Šta je novo?

Nicim izazvan problem, sa tekstom u XP-U?

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
Skroz sam zbunjen. Evo kako je pocelo.
Ukljucim masinu juce, startuje se windows, sve normalno i kada dodje desktopa, ukapiram da ja nemam ali bas ni jedan citljivi simbol na ekranu. Sve, ali apsolutno sve, sat, ikonice, tooltipovi, object dock, sav tekst je presao u neke simbole. Da vam pravo kazem, nije me zbunilo, i samo sam restartovao masinu (regularno, shut down>restart) napamet. Kada se kompjuter rebootovao, sve je bilo u redu, ali neki prozori u odredjenim aplikacijama su totalno promenili fontove i velicinu tako da je sve razdeseno. Srecom, backupovao sam sve fontove pre nekih 4-5 dana, i onda sam iz Safe Moda izbrisao sve fontove i vratio one backupovane. Nista. Ne znam sta bi mogao da bude uzrok ovoga, u svakom slucaju, da li ima neko neku ideju. Sve dolazi u obzir, osim reinstalacije Windowsa, jer savrseno sve radi, samo sto je ovo vrlo iritirajuca stvar. Stavio sam screenshotove da vidite u cemu je stvar. Kada je u pitanju podesavanje za OD, prozor je tako saren zbog moje teme, tako da ne obracate paznju na to. Svi ostali prozori kasperskog su slicni ovom. Za ostao nema svrhe objasnjavati. Office, i jos mnoge druge stvari su ostale netaknute.

Prilozi

• SS1.webp
    SS1.webp
    15.6 KB · Pregleda: 115
  • SS2.webp
    SS2.webp
    39.6 KB · Pregleda: 99
  • SS3.webp
    SS3.webp
    24.5 KB · Pregleda: 75
  • SS4.webp
    SS4.webp
    21 KB · Pregleda: 77
Izgleda da ti se nešto sjebalo u registryju pa umesto Sans Serifa koji se koristi kao default dialog font, Windows koristi matori System font. Elem, pokušaj da u regeditu nađeš ključ

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes

i u ključeve "MS Shell Dlg" i "MS Shell Dlg 2" upišeš "Microsoft Sans Serif" i "Tahoma", respektivno (pa reboot).
Ako neće, onda su ti se fontovi oštetili pa overi sledeću stranu:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q234749

Prvo nije upalilo.
Mislim da ovo iz drugog linka nece raditi, jer ja imam WinXP.
Edit: Da se ispravim, nije da prvo nije upalilo, vec je bilo tako.

Poslednja izmena:
Onda su ti fontovi oštećeni ili nisu lepo instalirani. Ne gine ti repair.

Meni su takvi fontovi bili od reinstaliranja Wina,silne sam zivce izgubio dok nisam skapirao da mi je u Desktop->desni klik->Svojstva->Izgled->Efekti odstikliran Clear Type,od kad sam to ukljucio fontovi su se vratili u normalu!
Pozdrav ,)

Ako si obrisao samo fajlove i vratio stare onda to ne vredi tako. Obrisi fontove preko control panel -> fonts pa restartuj pa onda instaliraj fontove preko istog apleta.
Problem je ocigledno u registryju. Pogledaj i DPI da ti se nije promenio.

Poslednja izmena:
Pa, bili ste u pravu, stvar jeste bila do registry-a, ali na sada me je spasila cista sreca. Naime, sinoc sam se setio da imam backup registry-a od 19.3.2006. C/P, i sve lepo radi .
U svakom slucaju hvala na pomoci.
P.S Pokusao sam i da prebacim na ClearType fontove, nije imalo efekta. Sada je sve A-OK.

Sta fali tom fontu? Meni se svidja!

Apsolutno isto kao kod Wolfmana svojevremeno na Win2k. Verujete da nema apsolutno ničega u registry-ju što je imalo makar F od fonta (ili sam pretpostavio da ima bilo kakve veze sa fontovima) a da nisam menjao. I ništa. Problem rešio vraćanjem Registry backup-a, kao i Wolfman. Nemam ideju ni šta je uzrok ni gde je tačno bio problem.

Nesto je puklo u registry-ju, to je zasigurno. A mogu samo da nagadjam sta je bilo, zato sto sam dva dana pre toga isprobavao neke alatke, bilo koja je mogla da napravi problem.

Nazad
Vrh Dno