Šta je novo?

Net neutrality.....vasa razmisljanja???

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
Ovo je vec nekoliko nedelja aktuelna tema u Americi, ali se tice svih korisnika interneta. Posto mene mrzi sada da kucam evo linka sa digg-a, a pretpostavljam da ima svakakvih razmisljanja na ovu temu.

http://ipower.ning.com/netneutrality

Hm..meni vec 3-4min "loaduje" samo vidim natpis, jel planira ovako do 2012 ?
*edit*
Otvori ga..
Pa deluje kao problem, ali tesko da ce to tek tako da se desi.
Inace ideja im je dobra, izmuzu lepu lovu tako, a svi mi koristimo utube, google idt idt..
Ne znam samo kako misle to da platis dodatno za sajt koji bi posetio tipa benchmark, kome bi isla ta lova ? benchmark-u ? sta ako on hoce da bude free ?
Fantasy jos uvek sto se mene tice, a ako dodje to toga, motike u ruke..

Poslednja izmena:
a ja da citiram najpametniju decu ikada - South park, Kyle:

200px-Kyle.svg.png

"We thought we could make money on the Internet. But while the Internet is new and exciting for creative people, it hasn't matured as a distribution mechanism to the extent that one should trade real and immediate opportunities for income for the promise of future online revenue. It will be a few years before digital distribution of media on the Internet can be monetized to an extent that necessitates content producers to forgo their fair value in more traditional media."

predvidjanje buducnosti je u danashnje vreme iskljuchivo zanimljivost, a ko zaista poveruje u odredjene kalkulacije i prorachune "tamo nekih firmi" taj onda najopushtenije moze da se prepusti charima religije, ili da zovne milana tarota da mu kaze buducnost, jer ce outcome biti jako slichan ...

Poslednja izmena:
6 година касније... *** колико је амерички систем корумпиран.

[youtube]fpbOEoRrHyU[/youtube]

Ovo bi nama trebalo biti jako bitno. Jer ako krenu ISPovi da zavrcu slavine, torrenti i download sa share sajtova ce izumreti. Da ne pominjem mogucnost da neko podmaze ISPa i direktno obogalji mladog konkurenta koji raste nezaustavljivom brzinom. Malo me podseca na fudbalski FFP cela ova prica. Veliki ce ostati veliki i preuzeti potpunu kontrolu nad internetom, mali nikada nece porasti jer nece biti neutralnosti.

Dobra stvar je sto u Evropi duvaju drugaciji vetrovi od onoga sto USA na silu sprovodi.

6 година касније... *** колико је амерички систем корумпиран.

da, tamo najvise stvari mozes kupiti novcem...

elem, ne znam da li sam kacio ovde vest ali najvece kablovske kompanije (one koje fizicku poseduju kablove koji povezuju izmedju ostalog kontinente) traze od Netflixa, Facebooka, Googla... i ostalih koji zaradjuju kroz prodaju usluge preko njihove infrastrukture da im placaju procenat jer su oni na granici profitabilnosti i da oni dalje nece unapredjivati infrastrukturu.

sta to znaci: da investitori u kablove ne vide profit (oni koji su neutralni u smislu da nemaju dodira sa onim sta se prenosi kroz kablove) i da je moguce da oni koji serviraju vesti, pretrage, reklame... udju na velika vrata u biznis sa kablovima (mozda pokupuju postojece kablovske kompanije?) i onda ceo "neutralan" internet ode Ć.A.O.!

http://blog.level3.com/open-internet/chicken-game-played-child-isps-internet/
http://blog.level3.com/open-internet/observations-internet-middleman/

btw isto su kukali mobilni operateri pre 5-6 godina kada su se zalili da gube profit od SMSa, MMSa, Voicea... jer su korisnici poceli da koriste modernije zamene (Viber, Skype, Facebook...) za njihove zastarele i ogranicene servise i tada su mobilni operateri trazili od ovih firmi da im placaju proviziju jer mobilni operateri daju infrastrukturu za njihove servise a od toga ne vide profit.

Pa naravno da ce internet da preuzme komunikacije, pitanje je samo vremena dok se razvije potrebna infrastruktura, tv, mobilni to se sve u buducnosti seli na mrezu...

mislim da me (ili tekst koji sam linkovao) uopste nisi razumeo.
sve se vec preselilo na tcp/ip pitanje je samo vlasnistva nad infrastrukturom. danas je ok, sutra nece biti.

---

kako je sve intertwingled :) ...pre minut sam pogledao intervju sa Eric Smithom!

pogledajte od 4tog minuta!

http://www.bloomberg.com/video/eric...oogle-competition-R2HRDSToQu6vp4g1SzvqcA.html

dakle CEO Digicel u intervju direktno proziva Google, Netflix, FB...

ono sto sam gore napisao je daleko veci problem po netneutrality nego trenutno mesanje vlade u ISP.

@kovac:
vlasnici infrastrukture mogu samo da traze odredjeni iznos da zakup linija, ali nemaju pravo da traze procenat od zarade koji prave emiteri. Ceo sistem ce se urusiti, jer ako emiteri moraju da postavljaju svoju infrastrukturu, onda ce tu postavljati i svoje uslove, protokole, standarde, i prelazak sa jednog emitera-operatera na drugi ce biti otezan krajnjim korisnicima. Necemo da se vracamo 100 godina u nazad, kada su poceli da prave prve elektricne centrale za proizvodnju struje. U to vreme, problem je bio sto je svaki proizvodjac isporucivao razlicit napon i snagu i uredjaji koji su radili na jednoj mrezi nisu mogli da rade na drugoj mrezi. Tek kada je jedan preduzetnik u to vreme predlozio da se standardizuje napon i snaga, situacija se znacajno popravila.

Problem lezi u tome sto jedni mediji umiru, a drugi napreduju. Stampane novine umiru, websajtovi ih zamenjuju, ali ih ima milion. TV se sve slabije gleda, programi koji se emituju vise nisu zanimljivi i moraju da smisle neke nove stvari. Sto se transporta podataka tice, IP zamenjuje sve. Meni je nepojmljivo da kablovski operateri koji su vlasnici infrastrukture ocekuju da zaradjuju kao Google ili Apple. Zakup linije sa FLAT prenosom mesecno kosta XYZ dolara i to je sve. Sta ce korisnik da gura kroz tu liniju njih ne treba da bude briga. Mesecni zakup linije treba da bude dovoljan da se infrastruktura odrzava i prosiruje.

Jedino ako bi se svi vlasnici infrastrukture udruzili i ucenili emitere da dele zaradu mogli bi da nesto urade, ali verujem da bi u tom slucaju svi izgubili.

Poslednja izmena:
^
Necemo da se vracamo 100 godina u nazad...

ccc...
nisam deb!l da mislim da je tako nesto dobro vec samo kazem da postoji mogucnost da se tako nesto desi na osnovu informacija koje sam video.

Pa sasvim je jasno da cable-guy nece moci da naplati to sto zeli. Zato ih treba ignorisati.

Nazad
Vrh Dno