Šta je novo?

NF ili NEC ?

• Začetnik teme Ubicu_nekoga
  • Datum pokretanja
U

Ubicu_nekoga

Guest
Citajuci postove , dosao sam do zakljucka da su od Samsungovih monitora najbolji NF, ali mnogi spominju Nec-ove monitore. Koje je vase misljenje , posto planiram da nabavim novi.Slicne su i cene , do 250E. Do sada sam ima 14" SyncMaster 450b, a posto sam corav ne zelim da jos vise kvarim oci , jer radi na 1024*768 na 60Hz.Naravno , pitam za 17" monitore.type;

Samsung NF serija (NaturalFlat) koristi Nec-Mitsubishi Diamondtron katodne cevi, bas kao i NEC monitori.

delimir je napisao(la):
Samsung NF serija (NaturalFlat) koristi Nec-Mitsubishi Diamondtron katodne cevi, bas kao i NEC monitori.
Pazi ovako: imao sam NEC FE 700+ i stavio sam direktno pored njega 757NF...i razlika je kao nebo i zemlja ! Znaci nije ipak sve u tipu cevke nego i u elektronici, u raznim internim setovanjima, u djavo ce ga znati cemu...

A razlika je:

Samsung ima toplije i razlivene boje, losu geometriju po sredini (ne moze da se sredi), prijatniji je za gledanje ali subjektivno mutan ili sav nekako "miran", "ustogljen" i neinteresantan.

NEC sav prsti od jasnoce, cistine, boje jarke i ostre, geometrija losa po ivicama (moze da se sredi, ne bas savrseno, ali skoro), malo zamoran za gledanje (nakon 5 i mnogo vise sati...) ali me odusevi svaki put kad pogledam u njega.

Samsunga sam vratio nakon nedelju dana. NEC mi pravi mala sr@nja, ali ga nikad ne bi dao. Iako sada kod kuce gledam u Sony, koji je druga prica :D ,) a NEC mi je otisao za office upotrebu, uvek cu ponovo uzeti NEC kad ovaj crkne...

Da li mi neko moze odgovoriti kakva je to flat katodna cev Easyflat, koju navodno ima Belinea 103095; znaci nije ni Dinaflat, ni Diamondtron NF, ni Trinitron, ni LG tehnologija, da li je to uopste flat katodna cev?type;

drapin je napisao(la):
Pazi ovako: imao sam NEC FE 700+ i stavio sam direktno pored njega 757NF...i razlika je kao nebo i zemlja ! Znaci nije ipak sve u tipu cevke nego i u elektronici, u raznim internim setovanjima, u djavo ce ga znati cemu...

A razlika je:

Samsung ima toplije i razlivene boje, losu geometriju po sredini (ne moze da se sredi), prijatniji je za gledanje ali subjektivno mutan ili sav nekako "miran", "ustogljen" i neinteresantan.

NEC sav prsti od jasnoce, cistine, boje jarke i ostre, geometrija losa po ivicama (moze da se sredi, ne bas savrseno, ali skoro), malo zamoran za gledanje (nakon 5 i mnogo vise sati...) ali me odusevi svaki put kad pogledam u njega.

Samsunga sam vratio nakon nedelju dana. NEC mi pravi mala sr@nja, ali ga nikad ne bi dao. Iako sada kod kuce gledam u Sony, koji je druga prica :D ,) a NEC mi je otisao za office upotrebu, uvek cu ponovo uzeti NEC kad ovaj crkne...

Da, ni ja nisam pristalica Samsung monitora i uvek bih pre uzeo NEC.

monitor

uzmi viewsonic pf 775 ili p75f i videces sta je slika , kod adakoma 265 eurica, 3 god. garancije, ja ga imam godinu dana i ne gasim ga po 10 sati dnevno!!

ciciban je napisao(la):
Da li mi neko moze odgovoriti kakva je to flat katodna cev Easyflat, koju navodno ima Belinea 103095; znaci nije ni Dinaflat, ni Diamondtron NF, ni Trinitron, ni LG tehnologija, da li je to uopste flat katodna cev?type;

Hitachi je poslednji u nizu proizvodjaca koji prave flat cevke.
Njihova je ala DynaFlat, a Beliena ima ili rename-ovani DF ili taj Hitachi, opet mozda promenjenog imena, nisam siguran kako se tacno zove takva Hitachi cevka.
U svakom slucaju, bezi od Belinea-e. Da stave Triniton u taj monitor, bio bi mutan i kriv, jer samo Beline-a ume da uneredi elektroniku jace nego Hansol.

