Šta je novo?

NF4X BIOS problem

mitarus

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
680
Ne znam da li je ovome mesto ovde ili u Operativnim sistemima…

Anyway, konfiguracija je sledeca: Sempron 2800+, DFI NF4X Infinity, 512 MB Kingston HyperX PC3000 (300x8, memorija na 240 2 2 2 5 2T, Prime95 i OCCT Torture po 24h bez gresaka)… OS je Windows XP sa SP1.

Vec mi se drugi put deshava da prilikom podizanja Windows-a dobijem plavi ekran sa porukom “The BIOS in this system is not fully ACPI compliant…” i slede neki saveti tipa fleshuj novi BIOS. Prvi put kad mi se to desilo imao sam neki beta BIOS sa ceskog DFI sajta, pa tome nisam pridavao neki znacaj – reinstalirao Win, i fleshovao najnoviji ne-beta. I sve super… Do sad…

Glavna fora je sto u medjuvremenu nista nisam dirao. Samo veceras upalim i eto. Nece ni u Safe Mode-u. Optimized defaults – nema sanse. Fail Safe Defaults – nista. Clear CMOS – pogodak. Samo to bas i nije prakticno, i desilo mi se 2 puta zaredom veceras. Evo sad sam “pali-gasi” test odradio nekoliko puta i sve je OK.

99% vremena komp mi radi kako treba (poslednjih nedelju dana samo pikam igrice), ali nikad mi se ovako nesto nije desavalo pre. Imao sam Bartona i NF7-S pre ovoga. HD mi je zdrav… Nemam blage ideje sta bi moglo da bude. Nervira me i sto kad ucitam Optimized Defaults sistem postaje vrlo nestabilan – sve mora “rucno” (mislim na memoriju), ali preko toga mogu vrlo lako da predjem, ali da moram da otvaram kuciste onako iznenada – e to vec...

Da li je ovo sve moguce resiti sa SP2? Nije mi logicno jer je sve radilo besprekorno poslednjih nedelju dana koliko ima od instalacije Win-a, a i mislim da je bio instaliran SP2 kad mi se prvi put ovo dogodilo.

Posto sumnjam da postoji lek za ovako nesto, ajde makar za utehu - jel se jos nekome desavaju ovakve gluposti?

Poz

Svakako bi trebao da instaliraš SP2, ali nisam siguran da će ti pomoći. BIOS stavi najnoviji sa sajta, mislim da je 8-11 poslednji.

Od prošlog vikenda sam na istoj cpu+ploča kombinaciji i nemam nikakvih problema. Muku sam mučio dok nije proradilo kako treba, posebno egzibicija sa 2 memorijska modula i interleavingom koji mi je zadavao muke. Posle dečjih bolesti sve sad fercera ko sat.

Uglavnom, meni je sve proradilo kao po loju kada sam i poslednju opciju u PC Genie delu postavio na određenu manuelnu cifru, dok je bilo šta bilo na automatici imao sam opšti haos sa računarom.

Probaj one opcije u DRAM podešavanjima 5.5ns i 7 što stoje oko onog dela gde menjaš 2T ili 1T da postaviš na 6ns i 8. A setovanje pri vrhu kod osnovnih memorijski tajminga gde po difoltu stoji 12T i 24T da staviš na 11T i 17T.

Poslednja izmena:
I ja sam se patio sa tajmizima, ali sam ih rucno podesio (izmedju ostalih i te parametre koje si ti naveo). I dalje ne mogu da nateram memoriju da radi na 1T, pa se vishe i ne trudim. Ovako radi sve testove, igrao sam i F.E.A.R i josh neke zahtevne igrice i nista ne puca. Evo i sada radi.
Problem je sto posle CCMOS digne se neki Frankenstajn od Win-a (ne alocira dovoljno virtualne memorije, igrice pucaju...), sve cudno radi. Onda odem u Safe Mode, odradim System Restore i posle sve bude OK... Krajnje dosadna operacija :crash:

Eliminisi faktor memorije. Obori memorijski delilac na 133, tako da ti memorija radi na 200 MHz. Mada, taj BH5 bi mozd ai mogao na 240 uz 3.2V... no, obori memaru i proveri da li ti je u BIOSu ACPI 1.4 setovan

Sasvim moguće je da je do memorije, i da ti unakazi Windows. Ja sam morao par puta da vraćam image sa rezervnog diska koliko je znao da mi unakazi sistem sa loše setovanom memorijom. Kad krenu plavi ekrani i programi da pucaju, nisam znao odakle da počnem. Sreća, tu je verni čuvar Acronis true image. ;)

Poslušaj Neđu, uspori RAM. I to sa 2T mi je sumnjivo, verovatno si preterao sa taktom i ostalim tajminzima. Meni krš od STT i to sa 2 modula radi 1T na 225MHz bez dizanja voltaže.

OK, probacu.
Nego, cudan mi je taj momenat kad ne pomazu nikakva menjanja setovanja u BIOS-u, Optimized Defaults, i sl. Stavljao sam ja opustenija setovanja i nista. Zar ne bi trebalo da Optimized Defaults vrati iste vrednosti kao kad klirujem CMOS?
Evo sad opet radi bez greske. Jel postoji jos neki test koji moze da istestira memoriju pored Prime, OCCT i memtest86, jer sve ove prolazi po 24h...

Nedjo je napisao(la):
Eliminisi faktor memorije. Obori memorijski delilac na 133, tako da ti memorija radi na 200 MHz. Mada, taj BH5 bi mozd ai mogao na 240 uz 3.2V... no, obori memaru i proveri da li ti je u BIOSu ACPI 1.4 setovan

ACPI Function -> Enabled
ACPI Suspend Type -> S1(POS) (Postoji jos i opcija S3(STR))
Oborio sam memoriju na 133, ali je radilo i na 166. Fora je sto ne znam kad ce trip ponovo da se desi.

nidza je napisao(la):
Poslušaj Neđu, uspori RAM. I to sa 2T mi je sumnjivo, verovatno si preterao sa taktom i ostalim tajminzima. Meni krš od STT i to sa 2 modula radi 1T na 225MHz bez dizanja voltaže.

Sta znam, radi ona i na vise. Na 250MHz Prime mi je puk'o tek posle 8 sati, memtest tek posle sat, tako da joj je tu negde granica. Na 245 nista ni ne puca. Ja sam ga setovao na 240 cisto da budem siguran. Naravno pricam o istim tajminzima...

Jedno bitno pitanje koji ti je HDD?

Samsung SP0802N. Jel mislish da je zbog toga sto je PATA?

mitarus je napisao(la):
Samsung SP0802N. Jel mislish da je zbog toga sto je PATA?

Ako je pata onda stvarno ne znam sta bi moglo da bude, aj cisto probaj ga kao slave ili na drugoj grani.

Nazad
Vrh Dno