Šta je novo?

nivo crnog na TFT monitorima

vlasta

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2001
Poena
649
Imao sam nedavno priliku da se poigram jednim Compaq TFT monitorom starim oko 3 godine. Nije to loše ali me nervirao nivo crnog. Npr. pri reprodukciji filmova gornja i donja "crna" zona ubijaju koliko su svetle, kao i "crno" unutar samog filma. Sama prostorija je bila prilično zamračena.
Vidim i u skorašnjim testovima u domaćoj štampi da se pominje nivo zacrnjenja. Elem ima li tu kakvog napretka ili nam ostaje da prihvatimo ograničenje tehnologije, pa kome smeta neka zaobilazi?

Naravno možete i da preporučite neki svetli izuzetak u formi 15" :)

sve je to sad subjektivno, tj. nikad neces svakog zadovoljiti tim "osvetljenjem" crne... najbolje je naravno probati sam pa videti, ali evo, ako ti nesto znaci, po meni je situacija ok.

vecina monitora dolazi sa nemestenim brightness nivoom veoma visokim, preko 80%, smanjis na 30-40 sto je po meni normalno i nema da te boli glava

a oce i malo backlight da izbija i to bas u ivicnim delovima, tako da se na pulldown-u najvise primecuje. mislim da, ako nije previse izrazeno, svako moze da se navikne na to...

Bahati [SiD] je napisao(la):
a oce i malo backlight da izbija i to bas u ivicnim delovima, tako da se na pulldown-u najvise primecuje. mislim da, ako nije previse izrazeno, svako moze da se navikne na to...

Problem je sto moras da puknes ne malu kintu, a posle da ubedjujes sebe da je sve kao na CRT-u (osim ostrine slike :) )

Miroslav je napisao(la):
vecina monitora dolazi sa nemestenim brightness nivoom veoma visokim, preko 80%, smanjis na 30-40 sto je po meni normalno i nema da te boli glava
Naravno da sam se zezao sa tim ali džaba, za gledanje filmova je očajan.

Problem je sto moras da puknes ne malu kintu, a posle da ubedjujes sebe da je sve kao na CRT-u (osim ostrine slike :) )
Kako vidim do daljeg rešenje ostaje kratkovrata klasika :(

delimir je napisao(la):

I osim prijatnosti u radu, sto je u stvari i najvaznije i zbog cega se tft-ovi i kupuju[da ne racunamo 'sminkere' koji imaju tft iz drugih pobuda].

delimir je napisao(la):
slazem se ja da je smor vagati izmedju crt i tft, al' zamisli da je obrnuto? zamisli da je tft stariji i jeftiniji 100-200€. dal' bi nekome palo napamet da uzme u razmatranje crt koji bi se reklamirao sa: "nema duhova (na koje se svi naviknu posle 2 dana)". :D plus kriva slika, mutno, pikseli padaju gde stignu i ostalo...
to govori nesto, a ja mislim da je to sledece: da su cene iste niko ne bi ni razmisljao, al' posto su (relativno) blizu mnogi su spremni da prezale kintu za tft.

delimir je napisao(la):
slazem se ja da je smor vagati izmedju crt i tft, al' zamisli da je obrnuto? zamisli da je tft stariji i jeftiniji 100-200€. dal' bi nekome palo napamet da uzme u razmatranje crt koji bi se reklamirao sa: "nema duhova (na koje se svi naviknu posle 2 dana)". :D plus kriva slika, mutno, pikseli padaju gde stignu i ostalo...
to govori nesto, a ja mislim da je to sledece: da su cene iste niko ne bi ni razmisljao, al' posto su (relativno) blizu mnogi su spremni da prezale kintu za tft.

Pa to i kazem cena i jeste osnovni problem. Glupo mi je da kupim neki najjaeftiniji model, jer nikada ne kupujem najjeftinije stvari.

Inace ovi novi modeli TFT monitora imaju jako prijatnu sliku sto se tice boja, osvetljenja itd...Jedini problem po meni je ugao gledanja i odziv, pa zbog toga mislim da ce npr. sledece leto biti u znaku TFT monitora :) jer ce i cenovno tada vec biti na nivou boljih 17" modela sada (mislim naravno na 15" modele), a karakteristikama ce biti malo ispred sadasnjih. Sto se tice duhova to se ispravlja valjda povezivanjem preko DVI kabla, kojeg opet, jeftini modeli nemaju, pa opet dolazim na ono da mi se ne daju (ne male) pare za najlosiji model...

Da li si video Acer AL712?

Bahatom nesto ne verujem :).
Acer al712 ima kod Simpsona na radnom stolu, bogami i kod mene i Miroslava. Nisam imao neka iskustva ranije sa tft-ovima ali ovaj je 1. na kome mi se je slika vise dopala nego na 959nf. Narocito se odnosi na prikaz filmova, igre nisam stigao da probam.
Ima dvi ulaz.
A nije previse skup, jevtiniji je od Samsunga 171s

delimir je napisao(la):
...

Sto se tice duhova to se ispravlja valjda povezivanjem preko DVI kabla, kojeg opet, jeftini modeli nemaju, pa opet dolazim na ono da mi se ne daju (ne male) pare za najlosiji model...

Gresis sinko, DVI kabl nema nikakve veze sa "duhovima"... oni nastaju zbog vremena odziva veceg od 20ms...

inace, DVI vezom dobijas ostriju sliku, ali ne i bolji "odziv"...

JOBAH je napisao(la):
...Gresis sinko, DVI kabl nema nikakve veze sa "duhovima"... oni nastaju zbog vremena odziva veceg od 20ms...

i sam cesto kazem "duhovi" i za blur vezan za odziv i senke vezane za AD konvertor. DVI (uglavnom) resava ovo drugo, al' prvi problem je uporan mmumujbm! :D

Ja sam ga video, Simpson mi je licno poslao sliku....zelim i ja jedan :)

JOBAH je napisao(la):
...

Gresis sinko, DVI kabl nema nikakve veze sa "duhovima"... oni nastaju zbog vremena odziva veceg od 20ms...

Gosting efekat se javlja zbog interferencijeu kablovima i to su senke koje se pojavljuju na prozorima, dok je trailing efekat, sinko,ono na sta ti mislis...Proveri malo TFT "terminologiju" :p .

PS: DVI prvenstveno obezbedjuje kvalitetnije boje i odsustvo gore opisanih anomalija. Pixel ce se upaliti u oba slucaja bio DVI ili DSUB kabal.

Nazad
Vrh Dno