Šta je novo?

No drives were found. Click Load Driver to provide a mass storage driver.

djurik

Poštovan
Učlanjen(a)
18.08.2017
Poena
59
Prilikom instalacije Windows 7 pojavljuje mi se ova greska: No drives were found. Click Load Driver to provide a mass storage driver. Probao sam da skinem storage driver za odgovarajucu maticnu mada nije pomoglo, pri pokretanju racunara se pojavi greska: master hard disk error. U BIOS-u imam podesavanja RAID MODE: IDE. Ne mogu da promenim nista drugo iako sam update-ovao BIOS na zadnju verziju. Takodje u boot sequence ne vidim hard disk. Primetio sam da ponekad BIOS vidi hard disk i kolicinu memorije a ponekad pokazuje duplo vise ili manje memorije. Hard disk je ispravan u MBR partition table. Na drugom racunaru mogu normalno da instaliram Windows. Sta moze da bude, da li je problem do maticne? Hvala unapred.

Probaj neki noviji ISO naprimer na google proguglaj Windows 7 Ultimate Sp1 x64 En-Us May2018 ISO.

Pa jesi li namestio na IDE ? Raid traži drajver u svakom slučaju.

za obicni mehanicki disk ti ne treba bilo sta sem IDE u biosu i neces imati ovih problema.win iso skini sa digital rivera,ostalo je poprilicno neprovereno.usb pravis rufusom,a dobra ideja je da bench-ujes disk da vidis do kojeg procenta diska imas stabilnu brzinu i odziv (najcesce bude oko 40tak posto,35 posto je sigurnije,ali varira od diska i diska i vredi proveriti).programe za bench-ovanje i reparticioniranje imas na strelec usb-u (kojeg takodje mozes da napravis sa rufusom).

mozes da napravis samo jednu particiju na sporijem delu diska i ovaj brzi deo ostavis kao raw,windows ce videti taj nepraticionisani deo i napraviti sam za sebe particije koje mu trebaju i to na pocetku diska.

ali su u pravu i predhodni odgovori,svaki iole sveziji ISO sedmice nema vise problema sa ahci drajverima i na ahci moze bez dodatnih vratolomija da se instalira.bas pre neki dan sam instalirao x64 ultimate sa digital rivera na ahci,sve proslo bez problema.

Ne verujem da je do systema posto sam ga vec mnogo puta instalirao na drugim racunarima. Instalacija se pokrene, samo ne vidi hard disk t.j. particije. RAID MODE mi je stavljen na IDE automatski, ne mogu da ga menjam. Znam kako se pravi bootabilni usb. Nije problem do diska posto na drugom racunaru je sve ok, disk je na 100 % health and performance. Problem je sto ja ne mogu da promenim na AHCI, pokusacu sa novijim Windowsom da instaliram.

Ako i sa novim ISO fajlom to pise a i ako pise na Windows 8.1 i Windows 10 onda nije do ISO fajla , mislim da sam ja imao slican problem sa pojedinom ISO fajlovima od Windows 7 , probaj ipak noviji za pocetak.

Stariji racunar je u pitanju pa ne mogu da instaliram win 8 i 10.

Koja ploca i procesor , imas li barem 4GB da mozes 64bit?

Ploca MSI G31M3 V2 a procesor Intel Dual Core E5300 2,6 GHz. RAM 3 GB.

jako,jako malo verovatno da ta ploca,iako je MSi pod integrated pheriperals nema bar opciju da se iskljuci RAIDi.to sto nema oficijelnih drajvera ne znaci puno na desktopu,stavljana je desetka i na mnogo matorije sisteme kamoli na 775.plus tebi u najgorem slucaju treba samo LAN i audio drajver mada 99,999 posto ce 8/10 win sam da ga svuce i radice bez dodatnog cackanja.LAn mozes da osposobis prostim guglanjem da vidis koji je cip za LAN i onda izguglas win taj i taj drajver.

da podvucem opet - taj ISO ne moze da se instalira jer:

1.ti je ukljucen RAID u biosu,za to ti treba RAID drajver za tvoj cipset.
2.mator iso skinut ko zna kad.noviji ISO ima potrebne drajvere i bolje je resenje.to sto ti ne zelis da skines oko 2gb i skuvas na usb je neka druga stvar.

tvrdoglavost je mana,ne vrlina.

