Šta je novo?

niska temperatura cpu-a?

maddog74

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Samsung np350e5c-a02hs 01.2015.
Tablet
/
Mobilni telefon
XIAOMI Redmi-Note 8 Pro
Pametni uređaji
XIAOMI Smart Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Evo kako stoje stvari.Kupio sam pre neki dan plocu asus p5k-e i cpu e6550.Imam cooler master l3 kuler za cpu i koristio sam termalnu pastu artic silver-ceramique.Potom sam u programu probe II video temp. procesora 19C,a davao mi je i upozorenje da se ventilator vrti ispod 600rpm!U biosu su identicna ocitavanja u hardware monitor-u?
Ponovo sam skinuo kuler i cpu,ocistio ih i naneo pastu tacno po uputsvu sa njihovog sajta i isto,poslacu vam i print screen-ove da pogledate.Isti su rezultati i u core temp-u i speedfan-u i u asusovom ai suite-u.Sta bi to moglo da bude?Temperatura harda je 45C,a u kucistu 37C i to sve po default-u u stanju mirovanja.Koje su normalne temperature c2d procesora,na proslom cpu pentium 820d kuler nije vrteo ispod 2000rpm,a temperatura je u mirovanju bila oko 40C.U kucistu imam gomilu ventilatora-2x12cm+2x8cmm i sve sam ih poiskljuciva😵C ce biti,ali prvo da vidim da li je ovo normalno ponasanje cpu.Evo sad je 16C?A vent.570rpm?

Evo kako stoje stvari.Kupio sam pre neki dan plocu asus p5k-e i cpu e6550.Imam cooler master l3 kuler za cpu i koristio sam termalnu pastu artic silver-ceramique.Potom sam u programu probe II video temp. procesora 19C,a davao mi je i upozorenje da se ventilator vrti ispod 600rpm!U biosu su identicna ocitavanja u hardware monitor-u?
Ponovo sam skinuo kuler i cpu,ocistio ih i naneo pastu tacno po uputsvu sa njihovog sajta i isto,poslacu vam i print screen-ove da pogledate.Isti su rezultati i u core temp-u i speedfan-u i u asusovom ai suite-u.Sta bi to moglo da bude?Temperatura harda je 45C,a u kucistu 37C i to sve po default-u u stanju mirovanja.Koje su normalne temperature c2d procesora,na proslom cpu pentium 820d kuler nije vrteo ispod 2000rpm,a temperatura je u mirovanju bila oko 40C.U kucistu imam gomilu ventilatora-2x12cm+2x8cmm i sve sam ih poiskljuciva😵C ce biti,ali prvo da vidim da li je ovo normalno ponasanje cpu.Evo sad je 16C?A vent.570rpm?
Pazi ja kad upalim komp vent se uopste ne vrti neko vreme,dok miruje vent se jedva vrti misim nekih 500 obrtja,kad se igram ide na 1000!Misim da nema razloga za brigu!

Nemoguce je da ti je temp CPUa niza od ambijentalne tj one temp koja je u kucistu.Drugo tih 37c sigurno nije temp u kuciste jer bi imao furunu koja bi ti grejala ceo stan, to je neki senzor na ploci verovatno blizu cipseta.

@Sicky Pazi da ne odes u minus😛.

Poslednja izmena:
Nemoguce je da ti je temp CPUa niza od ambijentalne tj one temp koja je u kucistu.Drugo tih 37c sigurno nije temp u kuciste jer bi imao furunu koja bi ti grejala ceo stan, to je neki senzor na ploci verovatno blizu cipseta.

@Sicky Pazi da ne odes u minus😛.

Kako ti znas kolika je kome ambijentalna temperatura? Ne sede svi u sobi u kojoj je 30 stepeni ko za novorodjence. Kod mene kad nisam kuci, a danas nisam bio ceo dan, u sobi ne radi grejanje (uglavnom grejem sobu malo pred spavanje). Tako da je u sobi hladno ali ja kad sam normalno obucen meni je taman. Nije mi prijatno u zagrejanim sobama cak ne volim ni tople napitke i kafu cekam da se malo ohladi😀.

