Šta je novo?

NoCd legalnost

cikajowa

Cenjen
Učlanjen(a)
21.08.2010
Poena
170
Jedno pitanje za prijatelja..
Da li je dozvoljeno koristiti u igraonici NoCd za legalne igre? vecina igara trazi cd u drajvu, a da ne pravi covek image fajlove mnogo je lakse ovako.znaci pricamo o legalnim igrama koje bi sa nocd fajlom ucinio da se pokrecu bez cd-a...
Misli mda je tema prikladna i zato psotavih ovde.
Ako nije molim admina da obrise.
Citao sam dosta po netu,trazili smo..vecina kaze da je to u redu i da niko nece praviti problem zbog toga

Mislim da u našem zakonu nije definisan taj slučaj, a EULA koju si prihvatio pri instalaciji igre je ugovor između tebe i izdavača igre, tako da tehnički jedino možeš da "stradaš" ako iz nekog razloga izdavač krene da češlja kompjutere u baš tvojoj igraonici i onda podnese tužbu protiv tebe (zakon je zakon a ugovor je ugovor, i ugovor ne može biti iznad zakona). Inače ovako inspekcija da ti pravi probleme, mislim da nema zakonskih osnova jer koristiš licenciran softver koji si platio i to je sve što je bitno sa njihovog stanovišta (mada u ovoj kaubojštini od države inspekcije izgleda mogu da rade šta hoće, ali to je druga tema). A i ko da oni znaju šta je no-cd.

Takođe, ne znam ni kako bi utvrdili da koristiš no-cd, ne verujem da će neko na licu mesta baš da skine krek sa gamecopyworlda i onda radi poređenje fajlova. Igra i ovako i onako radi identično (sa stanovišta korisnika).

Poslednja izmena:
Cini mi se da je legalno jer posedujes i originalan disk...ista situacija je i sa kopiranjem originalnih dvd video diskova ili prebacivanje muzike sa cda u mp3 kako bi se ocuvali sami diskovi.

pa..... ne bih bio siguran. Igre imaju razlicite licence za kucne i za biznis potrebe PC igraonica! Igre za PC igraonice bi trebalo da omoguce da se pokrecu bez CD-a.
Iskreno mislim da ili nije legalna igra za igraonicu, ili mora da moze bez CD-a da se pokrene.
Zar nisi ti danas otvorio temu u kojoj kazes da su ti odneli _jedan_ racunar?? Sad igraonica?:)

Napisah da je za prijatelja,koji nije registrovan pa preko mog naloga reko' da pitam,procitajte malo bolje
Ne postoje igre specialno za igraonicu,samo valve paket,ostale igre jedna igra jedan komp.Igra kao i svaka druga originalna..

Poslednja izmena:
Igre imaju razlicite licence za kucne i za biznis potrebe PC igraonica! Igre za PC igraonice bi trebalo da omoguce da se pokrecu bez CD-a.
Da li si nekad video da se distribuiraju posebne instalacije za igraonice i posebne za kućnu primenu? Instalacija je ista, EXE za pokretanje igre je isti, nema drugog načina nego ovakvi "workaroundi". Inače korišćenje no-cda bi trebalo da spada u "reverzni inženjering", ali sam 99% siguran da domaći zakon protiv piraterije to pokriva.

Čovek kupi legalnu igru i intaliramo samo za sebe i sad mora da koristi stalno i disk jer je u svakom drugom slučaju nelegalna. E baš da vidim sud koji će ovo da dokaže kao pirateriju (osim ako u smaoj igri ne stoji da nije namenjena igraonicama?!)

Procitaj licencu za igre za koje treba CD pa ces videti. U svakom slucaju, ako igra zahteva CD da bi se igrala nije namenjena igraonicama verovatno, pa samim tim NoCD nije legalan. Quick google search kaze da je to recimo slucaj za Quake 3, a nije slucaj za UT 2004.
SC2 ima specificnu licencu za kafee, i potpuno je drugaciji recimo. WoW ne mozes da igras bez svog account-a, tu kafe placa samo licencu za WoW. WC3 valjda ide samo licenca...
Svaka igra je drugacija, ali ako budu hteli da gledaju sve igre detaljno, nece proci NoCD.

Ponekad se za neke igre pojavi patch koji skine copy protekciju (i donese dopunu EULA prilikom instalacije). Tako da možeš da se vadiš kako si instalirao patch, nešto ne verujem da su inspektori inventar na patches scrollsu i znaju napamet sve changelogove za igre.

Kada si vec kupio taj softver, kontaktiraj proizvodjaca i neka i napismeno daju da mozes da koristis nocd.

Nazad
Vrh Dno