Šta je novo?

Nevidljiva particija u Visti!?!Help!!

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
Radi se o instalaciji Viste i XP na istom hardu.
Fabricki je podeljen na 2 particije,na C:\ se nalazi Vista,a na D:\ sam instalirao XP.
Dakle,prateci linkove iz teme Vista i XP na istom notebook racunaru(Toshiba P200D-11L) sam instalirao XP na drugu particiju.U XP je sve radilo OK(osim drivera za Radeon HD2600),a onda sam pristupio popravci Viste tj. omogucavanju njenog startovanja.Ubaci DVD->repair->restart.
I sve je OK.Vista se normalno ucita,ali ne vidi particiju na kojoj je XP!:wall:
Kako da ucinim da vista prepozna i drugu particiju?
Napominjem da je iz XP-a sve bilo OK,a u vistinom disk manageru vidi taj prostor od 91GB.
Dakle,aktivacija D:\ particije!!Ili...:crash:
Znam da postoji program koji ce mi pomoci,samo ja ne znam koji!!:wall:
Help!!!!:wave:

Verovatno ti je XP particija sakrivena (hidden flag). Skini neki tool za rad sa particijama pa postavi XP particiju da bude vidljiva. Ovo ti se desilo verovatno zato sto si napravio 2 primarne particije pa ako je prva vidljiva postace C: a druga D:. Ako je prva sakrivena onda ce OS na drugoj particiji misliti da radi sa C:. Kada prva particija ponovo postane vidljiva onda postoji sansa da OS na drugoj particiji nece raditi.

Da bi resio ove probleme, podeli disk na primarnu i extended particiju, a zatim u extended particiji napravi logicku particiju. Zatim instaliraj na primarnu particiju XP (C:) a na logicku Vistu. Vista bi (nadam se) sredila boot loader pa ce u meniju da se pojavi XP i Vista.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da napomenem da Partiton Magic 8 prijavljuje gresku na hardu,pa ne mogu da mu pristupim.Probao sam da instaliram Disk Director Suite 10,ali nakon toga vise nije prepoznavao ni Vistu.Ubacio sam Recovery disc i povratio Vistu.
Takodje,Vista je fabricki instalirana na C tako da ne bih hteo da "ubijem" legalnu verziju Viste zbog XP-a.:S:
Hvala na predlogu!!

Kada hoces da se igras sa vise operativnih sistema moras da znas radis sa particijama.
Mozes da uradis ovako:
1. Smanji C disk
2. Od ostatka napravi extended
3. Na extended napravi logicku
4. Instaliraj XP na logicki (Disk D)
5. Ako ti pokvari boot loader pokreni repair Viste

valjda ce da radi... Nisam probao Vistu ali slican config imam sa XP + Ubuntu.
[primarna-XP c:][extended[NTFS d:][NTFS e:][UBUNTU][swap]]

Kada hoces da se igras sa vise operativnih sistema moras da znas radis sa particijama.
Mozes da uradis ovako:
1. Smanji C disk
2. Od ostatka napravi extended
3. Na extended napravi logicku
4. Instaliraj XP na logicki (Disk D)
5. Ako ti pokvari boot loader pokreni repair Viste

valjda ce da radi... Nisam probao Vistu ali slican config imam sa XP + Ubuntu.
[primarna-XP c:][extended[NTFS d:][NTFS e:][UBUNTU][swap]]

Vec odradjeno!!Nisam mogao da proverim da li je D logical ili primary zato sto mi je Par.Magic prijavljivao gresku,pa sam isao na slepo i,kao i uvek,ispalo je najgore!:mad::wall:
Tako da sam ovog puta odradio "shrink" C diska i napravio logical i Voila!!:d
Mislio sam da cu moci nekako da odradim sve to a da izbegnem jeb@du,al' kad imam glupi Partiton Magic...:crash:
Moralo je na tezi nacin.Hvala ti u svakom slucaju.Savet ti je skroz na mestu.:wave:

Nazad
Vrh Dno