Šta je novo?

Newcastle 3400+ OC savet

netizen_k

Čuven
Učlanjen(a)
04.04.2003
Poena
619
- ADA3400AEP4AX/LBAZC/0524APEW
- DFI LANPARTY UT nF3 250Gb
- G.SKILL 1GB DDR 500 3-4-4-8
- Zalman CNPS7000B AlCu + Arctic Silver 5

Podigao sam VCore sa 1.50 na 1.65, spustio HTT multiplier na 3x i poterao ga do 11*245=2695. Na tom clock-u ne prolazi OCCT a na 11*242 prolazi OCCT ali ne prolazi Prime95. Na 11*240 prolazi sve i u principu sam zadovoljan sa tim OC imajuci u vidu da sam taj CPU platio $150 i da sa tim klokom stizem skoro do 11000 na 3DMark03 ali pitam se da li bi mogao dalje...

Posto mi je ovo prva A64 MOBO/CPU kombinacija i samim tim se po prvi put srecem sa tom celom HTT pricom ima jedna stvar koja mi nije jasna a to je da li taj CPU FSB od 245 ima bilo kakvog uticaja na sam CPU ili je samo clock bitan posto sam smanjio HTT multi na 3X?

Drugim recima, da li bih mozda mogao dalje da ga poteram ako bih se vratio na 12X i krenuo od 12*220=2640 da dizem FSB? Da li bi mozda tako mogao da ide stabilno preko 2700?

Drugo pitanje je da li da dalje dizem napon posto sam negde procitao da 0.13 Core moze bez problema do 1.75 a mislim da je ovo u stvari Clawhammer core sa 512 L2 a ne Newcastle kako je bio listed na newegg...

Idle temperatura je oko 37-38 a full load ide do 45 BTW...

A64Info screenshot attached...

Elem, svaki komentar dobrodosao...

Prilozi

• A64Info.PNG
    A64Info.PNG
    54 KB · Pregleda: 71
Mala ispravka, evo poterao sam Prime95 ponovo i vidim da CPU ide do 58-59 full load...

ma gde bre moze do 58-59? Tu tebi nesto ne valja,a nemogu da sumnjam da taj Zalman tako lose hladi.
Pre bih rekao da te temperatura koci.
Na toj ploci taj cpu bi trebao da ide negde 2.6-2.7 plafon,sve preko toga je great :)
Stavi mu voltazu oko 1.6 kad ga teras preko 2.5,isto tako probaj sa 12x mnoziocem da klokujes.
Vidi da izgura stabilnost sa sto manjom voltazom,ako je stabilan na 1.6,probaj na istom clocku da mu stavis 1.575 ili 1.5,manje se greje,htt obavezno na 3x.
Pusti mu posle prime oko 20h da radi torture test.

Jerry[NS] je napisao(la):
ma gde bre moze do 58-59? Tu tebi nesto ne valja,a nemogu da sumnjam da taj Zalman tako lose hladi.
Na toj ploci taj cpu bi trebao da ide negde 2.6-2.7 plafon,sve preko toga je great :)
Stavi mu voltazu oko 1.6 kad ga teras preko 2.5,isto tako probaj sa 12x mnoziocem da klokujes.
Vidi da izgura stabilnost sa sto manjom voltazom,ako je stabilan na 1.6,probaj na istom clocku da mu stavis 1.575 ili 1.5,manje se greje,htt obavezno na 3x.
Moze, to je Newcastle, 130nm + visi napon nego na Venice jezgru.

@Netizen

To je odlican klok za newcastle. U principu za performanse su bitno samo cpu clock, memory clock i memory latence, HTT je nebitan, bar ja nigde nisam primetio da znaci, samo pazi da ostane HT clock u granicama normale.

Jerry[NS] je napisao(la):

Ova ploca se ponasa malo cudno, ne znam da li je to feature ali spusta Vcore za otprilike 0.5V na Idle pa sam zbog toga mozda malo preterao sa Vcore naponom... Na primer, stavim napon na 1.65 a svaki monitoring software mi pokazuje 1.6V flat... ali cim poteram Prime napon ode na 1.65-67V... cudno.

Sada sam spustio na 1.625 i ne ide preko 51 full load...

Bad MF je napisao(la):
@Netizen

To je odlican klok za newcastle. U principu za performanse su bitno samo cpu clock, memory clock i memory latence, HTT je nebitan, bar ja nigde nisam primetio da znaci, samo pazi da ostane HT clock u granicama normale.

OK, ali da li FSB kod A64 ima uopste bilo kakav uticaj na procesor... drugim recima da li bi samom procesoru vise "prijalo" 11*240=2640 ili 12*220=2640?

netizen_k je napisao(la):
OK, ali da li FSB kod A64 ima uopste bilo kakav uticaj na procesor... drugim recima da li bi samom procesoru vise "prijalo" 11*240=2640 ili 12*220=2640?

Sasvim moguce, posto znam su nisu tako cesti Newcastle-ovi koji trpe vise od 250MHz HTT a da pritom rade 100% stabilno. Sto se napona CPU-a tice, sa dobrim vazdusnim hladjenjem ne bih isao preko 1.7V, a sa box kulerom ne preko 1.6V, u suprotnom sasvim sigurno ces vidjati temperature 55C i vise sto moze ugroziti stabilan rad.

Takodje, cisto probe radi da budes 100% siguran da si udario u ogranicenje CPU-a a ne memorije, postavi memory divider na recimo 200/166.

Nazad
Vrh Dno