Poslednja izmena:
Definitivno mi ocitavanje cpu-a ne valja.Nemoguce da nikad ne prelazi 35C!Ovo su screenovi u stanju mirovanja,a uspeo sam da resim broj obrtaja ventilatora.Iskljucio sam Q-fan opciju u biosu.A takodje sam negde procitao da treba iskljuciti i opciju za dinamicko menjanje voltaze i mnozioca procesora u zavisnosti od opterecenja,ali da me ubijes ne znam gde...

Prilozi

Poslednja izmena:
Moracu da procitam celo uputstvo,citava knjiga.Evo kako stvari stoje kad izracunava faktorijale,jedno 5 min.

Prilozi

Definitivno mi ocitavanje cpu-a ne valja.Nemoguce da nikad ne prelazi 35C!Ovo su screenovi u stanju mirovanja,a uspeo sam da resim broj obrtaja ventilatora.Iskljucio sam Q-fan opciju u biosu.A takodje sam negde procitao da treba iskljuciti i opciju za dinamicko menjanje voltaze i mnozioca procesora u zavisnosti od opterecenja,ali da me ubijes ne znam gde...

Pusti Orthos na prioritetu 9 Smal FFTs test. Ako ga to ne zagreje nece nista.

Te opcije u biosu se zovu C1E i EIST.

evo orthos

Prilozi

• orthos.webp
    orthos.webp
    117.7 KB · Pregleda: 165
Evo blago sam ga i kloknuo na 2,8ghz i ne prelazi 37C!?Na dodir,aluminijumski hladnjak cpu-a je mlak i prijatno vruc,ne znam koliko ima stepeni,ali je ocigledno da nije vruc,a daleko od toga da je vreo.Kuler je cooler master l3.Ajde majstori da vas cujem,samo Sicky ucestvuje.
Evo i slika kulera koji je malo bolji od box kulera,a i na testiranjima su ga proglasili kao los,iako meni radi posao,a prilicno je bolji od box kulera.Crvenim sam obelezio mesta gde sam "rucno" proverao temperaturu.
U sobi kod mene ima oko 25C,ja sam uvek u majci sa kratkim rukavima,ali zato 14cm ventilator od napajanja izbacuje solidnu kolicinu vazduha iz kucista koji je tek malo mlak,a ne kao kod kineza-vrelina.Kuciste stoji na stolu na metar od prozora koji je uvek malo odskrinut,eto toliko.Da li je moguce da su ovo normalne temperature za C2D procesore?
A da,jos nisam poukljucivao sve ventilatore u kucistu,radi samo ventilator grafulje,procesora i napajanja.

Prilozi

• na 2,8ghz.webp
    na 2,8ghz.webp
    173.2 KB · Pregleda: 93
  • side2-b.webp
    side2-b.webp
    45.2 KB · Pregleda: 80
  • l3-b.webp
    l3-b.webp
    45.5 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Sedeti u sobi na 14c zarad temp u kompu je debilizam.A i da nije za komp opet smatram da nije ok.

Sedeti u sobi na 14c zarad temp u kompu je debilizam.A i da nije za komp opet smatram da nije ok.

Kao sto rekoh kod mene je oko 25C u sobi.Ova silna pitanja oko temperature CPU-a me zanimaju samo zato da u slucaju da probam malo jace da kloknem ne dodje do dima.Da li je moguce da senzor na ploci bude neispravan?

Kao sto rekoh kod mene je oko 25C u sobi.Ova silna pitanja oko temperature CPU-a me zanimaju samo zato da u slucaju da probam malo jace da kloknem ne dodje do dima.Da li je moguce da senzor na ploci bude neispravan?

