Šta je novo?

Noctua U12S

Gavran

Cenjen
Učlanjen(a)
25.01.2011
Poena
170
Nabavio sam gore pomenuti kuler za moju novu konfiguraciju i moji prvi utisci su da je kuler zaista odličan. Cena mu je oko ~5800d kod nas u maloprodaji i za te pare nudi dosta. Kompaktibilan je sa svim mogućim socketima, pa čak i sa lga2011 za koji ga lično i koristim. A evo kako hladi

4930.PNG

dakle ~75c max na Ivy Bridge E platformi i 1.288v i HT on sa AVX WPrime95. Još da napomenem da je prilikom testiranja na slici profil kulera nije bio pravilno podesen, i da je ambijentalna temperatura bila 24c sa uključenom grejalicom. Ovakav isti test ponovio sam i narednog dana sa agresivnijim profilom, temperature su pale 2-3c tj ok 72c sa AVX Primeom. U realnom radu temperature ni ne prilaze 60c. Na kuler sam nakačio jos jedan vent pošto se u pakovanju dobja kačenje za extra vent, tako da sam napravio push/pull varijantu. Možete nakačiti bio koji vent samo je poželjno da ima 4 pina na kraju kabla. Sa Push Pull varijantom hladi negde otprilike kao U14S, ali opet možete i na U14S napraviti push pull sve zavisi šta vam treba. U14S sa push pull bi trebalo da hladi negde kao i NHD14 ako ne i bolje. Ali opet upravo taj kuler sam koristio pre ovoga (NHD14) koji mi je zauzimao pola kućišta, morao sam da vodim računa da memorija nije previsoka i slično.
Evo i testa AnandTech-a:
http://www.anandtech.com/show/6916/...-12-more-coolers-the-retest-and-megaroundup/3

Jos jednom svaka preporuka. Odličan kuler, tih, efikasan, malih dimenzija ,dolazi sa pastom i sa dodatnim kačenjem za još jedan vent. Još da napomenem da kuler ima 4 pina za kačenje na matičnu, a ne 3 kako NHD14, što vam omogućava potpunu kontrolu broja obrtaja.

I meni je zapeo za oko ovaj kuler - nisam nigde video NH-U14S...

videh kulercic u prodaji, dodjoh u iskusenje da ga pazarim ali odustao sam jer bih zeleo NH-U14S .

Nije mi jasno zasto odmah nisu uvezli NH-U14S razlika u ceni ne bi trebala biti puno veca !?

@Gavran
razlike u temperaturi izmedju nhd14 i u12s, kakve su?

videh kulercic u prodaji, dodjoh u iskusenje da ga pazarim ali odustao sam jer bih zeleo NH-U14S .

Nije mi jasno zasto odmah nisu uvezli NH-U14S razlika u ceni ne bi trebala biti puno veca !?

@Gavran
razlike u temperaturi izmedju nhd14 i u12s, kakve su?

Ipak dosta bolje hladi NHD14 i to sa low noise adapterima. I dosta je tisi. Ali opet U12S zavrsava posao za neki umereni overclock. I ja sam ga podesio na max 1200rmp preko toga mi je bucan. Vent moze da se odvrne i do 1500rmp ali meni je to stvarno preglasno.

@HighONE I ja sam hteo U14S ali izgleda da nece skoro stici kod nas. Bar su mi tako rekli tamo gde sam kupio U12S, da narednih meseci nece uvoziti Noctuu. Samo zato sam uzeo U12S.

Malo smo trziste i mala je potraznja pa i ne uzimaju vise razlicitih resenja nazalost... Ja kad sam kupio NHD14 posle par nedelja ga uopste nije bilo kod nas, a o nekim ventovima i da ne govorimo, nisu videli nase trziste.

uzeh i ja ovaj kulercic

fotka u atacmentu, pre ovog kulera drzao sam cm hyper 212 evo

Sto se tice temperatura tu su negde (nisu isti uslovi merenja ali eventualno 2 stepena u korist noktue)
Tako da kome je bitam svaki dinar slobodno neka pazari cm 212 evo...

