Šta je novo?

Hardver Noctua NH-U12P SE2 ili COOLER MASTER Hyper 412 Slim

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Marepn92

Cenjen
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poruke
9
Poena
151
Molim za savet sta da kupim?
COOLER MASTER Hyper 412 Slim ili Noctua NH-U12P SE2...
Ima li razlike ako se neko razume ili je imao prilike da testira
 
Ta Noctua je jedan od boljih single tower hladnjaka za 120mm ventilatore. Jedini problem jeste sto, posto je stariji model, nece imati kacenje za AM4, moraces da narucis od direktno Noctua-e. Nekad daju besplatno uz dokaz o kupovini hladnjaka+maticne.
 
Moze da kontaktira Noctuu, poslace mu sigurno, customer support (pr) im je odlican.
Meni su pre koji mesec u poseti njihovog HQ-u (15ak minuta udaljen od mene) dali free Noctua NF-a14, jer sam mislio da imaju on-site prodavnicu.
(inace prodaju samo online preko svog shopa na ebay-u i Amazonu, kao i preko partnera koji su cak i povoljniji sa nekim modelima)

Mada je mozda bolje da uzme neki noviji kuler.
 
Oba su stari modeli, Noctua je bez PWM ventilatora, sa LNA i ULNA adapterima. Verovatno je bolje uzeti nešto aktuelno sa asimetričnim dizajnom da ventilatori ne idu preko memorije, i sa PWM ventilatorima (Noctua), ali pitanje koliko koštaju ova dva. Što se hlađenja tiče i ova stara Noctua je odlična.

edit: Vidim sad, i dalje šalju besplatno AM4 adaptere čak i za 10-ak godina stare kulere. Definitivno vrhunska podrška.
 
Za tako stare modele i istu cenu uzeo bih Noctuu, mislim da su kvalitetniji od CM. Nego, zašto daješ toliko novca na polovne kulere, za te pare imaš nov Hyper 212 (neka od varijanti), ili još jeftiniji LC-CC!?
 
Imaš u našim radnjama CPU Hladnjak Arctic Freezer 34 eSports, 4 heatpipe, 200W TDP, ACFRE00073A za 4500din

ili CPU Hladnjak Arctic Freezer 34 eSport DUO, 4 heatpipe, 210W TDP, ACFRE00075A za 5700din

Odlični budžetski kuleri.
 
+1 za Arctic.
Ta Noctua je otprilike tu negde po performansama ali ko zna u kakvom su stanju ventilatori, plus taj Arctic možeš posle da iskoristiš kad apgrejduješ procesor.
Možeš i Noctuu ali treba da se cimaš da tražiš kačenje za moderne procesore...
 
Imaš u našim radnjama CPU Hladnjak Arctic Freezer 34 eSports, 4 heatpipe, 200W TDP, ACFRE00073A za 4500din

ili CPU Hladnjak Arctic Freezer 34 eSport DUO, 4 heatpipe, 210W TDP, ACFRE00075A za 5700din

Odlični budžetski kuleri.
Gde ima? 47€ je cena direktno sa Arctic sajta, a ne verujem da naši prodaju jeftinije.

EDIT: I da li neko zna da li bi za ovaj Arctic kuler visinom smetao ram Kingston HX432C16FB3A/16 dimenzije 13.3 x 0.7 x 4.1 centimeters, ploča ASUS TUF GAMING B550, gde se za dual chanel se bode 2. i 4. slot?
 
Poslednja izmena:
Hvala, sve ok, nismo se razumeli @Rick i ja.
On je napisao cenu za model sa jednim, i u pravu je, a ja gledao sa dva ventilatora (DUO), koji je 5700 din.
 
Kod Tuf-a moguće da će ti trebati posebno kačenje koje moraš tražiti sa sajta:

Što se tiče memorije imaš na sajtu model koji možeš oštampati, napraviti i proveriti da li odgovara.
 
Poslednja izmena:
Kod Tuf-a moguće da će ti trebati posebno kačenje koje moraš tražiti sa sajta:
Imam TUF B550 plus ne TUF x570, možda to menja stvari.

Ovde kažu da je sa B550 sve ok:


@Rick još jednom izvinjenje info o cenama ovih kulera iz tvog posta je u potpunosti tačan i za verziju sa jednim i za verziju sa dva venta.

Hvala
 
@Marepn92 , @Čika_Kure Ako je bilo kako moguce poruciti preko madjara, kod njih ima ZALMAN CNPS17X za 5600 din + postarina. Sto je najbolja opcija trenutno (6x6 heatipe-ova, coldplate, 140mm ventilator i <160mm visina)

Eventualno SILENTIUMPC Grandis 3 sa uklonjenim prednjim ventilatora kao rezervna opcija za 6000 din + postarina.
 