Pozdrav!

LG 795 FT ili F700P to ti je moj izbor ako hoces dobar monitor...

drapin je napisao(la):

A razlika je:

A kakav je taj Sony, cini mi se da je preko 300 eura, da li vredi toliko?
Razmisljao sam i o ViewSonicu, ali sam video da se neki ne izrazavaju veoma pohvalno o njemu. Za LG pogotovo. Komp mi inace sluzi samo za Office, internet i igre. Potrebno je da (koliko sam ja shvatio ) ima osvezavanje od 85Hz u rezoluciji koju koristim, to bi bilo 1024*768, eventualno 1280*1024. Jel mogu oni toliko ?Kakvi su za moje potrebe?

Ja imam jedno neprijatno iskustvo sa NEC-om, uzeo sam FE791SB i uleteo mi skart primerak :(

Boja u desnom gornjem uglu je razlivena na RGB, a inace je sve mutno na cjoskovima, i geometrija slike je lelujava :S..... ali zato ovo sto je OK je OK! ;)

dilea je napisao(la):
:D Nije bas 300 nego oko 700 (zvanicno :mig: ), ali 19" i G serija ! Da li vredi - pa ja ne zalim ni jedan € !

Za ostale nize serije Sony-a ne mogu nista da kazem jer ih nisam koristio, ali mislim da samo ova G serija vredi tih para (uslovno...), ostale serije su isto tako mnogo skuplje od konkurencije, ali je u tim klasama ta konkurecija mnogo jaka, pa nisam siguran da se isplati...

Za to sto si naveo, ja bih uvek uzeo NEC 770, sad je malo vise od 200€.

dilea je napisao(la):
Razmisljao sam i o ViewSonicu, ali sam video da se neki ne izrazavaju veoma pohvalno o njemu. Za LG pogotovo. Komp mi inace sluzi samo za Office, internet i igre. Potrebno je da (koliko sam ja shvatio ) ima osvezavanje od 85Hz u rezoluciji koju koristim, to bi bilo 1024*768, eventualno 1280*1024. Jel mogu oni toliko ?Kakvi su za moje potrebe?
viewsonik se izuzetno ceni u usa i kanadi, 1024x768 na 85 hz ko od sale, ja imam, slika super,igre super,grafika?, 20 kila ,Sta mislis zasto?,visoko naponski sklop kvalitetan....itd!!!!!!!!!

drapin je napisao(la):

A razlika je:

Malo je smesno meriti dva monitora koji su u razlicitim kategorijama. FE700 ne moze da izvuce osvezavanje koje NF moze tako da je smesno pricati o kvalitetu elektronike. Odgovorno tvrdim da dobar primerak NF-a i NEC-a nemaju razlike, osim u ceni. E sad, to sto se samsung sve vise fushari sa primercima nije dobro ali isto se desava i sa NEC-om. Cuo sam veliki broj zalbi na NEC-oc novi model FE791SB. Otprilike svaki drugi ne valja nista :(

Pa ,dobro ljudi, koji na kraju da uzmem?Koji god se monitor spomene, neko mu nadje zamerku.

dilea je napisao(la):
Pa ,dobro ljudi, koji na kraju da uzmem?Koji god se monitor spomene, neko mu nadje zamerku.

Ja ti preproucujem da uzmes Viewsonic p75f ili NEC FE750+ (ako ga nadjes novog). Ako nisi pri parama, kupi 757NF ali prvo proveri primerak pre nego sto ga odneses kuci i pokusaj da uzmes kod generalnog distributera (ERC Commerce).

dilea je napisao(la):

Kupi neki monitor star godinu dana zato sto su tada uglavnom svi bili dobri. Ovi sada sto se prodaju q**u ne valjaju. Niko ne moze da me ubedi da monitor koji kosta 200-250€ moze da bude dobar i kvalitetan. Recimo 757NF je pre godinu dana bio skoro 350€, a sad je oko 230-240€, sigurno ni njemu ni ostalim monitorima nije pala cena zbog poboljsanja kvaliteta. :beat:

dilea je napisao(la):

Moja preporuka: NEC.

