Šta je novo?

Neto izvoz IT-a najveci u tehnoloskom sektoru

gile23

Slavan
Učlanjen(a)
20.06.2009
Poena
360
http://www.politika.rs/scc/clanak/356833/Neto-izvoz-srpskog-IT-veci-od-Fijat-i-Zelezara-zajedno

http://startit.rs/domaca-it-industrija-i-zvanicno-najzdravija-privredna-grana-srbije/

Btw. u uvoz softvera bi trebalo da ulaze i sve kupovine softvera i srodnih proizvoda (igrice, app-ovi itd.), tako da bi ova brojka trebalo da bude i veca. Potrebno je napomenuti i da se Fiat ne sme posmatrati kao zasebna celina, jer je njegov dolazak u Srbiju indirektno ohrabrio komponentase da kod nas otvore nove pogone (minimalac za operatere i sve sto uz to ide).

Da li je ovo odrzivo stanje, odnosno da li se kod nas uopste pravi ozbiljniji softverski proizvod (od pocetka do kraja) i radi bilo kakav ozbiljniji softverski R&D kod domaceg ili stranog gazde u osrednjim ili vecim timovima, ili se pak vecina projekata svodi na freelancing i outsourcing (race to the bottom) pracen osrednjim kvalitetom usluge/konacnog proizvoda? Odnosno da li se kod nas moze utvrditi R&D, ili vecina poslova zavisi od sto nize vrednosti $/h?

Ukoliko se tema razvije, nadam se da je moguce ostvariti iskljucivo konstruktivnu diskusiju.

Poslednja izmena:
Microsoft ima jedan od najozbiljnjijih R&D centara bas kod nas, koliko znam, valjda za SQL server. Nije jedini, ali opet, veliki je to deo, bitnog proizvoda.
Comtrade ima razvoj ponekod softvera, ali ne znam sta tacno. Kupili su Hermes pre koju godinu, a ta firma je imala dobar R&D, cisto sumnjam da je kupljena da bi se radilo na UpWork-u :) Previse je bila ozbiljna za tako nesto.

Sem toga mislim da nema nekog ozbiljnog razvoja softvera kod nas :( Gooooomila igrica, i sl. ali to se ne moze nazvati odrzivim :(

EDIT: Da, MSov centar jeste fizicki mali, ali radi bitne projekte.

Poslednja izmena:
Većinom je u pitanju outsorcing.

Microsoft-ov R&D centar u Beogradu je u stvari jedan od njihovih manjih.

Sem toga mislim da nema nekog ozbiljnog razvoja softvera kod nas :( Gooooomila igrica, i sl. ali to se ne moze nazvati odrzivim :(
Ako zanemaris samo igrice u NS npr imas A51 koji ima active.collab, imas DMS koji imaju razne sisteme za energetiku, imas jos par vecih firmi sa proizvodima (neke igrice, neke ne), par koje rade contract work, ali isto tako razvijaju svoj sw, i imas gomilu startupa koji se probijaju, dakle nije bas sve outsourcing, ali poenta je price da izvozimo samo znanje i zahvaljujuci tome ubacujemo pare u drzavu. E sad, da ne idemo u politiku, ali drzava bi mogla malo da poradi na zakonima vezanim za naplatu usluga i slicno da mozemo da koristimo sve stvari kao zapad, pa da budemo jos konkurentniji...
Posledica sto nema takvih zakona je registrovanje firmi u US koje sluze u gomili slucajeva samo za naplatu...

Mislim da je retko kog IT strucnjaka zanima sta ce ova drzava da uradi ili ne, sve dok im ne otezavaju posao. Sa poslednjim izborima je prosao interes za brigu oko drzave skoro svakog nadprosecnog inteligentnog gradjanina ove drzave.

Mozda IT strucnjaka koji je zaposlen negde ne zanima, ali mene kao vlasnika IT firme (koji sam ujedno i IT guy odavno) itekako zanima, jer kad klijent hoce da ti plati nekako pa ti kazes - kod nas ne moze tako legalno da se plati jer nije regulisano zakonom, vec mora tako i tako, oni se slogiraju, jer tako kod njih moze godinama unazad...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sta to ne moze kod nas kao da se naplati normalno?

