Šta je novo?

Nesto vezano za ventilatore

bojanh

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.08.2008
Poena
330
jel bi moglo ovako nesto da se uradi i jel bi maticna ploca to izdrzala?
cccc.jpg

dakle,da kupim 5 ovakvih kablova
3pinycable.jpg

i da ih spojim kao na slici i na svaki kraj da prikljucim po 1 ventilator,znaci ukupno 6 komada.

da li bi to maticna ploca izdrzala i jel bezbedno to uraditi ?

Ja to nebih spajao na plocu jer bi je gotovo sigurne preopteretio.

ok.

a jel moze fan kontroler da to izdrzi na jednom kanalu ?

dakle da isto sve ovako spojim na onaj 1 kanal od nekog fan kontrolera ?

ili je i za njega to veliko opterecenje ?

ok.

a jel moze fan kontroler da to izdrzi na jednom kanalu ?

dakle da isto sve ovako spojim na onaj 1 kanal od nekog fan kontrolera ?

ili je i za njega to veliko opterecenje ?

Moze ako uzmes neki potenciometar od jedno kilo tezine! :D A, fan kontroler ce verovatno da se istopi ako mu to stavis na jedan kanal (pretpostavljam da mislis da one kupovne kontrolere sa kontrolom za 3-5 ventilatora i slicno?).

Pogledaj specifikaciju ploce, koliko ampera moze da pusti za ventilatore. Moja ploca naprimer moze nesto oko 2 ampera ne secam se bas tacno. Imam povezane 3 Arctic cooling 12-ice PWM kontrolisane i cpu cooler sve na jednom konektoru na ploci. Arctic cooling tvrdi da mogu 4 njihova PWM ventilatora i CPU cooler da rade zajedno bez problema. Ipak to je samo 5 ventilatora, a ti pitas za 6, tako da nisam siguran.

Ima dobar Cooler Masterov PWM kontroler za tu namenu (cena mu je oko 1500 dinara), nemas potrebe da pravis takve budzanije ;)

posto mi fali 3-pin konektora na maticnoj,hteo sam da napravim ono cudo iz prvog posta.

ali cu verovatno kasnije uzeti zalman mfc1+ posto tu mogu staviti 6 komada,a ovo sam mislio da uradim kao privremeno resenje.

Zavisi sta je na ploci, koja je snaga ventilatora... U drugom slucaju zavisi koji fan kontroler je u pitanju, a ako si mislio na one koje se sastoje samo od potenciometra, mislim da to nece moci.

EDIT: MFC1+ je odlican kontroler, voleo bih samo da ima i opciju iskljucivanja ventilatora.

Poslednja izmena:
Ne, mislio sam na Cooler Master Wind Rider. U jedan kraj se bode kabl koji prenosi PWM signal sa ploce, a posle hub kontrolise ostale ventilatore.

EDIT:
Zna li ko sta o kvalitetu Fractal Design ventilatora? Uzeo bih jednu osmicu za graficku kartu, kosta 5 evra i razvija samo 13 dBA buke (za mene podnosljivo).

Poslednja izmena:
Ne, mislio sam na Cooler Master Wind Rider. U jedan kraj se bode kabl koji prenosi PWM signal sa ploce, a posle hub kontrolise ostale ventilatore.

EDIT:
Zna li ko sta o kvalitetu Fractal Design ventilatora? Uzeo bih jednu osmicu za graficku kartu, kosta 5 evra i razvija samo 13 dBA buke (za mene podnosljivo).

@Beagle kako sam samo prevideo taj Coolermasterov wind rider, hvala ti!!!

@Beagle kako sam samo prevideo taj Coolermasterov wind rider, hvala ti!!!

Nista, nista :) To planiram i ja da nabavim, mnogo zgodna spravica, a cena je vrlo pristojna.

Jel zna ko sta o Fractal ventilatorima, ili cu ja biti prvi koji je nabavio pa da vas sve obavestim? :)

Nista, nista :) To planiram i ja da nabavim, mnogo zgodna spravica, a cena je vrlo pristojna.

Jel zna ko sta o Fractal ventilatorima, ili cu ja biti prvi koji je nabavio pa da vas sve obavestim? :)

Nisu losi, tihi su, ali slabo duvaju, lepi na izgled, ali slabo 'lade. Ziv bio!

Nisu losi, tihi su, ali slabo duvaju, lepi na izgled, ali slabo 'lade. Ziv bio!

