Šta je novo?

NExT

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
http://simson.net/ref/NeXT/

car je ovaj stiv jel da? :smash:

koja je kanta apple bio pre nego sto se vratio.... bas sam gledao njihov sajt iz ovog doba - kao najgori trange frange sajt nekog automehanicara koj trguje polovnim automobilima

Poslednja izmena:
Otkrio si NeXT, bravo:p

cuo odavno.... sad sam malo guglao.

u stvari enigma mi je bio taj sajt applea pre 96 - mada on je i pricao o tome kakav je apple bio. takodje mislio sam da steve nije toliko bitan za tu transformaciju - a u stvari po nextu se vidi da jeste. tj recimo dzoni ajv - mekov glavni dizajner je dobio prosle god nagradu za dizajnera godine... on se takodje zaposlio 96. tako da sam sve vreme uspeh apple kompanije vezivao za njega - sto jeste i nije tacno. u stvari steve je covek koj ih je okupio - i stvorio im uslove da rade, a naravno ne pravi stevica kompove... on svim tim genijalcima samo omogucava da ih naprave :)

eto mojih 5 centi.

a zakacih temu, da bih cuo vasih?

car je zaista...

vidi se koliko je Apple bio propao bez njegove vizije i upravljanja, tj. koliko su ljudi koji su bili na chelu Apple u vremenu od 11 godina upropastili sve.

bash malochas sam gledao ove magazinske reklame za NeXT kompjutere, maestralno odradjene ko bi rekao da su stare skoro 20 godina.

generalno i dizajn kompova.. u sustini sve je preneto na mek iz nexta

nemojte tako, uskoro ce nas proglasiti sektom obozavalaca rada i dela Steve Jobsa :d :d

mozes pogledati linkove koje sam kacio:

NeXT vs Sun - A World Of Difference youtube

1993 OS/2 vs NT Shootout youtube

Alan Kay: Doing with Images Makes Symbols video.google.com

sve sa ciljem da se vidi šta je radio ostatak IT industrije dok je Microsoft pokušavao da celom svetu (95% trzista) 1995. proda tehnologiju iz 1984. - Windowsom 3.x (ovde spada i Win9x).

Bill Gates je najveća greška IT industrije, najveća kočnica, čovek koji niti ima vizije niti... :mad: - jedino što zna da radi je da muze novac od cele planete prodavajući trećerazredna rešenje jer mu je IBM to omogućio još 1981.

(da stvar bude još tužnija, PC je mogao da ima miša i ikone još 1985. da je 1. IBM angažovao Digital Research Inc. umesto Bill Gatesa, 2. Apple nije tužio DRI (da je IBM tad stao iza DRI pitanje šta bi Apple postigao, ovako je Apple sam sebi uskočio u stomak uništivši potencijalnu konkurenciju između DRI i Microsofta na PCju);
- ponekad pomislim da je IBM namerno napravio PC da bude najveći mogući krš samo da im PC ne ošteti core business a to su tadašnji server računari)

btw imaš i onaj razgovor za 25 godina Commodore C64 gde sede Steve Wozniak, Jack Tramiel, William Lowe i neko iz Amiga grupe, možda ti i to bude interesantno ako već otkrivaš kako je sve išlo, informacije iz prve ruke ;) youtube

btw2 sad se setih, ako planiraš da nabaviš NeXTcube: youtube :D

sad se setih:

"The idea that Bill Gates has appeared like a knight in shining armour to lead all customers out of a mire of technological chaos neatly ignores the fact that it was he, by peddling second rate technology, led them into it in the first place, and continues to do so today."

Douglas Adams, 1995.

---

i pise se NeXT ;) - pa ako nekog od Admina ne mrzi... :)

i poenta jeste, kao sto Lucas rece: "u stvari steve je covek koj ih je okupio - i stvorio im uslove da rade" - bilo je mnogo toga (prjekata, kompanija sa sjajnim idejama...) i pre Steve-a ali cinjenica da je on uspeo "svoje" ideje (stvarno vrhunske stvari) da isporuci velikom broju ljudi i pored apsolutne dominacije i monopola Microsofta (Mac OS X, iPod, iTunes, iPhone...).
i na kraju, strasno je koliko ona reklama iz 1984. oslikava "stanje stvari" koje traje već duže od dve decenije! youtube

Poslednja izmena:
Steve Jobs je bio i ostao najveći vizionar kompjuterske industrije. Gledajući ove snimke NeXTstep-a, sad vidim da veza NeXT operativnog sistema i Mac OS X-a nije samo u kernelu, već i u bibliotekama i delovima GUI-a. Kao da je Steve znao da će doći vreme kad će on da spase Apple svojim OS-om i ubacio u svoj OS onaj komandni prozor - ekvivalent meni bar-a. Sve aplikacije na NeXT-u su u formatu foldera sa extenzijom .app kao i sada na OS X-u, a sličnost između Interface Buildera na NeXT-u pre dvadeset godina i IB-a na OS X-u sada 2010. je još uvek i te kako primetna. Zatim je iz NeXTstep-a u OS X prešao i Dock.

Bukvalno OS X je u stvari NeXTstep samo sa novom ulepšanom grafikom koja priliči personalnom računaru. Čini mi se kao da je Steve Jobs namerno napravio operativni sistem na kome bi mogli svi da mu pozavide da bi imao šta da ponudi Apple-u kad se vrati da ga spase od propasti, ali namerno nije hteo da bude konkurencija Apple-u, čak ni ostalim personalnim računarima, što kažu "for good measure". Mada mi nije jasno, da je on bio konkurencija Apple-u i da je pobedio Apple mogao je da ih kupi i nastavi sa uspehom uz Apple logo. Da je tako bilo OS X bi verovatno izašao još u vreme Win 95-ice, samo se ne bi tako zvao.

Ali bilo je kako je bilo, a ostali je istorija.

Cocao je originalni framework iz NeXT, Carbon je bio tu zbog kompatibilnosti sa Mac OS Classic-om i tek danas, nakon decenije od prvog Mac OS X-a, prelazak na Cocoa je neminovan jer je Carbon izbacen iz upotrebe tj. nece se dalje razvijati.

ni OS/2, ni Solaris, ni NeXT, pa ni sam Mac nije imao sanse protiv Microsofta. ko se seca 90tih zna kakav je bio Hype oko pojave Windowsa95. u krajnjem slučaju Apple se izvukao ne zahvaljujući biznisu sa računarima već sa iTunes-om...

tek od skora su se stvorili uslovi da se Microsoft rasparča (što bi i bilo najbolje rešenje...)

btw mnogi su bili "proterani" iz kompanija koje su sami osnovali - i Jack Tramiel je napustio Commodore (koji je osnovao) da bi ubrzo kupio suparnicki Atari: "dok sam bio u Commodoreu, moj cilj je bio da uništim Atari; tek kad sam kupio Atari video sam u kojoj meri sam bio uspešan u tom poslu" :D

da zaista - osx tek prilazi onome sto je next bio... gde li bi bili da nisu oterali dzobsa?

Evo još jedne značajne informacije vezane za NeXT. Tim Berners Lee je u CERN-u, u Ženevi na NeXT računaru razvio World Wide Web, a taj NeXT računar je postao prvi Web server.

def mu je inspiracija. ali to je ok. nista ne umanjuje njegove sposobnosti.

btw ko je dizajnirao NeXT? znam da im je Im Pei radio office :p (malo li je :p)

Nazad
Vrh Dno