Pa probaj da ti neko plati kreditnom karticom (pogotovo pre nekih godinu dve) pa vidi koje su bile (a mozda i jos) 2 jedine mogucnosti i kolika je bila provizija istih koji su nudili takvo naplacivanje. Da ne zalazimo u PayPal, Stripe i slicne stvari :)

Za IT usluge? Koje sam ja probao pre 18 (da, dobro citas, 18) godina naplatiti karticom, i jesam?
To je neki mrgud knjigovodja rekao, jer ga je mrzelo da radi, pa svi misle da je tako ostalo. To je skroz netacno, nikakav problema nije da se dobijaju uplate kreditnom za IT usluge.

Ne preko nasih banaka, vec Digital River-a (ranije je bilo mnogo vise izbora, sada su svi njihovu maltene), priman PayPal jos tada (preko njih isto, nista dodatni troskovi), nix problem. Sve legne wire-om (ili cheque-om tada) kod nas.

Pa probaj da ti neko plati kreditnom karticom (pogotovo pre nekih godinu dve) pa vidi koje su bile (a mozda i jos) 2 jedine mogucnosti i kolika je bila provizija istih koji su nudili takvo naplacivanje. Da ne zalazimo u PayPal, Stripe i slicne stvari :)

A zasto ne bi mogao? Implementacija naplate kroz CC je uzasno jednostavna i to kroz Asseco ili Intesu na primer. I % koji uzimaju nije uopste toliko strasan. Isto vazi i za PP.

Kada sam poslednji put trazio od intese nije bilo 1% vec nesto vise plus mesecno su trazili jos neki fiksni iznos koji je bio blizu 100 eur ako se ne varam. To je ponuda koju nam je sluzbeno lice poslalo bilo na mail za njihov payment gateway.

A koji to payment gateway uzima samo 1%? Najveci na planeti poput Authorize.net uzimaju oko 3% ako se ne varam. 1% je iluzija.

Napadoste coveka a skroz je u pravu, ono sto je intesa nudila do pre 2 godine je bilo za zatvor kompletno. Sada izgleda da su to olabavili ali kao sto i sam znas nismo nista skorije integrisali :)

Intesa nije jedini pg u nas, Asseco postoji odavno i ima sasvim ok uslove. I Intesa je imala sulude uslove pre 5 godina :)

Pravo da ti kazem, ja sam gledao Intesu i dal eMS(tako nesto) kada je samo prva firma postojala da bi nam stranci mogli placati kreditnim karticama, ali su uslovi bili katastrofa, a strance smo nekako nagovorili na wire transfer i ostale metode, pa u medjuvremenu nisam mnogo proveravao. Pitao sam samo knjigovodju i u Intesi(sa jedno 5-6 sluzbenika) da li postoji neki nacin za primanje novca preko PayPal za pravna lica (ono kada su ga napokon pustili za Srbiju) i rekli su mi da svi to pitaju i da ne moze... Eto, alfa rece taj Digital River, pa cu morati da proverim kako to ide :)

Bio nekad i PakomPay. :D
Intesa jeste imala neke uzasne uslove pre dosta godina. Bas neke sumanute cifre bile u pitanju.
E-services (eMS) [Asseco] je tu godinama.
Koliko vidim, Unicredit se sve vise i vise gura. Svi koji su ubacili iz fazona ne primaju inostrane kartice (lol).

Inace, nemam pojma koje su trenutno provizije i uslovi. Zna neko?
Nikad nisam implementirao ni jedan IPG kod nas.

(odoh u off :S )

Evo cenovnika eMS-a od pre 3 meseca.

Prilozi

• Cenovnik eMS usluga[2].doc
    35.5 KB · Pregleda: 823
Manje/vise neka klasika.
Nisu najjeftiniji, ali kako je kod nas, i nije lose.