Ne treba meni Bog zna kolika promaja iz njega. Treba mi da ga nabacim na Cool Vivu Z1 (i u pasivnom rezimu ovaj kuler odlicno radi posao, ali karticu drzim OC-ovanu a ide i leto) i da kompjuter ostane tih.

Mislim da Illidan ima Fractal Design-ov vent.:)

Mislim da Illidan ima Fractal Design-ov vent.:)

Ima:

illidan je napisao(la):
imam 120mm trenutno mi je exhaust u kucistu, vrti mi na nekih 1000rpm i ne cujem ga
kada sam ga imao kao exhaust u cm690 malo se cuo (posto je pozadi sace, nije cista rupa kao kod lian li) ali nista strasno.

ok je vent, Vule ga je koritsio na TRUE da hladi e8400 i to na nekoj maloj brzini, a ako je njemu tiho, onda znas da je necujno.

e sad ne znam kakve su osmice, ali je 120mm dobar

PS
Illidan, nadam se da ti ne smeta sto sam citirao PM ovde :)

ne smeta :)

mislim da je Vule hladio e8400 @ 4GHz sa FD na nekih 800rpm

mozda je on imao neki falican primerak :)

Da pitam ovde: može li neko da mi objasni kako da koristim speedfan da podesim brzine obrtanja ventilatora, ili neki drugi program. Naime, sa vendettom procesor mi je u idle na 27C a i dalje se vrti 100% (~1400rpm), što nije glasno ali bih malo da ga umirim.

Našao sam neko uputstvo za speedfan i manuelno mogu da spustim brzinu, ali kad stavim da automatski smanji brzinu, on me samo iskulira.

Imam i ja jedno pitanje - mashina mi je stara vec skoro 4 godine, i ranije mi je uvek bila zadovoljavajuce tiha (naravno kad ukljucim sve silent profile u BIOS-u).
Medjutim u sadasnje vreme, mi se komp cini glasniji nego ranije, (pogotovo kad moram da spavam), a sve je na "silent mode"-u.
U potrazi za glavnim krivcem sam stekao utisak da svi ventilatori podjednako doprinose problemu. :)
Jel ovo ocekivano posle 4 godine eksploatacije (prasina, lezajevi i ostalo...), ili su se moje usi razmazile? :)

POZ

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno pitanje - mashina mi je stara vec skoro 4 godine, i ranije mi je uvek bila zadovoljavajuce tiha (naravno kad ukljucim sve silent profile u BIOS-u).
Medjutim u sadasnje vreme, mi se komp cini glasniji nego ranije, (pogotovo kad moram da spavam), a sve je na "silent mode"-u.
U potrazi za glavnim krivcem sam stekao utisak da svi ventilatori podjednako doprinose problemu. :)
Jel ovo ocekivano posle 4 godine eksploatacije (prasina, lezajevi i ostalo...), ili su se moje usi razmazile? :)

POZ

Ne bre oni vecno moraju da budu tihi!!! :D Pa sta si ocekivao posle 4 godine? :)
Odradili su ti ventilatori svoje, vreme je da ih menjas, ako zelis ponovo potpunu tisinu. :wave:

Ajd nek mi neko kaze koliko je bucno 0.3Sone? :D

Razmisljam da uzmem Arctic Cooling F8 (ili F8 Pro) PWM ventilator, i za nivo buke stoji 0.3 sone. Koliko je to u decibelima i koliko je u stvari bucan ovaj vent?

Ajd nek mi neko kaze koliko je bucno 0.3Sone? :D

Razmisljam da uzmem Arctic Cooling F8 (ili F8 Pro) PWM ventilator, i za nivo buke stoji 0.3 sone. Koliko je to u decibelima i koliko je u stvari bucan ovaj vent?

Kucaj sone u wikipediji, ima tabela gde se uporedjuje sone sa decibelima.
0.15-0.4 sone ~20-30dB
Inace Arctic Cooling ventilatori su tihi ili bucni, kako ko misli, kao i ostali malo kvalitetniji ventilatori. Ja imam 3 njihove 12-ice koje su do 1000rpm skoro necujne. Preko toga se dosta cuje protok vazduha, a na maksimalnih 1500 obrtaja prilicno iritiraju. Fabricka garancija je 6 godina u Gigatronu neces dobiti ni dana, au WinWinu godinu ili dve nisam siguran.
Imam i njihovu 8-icu na napajanju, ali ti ne mogu reci koliko je bucna jer se nikad nije zavrtila preko 1000 obrtaja, a sve ispod toga je apsolutno necujno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno