Šta je novo?

Nije sve pocelo sa ZX Spectrum-om vec ...

Wireless ZX Spectrum pre četvrt veka. :)

Na njega me sada najviše podseća Asus Eee PC.

Prilozi

• Photo 1.jpg
    Photo 1.jpg
    75 KB · Pregleda: 85
  • Photo 2.jpg
    Photo 2.jpg
    67.9 KB · Pregleda: 74
  • Photo 3.jpg
    Photo 3.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 84
Modulacije zorana modlija na b202 , subota ili nedelja od 12 ili 14 beshe. Procitao sam negde da su i zapadna braca na zg101 radili istu stvar. Nije bas bilo lako uhvatiti tu stanicu (bg 202 , ovu drugu verovarno nikako) ovde.

:S:

Mislim da se zvala emisija "chip i sedam jarica", subota od 14. Ja sam tad vikende provodio na placu, i secaam se da sam sedeo u kolima, snimao na auto-kasetofon neki raspali, i posle plakao kuci sto mi ne rade igrice.
A onda sam otkrio obrenovac i predraga djenadica :)

Pustale su ih i Modulacije a i Chip i sedam jarica
Djenadic je bio iz Lazarevca valjda. Iako se kleo da je snimao direktno iz spektruma, obzirom da je snimao samo komplete-mora biti da je lagao . Taj mora da je uposlio svakog clana familije , i snabdeo ga sa duplim dekom. Bukvalno cela Srbija+shire je naruchivala od njega. Mada sam ja docnije naleteo na lokalni Duga Soft i Nebojsu Ilica (chini mi se da sam greskom negde napisao ime Nemanja).
Tu sam snimio poslednje stvari za Spektruma : Defender of the crown, Vector Ball, Skate Crazy 1,2 ; Fox strikes back (uhh..ovo bi bas odigao) , Fernandez must die, Viaje al centro de la tierra

Poslednja izmena:
kasete i tako to

Mislim da se zvala emisija "chip i sedam jarica", subota od 14. Ja sam tad vikende provodio na placu, i secaam se da sam sedeo u kolima, snimao na auto-kasetofon neki raspali, i posle plakao kuci sto mi ne rade igrice.
A onda sam otkrio obrenovac i predraga djenadica :)

hehe. cip i sedam jarica i posle kada dobijes tape loading error da se roknes, pa malo udjes u program i experimentises :)
Kupovao sam i ja od Predraga, extra je bio :) Ali sam najvise igrica za spectrum kupio od Baneta Jekica -kermit soft, na kraju sam otkupiio celu njegovu kolekciju uredno sredjenih 150 kasteta, uffff al sam se igrao :)
Ne znam da li je neko pokusavao turbo na spectumu, narucio sam od nekog lika iz sarajeva tada taj turbo program za duplo brze ucitavaju , naravno i duplo vise igra staje na kasetu.
Bilo je problema, neke igre nisu radile, verovatno je i kvalitet kaseta uticao. Ton je tada prilikom ucitavanja bio drugaciji,odnosno visi nego kod reularno snimanih igara.
ako se ne varam morao si da se nesto ipak zezas sa tim turbom od igre do igre, nije bilo jednostavno samo snimi u turbo modu.

hm , ja sam dobio turbo nasnimljene igre od nekog lika iz Shapca, ul. Janka Veselinovica bb. Chini mi se da je samo jedan radila , a zvuk se razlikovao od igre do igre ?!

Uf Predrag pirat no 1 za spectum dugo vremana nakon izbora u SK.I duga softa se dobro secam i koliko mi se cini svi pirati su za zx-a snimali i pojedinacno samo sto je cena bila veca ali sam ja ipak tako vise voleo da kupujem (dobijem bas ono sto zelim) inace taj turbo za ZX-a je bese od lika iz Sarajeva i znam da nije hteo bas na svakom kasetofonu da radi meni na prepravljenom kasetasu sa c64 je radilo sve sto sam narucio od coveka.
Za c64 sam malo igara kupovao od pirata mahom sam ih sam snimao iz turbo250 sa kaseta koje sam pozajmljivao od drugara posto me je nerviralo sto je malo pirata za c64 htelo pojedinacno da snima jer valjda nije bilo zgodno na double deku.

Pustale su ih i Modulacije a i Chip i sedam jarica
Djenadic je bio iz Lazarevca valjda. Iako se kleo da je snimao direktno iz spektruma, obzirom da je snimao samo komplete-mora biti da je lagao . Taj mora da je uposlio svakog clana familije , i snabdeo ga sa duplim dekom. Bukvalno cela Srbija+shire je naruchivala od njega. Mada sam ja docnije naleteo na lokalni Duga Soft i Nebojsu Ilica (chini mi se da sam greskom negde napisao ime Nemanja).
Tu sam snimio poslednje stvari za Spektruma : Defender of the crown, Vector Ball, Skate Crazy 1,2 ; Fox strikes back (uhh..ovo bi bas odigao) , Fernandez must die, Viaje al centro de la tierra

:) U pravu si za Predraga, moj drugar je narucivao od njega a ja od Nebojse Jeremica, Nebojsa je uvek imao OK snimke na tada zadovoljavajucim MAX kasetama (roze boje) ako se dobro secam! Uvek sam kod njega snimao po izboru.

Predrag je ipak snimao i pojedinachne igre [daleko skuplje cene], nasao sam jednu kasetu. Mislim da je to docnije pocheo da radi, ali dvokasetash sto posto.
Meni su se najbolje pokazivale neke OR-WO kasete [mislim da je DDR proizvodjach bio]

Imao sam i ja te max kasete (bese neka pink nijansa) mada je bilo dosta stvari na muzickim kasetama (nerasprodati albumi - zastarela muzika)

Pocelo je mnogo pre spectruma, zx .....
U pitanju je bio tandy radio shack TRS80, a sve se desavalo u RK Nikola Tesla.
Generacije i generacije su tamo stekle svoje prve racunarske korake. Tu su prabljene i prve replike tog prvog pravog racunara, naravno imao je pravu pravu tastaturu, 16-32kb memorije, microsoftov basic (da dobro ste culi) i naravno i floppy, Z80 je blistao u punom sjaju jer je imao grafiku koja nije delila memoriju ....

ZX81 sam doneo iz Londona / ne secam se godine/ u dve kesice u kit formi /delovima/ i sklopio ga za jedno vece.Cena kita je bila 99funti. Kad se na TVu pojavio logo a potom i tekst u 32 reda
odusevljenje je bilo vece nego let na mesec. Posle nekog vremena otkazala je folija od tastature
i pojedina slova su prestala da rade.Tada su krenule samogradnje tastatura od kojekakvih tastera ,
cak su se pojavili imajstori koji su slali pouzecem za debele pare.Zatim je dosao spektrum pa
amiga 600 u koju sam ugradio 40Mb qvantum a zatimamiga 1200 koju sam skroz rasturio i ugradio u pc desktopkuciste sa napajanjem , Blizardom Cdrom om, hardom i ko zna s cim jos. Idan danas
se rado secam tih dana i Amige i dalje pravim konfiguracije po svom ukusu.
Pozdravljam sve Amigase i one koji vole sami da majstorisu!!!

Larryson

Hehe dobordosao u retro univerzum.Koliko vidim ovde nas je dosta sam svoj majstor.

Nazad
Vrh Dno