Prilozi

• nokta.jpg
    nokta.jpg
    244.7 KB · Pregleda: 155
Evo ovako:
Noctua U12S PP ( sa dvaventilatora) bolji za 1C od CM 212 evo(ventilator koji sam koristio je noctua NF-A15), ukoliko se skine jedan ventilator sa U12S pobedu odnosi cm 212 evo(sa ventilatorom nf-a15) za oko 1C

Hteo sam probati NF-A15 na Noctua U12S ali nisu pasovale zicice za kacenje... Kako god U12S nije nista specijalno sem sto je novcanik tanji ;)

@Steam:pa to nije ideja - čovek je pazario U12S, pa je vratio D14. A D14 je dual tower i puno veći od U12S.
@Solajam: Trebalo bi da je razlika puno veća i to u korist Noctue - to su rezultati pod opterećenjem ili svakodnevni load?

Moja greška je da ja uvek polazim od mog NH-D14... koji je izgleda "faličan primerak". Elem imao sam kod sebe (i još uvek imam) NH-D14, NH-U12S i NH-U14S.
NH-U12S sam upoređivao sam Megashadow-om, gde je NH-U12S pobedio sa razlikom od 0.5°C. Što je za mene fantastičan rezultat jer U12S ima jedan heatpipe
manje. NH-U14S sam upoređivao sa D14, gde je moj D14 uvek veoma lako prebijen od strane Megashadow-a ako sam mu stavio malo brže ventilatore. D14 je izgubio
od NH-U14S za 3.5°C. Naravno svi testovi su rađeni na punim brzinama ventialtora, što znači da je D14 uvek bio za 300 obrtaja kraći od ostalih. NH-U12S je lošiji od
U14S za samo dva stepena. Što znači da je U12S za 1.5°C bolji od NH-D14. S tim što sam ja merenja radio u "strogo kontrolisam uslovima" za potrebe recenzije.
Čak i da mi je D14 faličan, sva tri kulera su veoma blizu i ne vidim ikakav razlog za kupovinu NH-D14 koji je tri puta veći od ostala dva hladnjaka.
To što je D14 dual tower mu ne znači ništa ako ima spore ventilatore, a ima. Dok NH-U14S ide do 1500 obrtaja.... NH-U12S takođe ide do 1500 obrtaja, plus ima vent sa focused flow ramom.

Poslednja izmena:
NH-U14S? Kako si došao do njega? Nisu ga uvozili... Elem šta preporučuješ od navedenog? Ja bih pazario U12S, ali se bojim da neću dobiti ništa u odnosu na 612S sa dva BladeMaster PushPull...

NH-U14S? Kako si došao do njega? Nisu ga uvozili... Elem šta preporučuješ od navedenog? Ja bih pazario U12S, ali se bojim da neću dobiti ništa u odnosu na 612S sa dva BladeMaster PushPull...

Nažalost, samo mi je poslat primerak radi pisanja recenzije, tako da jeste problem što ga ne uvoze. NH-U12S ima veoma dobre performanse za svoju cenu, iskreno više od toga ne treba većini korisnika. Ja držim NH-U14S jer volim extremnu tišinu. U kompu imam 7 Noctua ventilatora, svi rade u PWM režimu koji diktira ploča. Ventovi se vrte na 600 obrtaja, bukvalno nečujno. Ja preporučujem NH-U12S čak umesto NH-D14, jer njegove dimenzije ne opravdavaju performanse naspram U12S.

Evo U14S, vidi se gore u ćošku. :)

u14s.jpg

@solajam
Koju si ti verziju 212 Evo imao? Jel je vent išao do 1600 ili 1800 obrtaja? Imaš evropsku i američku verziju na tržištu.

Poslednja izmena:
@Steamroller
cm ventilator 1600 rpm

auuu svaka cast za U14S ;)
Takodje imam 7 ventilatora, milina - tisina ;)
Imao sam NH-D14, ipak je to mrcina - gromada koja me vremenom pocela nervirati.

@solajam:
Onaj test mi je jako fishy - po njemu izlazi da je U12S bolji od NH-D14, a i da je razlika izmedju CM 212 EVO i NH-D14 dva stepena. Prosto ne mogu da verujem u to - delta bi morala biti bar 10 C.

skinuo sam nh-u12s pa ga opet lepo montirao, pritegao itd...itd....
pustio stres test i dobio iste temperature kao sa cm 212 evo !

nh-u12s vs cm 212 evo (nh-a15 fan) -> dobio sam isto hladenje, uopste nisam odusevljen sa nh-u12s !
Sto se mene tice bacio sam pare na ovaj hladnjak !

Posto nisam nikakav profi tester, ne merim sobnu temperaturu itd... moj komentar ne morate uzimati za ozbiljno, al da ga ..... ako sam pogresio za 1-2 stepena !

