Šta je novo?

Nikon 1 V2, diskusija o prednostima i manama

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Izvinjavam se što pokrećem temu, ali pošto se pre nekih desetak dana pojavio Nikon 1 V2( tj. najavljen je) zanima me da ovde razmenimo mišljenja o ovom aparatu.

Sudeći po karakteristikama, u pitanju je podosta poboljšani model u odnosu na prvu generaciju sa 1" senzorom, Nikon 1 V1.

Evo njegovih karakteristika:

http://www.dpreview.com/articles/6666574013/hands-on-with-nikon-v2

Šta mislite o ceni ? Da li je realna ?

Svidja mi se dizajn, pogotovo displej.

Ima prilično veći grip, tako da će puno bolje ležati u ruci od prethodnika, Nikon 1 V1. Takođe, očekuje se primetan skok u kvalitetu fotografija zahvaljujući potpuno novom 14 megapiksela 1" CMOS senzoru.

Sad samo očekujemo da uskoro izađu sample fotografije i prvi preview testovi.

Moje mišljenje je da je ovo ubedljivo najružniji aparat koji postoji... :d

Desi Kosta covece, a novi izbor, dilema a? Pa da te malo ubedjujemo da ili ne... pa hajde...

Kad videh prvu fotku ove nakaze, poskocio sam unazad... majkemi! :d
EXTREMNO je ruzan, pa sve i da pravi najbolje fotke na svetu, neb' ga u ruke uzeo... nije da sam neki lep covek al' verujemd a je ruznoca prelazna "bolest" :D Mislio sam da je nemoguce napraiti ruzniji aparat od Konica Minolta DiMAGE ali vidim ruznoca n'umire lako!

Mali senzor, sve je jasno... ;)

Ne to V2, ovo je malo drukčiji J2 a razlika je u tome üto ima stari senzor od 10 megapiksela i još neke stvari oslabljene u odnosu na punokrvni V2.

@ marti misterija

Dakle to kažeš, ružan ? Daj malo reci o njegovim funkcijama, izgled trenutno zanemari. Čini mi se da je prilično bolji od starog Nikon 1 V1, a kao što rekoh gore ima i dosta veći grip.

A i Sony RX-100 ima 1" senzor pa ga niko ne kudi, već ga samo hvale. Imajte to na umu.

Desi Kosta covece, a novi izbor, dilema a? Pa da te malo ubedjujemo da ili ne... pa hajde...

Kad videh prvu fotku ove nakaze, poskocio sam unazad... majkemi! :d
EXTREMNO je ruzan, pa sve i da pravi najbolje fotke na svetu, neb' ga u ruke uzeo... nije da sam neki lep covek al' verujemd a je ruznoca prelazna "bolest" :D Mislio sam da je nemoguce napraiti ruzniji aparat od Konica Minolta DiMAGE ali vidim ruznoca n'umire lako!

Mali senzor, sve je jasno... ;)

Rispekt !

Dakle to kažeš, ružan ? Daj malo reci o njegovim funkcijama, izgled trenutno zanemari. Čini mi se da je prilično bolji od starog Nikon 1 V1, a kao što rekoh gore ima i dosta veći grip. A i Sony RX-100 ima 1" senzor pa ga niko ne kudi, već ga samo hvale. Imajte to na umu.

Pre svega moram da primetim da je EXTREMNO ruzan.
To sto puca 100 ili 1000 fps su marketinske gluposti, koga briga za grip na telu sa ovolipacnim senzorom, aparat uopste nije mali, gabariti su mu poprilicni, cime se gubi glavna prednost bezogledalaca, eto to su prva ****** koja odma primetim! Takav senzor se stavlja u compact tela bez izmenjivih objektiva kao sto je spomenuti Sony rx-100, koji je masinica koju bih uzeo bez da trepnem da mi treba i treci kompakt pa da sede u fioci i druze se! :d
Stepen marketinske *****arije nema izgleda svoje granice, Nikon ce da lansira objektiv koji ce imati f1.2 blendu sa approx. 85mm FF duzine za ovaj sistem! Ahahaha pao sam sa stolice od smeha. Sve drugo je savrseno irelevantno...
Ne znam da li sam vec spomenuo da je stvarno EXTREMNO ruzan!? :d

Ovako, neki moji prvi utisci samo vrlo kratko. :)

Juče sam bio u Saturn, pošto imaju neki fantastičnu akciju kupovine na rate, na 30 meseci, uz 0 % kamate.

U Saturnu se pre oko 9 dana pojavio Nikon 1 V2 i trenutno sa kit objektivom 10-30 mm košta PRESKUPIH 899 evra, ali prodavac reče da će mu skoro sigurno pasti cena za jedno 2 do 4 nedelje na ispod 840 evra.

Nisam mogao da upalim aparat jer nisu mu punili bateriju pa nisam ni imao volju da ga dugo gledam, ali leži sasvim dobro u ruci, ima napredne funkcije i veoma dobar integrisan blic.

