Šta je novo?

NO SIGNAL i nesto cudno u vezi rezolucije

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Ortak je skoro kupio Belineu 17" i posle nekog vremena prilikom ucitavanja Win-a i mislim prilikom restarta pocela je da se u kvadraticu pojavljuje poruka NO SIGNAL koja traje otprilike 1-2 sekunde. Danas sam mu reinstalirao Win nekim drugim povodom ali to se i dalje desava. Monitor inace radi normalno.

Sto se tice rezolucije... dakle, danas sam mu instalirao 6.9 Catalyst drajvere, on ima 9600pro graficku, udjem da namestim rezoluciju i vidim da je maksimalna 1280x1024x75Hz i ta rezolucija je bila postavljena po default-u za razliku od moje NVidie gde uvek posle instalacije drajvera moram sam da namestim rezoluciju, ali meni u startu tu nesto nije bilo jasno jer sam ja UBEDJEN milion posto da to uopste nije ta rezolucija nego da je to 1024x768, a kada spustim na ovu rezoluciju on prikaze 800x600, ubedjen sam! O cemu se radi?

Koji su drajveri najbolji za ovu karticu jer vec ima problema sa Fifom 2007, nesto mu se grafika s*enjala (teksture nestaju, gube se, itd.) a ranije sa starijim drajverima nije imao tih problema? Ja mu instalirao najnovije misleci da nece biti problema.

Poslednja izmena:
To je sasvim normalno, grafička prilikom restarta tih 1-2 ili par sekundi ne radi tako da nikakav signal ne dopire do monitora i on ispisuje poruku o tome. Dakle bez brige.
Nisam najbolje razumeo ovo u vezi rezolucije. Trebalo bi da u svakom momentu možeš proveriti na kojoj rezoluciji ti radi monitor, sa Atijem nemam iskustva pa stvarno nemam ideju o čemu se radi.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pa nije bas normalno :) mislim nikada to nisam video osim na njegovom kompjuteru, to se ne desava kod mene, nije se desavalo kod njega dok je imao CRT a cini mi se da se nije desavalo ni na ovom novom u samom pocetku.

Sto se rezolucije tice, ona je podesena na 1280x1024 na 17" monitoru i izgleda potpuno isto kao 1024x768, kapiras, znaci kao da drajver "laze" za jednu rezoluciju unapred, konkretno, ta rezolucija na njegovoj sedamnaestici izgleda potpuno normalno, sve staje u ekran, znaci kao da je rezolucija 1024 koja je optimalna za tu velicinu monitora. 1280 je optimalna za 19". Kada smanjim rezoluciju na 1024 ona izgleda kao 800x600. Da li ti je sada jasnije? :)

Na konto onoga stoje rekao "zooo", trenutno sedim pred 17" samsungom koji kada menja rezoluciju izgubi signal na malo duze pa isto ispisuje "NO CABLE CONNECTED", bukvalno mu treba oko5 sekundi da to izvede

Monitor: Nishta strashno, normalna pojava.
Ukoliko ga (te) to nervira, trebalo bi da postoji opcija za iskljuchivaje te poruke na samom monitoru, potrazi malo.

Grafika: Postoji program koji se zove ATI tray tools. Instaliraj ga i u njemu, koliko se secam, ima gomila stvari vezanih za podeshavanje rezolucije slike, boja, geometrije, tv izlaza itd.

rezolucija 1024 koja je optimalna za tu velicinu monitora. 1280 je optimalna za 19".
17" TFT-ovi imaju rezoluciju 1280x1024 kao i 19" TFT-ovi, samo su pixeli sitniji. 1024x768 imaju 15" TFT monitori.

Ocigledno je onda stvar u pikselima. Ja sam godinama imao 17" CRT i znam kako izgleda 1024x768 rezolucija, UPRAVO onako kako njemu izgleda 1280x1024 na TFT-u.

pa nije ti ista vidljiva dijagonala na 17" crt i 17" tft....

na crt-u imas bar jedan inch manje

Vrh Dno