U atachmenti screenshot sa u12s PP isti rezultat kao i sa 212evo(a15 fan)
@HighONE
ako pazaris ovaj hladnjak javi utiske .

Prilozi

• nokta.jpg
    nokta.jpg
    372.3 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
da, veci protok vazduha = bolje hladjenje ;)

Interesantno je kako je lepo legao ventilator nh-a15 na cm 212 evo , pored tela hladnjaka ventilator je odlicno zahvatio i pajpove samog kulera, ovo je odlicna kombinacija !

Napomene radi cm 212 evo imao je losije rezultate sa svojim orginalnim ventilatorom(koji je cak brzi a manji od ventilatora A15), mislim da bi proizvodjaci kulera trebali uzeti u obzir veci ventilator u odnosu na telo hladnjaka kako bi pored tela hladnjaka zahvatili sto veci deo vrucih cevi(prema CPU), verujem da bi poboljsali same perfomanse kulera.

@Gavran
vidim ode kulercic a i utisci o njemu niz slivnik , kolika je zapravo razlika izmedju nh-d14 i u12s kod tebe ?
@HighONE
ponovio se a nisi nas pocastio utiscima ;)

Odakle ti ideja da je D14 bolji od NH-U12S? Možda je tiši, ali da bolje hladni, to baš i nisam uspeo utvrditi.

Pa ono prvo sam vozio U12S ali sa max 1200 rmp, pa sam vratio NHD 14 temperature su pale drasticno i to sa ulna adapterima. Znaci imas test sa U12S a mogu da okacim sad isti sa NHD14 dosta manje temperature. Mada kazem, kad bi se U12S odvrnuo 1500rmp oba push pull bila bi manja razlika ali meni je to preglasno.

@solajam pa ne znam zavisi od dosta faktora, kako je pasta legla i slicno, ali generalno ja sam U12S drzao push pull 1200 rmp i temp su mi isle do 78c prime avx. Sa NHD 14 idu do 72c sa ULNA adapterima. U realnom radu razlika je manja, a li u full loadu ima evidentne razlike. Uostalom evo slike,mada je ovo posle 10ak minuta samo, mada su temp tu nedge i posle vise sati ne pomeraju se nesto drasticno tj mogu i da opadnu posto toplana uskoro iskljucuje grejanje. Ovo je sa nhd14 a sa u12s ima na pocetku threada isti uslovi isto sve cak sam vratio vrednsti u biosu da bi bio isti napon:

nhd13.PNG

Poslednja izmena:
da, veci protok vazduha = bolje hladjenje ;)

Interesantno je kako je lepo legao ventilator nh-a15 na cm 212 evo , pored tela hladnjaka ventilator je odlicno zahvatio i pajpove samog kulera, ovo je odlicna kombinacija !

Napomene radi cm 212 evo imao je losije rezultate sa svojim orginalnim ventilatorom(koji je cak brzi a manji od ventilatora A15), mislim da bi proizvodjaci kulera trebali uzeti u obzir veci ventilator u odnosu na telo hladnjaka kako bi pored tela hladnjaka zahvatili sto veci deo vrucih cevi(prema CPU), verujem da bi poboljsali same perfomanse kulera.

Koliko pasta stavljaš i kako ga nanosiš? Ovo mi je baš čudno jer 212 Evo ima jedan pajp manje i ima jadnu montažu. I probaj okrenuti U12S da stoji horizontalno... I da li si 100% siguran da si dobro uporedio rezultate? Tipa da li si screenshotovao rezultate od
212 Evo ili "se sećaš nekih brojki"?

Pa ono prvo sam vozio U12S ali sa max 1200 rmp, pa sam vratio NHD 14 temperature su pale drasticno i to sa ulna adapterima. Znaci imas test sa U12S a mogu da okacim sad isti sa NHD14 dosta manje temperature. Mada kazem, kad bi se U12S odvrnuo 1500rmp oba push pull bila bi manja razlika ali meni je to preglasno.