Ni jednom ni drugom ne treba takav kuler. Posebno za Haswell starudiju nema nikakve poente davati 50ak evra za kuler.
 
Ni jednom ni drugom ne treba takav kuler. Posebno za Haswell starudiju nema nikakve poente davati 50ak evra za kuler.
Ja sam padobranac na temi, nemam Haswell imam AMD Ryzen™ 5 3600X, i sa njim mi i stock kuler radi posao, ali svakako planiram neki upgrade procesora kad situacija dozvoli i cene HW se malo normalizuju.

Ovo sam pitao više jer mnogi hvale ovaj Arctic DUO kuler, ne košta puno, bliži se leto, a svakako bi mi radio posao i u budućnosti za neke naprednije procesore iz Ryzen familije.
 
Ako ti stock radi posao, radiće i bilo koji tower. Pre svega sam mislio na @Marepn92 jer stvarno mislim da nema nikakve poente davati toliko novca za kuler za tako star procesor. Za tebe prosto procena performane/cena/buka/dizajn ako ti je bitan pa uklopiš šta ti odgovara. Meni je juče stigao Hyper 212 Black, radi i trenutna Noctua odlično, ali sam hteo nešto što će se vizuelno uklopiti uz novi pc.
 
@Čika_Kure

Zalman i Silentium su bolji kuleri za istu cenu, nema nikakve poente ne dodati par stotina dinara za postarinu i uzeti bolji kuler od Freezer Duo. (Uzimati cooler-e bez coldplate sa golim heatpipe-ovim u dobu chiplet-a je recept za nerviranje u bliskoj buducnosti). A za estetiku naspram svega, Hyper 212 Black Edition je najbolja opcija, a druga najbolja opcija je Freezer 34 DUO sivi (prvo sledece najblize kompletno crnom), i trece crveni 34 DUO

Kod madjara jos ima sledeceg: ID-COOLING SE-224-XT black za 3000 din,ID-COOLING SE-224-XT RGB za 3600 din, ID-COOLING SE-224-XT ARGB V2 za 3800 din, i jos nekoliko ID-COOLING sa vise heatpipe-ova, i dual tower dizajnom (samo ID-COOLING SE-207 ima coldplate i on je 5800 din)
 
Poslednja izmena:
@mitar1982 za koji procesor si uzeo Hyper 212 Black Edition?
Inače zadovoljan sam sa stock kulerom, lepo hladi i nije bučan, pa nemam neku realnu potrebu ni da ga menjam dok ne zamenim procesor, ali kao što rekoh svrbe me pare, a sad mi je prilika da kupim pa spreman čekam neki budući upgrade, jer kako je krenulo sve će poskupeti...

@Dogzilla u učinkovitost kulera se slabo razumem zato i pitam, a sa estetske strane se slažem sa tobom, ako bih uzima Arctic Freezer DUO išao bih na gray varijantu.
Verujem da su Zalman i Silentium dobri, pa bi mi tu svakako značilo da mi napišeš tačne oznake modela (skontao sam da je Zalman CNPS17X, a Arctic Freezer 34 eSport DUO, ali nisam ispratio oznaku modela za Silentium).
Takođe značilo bi mi kad bi neko iz prve ruke mofao da napiše koji je od ta tri najmanje bučan?

Naposletku, kupio bih jer imam utisak (možda se varam) da na polju kulera često stariji modeli budu bolji od novih, i cena im raste sa godinama umesto da opada, pa ne vidim da ću išta dobiti time što čekam da kuler kupim u budućnosti istovremeno sa novim procesorom.
 
Imam i5-10400, meni realno bilo šta osim stock može da završi posao. Stock zujanje čujem noću i zbog toga sam ga zamenio. Kao prelazno rešenje koristim stari Noctua NH-U9B SE2, ali je glomazan, ružan i nema PWM ventilatore.
 
@Čika_Kure

SilentiumPC Grandis 3 je puno ime, i ovaj ID-COOLING SE-207 black je odlican izbor, promakao mi je bio prvobitno.

Od svega navedenog, Zalman za buku nije bas najbolji izbor, zbog otvorenog ventilatora, ID-COOLING SE-207 bi trebao da je nesto tisi od Freezer Duo, i SilentiumPC Grandis 3 bi trebao da je najtisi.

ID-COOLING SE-207 black mislim da je najbolji izbor (zato sto je crn xD), i onda posle njega SilentiumPC Grandis 3 (Kod oba bi najbolja opcija bila skinuti prednji ventilator i ostaviti samo ovaj u sredini, posle toga bi bilo koji od njih bio nepobedivo najtisi uz 2-3 stepena losije temperature sto je ok zbog masivnosti i 6+ heatpipe-ova) Dodatno visina memorija vise nije problem u tom slucaju.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno