Šta je novo?

Nista mi nije jasno, stvarno molim za pomoc

Ljubavnik1

Cenjen
Učlanjen(a)
11.01.2014
Poena
159
Dakle radi se o sledecem, oborio sam sistem na desktop racunaru zatim podigao novi win7, ali cim mi se upali racunar kuler na procesoru vristi radi na 100%, onda sam uz racunar od maticne ploce dobio driver na kome ima program control center, udjem u njega i moram manuelno da smanjim brzinu kulera...i tako svakim sledecim startovanjem racunara. U pitanju je racunar iz mog potpisa. Pre mi ovo nije bilo ovako, nego je radilo normalno kako se zagreva procesor tako se i ubrzava brzina ventilatora. Molim za pomoc da ovo resimo ?

msi bi trebao da u biosu ima podesavanje za cpu fan.ustvari siguran sam da ima,kad ga je imala 775 ploca sto ga ne bi imala 970 plojka.

edit: evo prvi gugl rezultat:

"Hardware Monitor
Press <Enter> to enter the sub-menu.
CPU Smart Fan Target
Controls CPU fan speed automatically depending on the current temperature and
to keep it with a specific range. If the current CPU temperature reaches the target
value, the smart fan function will be activated.
SYS Fan1 Control
These items allow users to select how percentage of speed for the SYSFAN1.
CPU/ System Temperature, CPU FAN/ SYS FAN 1 Speed
These items show the current status of all of the monitored hardware devices/ components
such as CPU temperature/ system temperature and the few fans’ speeds."

naravno,sve ovo se nalazi u biosu.

Poslednja izmena:
evo usao sam u bios i vidim da je iskljucen, a druga slika na koliko da postavim temperaturu ?

Pa postavis neku temperaturu kao target kada on krene da pojacava brzinu ventilatora. Nesto tipa 55 - 60C.

Hvala, ne bruji vise :) Recite mi sto se tice same teperature procesora do koje gornje granice on moze da ide ? Vidim da sad ide do 64c. I naravno ne znam zasto mi se ovo desava, nece da mi prepozna uredjaje na usb Kad sam podizao sistem namestio sam ujedno i podesavanja za ssd, pa da nisam mozda nesto iskljucio, i ovo je bilo ok ?:) ali sad ne.

ja ne bih isao ispod 55,narocito ako je stock kuler.

Mozes li da budes malo jasniji. Stock kuler je unutra.
Edit: Ja se stvarno izvinjavam ali ovo ovde nesto nije dobro, ne pije mi vodu da procesor u idle modu prelazi 50c pa pre mi ja max u igricama bio 55c i iz kog razloga on u idle modu radi na 4Ghz zar to ne bi trebao da mu bude boost a ne u prazna da radi na toliko
Neki predlog, resenja, pomagajte

Poslednja izmena:
lepo,55c za amd je vec dosta,62c je neka gornja preporucena granica,a stock kuler nema hedruma da od npr 60c udje u neki veci br obrtaja i da ga ohladi pre nego sto krene preko 62c.dok sam imao stock kuler namestio sam da je koliko se secam vec na 45% tj gornja granica podnosljivosti buke koju proizvodi po mom ukusu u leru tj idle tj najnizi br obrtaja,a onda kad krene da ide preko 50c krece da ubrzava i gornja granica mi je bilo 60c kad ide na 100 posto.ovo je bilo na gigabajt ploci tj na onom njihovom easytune6 softveru kako ces ovo na Msi-ju da izvedes nemam pojma,na ovoj msi lga 775 plojki sam u biosu upalio q fan i nisam dirao dalje. :)

i da,tako sam resio to famozno ubrzavanje amd stock kulera koje me je izvodilo izvan svih granica,i trpeo sam tih 45 posto dok nisam konacno jedan dan izludeo i izbacio ga iz kompa. :) na oglasima za presmesne pare kulera koji ce da odrade posao sa 12cm ventom,ne shvatam zasto iko trpi busenje mozga,ali ok. :)

sad kad razmislim,na ovoj plojki koju imam sad moze rucno da se unese gornja i donja temperatura i donji br obrtaja,mozda je tako i na MSi-ju,u svakom slucaju konsultuj se sa menjualom za svoju plojku.

Ma cim budem dosao do nekog kesa ima da leti napolje i ovaj moj, nasao sam ono sto je ok po mom misljenju CPU Hladnjak LGA1155/1150/AM3+/FM2+ Cooler Master Hyper 412S/RR-H412-13FK-R1 i njega cu da ugradim. Samo mi dalje nije jasno zasto mi procesor radi tako visoko a nista ne igram...?

jer je leto,a amd fx se greje dosta,to je punokrvni 125w cpu.najveca mana je sto amd pakuje ovaj tuzni kuler uz svoje procesore,vala za to 5 usd vise nasli bi nekog oem-a da napravi krsten kuler,kad sam video prvu turu 9xxx sa asetek vodenim rekoh dozvali su se,i sipak.taj hiper je bombona,i ja sam ga razmatrao,ali uletelo vodeno za smesne pare i ne odoleh. :)

eventualno popali neki epu ili sta vec MSi fura da ti obara voltazu u idle-u,ja saltam izmedju sva tri preseta koji mi daje asus,trebalo bi i MSi da ima neku slicnu caku,za surfovanje,muziku,filmove je dovoljno i kad se popali i c6 i epu i sve.tako sam uspeo fakticki da prilikom surfovanja budem na nekoliko stepeni od ambijentalne.nezgodno je samo ako za epu budes svaki put morao da ulazis u bios,jer sa svim popaljenim osecam lag u igrama (onaj efekat dok se cpu zaleti).

Eventualno ne naleze dobro stock kuler na povrsinu CPU-a. Video sam takav slucaj sa 1055T i nekom ASRock mb jednom. Bukvalno je idlovao u 50 stepeni. Male su sanse jer verovatno nista nisi dirao, ali proveri.

na oglasima za presmesne pare kulera koji ce da odrade posao sa 12cm ventom,ne shvatam zasto iko trpi busenje mozga,ali ok. :)

Sve i da moraš da kupiš u radnji, poslušaj čoveka i pazari neki moćniji cooler sa bar 12cm ventilatorom.

Eventualno ne naleze dobro stock kuler na povrsinu CPU-a. Video sam takav slucaj sa 1055T i nekom ASRock mb jednom. Bukvalno je idlovao u 50 stepeni. Male su sanse jer verovatno nista nisi dirao, ali proveri.
ja sam do skoro u jednoj mashini za.video edit imao 1055t sa hyper 212 (posto ja njega stavljam svuda jer bolji za 2k dinara nema) procesor mi je radio na max 45stepeni.. to ono standardbo dignut je bio na 3.2 stim da nije isao taj njegov mod tuebo nego sam rucno namestio. Takodje i tebi savet mani se turba i one click oc uzmi lepo i rucno namesti.

Nazad
Vrh Dno