Prvo ga pogledaj odnosno probaj jedno 15-20 minuta.

Aca je napisao(la):
Kupi neki monitor star godinu dana zato sto su tada uglavnom svi bili dobri. Ovi sada sto se prodaju q**u ne valjaju. Niko ne moze da me ubedi da monitor koji kosta 200-250€ moze da bude dobar i kvalitetan. Recimo 757NF je pre godinu dana bio skoro 350€, a sad je oko 230-240€, sigurno ni njemu ni ostalim monitorima nije pala cena zbog poboljsanja kvaliteta. :beat:

Ne bih se slozio, mislim da je to samo normalan tok koji se desava i sa ostalim hardverom. Secam se kad sam ja uzimao 700NF kostao je oko 700DM a samo par meseci pre toga cak 950DM! Primerak koji sam uzeo je odlican.

omnik je napisao(la):
Malo je smesno meriti dva monitora koji su u razlicitim kategorijama. FE700 ne moze da izvuce osvezavanje koje NF moze tako da je smesno pricati o kvalitetu elektronike. Odgovorno tvrdim da dobar primerak NF-a i NEC-a nemaju razlike, osim u ceni.
Slazem se da nisu u istoj kategoriji, ali to gore po Samsunga jer ga je NEC iz nize kategorije odrao k'o jarca ! :D

I rekao sam da ne znam od cega zavisi i sta uslovljava razlike, a govorio sam uglavnom samo o kakvoci slike, kao da poredim dve fotografije ili dve slike na zidu - znaci u istoj rezoluciji, istom osvezavanju, stavio sam jedan pored drugog i dovoljno mi je bilo samo da gledam desktop: Samsung kao da je fotka pravljena nekim boljim "idiotom" ili prosecnom "firmiranom" aparatu, NEC kao fotka pravljena Hasselbladt-om.

Ili ako se iko razume u umetnost, poredjenje bi bilo: Samsung kao impresionizam, NEC kao fovizam ili cak hiper realizam. :)

Znaci ja ne govorim uopste o dobrom ili losem primerku, govorim o tome da medju firmama postoje znacajne razlike u kakvoci slike, isto kao i kod televizora: zna se vrlo dobro kakva je slika, bez obzira na primerak, na Philips ili Grundig TV-u, a kakva je na Sony-u. Obe su kvalitetne ali su bitno razlicite, neko vise voli jednu neko vise voli drugu, stvar ukusa...

omnik je napisao(la):
Ne bih se slozio, mislim da je to samo normalan tok koji se desava i sa ostalim hardverom. Secam se kad sam ja uzimao 700NF kostao je oko 700DM a samo par meseci pre toga cak 950DM! Primerak koji sam uzeo je odlican.

Probaj sad da nadjes odlican primerak. :beat:

A kakvi su to Samsungovi MB modeli?? (757MB, 957MB...). Znao sam i za NF i DF al ovaj MB me zbuni :confused:

Odluka je "pala".Samsung otpada.Sad je problem odluciti se izmedju Nec FE750+(cini mi se da je on od njihovih najbolji) i nekog Viewsonica, i to P75f+ , P75f+B ( ovog niko nije spominjao, pa pretpostavljam da ga kod nas i nema, sto je steta, jer je u crnoj boji) i PF775.Malo me bune podaci o osvezavanju kod P75f+. Na viewsonicovom site-u pise na na 1024*768 ima osvezavanje od 85Hz , a na 1280*1024 ima 89Hz. Da li je to moguce ili je to neka greska? Takodje na stranici za direktno uporedjivanje , stoiji da imaju TCO99, a na stranicama sa detaljnim podacima , da 75f+ ima TCo99 i Energy 2000 certified, a 75f+B TCo 95 i Energy Star certified. Jel to neka velika razlika, ili je to opet neka njihova greska.Takodje me buni , sto osim bioje nikakve razlike izmedju njih nema ,ali 75f+B ima na 1024*768 cak 118Hz osvezavanje, 75f+ "samo" 85Hz.Sto se tice PF775 on osim nesto manje max. rezolucije ( koja mi ionako ne treba) ima takodje veliko osvezavanje.Ako imate neki komentar , dobro je dosao(pogotovo od ktm-a, posto covek izgleda ima iskustva sa Viewsonicom), ali i ostali "majstori".

Vrh Dno