Šta je novo?

Nestasica HDD-ova

Heechee

Čuven
Učlanjen(a)
15.06.2001
Poena
619
Jel zna neko sta se desava i ima li negde nekih manjih i sporijih hdd-ova 20-30G 5400rpm, jer ovo sto se trenutno nudi u bg je precenjeno.

Heechee je napisao(la):
Jel zna neko sta se desava i ima li negde nekih manjih i sporijih hdd-ova 20-30G 5400rpm, jer ovo sto se trenutno nudi u bg je precenjeno.

Nova godina + monopol !
U avgustu Maxtor 40GB 75€, a sada 9x€. 🙁

HDD-ova ispod 30GB nema vec odavno, to nije nista novo.

A trenutno jeste neka nestasica, to je tacno. Valjda se ispraznili magacini pred Novu Godinu, pa praznici itd...

Ali i kad dodju sveze zalihe ne ocekuj nista ispod 30 Giga (nesto mi se cini da se to i ne pravi vise ?!?)

A da je precenjeno, nije tacno, barem ne sve. Cene padaju i mislim da ce padati zbog prelaska na SATA. Evo ja sam upravo kupio jos jednu Barracudu 80GB (...da mi se nadje za svaki slucaj 😛 😀 ) i platio je manje nego pre godinu dana istu tu od 60GB.

Nema napolju da se kupe iole veće količine. I ovo malo što stigne razgrabi se za sat-dva (osim od 120GB), dakle nije precenjeno nego čak potcenjeno s obzirom na odnos tražnja/ponuda... Što se tiče kapaciteta, 40GB/7200 je bio jedva malo jeftiniji od 60GB/7200 pa sumnjam da će biti još nižih kapaciteta.

Pa koliko je meni poznati niko vise ni ne pravi modele manje od 40GB 🙁
Jednostavno im se ne isplati, ali se na zalost kod nas jos uvek traze za low-cost office masinice, a pogotovo one integrisane Eagle i Matsonic varijante 🙂
Evo gledam u EPS-u imaju gomilu masina sa 20GB 5400rpm diskovima, a zauzeto svega 200MB i to ima gomila djubreta, a inace masine rade pod DOS-om u mrezi i izigravaju digitrone 🙂
Greota je u tako nesto stavljati 40GB, a opet greota i za te diskove od 20GB sto zvrje prazni. Pa oni se jos nisu posteno ni zagrejali, a kamoli razradili ctp;

drapin je napisao(la):
Evo ja sam upravo kupio jos jednu Barracudu 80GB (...da mi se nadje za svaki slucaj 😛 😀 ) i platio je manje nego pre godinu dana istu tu od 60GB.
posto?

I ne treba da ih bude kad su krsh!
i 7200 nije dovoljno brzo a kamoli 5400!
SCSI @10k rpm rules 😉 (jos da ga imammmmm.... 🙁 )

Re: Re: Nestasica HDD-ova

Panos je napisao(la):
Nova godina + monopol !
U avgustu Maxtor 40GB 75€, a sada 9x€. 🙁
Evo u Pakomu:
40GB MAXTOR 2MB ATA/133 7200rpm 10ms Cena: 98.00
60GB MAXTOR 2MB ATA/133 7200rpm 9ms Cena: 106.50
80GB MAXTOR 2MB ATA/133 7200rpm 9ms Cena: 128.00

type;

Svakako se isplati najvise 60-ica.

Re: Re: Re: Nestasica HDD-ova

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Evo u Pakomu:

type;

Svakako se isplati najvise 60-ica.
pa zavisi za sta gledas....
Ja kada kupujem HDD i nemam striktno odredjen model koji cu da uzmem obicno uzmem onaj sa najjeftinijim GB.

60GB=106.5 => 1GB=1.775
80GB=128.0 => 1GB=1.6

Tj. 1GB je skuplji oko 10%
Naravno, jeste medij tu najjeftiniji, ali ipak su najveci modeli skuplji i po GB....

Re: Re: Nestasica HDD-ova

ZorMi je napisao(la):
Nema napolju da se kupe iole veće količine. I ovo malo što stigne razgrabi se za sat-dva (osim od 120GB), dakle nije precenjeno nego čak potcenjeno s obzirom na odnos tražnja/ponuda...

Hoces da kazes da su na zapadu skocile cene diskova zbog nestasice. Molim te da mi posaljes neki link ako ti nije tesko gde mogu to da procitam ????

Re: Re: Re: Nestasica HDD-ova

Hoces da kazes da su na zapadu skocile cene diskova zbog nestasice. Molim te da mi posaljes neki link ako ti nije tesko gde mogu to da procitam ????
Ne ide to preko linkova, kada pozovemo svoje distributere napolju i pitamo 'moze li 500 diskova tih, 500 tih...?' kazu 'mozemo da vam damo po 100 komada a po ceni XXX, hocete-necete?'. Pre par nedelja su oni nas zvali i nudili...

Re: Re: Re: Re: Nestasica HDD-ova

ZorMi je napisao(la):
Ne ide to preko linkova, kada pozovemo svoje distributere napolju i pitamo 'moze li 500 diskova tih, 500 tih...?' kazu 'mozemo da vam damo po 100 komada a po ceni XXX, hocete-necete?'. Pre par nedelja su oni nas zvali i nudili...

Svaka cast za distributera koji ne moze da ponudi vise od 100 jedinica necega sto distribuira, a ja mislio tako samo kod nas. cheers

Re: Re: Re: Re: Re: Nestasica HDD-ova

Svaka cast za distributera koji ne moze da ponudi vise od 100 jedinica necega sto distribuira
Prazni su magacini veletrgovaca koji uzimaju direktno iz fabrike na hiljade komada, verovatno i proizvodjaci igraju neku igru oko dizanja cena, zamena pogona... To je i sustina ove nestasice. Na krajnje kupce se samo prelije sa par nedelja zakasnjenja dok krajnji prodavci isprazne svoje zalihe cekajuci pad cena.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nestasica HDD-ova

ZorMi je napisao(la):
Prazni su magacini veletrgovaca koji uzimaju direktno iz fabrike na hiljade komada, verovatno i proizvodjaci igraju neku igru oko dizanja cena, zamena pogona... To je i sustina ove nestasice. Na krajnje kupce se samo prelije sa par nedelja zakasnjenja dok krajnji prodavci isprazne svoje zalihe cekajuci pad cena.

E vidis to je ono sto mene cudi, ako su prazni magacini veletrgovaca o tome bi trebalo da prica barem kao trac 🙂

Nazad
Vrh Dno