Hvala. :)

Za CC pre par godina u Intesi si morao da imas preko 500.000 evra prometa i davali su pare tipa posle 60 dana u DINARIMA.
Sad su olabavili pa mozes i manje da imas. Ali mislim da taj koji to tamo radi kapira da cemo mi sa CC da primamo uplate za klikere i srafove pa je zato to tako.
Usluge niko ne tretira dva posto.
Pa ni drzava. Ako imas milion evra promet a uvozi X robu ( i dobar si 5k na kraju godine ) svi ce da te gledaju kao veliku firmu u odnosu na programera koji zaradi 50k a ostane mu 45k....
Dokle god je promet a ne profit merilo nije dobro...

Nazalost za drzavu promet i jeste merilo, jer na osnovu toga se moze racunati dobit (budzeta).

Ali ko shisha Intesu... ko ne prodaje robu, ima mogucnosti kroz DR i slicne servise, koji su em mnogo isplativji, em laksi (u stvari extra prosti), i sto je bitno - provereni i poverljivi. Njih koriste desetine miliona firmi/programera vec. To ipak ostavlja dobar utisak za kupca.
Ja recimo uopste nemam problem (po pitanju sigurnosti kartice) da kupim nesto sto se prodaje preko takvih (starih) servisa. Ali kada neko ima svoj SSL, cart i naplatni gateway.... hello, Kat/TPB.

Inace, moja firma koristi MyCommerce, osnovni DRov servis, iako postoje ShareIt, RegSoft, RegNow, SwReg, Esellerate, eMetrix.... razlika je u nekim sitnicama, ali za mene bitnija - u procentima.
MyCommerce kosta 1-4% (zavisi od toga sta zelite):
https://cs.mycommerce.com/mycommerce/Mktg/pricing.html
SwReg je odlican za micropayments, gde nisam video da postoji ista isplativije.

Pored toga nema razloga da se koristi Intesa, Asseco ili ko vec. Cak i da prodajete firmama/osobama iz Srbije, ovo je legalan nacin naplate u devizama, jer je ugovor tipa "DR kupuje od vas proizvod/uslugu, i prodaje je krajnjem kupcu", dakle preprodavac je.

Cekaj, nije mi jasno.
Kako sa tog racuna prebacis pare na tipa devizni racun u Intezi?

Mislis sa racuna kod DR-a? Za devizni imas opcije wire transfera ili SEPA (iz nekog razloga MyCommerce koristi samo SEPA za EUR transfere, i imajte na umu da za Srbiju mora rucno da se trazi slanje EURa na IBAN - ovo nije problem sa drugim delovima DR-a, ShareIt radi normalno).
Mozes i na PayPal slati, cheque-om, itd. Zavisi i od tipa naloga.

Kod nas lepo ide wire-om, jeftino je, moze u EUR. Stize u roku od jednog radnog dana, nije uvek istog zbog vremenske razlike. Mada to za firme nije cudno, cudno je u stvari kada traje vise od jednog radnog dana transfer.

Pa dzabe sve ako radimo Wire transfer. Znaci pitanje je tip me pita jel mogu da ti platim kreditnom karticom.
Amerkanci, ja kazem moze. I kako to da legne na devizni racun i da knjigovodja knjizi normalno?

Amer plati karticom/paypalom/wireom/chequeom ili cime vec podrzava sajt.
Sajt tebi plati na racun, PayPal nalog ili kako god zelis.

Kada ti legne na racun ti knjizis da si sajtu prodao, a ne Amerikancu. Mozes eventualno da imas i "Bill to" i "Ship to" kao oznake, ali to je za tebe u sustini. Mozes i pisati punu cenu, pa njihov fee upisati kao popust u fakturi ako zelis iz nekog razloga. (uopste ne moras fakture slati njima, one su za poresku samo)

Jer ugovor pravni sa DR-om je da oni od tebe pravno kupe proizvod, pa ga prodaju kao end-sale, znaci ne prodajes ti direktno korisnicima. To je bas i dobra stvar za knjizenje.

Nazad
Vrh Dno