@solajam pa ne znam zavisi od dosta faktora, kako je pasta legla i slicno, ali generalno ja sam U12S drzao push pull 1200 rmp i temp su mi isle do 78c prime avx. Sa NHD 14 idu do 72c sa ULNA adapterima. U realnom radu razlika je manja, a li u full loadu ima evidentne razlike. Uostalom evo slike,mada je ovo posle 10ak minuta samo, mada su temp tu nedge i posle vise sati ne pomeraju se nesto drasticno tj mogu i da opadnu posto toplana uskoro iskljucuje grejanje. Ovo je sa nhd14 a sa u12s ima na pocetku threada isti uslovi isto sve cak sam vratio vrednsti u biosu da bi bio isti napon:

Pogledajte prilog 127594

Vozio si U12S pa je stigla zima pa si stavio D14? :D Ili si testirao jedan posle drugog? Temperature ne mogu drastično pasti... Razlike mogu biti svega 2-3°C u korist jednog kulera. Ovde sad važi isto pitanje kao i za solajam-a. Da li si shotovao rezultate od U12S, pa sad znaš 100% da je to mnogo niže sa D14... ili ti se samo čini da je niže? Tako sam i ja mnogo puta pogrešio u proceni kulera jer uvek računam prosek od četiri jezgra, pa često zapamtim samo prve brojke... i onda bude da je jedan kuler bolji od drugog za tri stepena... a kad se izračuna prosek sa ostalim vrednostima onda bude 0.5°C razlike.

Poslednja izmena:
paste stavim taman da razvucem po procesoru(ista noktua pasta) veoma tanko u oba slucaja pa identicno, ranije sam stavljao na cpu kao zrno graska (manje) na centar cpu-a(2500k) , ne vidim zasto bi za noktu-a hladnjak bilo potrebno nesto drugacije stavljati pastu ali ako treba reci & probacu.

E sad mislim da u12s ne mogu rotirati kako hocu vec kako se zapoveda za amd.

Naravno na 212 evo jeste jadna montaza i ceo hladnjak si mogao blago rotirati (klizi po cpu), noktua je pritegnuta i nema pomeranja hladnjaka, ali dzabe , ja dobih iste temperature !

fotke u atachmentu ...

Prilozi

• 212evo.jpg
    212evo.jpg
    337.7 KB · Pregleda: 57
  • nh_u12s.jpg
    nh_u12s.jpg
    373.7 KB · Pregleda: 55
  • 212evokul.jpg
    212evokul.jpg
    482.8 KB · Pregleda: 69
  • noktau12s.jpg
    noktau12s.jpg
    244.7 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Ma pazi, vozio sam U12S i malo mi je smetalo to sto da bi hladio kako treba mora da se napravi push / pull varijanta sa visokim obrtajima venta a meni jeto jednostavno - bucno. Zato sam vratio NHD14 sa ULNA i LNA, nize temperatura nisam ocekivao ali eto u mom slucaju nize su i to primetno. Da li slabije greje toplana, mozda sam bolje naneo pastu, stvarno ne znam. Uglavnom ja zadovoljan sa NHD14, a U12S je stvarno super kuler samo kao sto sam rekao da bi postigao pun potencijal potreban je push / pull i visoki obrtaji ventova. I jos je duplo manji, lepsi i nema problema sa visokim memorijama.

Imam jedno pitanje,kako dual tower kuler NH-D14 naspram obicnog u12,14 moze da ima skoro iste temp kao I obicni?Neka mi neko pojasni nije mi jasno.

Pa ima tu dosta novina, bolji & brzi ventovi -> bolji protok vazduha, bolja resenja u samom dizajnu. Verovatno i ravnija kontaktna povrsina, NHD14 dosta primeraka imaju neravnu kontaktnu povrsinu.

paste stavim taman da razvucem po procesoru(ista noktua pasta) veoma tanko u oba slucaja pa identicno, ranije sam stavljao na cpu kao zrno graska (manje) na centar cpu-a(2500k) , ne vidim zasto bi za noktu-a hladnjak bilo potrebno nesto drugacije stavljati pastu ali ako treba reci & probacu.

E sad mislim da u12s ne mogu rotirati kako hocu vec kako se zapoveda za amd.

Naravno na 212 evo jeste jadna montaza i ceo hladnjak si mogao blago rotirati (klizi po cpu), noktua je pritegnuta i nema pomeranja hladnjaka, ali dzabe , ja dobih iste temperature !

fotke u atachmentu ...
Ako nije tajna gde si nabavio drugi NF-12F? Nigde ga u drzavi nema

Zasto carina na tako nisku cenu paketa ? -.- Ja planirao da narucim vise stvari ali stvarno ne znam sta da mislim sto se tice ovih nasih "deraca koze".

Vrh Dno