Šta je novo?

Network attached storage. Šta i kako?

ljubanve

Slavan
Učlanjen(a)
27.05.2007
Poena
349
Pozdrav svima nadam se da ova tema pasuje ovde. Evo kakva je situacija...

Treba mi NAS za kućnu upotrebu.
Prvo što sam video su Qnap i slična rešenja koja mi savršeno odgovaraju osim po ceni. Mislim da su stvarno preskupi i da za te pare može i PC da se kupi. Jasno je da hoću da prođem što jeftinije.

Šta sam prevideo od rešenja? Šta mi je najpovoljnije a da radi posao. Sećam se da sam pre viđao jeftine (oko 50 €) eksterne fioke sa LAN konektorom ali sada ne mogu da ih nađem ispod 150 €.

Ono što treba to rešenje da poseduje je gigabitni ethernet i eventualno USB host za još jedan eksterni HDD. Naravno ako radi kao print server i torrent klijent super ne bunim se.

Hvala svima na predlozima.

I mene zanima da uradim tako nešto u kućnoj radinosti i sve sam bliži tome da je zasebni, po mogućstvu malo stariji polovni, računar najisplativije rešenje.

Tako nešto može da se uzme za stotinak evra, govorim o realnim cenama, nov bazični računar može da se uzme za 150-200e tako da je drsko tražiti preko 100e za konfiguracije u tom ili slabijem rangu stare 2-3 godine. U mom slučaju bi služilo i kao HTPC, još ako se nabudži pasivno hlađenje :banana:

Poslednja izmena:
Da ti pomognem, s obzirom da ja imam NAS koji bi tebi odgovarao, a ne košta 150 evra (doduše, ne i 50 evra, malkice je skuplji).
Buffalo Linkstation NAS - ima GBit LAN, USB 2.0, print server opciju, eto,..
Ja sam ga kupio preko eBay-a, polovan NAS enclosure može da se nađe za otprilike 70-ak evra, ali ovaj moj prima hard diskove do 500 GB (meni ne treba više, s obzirom da mi je mali mrežni backup vitalnih podataka, time machine i print server).
Inače, radi kao sat.
BTW, NAS uređaji nisu obični enclosure-i i nemoj tako da ih posmatraš, s obzirom da su to bukvalno mini compovi koji obično imaju neki custome mini linux operativni sistem koji ih pogoni, tako da dobar NAS itekako košta, ali i vredi.
Inače, nemoj samo da gledaš da li NAS ima GBit-ni LAN, pošto ako nema dovoljno jak CPU koji ga pogoni, neće moći da ti izgura realni pik transfera, pa ti GBit-ni LAN onda i ne vredi baš mnogo.
Dakle, koliko para, toliko i muzike.
Qnap NAS-ovi nisu uopšte bez razloga te cene, to je jedan od najboljih proizvođača mrežnih rešenja za SOHO. Shvati, to što jedan Qnap NAS košta 150 evra je s razlogom - dobijaš ustvari jedan jako kompaktan uređaj koji radi izuzetno dobro, ima brdo opcija, a pri tome je to ustvari kompletan comp (bez grafike i zvučne).
Pozz

To je Miniitx kuciste, bez modinga mogu da stanu dva diska, uz modovanje nosaca za diskove - 3-4-5 komada, ali je problem 150W napajanje :(

Cene su otprilike bile 150 eur za 1GB masinu.

Kuciste: 35
Ploca: 50
CPU: ~40

Nazad
Vrh Dno