notax je napisao(la):
Mislim, stvarno.
Namestio sam sve na max. u UT2K3, chuo Holly Shit. Divno. Inventivno.
Meni je i pre bilo SVE namesteno na max. osim opcije "Decal Stay", koja je od 3 nivoa, bila na srednjem (normal).
E sad, ono glavno. Moze li neko da mi objasni koja je to debilna funkocija i chemu sluzi? Mora da je mnogo znachajna i da NAJVISE na svetu utice na kvalitet slike, kada sam sa "Decal Stay" na normal imao 76,6 fps, a sa "Decal Stay" na high imao 51 fps. Ovo je bilo ironicno.
Glavno pitanje u celoj ovoj prici je neka mera i objektivnost kod testiranja grafickih. Zasto bih ja tu opciju stavio na max. da mi obori brzinu CHAK za 1/3, kada mi uopste ne utice na bitne parametre u igri, ili ja bar nisam primetio????
Da li oni koji testiraju nemaju vremena da ispitaju koja funkcija koliko utice na kvalitet slike, fiziku i igrivost, pa da na max. ukljucuju one koje najvise uticu na te parametre, a one koje MNOGO obaraju performanse, a ne uticu na pomenute parametre, stave na normal?? Da li nemaju vremena da se bave sa tim, ili je problem sto bi onda razlike izmedju novijih i starijih grafickih u testovima bile mnogo manje, pa bi se ljudi teze odlucivali za zamenu graficke nekom novom i mnogom skupljom, sa kojom realno i nemaju toliko vece performanse, koliko ih predstavljaju proizvodjachi kartica i oni koji ih testiraju????
Svaka cast na istrazivanju.
Testiranje grafickih kartica nije ni malo jednostavan posao, a pronalazenje svih caka je maltene uzaludan. Problem je sto je kombinacija igrica-drajver-GPu izuzetno kompleksna i ispitivanje svake karike po na osob i u sitne detalje je najblaze receno predugo. Video si koliko opcija UT2K3 ima u svojim setinzima. Ima ih i previse, sto se mene tice! Zamisli sad testiranje svih mogucih kombinacija zarad dobijanja rezultata na temu "najoptimalnija podesavanja na Radeonu9000". Takve testove niko ne radi. Kada se testira trudis se da pronadjes najreprezentativniju situaciju koju mozes da primenis na vecinu akceleratora. Slazem se da je to poprilicno uopsteno, ali alternativa je nesrazmerno dug proces testiranja samo jedne kkartice (zamislite kakva bi bila prica kada su u pitanju roundapi).
Ono sto je dobro jeste kada od strane ljudi koji citaju testove postoji kvalitetan fidbek!
Elem, u pauzi pisanja ovog posta pustio sam UT2K3 (poslednji build) na FX5200 Ultri (Leadtekovoj) i dobio rezultat od 84,49fps (HolyShit, FlayBy Antalus) isti rezultat sam dobio i sa Norma za Decal Stay!!!
Promena nije bilo ni u Botmachu gde se zbilja i pojavljuju decali (posledice eksplozija oruzja, krv gibsovi...)
Ne bih dalje da elaboriram ovu temu vec cu navesti jos jedan primer iz prakse, a vezan je za Radeon 9700 (Club3D).
U Q3A na 2100+ CPU-u (166MHz fsb) u MaxHiQ setovanjima 10x7/trilinear 4/4 tex. Qualiti i HiGeometry, pova kartica "baca" 261fps!
kada se ukljuce stencil senke (cg_shadows 2) rezultat pada na 205 fps!
Nakon vracanja na cg_Shadows 1 rezultat je bio 244.5 fps, a ne kao sto bi se ocekivalo 261! Da bi stvar bila cudnija nakon nekoliko petlji DEMOA 001 rezultat se ustalio na 249 fps.
ovakvo ponasanje se ponovilo i na jednom radeon9100(nisam proveravao na svakom ATi GPU-u), tada je bio aktuela Catalyst 3.1
Na GF3 ovakvih "gremlina" nije bilo.
O razlozima mozemo samo da nagadjamo posto niko sem dizajnera drajvera ne zna sta u njima ima.
E sad, "glavno pitanje"! Glavno pitanje, kolega moderatoru, nije objektivnost ljudi koji testiraju (mada se ono uvek moze, a i treba, postavljati). Glavno pitanje jeste sta tebi treba i st, u ostalom bilo kome treba. Mozda vecini ljudi treba samo rezolucija 640x480 i teksture velicine 64x64! IF THEN GOTO HalfLife OR Unreal OR Quake1 ELSE buy your self faster graphics card;
END
Ili drugacije receno po tebi bi ljudi koji testiraju trebali biti subjektivni, bas kao sto ti u ovom slucaju jesi, jer tebe licno muci pitanje performansi tvoje kartice i optimizacije za nju! Ne ;ini li to onda tvoj vapaj za objektivnim benchmarkovanjem, malcice kontradiktornim, da ne upotrebim snazniju rec!
Iskren pozdrav
Nedjo
P.S
Svako dodatno zapazanje o ponasanju popularnih benchmark "sredstava" je dobro doslo i bice provereno u praksi i eventualno objavljeno u casopisu Digital!, a verujem i na sajtu www.benchmark.co.yu