RAID mode nestane jedino kad iskljucim On Chip Sata Controller Mode, mada onda ne vidi hard disk. ko kaze da ne zelim da skinem? Skinuo sam najnoviji i opet isti problem.

Probao sam sa 8.1 i desetkom, isti problem. Mislim da je problem do maticne, nesto sa sata konektorima, menjao sam i sata kablove, nista ne pomaze. Kad se pali treba mu malo vise vremena da ocita hard disk a pokaze master hard disk error ili slave hard disk error, zavisi gde ga prikacim.

Poslednja izmena:
nemoguce da on chip sata mode ima podesavanje samo za on off ili on off i RAID.

Probao sam i to vec, no fixed disk to show mi izbaci.

samo disejbluj raid mode.ako ne pomogne disejbluj on chip sata controller,to znaci da disk ostaje u ide rezimu,potvrdi u biosu dal ga vidi sistem.

U RAID kad udjem pise mi samo IDE, nema drugih opcija. Kad disable-ujem On Chip Sata Controller, RAID mode nestane ali pri pokretanju nece da detektuje sata uredjaje.

budjavi MSi...probaj da apdejtujes bios,ne bi trebalo na 775 da imas problema samo prvo vidi dal pod m flash vise opcija tipa update bios and me da se ne zeznes...g31 je cipset na toj ploci,probaj da nadjes RAID drajvere za intel g31 ako apdejt biosa ne pomogne.

ide i sata kontroleri su odvojeni na toj ploci,izvini sad tek videh...

Vec sam stavio zadnju verziju BIOS-a. Znam da su odvojeni IDE i SATA kontroleri. Jedino ako je do tog drivera da mu treba pri pokretanju.

na zalost nema drugog ociglednog resenja.jedino da izguglas da nema neki modovani bios sa pravom ahci podrskom da bar sata kontroler moze da se natera u bar ahci ili ide da nije zakucan u RAID.RAID sam po sebi je skoro isto sto i AHCI ali win nema RAID podrsku od stara ni genericku i moras da se igras i trazis pravi drajver.jedino sto mi jos pada na pamet je da strelecom probas nekako da izvuces VID tog sata kontrolera i po tome trazis RAID drajver,ili da stavis neki win na IDE disk i da onda driver indentifier-om nadjes odgovarajuci,ovako je kocka.mozes i i da se registrujes na MSi forum i postavis pitanje i/ili pises MSi customer supportu.

2.8 imam BIOS. Ovaj cipset ne podrzava AHCI mode zbog toga nema ni te opcije.

Ma samo nek proba neki SATA 2 HDD , ja sam imao problem nije hteo nov SSD na jednoj staroj ploci , SATA 2 HDD je prihvatio.

Inace ta tvoja ploca ne podrzava AHCI niti RAID https://forum-en.msi.com/index.php?topic=133736.0 tu nastaje problem , evo ti chipset driveri http://download.msi.com/archive/mb/dvr_exe/intel_345_inf_mb.zip prebaci na prazan fles i raspakuj u neki folder na fles zatim pokusaj da ih ucitas prilikom instalacije Windowsa ako nece onda probaj u folderu intel_chipset da raspakujes All folder.

Evo primer kako bi trebalo da bude ako uspes:

vgfdsgdf.PNG

Ovo naravno nije tvoj driver za Chipset ovo sam samo primer naveo.

Poslednja izmena:
IDE hard disk je resio problem za sada.

Nazad
Vrh Dno