Gledao sam i Nikon P7700 i razočarao me je samo u jednoj stvari, ne znam da li je ovo kod svih modela ili je to problem do nesavršenog firmwer-a...ali kad se u autofokus modu proba da sa maksimalnim zumom fotografiše sa razdaljine od oko pola metra, Nikon P7700 ne može da izoštri sliku i slika bude neverovatno mutna.

Odmah me je to puno razočaralo i probao sa potom Canon G12, Canon G15 i Olympus XZ-2 i NIJEDAN od njih nema problem sa izoštravanjem na maksimalnom zumu sa daljine od 40 do 50 cm. Svi ovi aparati su sasvim normalno zumirali do kraja i dali oštru fotografiju.

Zna li neko u čemu je problem i kako je moguće da Nikon napravi ovakvu brljotinu ?

P.S. Uzgred, Canon G15 košta 590 evra, trenutno, u Saturnu. 613 evra stoji na ceni ali prodavac reče da može da se proda za 590 evra.

^ Kosta, kosta... :d

The P7700’s close-up focus is very impressive too. It falls into "close-range only" and "macro close-up" options which each deal with "close and closer" respectively. And we’re talking touching-the-lens close when at its widest 28mm equivalent setting.

However if a subject is too close and one of these macro settings hasn’t been selected via the menu then the autofocus system will merely flash a red square to the centre of the screen - it never suggests that the subject is too close, however, which is a bit of a nuisance. It can work in reverse too: leave the camera in a macro mode and using it at normal distances won’t be possible until it’s set back to the standard AF option...

Minimum focus distance is 50cm at 28mm and 80cm at 200mm, although by selecting the Macro option this can be reduced to just 2cm.

Poslednja izmena:
Najveća prednost Nikon 1 sistema, makar u mojim očima koje su podešene na finsnijsku vrednost, je savršena kompatibilnost sa C-Mount objektivima. Za fotografije do A5 su savršeno dobri objektivi, prihvatljivi čak do 14 fotografija a koštaju bagatela u odnosu na svoju 35mm braću.

Kosta, ***. jel moguće da nisi čuo za MACRO mod?!? Obično je označen simbolom cvetića negde na nekom dugmencetu... ili negde u meniju.

Kosta, ***. jel moguće da nisi čuo za MACRO mod?!? Obično je označen simbolom cvetića negde na nekom dugmencetu... ili negde u meniju.

Ma cuo je Kosta za makro mod samo nije znao da postoji razlika u minimalnoj fokusnoj daljini za siroki i tele kraj, a jos nasao da uporedjuje P7700 tele kraj od 200mm sa 112mm (XZ-2) i 140mm (G15/G12) a to nece da moze jerbo fizika ne mos' da se benduje tako lako! :d

Naravno da sam čuo za makro mod, taman posla, ali namerno nisam hteo da ga uključujem već sam hteo ovako da probam. Očigledno sam bio na manjoj daljini od 80 cm kada sam maksimalno zumirao...dobro.

Videću da ponovo odem do Saturna koliko u ponedeljak utorak, i da probam Nkon 1 V2 (ako mu najzad napune bateriju). U ruci zaista dobro leži, ali ne tako dobro kao Panasonic G5.

Panasonic G5 me je najviše iznenadio, 740 evra sa kit objektivom a tuče mnogo skuplje modele.

Ne znam tacno koje skuplje modele G5 tuce. OMD, koji je sada oko 900 eur, ga ubija u svemu ali aspolutno svemu, isto tako ce ga ubiti i PL5 a verovatno i PM2 za jos manje para. A da ne spominjemo neki DSLR koji ce da ga izvuce iz gaca i za manje od tih 740 eur. I da, EVF mu je ocajan, isti q kao i na G3...

Ja sam se bio palio na taj G5 jos kad je bio najavljen, i realno taj aparat sa kitom nije smeo biti vise od ~500 eur i onda bi tek bio ok.

Pa u svakom slučaju trebam da odradim bolja testiranja a to niej baš lako izvodljivo u Saturnu, jer na nekim modelima se ispraznila baterija pa ne rade, a na drugim ne može da se slika bez SD kartice, srećom uvek sa sobom nosim moju SD karticu kada krećem u ovakve avanture.

Sada čekam 15. decembar i pre toga ne verujem da ću opet ići, jer treba da se pojave još dva tri modela do tada i da padnu još cene, zbog katoličkog Božića, pa mislim da ću tada iskoristiti priliku.

Ne znam tacno koje skuplje modele G5 tuce. OMD, koji je sada oko 900 eur, ga ubija u svemu ali aspolutno svemu, isto tako ce ga ubiti i PL5 a verovatno i PM2 za jos manje para. A da ne spominjemo neki DSLR koji ce da ga izvuce iz gaca i za manje od tih 740 eur. I da, EVF mu je ocajan, isti q kao i na G3...

Ja sam se bio palio na taj G5 jos kad je bio najavljen, i realno taj aparat sa kitom nije smeo biti vise od ~500 eur i onda bi tek bio ok.

da si u zivotu video video fajl koji snima video bi zasto je negde bolji i od 5dmk3, greska permutovao sam spravu mislio sam na nikon

Poslednja izmena:
Jeste jeste verovatno je bolji i od GH3...

Vrh Dno