Šta je novo?

No Name

iSpirit81

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.07.2014
Poena
130
Postovanje forumasi,odlucio sam da temu nazovem bez imena,zato sto bih hteo da napisem svoje komponente mog jedinog i starog racunara u kojeg sam ponesto ulozio,pa hocu da procitam i vasa misljenja da li jos nesto treba uraditi oko softvera i hardvera,da li je moguce ubrzati racunar mozda..?
Maticna:AsRock P452000wifi Socket 775
Procesor:Intel Core2Duo E8400
HDD:2 komada po 1TB WD Green
SSD:Mushkin 60GB
Grafika:Nvidia 8800GTX 768MB 384bit
Cpu Cooler:CM Gemin 2 S524 sa 14 cm Aerocool Shark Blade
Ram:4 gb Patriot 2x2 DDR3 na 1333
Napajanje:Sharkoon 660W Modular
Noctue od 92mm na Hardovima i ChipSetu.
Windows 7 64 bit Ultimate,Ahci,medjutim u sekciji ssd imate slike testova mog ssd_a koji ima uzasno slabe upise za sata2.
Masina radi skroz ok,bez bagovanja i cekanja na Aplikacije,Bluray Filmove od po 30-40 giga,idu naravno bez ikakvih seckanja,igram samo Starcraft 2 i AVP 2010,to ide na ultra bez problema.
1.Zasto ssd ima jako mali upis,citanja i pisanja.
2.Kako treba da nastelujem hardove.Cine mi se spori.
3.ChipSet ide do 45 stepeni.
4.Graficka pici na 60 stepeni u idle.
5.Da li konacno ova sklopocija moze ikako brze da radi..?

Poslednja izmena:
Pogledaj prvo "CPU Compatibility List" pa pojuri najbolji processor moguć. To je jedino što može nešto da ubrza bez menjanja skoro cele konfiguracije.
Ta 8800 je "furunče" ako je pasivno hlađenje neki fan na nju pa ima da spadne bar 10ak stepeni. Ili menjaj za nešto novije, bilo koja novija će da "odere" tu a vuče manje struje (mada imaš sasvim dovoljan PSU) a hladnije su duplo.
Ti stariji, manji SSD su sporiji puno od novijih od 120GB i na najboljoj platformi a gledati samo brzinu pisanja i čitanja nije najvažnija stvar. Tamo gde se najviše oseća brzina je u 4k i acces brzina jer je to što system najviše i upotrebljava a to nije mnogo loše.

Green diskovi sluze za storage. Nisu sampioni brzine i podeseni su da cesto idu u sleep ne bi li opravdali green u imenu.

Sto se SSDa tice jedini da uzmes neki krsten na 120GB, ali nista jace od HyperX 3K. Jednostavno neces osetiti na SATA II jaci SSD pa bacas pare.

Mozes da dodas i jos 4GB RAM.

Jedino se postavlja pitanje isplativosti. Da li ti 5-10-15 posto ubrzanja koje mozes da dobijes znaci u kontekstu ulozenog novca ako ti masina radi OK kao sto sam pises.

Jedino sto mozes dosta da osetis ako je ploca kompatibilna je neki Xeon mod. Pa da stavis Quad procesor po pristojnoj ceni.

Prodati cpu+mb+ram+kuler i uzeti 1820+mb+4gb ddr3. Doplata ce biti mala

Poslednja izmena:
Prodati cpu+mb+ram+kuler i uzeti 1820+mb+4gb ddr3. Doplata ce biti mala

Ako moze jedno pojasnjenje za nekoga ko je laik sa racunarima :)
On vec ima "Ram:4 gb Patriot 2x2 DDR3 na 1333", moze da ostavi to sto ima ili postoji neki razlog za prodaju ovoga i kupovinu novog ram-a?

pa,pozeljno je bar 8gb.a i ne mora sad u prvoj rundi.ja bih video prvo moze li xeon neki na tu plojku,ako nemere,onda apdejt.

Stavljao sam i q6600 i nisam video neke razlike u odnosu na trenutni core2duo e8400.Tako da ne bi jos i da secem plocu i guram kung fu bios u nju za taj Xeon.Ipak je ploca deluxe za 775.
Bolje da predjem na 1150,naravno kad budem imao love za sve to.

Nije to "kung fu" BIOS. To je oficijalni poslednji BIOS koji je izbacen za odredjeni model ploce, pa su mu samo dodati mikrokodovi. Mozes to i sam odraditi ako ne verujes onom kineskom sajtu. :)

Ako moze jedno pojasnjenje za nekoga ko je laik sa racunarima :)
On vec ima "Ram:4 gb Patriot 2x2 DDR3 na 1333", moze da ostavi to sto ima ili postoji neki razlog za prodaju ovoga i kupovinu novog ram-a?

Moze, ali: (moja krivica - lenjost, izvinjavam se): hteo sam da napisem da, ako je taj ddr3 ram onaj prvobitni, najstariji ddr3, koji je isao sa voltazama od 1.8V+, taj ne bi trebalo stavljati na 1150-1155 ploce koje trpe najvise 1.65,pozeljno 1.5V. Ali, ako je noviji ram, dodat naknadno, onda moze da se zadrzi. S tim sto je taj ddr3 s vecom voltazom bio aktuelan od prilike kad se pojavio na 775 plocama te je verovatno taj, pa ga ne bi trebalo koristiti za nov komp (sto sam zbog lenjosti propustio da pomenem).

Nazad
Vrh Dno