Šta je novo?

nf7-s i sempron ?!

gaggi

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2007
Poena
304
Pomazite! Htedoh da stavim semprona 2200 na ovu plocu, ali nastaje problem. Na ploci je prethodno bio athlon 1800, te sam stavio najnoviji bios i probao da zamenim procesor (recimo da sam 90% siguran da sempron radi), medjutim, ploca pisti kao blesava, a ventilator cpu kulera zavrti i stane, kao i onaj na grafickoj - dakle nije mi jasno sta je problem? Mozda zaista procesor ne radi. ali nisam u to sasvim siguran (probavao sam ga ranije na a7n8x-e i sistem je upalio). Bios je odgovarajuci, u to sam siguran i kada vratim 1800 athlon, sve je u redu. E sad, negde videh da treba baterija da se izvadi i ostavi 10min van. Ima li ovo uticaja i kakvo je eventualno resenje problema - pretpostavke?

Vadjenje baterije je u stvari clear cmos. Ne moras da vadis bateriju, pored baterije imas jumpere, pomeri iz pozicije 1-2 u 2-3 i uradio si istu stvar. Moguce da se ploca zabagovala i ovo bi moglo da pomogne, ali ti opet proveri i sve ostalo, da lepo lezi proc, kuler, memoriju izvuci pa opet stavi, ali da se cuju zabice da kliknu itd...

Ma probao, vise nemam snage. Vratio sam bateriju, i sad cekam da vidim hoce li se javiti neko sa slicnim problemom, pa da pokusam ponovo da menjam procesore. Inace, naravno sam radio clear cmos jumperima..

Ploca podrzava Semprone. Da li je mermorija stabilna na 333 MHz (posto semproni rade na 166 MHz magistrali)?
Mozes da probas da fleshnes tictac-ov D26 Manta Rays XT bios, to mozda resi problem.

Mem radi kako treba sa athlonom 1800+, ako za to pitas, a koji je to bios molim te pojasni. Neki mod? I koliko je pouzdan?

Da, sad videh da je mod, samo koliko je siguran i hoce li resiti problem?

Athlon 1800+ radi na 133 MHz fsb-u, a Sempron 2200+ na 166, nForce u prvom slucaju podesava memoriju na DDR266, a u drugom na DDR333 - ako bi memorija brljavila na 333 (ma koliko to neocekivano bilo) to bi objasnilo problem.

Bios je siguran, da li ce resiti problem ne znam, ali meni s tim biosem rade neki mnozioci koji sa fabrickim ne rade (10 i 10.5 kod overklokovanja/imam otkljucan cpu). Postoje 1t i 2t verzija, u tvom slucaju je svejedno.

Ali pre svega, probaj plocu na nekom drugom napajanju, povezi 4-pin P4 konektor, ako s njim ne radi, probaj bez njega.

cek, cek, po deafaultu sa athlonom 1800 memorija radi na 333, dakle sama ploca je tako podesi, a magistrala je naravno 133 (x11.5 cini mi se za mnozilac) oba parametra automatski bira jer prepoznaje procesor kao athlon 1800/opcija za odnos fsb/dram je na spd..

Nazad
Vrh Dno