa susednim ćelijama, čime postižu da uz samo 4.2MHz zauzeća RF spektra imaju dovoljan kapacitet za 2G pozive. U ovoj implementaciji stradaju performanse paketnog data saobraćaja na 2G mreži, te je A1 GPRS / EDGE već sad od 6 do 8 puta sporiji u odnosu na Yettel i mts. Postoje tehnički detalji zašto je to tako.
  • ...
Plan operatera A1 da potpuno ugasi 3G mrežu za korisnike znači:
  • Veće opterećenje 2G GSM mobilne mreže za sve pozive svih korisnika koji nemaju aktivnu VoLTE uslugu
  • Nemogućnost paralelnog korišćenja paketnih podataka i poziva u isto vreme bez VoLTE usluge
  • Veći broj prekinutih ili neuspostavljenih poziva prilikom prelaska sa 4G na 2G
  • Još manje upotrebljiv paketni data saobraćaj na 2G GSM mreži (naročito bitno za IoT korisnike)
  • Roaming korisnici koji gostuju na A1 (naročito važno za one iz zone ZB) koriste 2G GSM za pozive
  • Potencijalno smanjen kvalitet razgovora na 2G GSM mreži
  • Neupotrebljiv paketni data saobraćaj na ne-4G urđajima.
To je stanje kod nas, stanje u Italiji ne znamo, ali ako se ovo desava sa nasim operaterima ko zna sta se desava sa njihovim.

To je zato što pre nego što je MTS postavio potrebne antene, tu i nije bilo signala. Nema veze sa 2G, 3G, 4G.
MTS je jedini koji i pokriva taj prostor jednako dobro i sa 2G i 4G. Jetel i A1 bukvalno imaju rupe u pokrivanju u tom kraju, ako je verovati ovoj Ratel mapi.

Dakle, antene nisu ni postojale i zato nije bilo signala, a ne zbog 4G ili 2G. Štaviše, mapa pokazuje da je pokrivenost 2G bolja od 4G na sva tri provajdera tu.

I niko ne postavlja samo 4G antenu, GSM je uvek tu kao bekap.
Evo mape za bazne stanice, jedino MTS ima iste oko tog jezera.

A "opterećenje" 2G mreže u Srbiji... Eno linka izad što sam postavio. Zbir 2G i 3G korišćenja ("vremena provedenog na") u Srbiji je bio 8,8% I nema bojazni da će nastati nekakvo veće i otežavajuće opterećenje mreže.

Poslednja izmena:
To je zato što pre nego što je MTS postavio potrebne antene, tu i nije bilo signala. Nema veze sa 2G, 3G, 4G.
MTS je jedini koji i pokriva taj prostor jednako dobro i sa 2G i 4G. Jetel i A1 bukvalno imaju rupe u pokrivanju u tom kraju, ako je verovati ovoj Ratel mapi.

Dakle, antene nisu ni postojale i zato nije bilo signala, a ne zbog 4G ili 2G. Štaviše, mapa pokazuje da je pokrivenost 2G bolja od 4G na sva tri provajdera tu.

I niko ne postavlja samo 4G antenu, GSM je uvek tu kao bekap.
Evo mape za bazne stanice, jedino MTS ima iste oko tog jezera.

A "opterećenje" 2G mreže u Srbiji... Eno linka izad što sam postavio. Zbir 2G i 3G korišćenja ("vremena provedenog na") u Srbiji je bio 8,8% I nema bojazni da će nastati nekakvo veće i otežavajuće opterećenje mreže.
Znam da nije bilo signala. Ima veze sa 4G jer do ~2020. repetitor je slao samo 4G signal, 2G i 3G telefoni tamo i dalje nisu imali signala. Pricam iz iskustva jer kad sam ja hvatao signal drugi stariji ljudi sa starim telefonima nisu hvatali signal iako su bili na MTS mrezi. Da li se nesto promenilo od tad ne znam.

Onda mi svakako deluje da je sigurnija opcija da idem na model 225, posto je i on tamo u nekom seocetu. Mada telefon koji je do sada koristio (koji se pokvario) je Nokia 8850. Pa ako mu je on radio, radice valjda i ovaj 230.

Ali opet kazem, 225 i ne razmisljam onda o tome.

Onda mi svakako deluje da je sigurnija opcija da idem na model 225, posto je i on tamo u nekom seocetu. Mada telefon koji je do sada koristio (koji se pokvario) je Nokia 8850. Pa ako mu je on radio, radice valjda i ovaj 230.

Ali opet kazem, 225 i ne razmisljam onda o tome.
Jesi li pročitao deo gde piše da bez antene koja pokriva njegovo seoce nema veze koji signal hvata u telefonu? Kao i deo da je 2G pokrivenost sa iste antene bolja od 4G?

Levo 2G pokrivenost, desno 4G pokrivenost istih antena
1741790185164.png 1741790212469.png

Mislim, kupi koji hoćeš, naravno, to sam odmah i rekao. Poenta je da ne juriš i ne plaćaš nešto što ti ne treba i ne čini razliku.

Većina evropskih zemalja koje nisu u zavidnoj situaciji planira gašenje 2G signala tek 2030. što je u principu još uvek daleko, a vrlo je moguće da će se taj rok dodatno pomerati.

Ok, onda da ne obracam paznju na taj detalj. Doduse taj model 230 je skuplji za 1500dinara. Pogledacu uzivo da li taj malo veci ekran vredi tu razliku.

Ok, onda da ne obracam paznju na taj detalj. Doduse taj model 230 je skuplji za 1500dinara. Pogledacu uzivo da li taj malo veci ekran vredi tu razliku.
Izvinjavam se, sad sam pronašao da se planira skoro gašenje 2G signala u prilično velikom broju država, npr u Crnoj gori već ove godine. Ah kako lete razne informacije, zavisi šta čitaš.

Onda i nema izbora, uzmi taj sa LTE.

3G možda, veliki broj zemalja je već ugasio, u CG jeste ugašen za T-Mobile, kod nas A1 na skoro kompletnom području, dok gašenje 2G prosto neće moći da bude opcija zbog velikog broja zastarelih uređaja u opticaju, tako da neka vas to uopšte ne brine. Drugo i ako se gleda LTE dumb, KaiOS nema naročite svrhe, osim za portovani Telegram, pošto je WhatsApp zvanično prestao sa podrškom.

Pa, to sam i ja inicijalno našao (piše to u tekstu linkovanom u mojoj prvoj poruci ovde), ali evo sajta koji lista kad se koji signal gasi po državama

nije tema o dostupnosti mobilnih mreža
postoji ceo podforum

vratimo se na temu. hvala na razumevanju

I da si je nekako ugurao u telefon - ona nije 4G/LTE 🙂 Svakako bi je menjao da bi proradio taj signal

Kupio Nokiu 225, dosao kuci stric ima onu ogromnu karticu od pre 18 godina 🤣 Ici cu sutra u mts da zamenim.
Vidim da kasnim, Nokia 230 ima moja zena i koristi pripeid karticu mts 065, u Srbiju radi pozivi bez greske ,posto vise boravi u Italiju nrgo u Srbiju ,pozivi isto rade HR Slovenija , Italija SMS isto rade
Ima razloga zasta vuce 065 i tosu kratki razgovoi i mora da bude dostupna

Nazad
Vrh Dno