Šta je novo?

Net bez zice

• Začetnik teme Začetnik teme Arahne
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma meni se nesto niakd nije svidjao taj radio net i sve to .Ono padne sneg ili malo pada kisa i prestane da radi ili se totano sroza veza ma ono mzoda je cool ali ipak je zica zica
pozdrav

"Radio" veza je vrlo uslovan pojam, posto wireless uredjaji uglavnom rade u opsegu od 2.4 ili cak 5.2 GHz (noviji standardi). GSM mobilna telefonija npr. radi na 900 ili 1800 MHz. Dal si nekad primetio da je veza na mobilnom losija kad pada sneg ili kisa? 😉

Atmosferske padavine ne uticu na kvalitet veze, mnogo je veci problem eventualne zagusenosti ili smetnju u tom opsegu. Na manjim rastojanjima (do 100-tinak m) siglnal prolazi i kroz zidove i druge fizicke prepreke, za veca rastojanja (i do nekoliko desetina kilometara) potrebna je dobra antena i opticka vidljivost izmedju cvorova.

Inace, napolju su wireless mreze uobicajena pojava -- dok cekas na aerodromu ili pijes kafu u Starbucksu samo otvoris notebook i surfujes 🙂

Arahne: 100€ po gigabajtu, i jos petsto za opremu? Za pojedince nikako ne vredi, za manje firme jos i nekako, ali da se pritom ogranice samo na osnovne stvari, mail i surf, bez d/l-a vecih fajlova.

pa ne znam i jeste skupo ali ja sam idalje u tripu da ce to da slabo radi kad pada sneg ili tako nesto posto je tako bilo kod mog ortaka ali moguce je da je to sad novo nesto ono je bio radio link ,a ovo sad ne znam 🙂ali opet zica je zica 🙂
pozdrav

Znachi kad padne sneg, ne mozete da slushate radio ili da se igrate sa autom na daljinski ? 🙂
Pa gde vi to zivite, u Sibiru ? 😀😀😀

Ima u Novom Sadu slicna varijanta sa neobee provajderom, ako je neko probao nek' iznese utiske.

mikis je napisao(la):
"
Atmosferske padavine ne uticu na kvalitet veze, mnogo je veci problem eventualne zagusenosti ili smetnju u tom opsegu. Na manjim rastojanjima (do 100-tinak m) siglnal prolazi i kroz zidove i druge fizicke prepreke, za veca rastojanja (i do nekoliko desetina kilometara) potrebna je dobra antena i opticka vidljivost izmedju cvorova.

Opticka vidljivost je daleko od neophodnog, pa onda bi npr. samo nekolicina ljudi mogla da gleda tv 😀😀😀.

Misko je napisao(la):
Opticka vidljivost je daleko od neophodnog, pa onda bi npr. samo nekolicina ljudi mogla da gleda tv 😀😀😀.

Pa kad bi predajnici bili snage par kilovata, opticka vidljivost ne bi bila toliko problem 😉 Na zalost (ili na srecu) snaga predajnika kod WLAN je 30-100mW. Snaga radio ili TV predajnika je mnogo, mnogo veca pa zato signal moze da prolazi 'kroz zidove' i stize na mnogo veca rastojanja, ali sa druge strane zato je i njihov broj ogranicen.

Tako je npr. po specifikacijama trenutno najpopularnijih 811.11b kartica koje rade na frekvenciji 2.4GB i omogucavaju brzine od 11Mbps (ili cak 22 sa novim TI cipsetom) max. domet u zatvorenom od 30m pri 11Mbps do 100 m ali sa 1Mbps; na otvorenom, dakle bez fizickih prepreka izmedju cvorova, sa standardno ugradjenim antenama domet je 150m (11Mbps) pa do 450m pri 1Mbps.

Medjutim, sa eksternim usmerenim antenama velikog pojacanja moze se ostvariti domet od 10, 20, pa cak i 50 km. Pri cemu je naravno opticka vidljivost neophodna.

Ajde bre, pa ni UHF i VHF sinalima više ne smetaju atmosferske padavine (jači su predajnici)...

mikis je napisao(la):
Pa kad bi predajnici bili snage par kilovata, opticka vidljivost ne bi bila toliko problem 😉 Na zalost (ili na srecu) snaga predajnika kod WLAN je 30-100mW. Snaga radio ili TV predajnika je mnogo, mnogo veca pa zato signal moze da prolazi 'kroz zidove' i stize na mnogo veca rastojanja, ali sa druge strane zato je i njihov broj ogranicen.

Tako je npr. po specifikacijama trenutno najpopularnijih 811.11b kartica koje rade na frekvenciji 2.4GB i omogucavaju brzine od 11Mbps (ili cak 22 sa novim TI cipsetom) max. domet u zatvorenom od 30m pri 11Mbps do 100 m ali sa 1Mbps; na otvorenom, dakle bez fizickih prepreka izmedju cvorova, sa standardno ugradjenim antenama domet je 150m (11Mbps) pa do 450m pri 1Mbps.

Medjutim, sa eksternim usmerenim antenama velikog pojacanja moze se ostvariti domet od 10, 20, pa cak i 50 km. Pri cemu je naravno opticka vidljivost neophodna.

Postoji nesto sto se zove refleksija. Npr. Kod mene u kraju je 20 Antena uprto u jedini soliter u blizini i svi vataju tv signale zato sto se isti odbijaju o zid solitera 😉. Dalje signali se odbijaju i o atmosferu i to se tacno zna dokle koji prodire (koje f). Pozdrav. najjaci su cigani kod Obrenovca, koji su koristili radio BG kao izvor struje, u dvoristu blizu predjanika (snage bese 1MW) rasire zicu od jedno 20m i krajeve spoje sa sporetom 😀😀😀.

Misko je napisao(la):
Postoji nesto sto se zove refleksija. Npr. Kod mene u kraju je 20 Antena uprto u jedini soliter u blizini i svi vataju tv signale zato sto se isti odbijaju o zid solitera 😉. Dalje signali se odbijaju i o atmosferu i to se tacno zna dokle koji prodire (koje f). Pozdrav. najjaci su cigani kod Obrenovca, koji su koristili radio BG kao izvor struje, u dvoristu blizu predjanika (snage bese 1MW) rasire zicu od jedno 20m i krajeve spoje sa sporetom 😀😀😀.

Na zalost, to je osnovni problem kod wireless mreza (mislim na refleksiju, ne na cigane 😀 ). Niskofrekventni talasi (npr. AM radio) se odbijaju o gornje slojeve atmosfere, pa im se povecava domet -- tako su partizani mogli da slusaju radio Moskvu 😉 Visokofrekventni talasi se ne odbijaju vec prolaze kroz atmosferu.

Drugi je problem refleksija o zgrade i slicne objekte. Naime, ako signal dolazi ne samo pravolinijski izmedju posiljaoca i primaoca nego se usput i par puta odbije o usputne prepreke, rezultat je da isti signal stize primaocu, na istoj frekvenciji ali sa odredjenim zakasnjenjem. Rezultat su interference iliti narodski receno smetnje, koje nikako nisu dobra stvar za bilo koje veze 🙂

Nazad
Vrh Dno