Skini Core Temp 0.95.4 i onda postuj temperature poshto koliko mi se chini taj E6550 TJuction od 100 C a Core Temp 0.95 chita da ima samo 85 i onda dobijesh 15 C manje temperature od realnih..... Znachi na onoj prvoj slici shto si zakachio u postu #8 dodash po 15 C na one temperature Core#0 i Core#1 i imacesh:
Core#0 = 19+15=34 C
Core#1 = 20+15=35 C

Poslednja izmena:
Skini Core Temp 0.95.4 i onda postuj temperature poshto koliko mi se chini taj E6550 TJuction od 100 C a Core Temp 0.95 chita da ima samo 85 i onda dobijesh 15 C manje temperature od realnih..... Znachi na onoj prvoj slici shto si zakachio u postu #8 dodash po 15 C na one temperature Core#0 i Core#1 i imacesh:
Core#0 = 19+15=34 C
Core#1 = 20+15=35 C
Hvala Pablo,ova verzija je resila nedoumicu ,evo pravih temperatura!Pozdrav:banana:

Prilozi

• evo resenja!.webp
    evo resenja!.webp
    127 KB · Pregleda: 179
Evo blago sam ga i kloknuo na 2,8ghz i ne prelazi 37C!?Na dodir,aluminijumski hladnjak cpu-a je mlak i prijatno vruc,ne znam koliko ima stepeni,ali je ocigledno da nije vruc,a daleko od toga da je vreo.Kuler je cooler master l3.Ajde majstori da vas cujem,samo Sicky ucestvuje.

Ajde malo razmisli kako proc može da ima 37C ako je hladnjak mlak ili prijatno vruć? Već ti to valjda govori da je temperatura hladnjaka oko (preko) 40C, ako uzmeš da je temperatura ljudskog tela oko 36C. Pri tome jezgro procesora ne može nikako biti hladnije od tela hladnjaka.

Hvala Pablo,ova verzija je resila nedoumicu ,evo pravih temperatura!Pozdrav:banana:

63C? To je već realno. Juče sam 15 minuta kumu objašnjavao da nema šanse da mu je temperatura procesora 19C ako mu je sobna temperatura 22C, bez obzira koliko mu je kućište dobro provetreno. :wall:
Sad mi je žao što sam mu razbio iluzije o savršenosti njegovog novog C2D, ali bar čovek više ne živi u zabludi 😀

Sta bre realno?
Neka spusti tu voltazu komotno na 1.2V (2.8GHz) ili 1.275V (3.0GHz) pa ce da vidi sta je realno za ovaj procesor🙂
Na default 2.33GHz bi trebalo da radi na 0.965V, kod mene je stabilno na 1.1V ali ploca ne podrzava nize napone.

Nikad ne treba napon drzati na AUTO, bez obzira da li je procesor overklokovan ili ne.

Jos da je i meni neki bolji kuler.

Prilozi

• 2007-12-15_080255.webp
    2007-12-15_080255.webp
    87.3 KB · Pregleda: 103
  • 2007-12-15_081157.webp
    2007-12-15_081157.webp
    92.4 KB · Pregleda: 87
@baNe22

Čitaj malo bolje šta sam napisao. Nisao rekao da je 63C normalna temperatura nego da je REALNA, a razliku od 19C koja je NEREALNA.

Sta bre realno?
Neka spusti tu voltazu komotno na 1.2V (2.8GHz) ili 1.275V (3.0GHz) pa ce da vidi sta je realno za ovaj procesor🙂
Na default 2.33GHz bi trebalo da radi na 0.965V, kod mene je stabilno na 1.1V ali ploca ne podrzava nize napone.

Nikad ne treba napon drzati na AUTO, bez obzira da li je procesor overklokovan ili ne.

Jos da je i meni neki bolji kuler.

malo su ti velike temp za tako nisku voltazu. Jos taj test prvo pola sata testira memoriju pa tek onda CPU. Sto ne zamjenis taj box pa da dignes jos vise. Sigurno mozes izvuci 3.0-3.2 za svaki dan.

Kod mene je temp u sobi 22-23C, kuler se vrti na -1200rpm. Vcore je 1.385 Vdrop na 1.288V.

Prilozi

• cpu.webp
    cpu.webp
    219.1 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
To ti je Vdrop+Vdroop toliki. 0,097 :zgran: poprilicno velika vrednost.

U biosu podesim na 1.385 ili 1.375 (ne znam tacno), medjutim onda u biosu (hardware monitoring) citam da je 1.33, a u winu u loadu je 1.288.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno