Šta je novo?

NF7-S Drajveri

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Poslednja izmena:
Još jedno pitanje. Koja je trenutna verzija biosa i kolika je verovatnoća da ču dobiti baš tu verziju. Ploču uzimam zbog jako male doplate (MSI K7N2 Delta - L + 10E), a u pitanju je revizija 2.0, tako da me sad interesuje kolika je verovatnoća da ću dobiti sa novim BIOS-om i koje su prednosti novijih BIOS-a?

Apsolutno nebitno sa kojim ces BIOSem dobiti plocu. Jednostavno stavis novi; i nadas se da neces proci kao neki :d
Prednosti novih BIOS-a? Hmm... Pa jedina prednost, zbog koje sam ja stavio BIOS 1.2 BETA umesto 1.1 je ta sto na 1.2 radi SATA RAID kako treba. Sve verzije ispod imaju problema...
A nesto se i suska da 1.8 ima jako dobar OC potencijal... Mada... ?

Pozdrav!

1.8? a ti imaš 1.2. A što se tile drajvera sa ABIT-ovog sajta?

_/Neo\_ je napisao(la):
Interesije me dali su drajveri koje sam našao na Abitovom sajtu neophodni i koja je njihova svrha. Dali se isplati skinuti ove drajvere koji su oko 15MB? Evo i link na kojem sam našao te drajvere......Inače interesuju me ovi za Win200/XP.............
http://www.abit.com.tw/page/uk/moth...L_NAME=NF7-S&fMTYPE=Socket A&pPRODINFO=Driver
Pa uvek se stavljaju "orginalni" drajveri za plocu. Kad bi ostavio genericke (XP-ove) drajvere, to bi bilo recimo kao da si ostavio da graficka radi sa generickim drajverima (probaj 3DMark sa njima pa ces vidieti katastrofu).

Evo sad sam na ABIT-ovom sajtu našao najnoviji BIOS verzije 2.3 pa me interesuje dali je neophodno skidati ga pošto još nemam SATA HDD a koliko vidim sve što je novo tiče se SATA HHD-ova?
@Apolon, to što si ti sad rekao znači da nemoram da stavljam nForce drajvere nego samo ove, jel tako? Ispravi me ako grešim.

Poslednja izmena:
Za one koji nisu probali...
Bios Issue Date:2004/03/24
BIOS ID:2.3
1. Please use the AWDFLASH 8.23D or later to update the NF7 series BIOS. With an incorrect AWDFLASH version, the GUID will be erased, which leads to IEEE1394 peer to peer function failure. AWDFLASH 8.23K is included in this BIOS package.
2. Updated SATA BIOS to v4.2.47 (FOR NF7-SV2.0 ONLY).
3. Enhanced USB 2.0 device compatibility, "Integrated Peripherals / OnChip PCI Device / USB 2.0 Device Compatible / Disabled -> Enabled".
4. Added Auto-Shutdown function when CCMOS jumper on pins 2-3. The correct CCMOS jumper should be on pins 1-2; in case it is placed on 2-3, the CPU core voltage will be abnormally high, and the system will shut down automatically to protect the CPU from damage.
5. Fixed an issue where SATA HDD boot up would fail without a PS/2 mouse installed.
6. Hid "SATA ROM BIOS" function on NF7V2.0.
7. Changed the default year to 2004.
8. BIOS compile date: 03/24/2004.
ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/nf7-s_2.0/nf7d23.exe

Poslednja izmena:
Crni ajde pročitaj post iznad tvog, dali mi on uopšte treba?

_/Neo\_ je napisao(la):
Crni ajde pročitaj post iznad tvog, dali mi on uopšte treba?
Pa ako ces da drzis sve na default-u ne treba ti :D
Ako hoces da izvlacis extremni maximum nema ti druge do da provrtis sve verzije i da nadjes onu koja ti najvise odgovara. Ako te mrzi da se toliko cimas onda jednostavno stavi onu verziju s kojom je dosta ljudi zadovoljno (1.0 ili 1.8) ili probaj tictac 2.2 verziju...

A dali je moguće da ako stavim ovu zadnju 2.3 verziju da se vratim na prethodne verzije?

Bojim se da te nisam shvatio sta si mislio kad si rekao "znači da nemoram da stavljam nForce drajvere nego samo ove, jel tako?".
Ovde su dva linka: jedan za plocu nf7-s, a drugi za nf7-2 v2.0 (nisi rekao koja je verzija ploce), skini ih i stavi. To je najbolje sto bi trebalo da uradis.
Sto se tice BIOS-a, mozes da vratis stariju verziju.

http://www.abit.com.tw/page/en/down...TLE_ON_SCREEN=NF7-SV2.0&pSOCKET_TYPE=Socket+A

http://www.abit.com.tw/page/en/down...&pTITLE_ON_SCREEN=NF7-S&pSOCKET_TYPE=Socket+A

E ovako.
1.ploča je v 2.0
2.što se tiče drajvera za nForce ploče, trenutno imam ploču iz potpisa a ova treba da dođe u petak, pa me interesuje dali su ti drajveri sa ABIT ovog sajta ustvari nForce drajveri ili mi trebaju i nForce 3.13 i oni
3.što se tiče toga sa rezačem imam rezač LJ 52x24x52 i trenutno na MSI-u sa 3.13 drajverima radi perfektno

_/Neo\_ je napisao(la):
E ovako.
1.ploča je v 2.0
2.što se tiče drajvera za nForce ploče, trenutno imam ploču iz potpisa a ova treba da dođe u petak, pa me interesuje dali su ti drajveri sa ABIT ovog sajta ustvari nForce drajveri ili mi trebaju i nForce 3.13 i oni
3.što se tiče toga sa rezačem imam rezač LJ 52x24x52 i trenutno na MSI-u sa 3.13 drajverima radi perfektno

Imam i ja rezac koji radi super sa 3.13 draverima.
Trebaju ti samo jedni, a moja preporuka ti je da stavis one 3.13 (a vec si ih i skinuo).
Jedino ako imas SATA disk na kome ces instalirati sistem, onda prvo (pre instalicije OS-a) ces morati da stavis drajvere za njega, koje ces dobiti na disketi uz plocu, ili ih skini sa Abit-ovog sajta. Ukoliko nemas SATA, (ili ga posle dodajes tako da OS nece biti na njemu), onda samo instaliraj XP, stavi 3.13, directX, pa zatim drajvere za graficku, i uzivaj.

Znači 3.13, pa direckX a tek onda drajveri za grafičku, u mom slučaju to je r9600pro, dali da stavim catalyst 4.3 ili omega 2530?

@Neo: Ja drzim catalyst 4.3, omega su mi pravili probelm oko klokovanja karte, a i u 3D Mark-u sam dobijao 100-150 poena manje (moje iskustvo)

@Mihha:Reci ti nama posto si ga stavio. :wave:

E sto se tice BIOS-a, tictac-ov bios koristi koji je ispravio mnozioc 10 i 10.5.
Sto se tice driver-a dobices sa plocom cd sa driverima nforce i te instaliraj i vozi...

kjgkreek je napisao(la):
E sto se tice BIOS-a, tictac-ov bios koristi koji je ispravio mnozioc 10 i 10.5.
Sto se tice driver-a dobices sa plocom cd sa driverima nforce i te instaliraj i vozi...

A sto ne bi stavio nove drajvere, jer ti koje dobija uz plocu su najverovatnije (sigurno) stari. Nvoi drajveri se pisu jer ima (mada ne bas uvek) poboljsanja.

BIOS release 2.3 for NF7 2.0 / NF7-S 2.0

Release information:

[ENGLISH]

1. Please use AWDFLASH 8.23D or later to update NF7 series BIOS. With
incorrect AWDFLASH version, the GUID will be erased, and leads to
IEEE1394 peer to peer function failed. AWDFLASH 8.23K is included
in this BIOS package.
2. Update SATA BIOS to v4.2.47 (FOR NF7-S ONLY).
3. Add an option to enhanced USB 2.0 device compatibility. User may set
the option to "enabled" in "Integrated Peripherals / OnChip PCI Device /
USB 2.0 Device Compatible".
4. Add auto shutdown function while CCMOS jumper is placed at PIN 2-3.
The correct setting is placed at PIN 1-2; the CPU core voltage will be
abnormally high if placed at PIN 2-3, system will shut down
automatically to protect CPU from damage.
5. Fixed the issue that SATA HDD boot up fail without PS/2 Mouse.
6. Hidden "SATA ROM BIOS" function on NF7.
7. Change the default year to 2004.
8. BIOS compile date: 03/24/2004.

apolon je napisao(la):
A sto ne bi stavio nove drajvere, jer ti koje dobija uz plocu su najverovatnije (sigurno) stari. Nvoi drajveri se pisu jer ima (mada ne bas uvek) poboljsanja.
Mnogi su imali problema sa 3.13 verzijom (i ja medju njima, grdnih problema) pa sad koristim bas te sa cd-a. Jest' da su stari ali mi bar rade
Pozdrav

da se ne ponavlja vidi mladenov post. I zato je bolje ne davati savet za nesto zasta nisi siguran nego na osnovu zakljucka da je novije bolje.Sobziromd a imam bas tu plocu znam i koji je bios najbolji i koji driver-i su bolji pa sam mu zato i rekao ono sta treba da radi.

kjgkreek je napisao(la):

Znači tvoj predlog je da stavim te koje dobijem uz ploču, a gde da nađem taj bios. Mada ako nije velik i ako te ne mrzi aj mi pošalji na [email protected]

Kad se odradi na fresh instalaciju 3.13 peva, kad ide preko starijih ( posebno ako je par puta menjano ) hoce da pravi probleme. Isto je i sa Catalyst. 4.3 mi je napravio zezci problem, te sam vratio na 4.2, a kad sam stavio novu instalaciju, kasnije, nisu pravili nikakve nevolje. Licno nisam imao sa NForce drajverima losa iskustva, i sa instaliranim SW IDE drajverima i sa cistim Microsoft, mada mi je utisak da brze radi disk sa SW ( imam i SATA i IDE )

Apolon: A ti si se kao uzdrzao, pa ih nisi stavio.

Nema promena na gore, o/c nije ugrozen.

Mihha je napisao(la):
Kad se odradi na fresh instalaciju 3.13 peva, kad ide preko starijih ( posebno ako je par puta menjano ) hoce da pravi probleme. Isto je i sa Catalyst. 4.3 mi je napravio zezci problem, te sam vratio na 4.2, a kad sam stavio novu instalaciju, kasnije, nisu pravili nikakve nevolje. Licno nisam imao sa NForce drajverima losa iskustva, i sa instaliranim SW IDE drajverima i sa cistim Microsoft, mada mi je utisak da brze radi disk sa SW ( imam i SATA i IDE )

Apolon: A ti si se kao uzdrzao, pa ih nisi stavio.

Nema promena na gore, o/c nije ugrozen.
Ja sam bas na cistu instalaciju i stavljao 3.13(vise puta),i sa i bez SW IDE, i imao sam puno problema pa sam se vratio na stare.

Mladen je napisao(la):
Mnogi su imali problema sa 3.13 verzijom (i ja medju njima, grdnih problema) pa sad koristim bas te sa cd-a. Jest' da su stari ali mi bar rade
Pozdrav

kjgkreek je napisao(la):
da se ne ponavlja vidi mladenov post. I zato je bolje ne davati savet za nesto zasta nisi siguran nego na osnovu zakljucka da je novije bolje.Sobziromd a imam bas tu plocu znam i koji je bios najbolji i koji driver-i su bolji pa sam mu zato i rekao ono sta treba da radi.

To sto vi pisete NE ODGOVARA istini. Jos je interesantnije sa kloliko "prava" tvrdite nesto sto nije tacno, a sto bi ste znali da ste malo vise citali ovaj ili neki drugi forum, jer je to toliko puta "prezvakano".
Ljudi su imali probleme samo sa SW (za IDE, koji su komponente 3.13), a ne 3.13 drajverima generalno. Zbog toga ih (dakle samo SW) ne instaliraju (installation wizard u tioku instalacije i pita da li da instalira i njih). Svi "vidjeniji" clanovi foruma, koliko sam ja primetio, koji imaju ploce sa nForece 2 chipset-om, koriste 3.13 drajvere. Prema tome moj zakljucak je rezultat iskustva mnogo iskusnijih i obavestenijih nego sto ste vi ili ja.
Moji argumenti nisu tipa "ja znam jer imam tu plocu", vec ono sto se ovde prica vec mesecima, a i moja iskustva su takva, kao ljudi koje poznajem, a vecina se obimno bave racunarima. Dakle, smesne su konstatcije tipa "ja imam bas tu plocu", (pa imam je i ja, sto mi ne daje za pravo da mislim da je zbog toga jedino moje misljenje merodavno), ili "bolje je ne davati savet za nesto sto nisi siguran" (ovo se, priznacete, najbolje odnosi na onoga koji je to i napisao).
Srdacan pozdrav.

Ja takođe nikada nisam imao problema sa nForce 3.13 drajverima. Jeste da nemam S-ATA HDD, ali sam uvek instalirao i one SW drajvere, mada mi još nije jasno za čega oni služe. Takođe sam imao problema sa novim Catalistima 4.3 dok ih nisam instalirao na golu mašinu, samo što sam ja uvek prvo instalirao drajvere za grafičku pa tek onda DX9, sada sam čuo da prvo treba DX9 pa tek onda drajvere za grafilku. Koja je razlika?

Čisto da napomenem da ja sa 3.13 drajverima nisam imao problema na MSI ploči, e sad ako baš samo na ABIT-ovim pločama ima taj problem onda nerazumem kompaniju.

Nazad
Vrh Dno